Jump to content

Recommended Posts

ЛЮБОВТА И СВЕТЛИНАТА

Вие сега чакате. Казвате: „Да възприемем божественото.“ А знаете ли колко голямо е божественото? Ако дойде във вас, малките, вие ще се пръснете. Няма да остане помен от вас. Толкова е голямо то и как смеете да очаквате? Но хубаво е, че имате кураж.

Любовта има отношение към всичко, което се е създало в миросъзданието. Понеже се е създало миросъзданието, тя трябва да говори за това, което се създава. Любовта е словото. Добре запомнете това. Ако има слово, това е любовта.

Как така? Бог говори за любовта. Значи, Бог говори за отношенията си към всички същества във вселената, в битието. Понеже той има отношение, има и любов. Тогава любовта е дело на всички човеци, които обичат. Бог обича всичко, което се е проявило в света. Да имате любов, това ще рече да имате онази сила, онези възможности, онази светлина и онзи ум, които са у Бога.

Бог се е проявил навсякъде и в най-малкото. Ако Той дойде така, както е голям, вие няма да може да Го задържите. Той ще ви събори. Защо? Защото Той вечно работи. А любовта, това е да имаш отношение към всичко, което Той е създал, да го уважаваш, да го почиташ и да му се радваш. Всичко което е създал, това е неговото проявление. Следователно, този който казва, че не е видял Бога, той лъже. Всички са видели Бога в неговите прояви.

Вие искате да Го видите сега така, както вие се виждате един друг, но това е невъзможно. Радвайте се, че можете да Го видите навсякъде - и на земята, и на небето. Да видиш Бога, както виждаш един човек, то е да видиш Бога в едно същество. Понякога човек има криво понятие. Той мисли, че е надраснал нещата и другите същества не са като него. Има същества наистина, която не са се издигнали, но и в тях ще видиш Бога. Бог работи, за да могат и тия същества да израснат и един ден те да се върнат при него.

Много трудно е да се разбере тази философия, но не е трудно за един ученик, който се занимава с божествените тайни. Добре е, че е станал ученик, че се е осъзнал и че всички божествени неща се изявяват чрез него. Бог има специални отношения към него. Вие може да не осъзнавате това, но то съществува. Един ден ще разберете, че Бог има специални отношения към вас. Любовта на Бога е отношение. Защо? Като знаете за божествената любов, ще знаете за всички същества така, както Бог знае.

И тъй, любете Бога, за да може да го разберете. Мисълта на Бога е да живеете в неговата светлина.

Ако говорим за любовта, то е, че ние искаме да кажем на ученика, че тя е най-реалното изявление на Бога. Ако ви говорим за проникване, нищо няма да разберете. Бог прониква чрез своя Дух. Неговият Дух прониква. Бог и неговият Дух това е едно и също нещо, защото Бог се проявява чрез своя Дух. Да станете проникване, това подразбира много нещо. А можете да станете любов. Да станете любов, ще рече да ви обичат съществата, всички хора да ви обичат. Не ви ли обичат, нямате никаква любов. Има нещо, което не е в ред.

Любовта е най-същественото в живота. Тя е хляба, който ядете. Тя е водата, която пиете. Тя е всичко. Ако Бог нямаше любов към хората, те щяха да бъдат клосни, хрома, сиромаси, страдащи. А сега, все има светлина, все има надежда.

И тъй, ще знаете, че любовта е отношение на Бога към съществата. Не може без отношение. Страшно е, ако няма отношение. Ако Бог се е проявил като любов, трябва и вие да се проявите по отношение другите същества като любов.

Защо има нужда да се проявите като любов? Необходимо ли е? Щом за Бога е необходимо, естествено, че ще бъде необходимо и за вас. Трябва да се проявите като любов, за да стоплите всяко същество, всяка душа.

