Jump to content

Recommended Posts

СВЕТЛИНА И НЕБЕ

Малко се е говорило, малко се знае и малко се е виждало, що е небе. Всички говорят за небето, но нямат ясна представа за него. Казват, че светлинният лъч се е проектирал. Къде е се проектирал светлинният лъч? Проектирал се е в небето. Ако нямаше къде да се проектира светлинният лъч, нямаше къде да се поставят разните звезди в пространството. Ако нямаше небе, не би се проявил и сам Бог.

Мнозина мислят, че небето е нещо, което е изпълнено с разни форми. Небето е пълно с форми - видими и невидими.

Кои са видими? Тези които ги виждаме. А тези, които не ги виждаме, те са невидими. Видимият свят е този, който можете да видите с вашето око. А невидимият свят е този, който не виждате, но един ден ще минете в него.

Имайте ясна представа за небето. Небето, това е едно необятно пространство, в което живеят много същества, много планети, много слънца, много звезди. Небето не е празно пространство, както някои мислят. Когато минете в отвъдния свят, когато станете ясновидци, ще видите, че небето е населено. Трябва да имате отношение към него, защото светлината има отношение към небето. Небето е среда за светлината. Не че вие не сте среда. Среда сте, но още не сте осъзнали това. Когато го осъзнаете, тогава ще бъдете истинска среда и ще можете да снемете царството божие на земята.

Сега вие говорите за небесното царство, но още не знаете какво има на небето. В него има и ангели, и архангели, и архати, и богове, и богини, и т. н. Пълно е пространството с божествени станции. Щом Бог се е проявил в небето, проявил се е в дълбочина, в широчина, във височина.

Бъдете и вие дълбоки, високи, широки. Колкото по-широки сте, толкова е по-добре за вас. Толкова по-добре ще разбирате нещата. Нещата са големи и вие трябва да бъдете големи. Щом бъдеш голям и нещата ще бъдат достояние за теб. А щом бъдат в достояние, ти не можеш да не знаеш за тях. Щом искаш да станеш посветен ученик, трябва да научиш цялото небе. Трябва да знаеш какво има в небето. Че има много неща в небето, има. Има електричество, има магнетизъм, има атоми и т. н. Едвам сега учените се добират до небето. В него има толкова много богатства. Следователно, трябва да познавате небето. Небето е населено със същества, с форми, с образи и ти трябва да имаш понятие за тях.

Кога ще научиш за небето? Когато станеш небесен. Кога ще станеш небесен? Когато станеш като слънцето. Слънцето е едно небесно тяло. Най-близкото до вас същество това е слънцето. Как живеят светли същества. Те дават светлина и на съществата по разните планети.

И тъй, бъдете небесни, за да бъдете представители на небесното царство. Вие сте, които ще представите това небесно царство. Вие сте, които ще знаете повече за небето. Вие сте съществата, които няма да спрете пред ничия сила. Най-голямата сила това е небето. Следователно, станете голяма небесна сила.

Ние ви говорих за небето, защото сте кандидати за небесните неща. Животните не могат да разберат какво е небе. Те се ползуват от него, но не могат да го разберат.

Учените ще разкриват небето постепенно, постепенно. В небето има много елементи. Дълго време учените ще боравят с него. Когато го изучите, тогава ще минете в друг свят. Кандидати сте за небесния свят, но трябва да се доберете до някои истини. Учените по материален начин се добират до истините, а вие трябва да се доберете окултно, т. е. тайно, скрито.

Ценете скритото в себе си, тайното, за да станете и вие тайнствени. така ще покажете, че разбирате небесните работи. Вие не знаете какво има там. Учените откриха електричеството, магнетизма, атома и много елементи, но има още много неща да се откриват. Когато се открият, човечеството ще се улесни.

Когато станете небесни, ще станете ефирни. Вашите тела, вашите органи, вашите чувства ще бъдат ефирни. Тогава ще дадете такива положителни неща, за които още не знаете. В евангелието се казва, че царството небесно ще трябва да дойде на земята. Това показва, че небето има големи условия, използвайте тия условия, за да видите величието и славата на Бога. Когато се говори за слава и величие, другаде те не могат да се намерят, освен на небето.

И тъй, бъдете небесни, за да бъдете силни. Бъдете небесни, за да бъдете тайнствени. Бъдете небесни, за да бъдете всемогъщи в живота. Тогава ще разберете какво е всемогъществото на Бога. Небето за вас не е само пространство. То е един свят, населен със същества и трябва да разбирате къде отиват и какво правят тия същества. Тогава ще разберете, че всички същества отиват към един център. Това е Бог. Всички същества ще се влеят в центъра, в Бога.

Ние ви говорим сега за много същества - за ангелите, за посветените, за боговете, но това са същества, които отиват да се слеят с Бога. Когато дойде просветлението на земята, ще има едно общо сливане с тия същества.

Бъдете небесни. Колкото повече сте небесни, толкова повече се откъсвате от земята, толкова повече разбирате, че земята е само едно условие.

Небето е царството на живота, а земята е едно малко условие да се издигнете до небето. Имате много работа. Ще се срещнете с много същества, с много планети и слънца, с които ще трябва да се занимавате дълго и дълго време.

Трябва да снемете небето на земята. Вие да бъдете небето на земята. А за да направите това, трябва да бъдете такива елементи, които да живеят само на небето. Не си правете илюзии, че вие сте малката вселена, в която може да живее всичко. Има неща в небето, които не могат да се поместят във вашето физическо тяло, защото има дадени условия.

Използувайте условията, които са дадени на физическия свят и условията които са дадени в небесния свят. Тогава ще станете посветени. Тогава ще се гарантира вашето посвещение. А сега вие избягвате истините. знае ги само вашата душа. Искате ли да опитате истините, питайте своята душа.

Ще я намерите ли? Тя чака да й помогнете. Тя е някъде вън и тъгува. Когато е вътре във вас, тогава ще я питате що е истина и тя ще ви каже. Истината тогава ще бъде преднина във вашия живот. А сега имате друг план. Не е истината.

Използувайте времето, за да се учите. И на земята, и на небето, навсякъде се учете. Не претендирайте за нещата, не настоявайте за тях, но ги изучавайте.

Колко може да знае човек? Може да знае толкова, колкото е достигнало неговото съзнание. Виждайте се в своето съзнание и с него се движете.

И тъй, небето трябва да бъде среда за вас. Имайте отношение към него, за да има и то отношение към вас. Не че то няма отношение към вас, но тези отношения са общи. А вие трябва да заинтригувате небето, за да спре вниманието си върху вас, т. е. да се спрат известни елементи върху вас за които да почнете да мислите. Ние не искаме да ви занимаваме с това, какви елементи, какви същества живеят на небето. Когато стъпите в небесното царство, ще ги проучите. Небето подразбира една голяма, необятна душа. Без тази душа няма небе. Тя е небето, където Бог рисува, където Бог чертае образите и самите форми.

И вие съдете голяма душа. Стремете се да станете голяма, необятна душа, за да се спре някой ангел и да почне да рисува самото небе върху нея. Тогава ще се видите в друга картина. Те обичат да рисуват на такова пространство, на такова платно.

Станете небе, за да могат да очертаят планетите, слънцата, звездите на това небе. Щом започне ангелът да работи върху вас, бъдете уверени, че не сте вие, а друг работи върху вас. Вие чувствате някога, че някое същество ви нашепва. Седемдесет и пет процента животът ви трябва да бъде небесен. Трябва да вземат участие в него ангелските сили, светлите слънчеви сили.

Някой може би ще иска да отрече това, но ще попадне в тъмнина. Няма специална тъмнина, но щом не искаш да работиш, ще дойде тъмнина. Твоето съзнание ще се затъмни. Не че съзнанието само по себе си не е светло, но то ще попадне под ударите на тъмнината.

Има ли тъмнина и светлина? Ти правиш да има и светлина, и тъмнина. Ако живееш в небето, ти си светлина. Ако живееш под небето, ти си тъмнина. Не че тя съществува, но ти правиш, за да живее твоето съзнание в тъмнина.