Ще кажете, че друг може да направи това? Може друг да го неправи, но трябва да дойде от вашата душа. Разбиране трябва в живота. Трябва да откриете онази тайна, която се крие от векове в съществата. Много същества са мъдрували, искайки да открият божествената същина, давали са известни максими, известни теории, които са предлагали на света, но това са все частични неща. Голяма е божествената тайна, т. е. голям е Бог. Необходимо е да имаш голям ум. А който има голям ум, той може да разбере любовта. Трябва да разбираш всички неща, които се проявяват.

Ще кажете, че можете да ги обичате. Малко трудно е да обичаш всички - и най-малкото, и най-грозното да бъде красиво за теб, а не да разваляш божествената форма. Същината е любовта, а не закона. Законът подразбира известни санкции, а вие сте извън закона. Законът се създава за ония същества, които имат да ликвидират със свои груби нарушения. И вие имате известни връзки, но това е нищо пред големите връзки.

И тъй, ще ви кажем: любете и пак любете. Любете Бога във всички същества. А сега вие искате да го видите. Ще го видите чрез съществата. Той се е проявил достатъчно във всички форми. А вие не обичате всички ферми. Трябва да обичате божественото изкуство. А божественото изкуство, това е божествената любов.

Бъдете любов, за да може да видите как Бог се е проявил навсякъде. Бог се проявява чрез любовта, която имате в себе си. Тогава всички същества, които се нуждаят, ще се обърнат към вас, защото вие ще бъдете любов и ще можете да им дадете. Вие ще бъдете съработници на Бога. Това което Бог има да извърши, вие ще го извършите. Това което има Бог да прояви, вие ще го проявите. Това което има Бог да проникне, пак вие ще го проникнете.

Като казваме, че вие ще го проникнете, ще разбирате, че Бог като Дух ще го проникне във вас. Имайте тази вяра в бъдеще, защото вашето бъдеще е светлина и любов. Всичко е любов - и бъдещето, и вечността е любов. За по-нагоре няма да говорим. Ще говорим за вашето битие, защото необходимо е то да се издигне, то да израсне.

И тъй, имайте любов в себе си, за да може да давате. Този който няма, какво ще даде? Ще даде една помия.

Ще възразите може би, че много грубо е казано. Нямаш ли любов, ще дадеш помия, т. е. ще дадеш онова, което е тъмнина. А любовта божия е светлина. Тя има отношение към светлината, защото всичко става светло чрез нея,

Любете Бога, любете неговото проявление, защото то е закона, то е благодат, радост, светлина, а вие сте тръгнали да намерите светлината, т. е. да намерите Бога, защото Бог е светлината. За да намериш светлината, трябва да с бъдеш светъл, трябва да бъдеш чист, толкова чист, че да няма никакво петно по твоето лице, по твоето тяло.

Имайте чисто тяло, префинено тяло. Ще кажете, че сте забравили. Оставете сега това наследство за другите. Вие сте имали едно тъмно наследство, а сега ще трябва да живеете в царството на светлината. Това което можете да дадете, това което можете да проявите и да изявите, това е любовта. Любовта е светлина у вас. Вие говорите за светлината, но трябва да я обичате. Обичате ли светлината, това е любовта. Любовта е силата, която може да ви свърже с всички вселенски същества. Вие трябва да имате връзка с вселенските същества, за да научите от тях много, да получите много знания. Ще научите какво правят те. А щом знаете какво правят те, ще имате тяхната любов. Защо? Защото вие от любов правите всичко.

И тъй, за да имате такава любов, както Бог разбира, трябва да имате отношение към всичко същества, към всички прояви и изяви във вселената. А това вие може да имате. Надраснали сте вече много неща. Вашата любов се разширява, става голяма, но трябва да стане толкова голяма, че да може да разбирате проявите на Бога. Ние няма да кажем да станете генерали, директори или министри, но да станете проява на най-голямото. А най-голямото е Бог.

Вие сте кандидати за божествената работа. А щом сте кандидати за божествената работа, трябва да бъдете чисти. Това е първото условие, за да може да се ползувате от божествения свят. Затова не закъснявайте. Който закъснее, ще отговаря. Бог работи, и вие ще трябва да работите, но вашата работа ще трябва да се различава от другите. Тя трябва да бъде чиста и светла.

Трябва да бъдете в светлината, за да може да дадете и виделината в света. Светът се нуждае от виделина, за да могат да се виждат хората. Сега хората ходят, но не знаят с кого да ходят. Те мислят, че този свят се е създал заради тях. За да се създаде този свят, има много предпоставки. Той се създава за други същества. Създава се от изкуството на светлината, от изкуството на Бога. Да знаеш изкуството на Бога, това не е малка работа.

Хората сега спорят, че Господ е създал света за шест дни, но той го е създал за другите същества. Вие се ползувате от любовта на другите същества. А щом се ползувате от любовта на другите същества, трябва да имате отношение към тях. Това ще рече да имате тия същества в своята душа, да ги обичате. Колкото повече ги обичате, толкова по-силни ще бъдете. Ако има нещо силно, то е божествената любов. Любовта се изявява в сила, в мисъл и светлина.

Трябва да бъдете любов, да бъдете чисти, да бъдете мъдри, да бъдете силни в живота. Каква роля играе силата тук? Ако не си силен, не можеш да боравиш със силните неща. Щом искаш да боравиш със силните неща, трябва да бъдеш силен, трябва да бъдеш чист. Чистотата дава сила. Едно качество има светлината - чистотата. Затова се казва светлина.

Светлината на съществува ли като индивидуалност, като някакво същество? Вярно е, че светлината е същества, но чисти, светли същества. Само такива същества могат да създават светлина. Бог е дал светлина на тия същества и така се е проявил във вселената. Колкото повече светлина има във вселената, толкова по-голяма е неговата изява.

Казахме ви, че трябва да имате три неща: проявление, изявление и проникване. Трябва да прониквате във вселената. Трябва да разгадаете цялата вселената, да знаете защо е създадена. А сега вие нищо не знаете. Не знаете даже какво има на земята. Не знаете колко височини има, колко дълбочини, колко равнини има. И как ще претендирате да бъдете големи и близо да Бога, да бъдете съработници на Бога? Делата божии са пред вас. Вие ги виждате. Следователно, не търсете друго виждане. Другото виждане е в другите светове. Като минете там, ще виждате. Вашето око ще претърпи едно изменение и вие ще виждате другояче. Нещата са едни и същи, но само разумния знае за тях.

Добре е, че на вас можем да кажем за любовта божия. Тя е толкова голяма, толкова е необятна, че подържа живота на цялото битие. Щом подържа живота на битието, щом влиза вътре във вас и вие трябва да го поддържате.

Ние ли сме, които ще го поддържаме? Вие сте божие изявление и ще трябва да оправдаете това пред Бога. Не че Бог го иска, но той ви е натоварил да дадете известен отчет за това, което е направил.

И тъй, за да имаш любов, трябва да обичаш целия свят, да обичаш цялото битие. Не само хората, не само мравките и насекомите, но да обичая всичко, каквото съществува на земята и в другите планети.

Знаете ли какво съществува в другите планети? Не знаете. А трябва да научите. Ще трябва да правите опити да се пренесете и в другите планети и да видите. Не можете ли да се пренесете, а искате да видите, нищо няма да видите. Виждането подразбира една реалност.

Във виждането ли е силата? Да, във виждането е силата. Ако твоето око е съвършено, ти ще виждаш нещата. Ако не е съвършено, не можеш да ги виждаш. Ще ги чувстваш чрез своето сърце, ще си ги представяш чрез своя ум, но ако искаш да ги видиш, ще трябва да имаш любов към Бога и в най-грубото да виждаш неговата любов.

Защо? За да стане толкова грозно, то си има известна задача. Бог се е смалил в тази форма. Дали вашата преценка е права, то е друг въпрос, но Бог се проявява и в тия същества. Ако има безсмъртие, то то е, че Бог е можал да се прояви чрез всички същества. Той се е проявил чрез своята любов и на учениците. Ученикът така гледа на нещата. Той не си прави илюзии, че вече е завършил. Пред него стои цялата вселена. Той ще трябва да я обходи. Ще трябва да познава културата на съществата, които живеят там, та да може да каже един ден, че знае.

Да знаете за цялата вселена, това ще направите с помощта на божията любов. Имате ли божията любов, ще бъдете смели и ще можете да проникнете. Ако нямате божията любов, не можете да проникнете. Любовта дава условие. Тя има отношение. Ще знаете, че божията любов е отношение.

Ще кажете, че знаете тия работа, че много е говорено за божията любов. Да, много е говорено за божията любов, но вие не го знаете. А сега ви обръщаме внимание. Бъдете внимателни към всички прояви и изяви в живота.

Да, но това няма да ни направи безсмъртни. Ще трябва да напуснем този свят и да отидем в други вселени. Вярно е, вселената си има свои методи. Ще трябва да напуснете този свят без роптание, но не трябва да се повтарят нещата. Трябва да има прогрес. А прогрес има само там, където е Бог. Любовта е, която радва. Любовта е, която може да ти създаде отношения към всички същества. Ако имате любов към всички същества и висшите същества ще бъдат снизходителни към вас. А сега те се страхуват. Вашата форма е груба и вашите отношения са груби. Имате много път да извървите. Но радвайте се за това. То е във ваша полза. Радвайте се, че има много неща да откриете, че Бог е толкова силен, толкова всемогъщ, че можете да продължавате своето издигане. Дойде вече времето, когато се каза да се издигнете божествено. Какво значи това? Да имате божествената любов.

Ще кажете, че знаете какво е любов. Вие още не сте видели любовта. Нямате още отношение към нея. Всеки гледа за личното, за себе си. Няма нито мисъл за другите. А вие трябва да я обедините в едно, да знаете, че Бог се е проявил и нищо повече. Това е разковничето на любовта.

Че Бог се е проявил, така е, но аз какво да направя, за да се издигна? Божията любов съществува навсякъде. Тя няма да престане. Ти няма да я направиш по-силна, но себе си ще направиш по-силен.

Става въпрос как съществата да станат силни. Ние ви даваме един метод как да станете силни. Чрез любовта и чистотата ще станете смели и силни. Трябва да влезете в дълбочините на божественото творение. Вие сте кандидати за там. А щом сте кандидати за божественото творение, трябва да бъдете силни в любовта. Бог чрез любовта е създал съществата. За да може да прояви своята светлина, той е създал отношения към тях.

И тъй, за да бъдете мисъл и светлина, трябва да имате любов.

Защо не ни говорите най-напред за любовта, че после за мисълта и светлината? Това е метод. Чрез вас ние ще направим един опит. Дали ще излезе сполучлив, ще видим. Вие имате вече едно голямо дело - едни хубави отношения. А хубостта, чистотата и красотата, това е силата, която възкресява човека. Да възкръснеш, това ще рече да погребеш онова нисшето, което е тъмно и да създадеш само висшето, светлинното.

Има ли тъмно? Няма тъмно. Сега има само светлина. Ние за нея ви говорим. Ако някой се скрива, това именно е тъмнота. Не че има тъмнина, но тези същества се скриват. Искат да излъжат Бога. Не можете да излъжете божията любов. Тя всичко вижда, на всичко се радва, за всички мисли. И тя има мисъл. Колко важна е мисълта. Чрез нея ще проникнеш в цялото битие и ще виждаш така, както е, и ще имаш отношение към това битие.

Това значи да имаш голяма любов. Колкото повече си чист, толкова по-любовен стават. Колкото повече си чист, толкова повече си кандидат за най-висшето. Чистотата е сила. Защо сега се страхувате? Страхувате се, защото сте нарушили чистотата. А нарушил ли си чистотата, ти вече не си силен. А трябва да бъдеш силен. Ти сега нямаш онова оръжие, с което да се бориш с тъмните сили.

Съществуват ли тъмни същества? Това са същества, които се крият. И вие сте правили опит да се криете, но сега има закон, има последствие.

Никога не се скривай, защото Бог те вижда. Когато те потърси, той не може да не те открие. Следователно и мисъл не трябва да съществува за криене. Трябва да бъдете чисти пред -Бога. Да види Бог вашата чистота. Чистотата това е любовта. Значи, любовта е създала чистотата във вас.

Ще кажете: „Големи са тия въпроси.“ Колко са големи? Големи са, колкото най-малкия атом във вселената. А най-големият атом, който виждате, това е слънцето. По-голям от него не можете да видите. Може да видите небето, но слънцето е най-близката до вас проява и него виждате.

Хубаво е, че го виждате. Поучете се от тия същества, които живеят на слънцето. Бог е проявил своята любов към вас чрез слънцето. Тя е дошла до вас. Щом е дошла до вас, ще трябва да обичате слънцето и всички планети, които са около него. Ще трябва да обичате и всички слънчеви системи, защото всичко е божия проява. Трябва да бъдете силни, за да може да обичате и други слънчеви системи. Трябва да обичате и другите същества, да имате отношение към тях. Цялата вселена е населена със същества. Всички слънца които виждате, всички планети са населени със същества. Бог мисли за всички същества - как да се прехранят, как да се облекат, как да се изявят.

Виждате колко голяма е божествената мисъл. Виждате колко необятна е божествената любов. Щом знаете така за Бога, ще станете силни. За да станете силни, ще трябва да проникне във вас божията любов.

Трябва да бъдете необятни. Дали сте необятни? Още не сте необятни. Вие обичате до вашата слънчева система. Сега сте намислили да отидете на луната, на Марс, на всички планети от слънчевата система.

Това е хубаво, но с вашата мисъл, с вашите отношения вие трябва да отидете във всички слънчеви системи, за да може да видите и чуете и там съществата. Докато не ги видите и чуете, няма да бъдете като тях. За да бъдете като тях, трябва да минете през тях, да се научите да имате техните опитности. Опитността е, която дава силата. Следователно, имате ли опитност, имате и сила. Имате ли сила, имате и любов. Имате ли любов, имате и ум. Имате ли ум, имате и светлина.

Колко голяма работа ви предстои. Колко силни трябва да станете, за да имате божествената любов, т. е. да имате божествените отношения. Да имаш божествената любов, ще рече да имал отношения с всички същества, с цялата вселена, с всички звезди, с всички духове. Светът е създаден от духове и ти трябва да имаш отношение към тях. Не трябва да виждаш нещата тъмни. Тъмно има в ония същества, които са искали да се скрият. Защо? Защото са нарушили чистотата. Ако имаха чистота, нямаше да се крият, а щяха да излязат пред лицето на Бога и да се похвалят.

В същност няма тъмнина, а има скриване, има надхитряване. А правиш ли опит да надхитряваш, ти не можеш да проявиш божествената любов. Божественото око не се лъже, не се проявява в надхитряването. То си остава завинаги една и съща.

Но ще кажете: „Колкото същества има, толкова и любов има, толкова и отношения има.“ Не. Бог си остава един и същ в своите отношения.

А защо това същества страда? Защо онова е в блаженство? Това е по отношение на съществата. Има същества, които са нарушили своята любов, паднали са и сега имат груба форма. А грубата форма е смешище. Но, ти, ученико, недей се смя, че е паднал, но му помогни. Защо? Защото Бог проверява нещата чрез теб, Бог изявява нещата чрез теб, Бог прониква нещата чрез теб.

И тъй, нека любовта ви бъде силата, чрез която ще оперирате в живота. Имаш ли любов, имаш ум, имаш и светлина. Любовта се включва в ума и светлината. Нямаш ли любов, а се стремиш към ума и светлината, ти си едностранчив.

Но ще възрази някой от вас може би: „Как ще чакам аз тия същества?“ Ти няма да влезеш в с тия същества в божествената любов, но те ща дойдат подир теб.

Това какво значи? Това значи вяра, надежда. Това значи, че ще бъде. Ти можеш да виждаш нещата преобразени само, когато имаш любов. Любовта е, която преобразява нещата. Тя е, която преобразява и ума, и духа, и душата, а всичко което имал.

Дръж се за любовта, за да имаш вселенското разковниче. То е най-ценното за теб'. Имаш ли това разковниче, имаш и разковничето за вселенските духове.

Бъде брат за вселенските духове. Обичай тия духове, за да могат и те да се проявяват в тебе, и да ти разкажат това, което знаят за вселената.

Знай за вселената, за да бъдеш и ти вселенски - да пораснеш голям, толкова голям, колкото вселената. Това е желанието на Бога. Бог има отношение към тия същества. И тия отношения са прями, любовни, светли. Има мисъл в тях.

Гледайте на тях като на мисъл, светлина и любов. Така ще израснете и ще станете умни, мъдри, благочестиви в живота. Ще Бъдете радостни и всякога ще говорите за любовта. Божествената любов винаги е любов.

Сега ви говорим за вселенската любов, а някога ще ви говорим за любовта, която съществува в небитието. Странно е да се говори за нея, но мисълта го иска. Тя не може да се спре.

Какао значи небитие? То е сливане с живота. Но ние ще премълчим. Ще завършим с този зов: да имате голямата любов, голямата мисъл и голямата светлина. А когато дойдете в нашия свят, тогава ще се разберем. Ще ви дадем голям обяд, ще ви поканим на нашата трапеза, да знаете какво значи трапеза. Ще видите нашата мъдрост, нашата любов, нашата светлина. Тогава ще работите всички за Бога. А сега сме разделени. Вие живеете на земята, а ние живеем в нашия свят.

Има ли наш и ваш свят? Нали той е всемиров? Ние живеем в Бога, в Духа, а проникваме във вас. Не се изявяваме, не се появяваме, но проникваме. Малко работа е то, но проникваме.

Може ли да ни видите? Ще ни видите, когато и вие станете проникване. Желанието да ни видите ще се яви, но не да видите, а да изпълните.

Ще ви опитат. Понеже ние говорим за големи работи, трябват ни и големи хора. А големият човек трябва да може да носи. Това което съществува в света, той всичко ще трябва да понесе. Може ли? Ако сега не може, за в бъдеще ще може. Вземете за пример Христос. Три години проповядва и какво стана? Сега хората го обожават само зарази неговата кръстна смърт.

И тъй, който е готов да даде своя живот, ще пребъде за вечни векове. Любовта не подразбира само ядене и пиене, но подразбира жертва. Та вие сега сте жертва. Изкупвате сегашни и минали грехове - родови грехове, греховете на хората и т. н.

Ученикът трябва да бъде силен да понесе. Много се иска от него.

Не може ли по-малко? Не може. Турени сте на везните и или ще бъдете, или не. Така е поставен въпроса.

Но не може ли да се отмени? Няма защо ще се отменя. Това което е божествено, не може да се отмени, то си остава за вечни времена.

Всичко ще се оправи. дръжте се за божествената любов. Имайте отношение към неговото изявление, проявление и проникване в живота. Бог обича оправените неща. Той не обича да се скриваш, защото ще трябва да те търси. А едно търсене подразбира много.

Яви се пред Бога в чистота. Ходи винаги чист. Да няма петно в твоето око, да няма греда в окото ги, за да можеш винаги да виждаш Бога в сила радостен и чист.

А сега, допущат някои, че няма Бог. Тогава какво има? От къде е дошъл този материализъм? Нали Бог се е проявил чрез материята?

Обичайте материята. Обичайте и небесните светове. Ти не си само материя, но си душевен и божествен. Да имаш божествения цвят, това не е малко. Има един божествен цвят. Той е най-красивия в света. И този цвят е, който съблазнява хората. Те казват: „Има нещо.“

Бог живее в цветовете. Харесал си е той едни цвят и е казал: „Той е за мен.“ Той е най-интересния и най-важния цвят.

Все пак, ще останат неща тайни. В какъв цвят е облечен Бог, това е негова тайна. Някои го рисуват със син цвят, други с червеи или портокален, но Той не е нито син, нито червен, нито портокален. Бог има един специфичен цвят, който ражда всички цветове.

Варна, 27, 8, 1962 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...