Да няма вече тъмнина във вашето съзнание, да няма заслепяване, защото всичко трябва да обходите. Нямате време да изчаквате нещата. Използувайте малкото време, което имате. Тази Школа има за задача да подтикне ученика, да може да разбира какво е светлина, какво е мисъл, какво е воля, какво е небе, какво са звездите и т. н. Всичко каквото виждаш, трябва да го знаеш. А това което не виждаш, ще дойде ден, когато и него ще виждаш. За невидимите работи никой няма да те държи отговорен, но за видимите неща законът ще те държи отговорен.

Използувайте видимите неща, за да имате представа за тях. Така и вие ще се радвате, и те ще се радват. Колкото са по-чисти по съзнание, толкова повече ще се радват. Вземете например едно дете. Като отидете при него, ще го милвате и ще му се радвате, защото то представя небето. Като отидете при плодовете, ще се радвате и на тях, защото те представляват небесните качества, съдържат небесните качества. Затова са сладки. Това което е сладко, е небесно. Това което е ароматно, е небесно. Това което е красиво, е небесно. Това което е обект е небесно.

Обичайте небесните работи. Когато ги обичате, ще станете и вие небесни. Когато обичаи небесната музика, тогава ще станеш небесен. Всяка музика не е от небето. Има музика, която е създадена за удоволствие. А ти се стреми към онази музика, която дава вдъхновение. Прави разлика. Има музика, която е едно изкълчване.

Да няма изкълчване. Бъде праволинеен. Обичай онази музика, която обичат ангелите. Обичай онази музика, която обичат посветените. Обичай онази музика, която обичат боговете. Обичай онази музика, която и сам Бог обича. Чрез тази музика Бог се е проявил, като е създал формите в света. Ако нямаше музика, нямаше да има и божествено проявление. Божествената музика е причина много неща да станат достояние на човека. За в бъдеще човек ще се възпитава чрез музика. Който пее, зло не мисли, казва народната поговорка. Пейте, за да не мислите зло. Нека всичко да бъде избрано, хубаво, чисто.

И тъй, ние ви въвеждаме в един красив свят, свят в който дарува красивата мисъл, красивото пеене, красивото слово, красивата молитва.

Имайте най-хубавото, до което може да достигне вашето съзнание. Хубостта е качество на Бога. Това качество са го проявили, ангелите. Проявете го и вие. Вие сте малко по-долу от ангелите. Следователно, ще имате за задача да работите и в бъдеще, да работите по ангелски. А това подразбира, че ще трябва да живеете в небето.

И тъй, имайте небето за обект. Имайте го за своя свят. Имайте го за просветление, за наука, за знание, за музика. Който има небесната музика, той се очертава като един пилигрим, който пътува от планета на планета, от слънце е на слънце. Иначе Бог ще бъде невидим за вас. Когато Бог чуе музика, идва при музиката и го вдъхновява. Имайте тази жива опитност, за да може да растете в живота.

Говорим ви за небето. Ние живеем в него. Когато гледате нещата от небето, ще познавате много елементи, които подържат живота на планетите, на слънцата и на многото същества, големи и малки в небето.

И тъй, нека небето бъде една среда за вас, където можете да се проявите свободно. Небето дава свобода и вие трябва да се проявите свободно.

Кога ще бъдете свободни? Когато се освободите от всички форми, от всички образи, от всички обекти. Тогава ще бъдете и истински силни. А за да се разбират небесните работи, необходима е сила.

Стремете се ще бъдете небесни, за ще може и небето да се въплъти във вас. Трябва да стане едно въплъщение, едно сливане вътре във вас, трябва да стане преобразяване, за да може да видите Бога. Ние имаме най-доброто желание да видите ангелските същества, да видите посветените същества, да видите боговете, да се доберете до личността на Бога.

Бог има ли някаква личност? Без личност, без образ вие не можете да си представите Бога. Той толкова много е пръснат за вашето съзнание, че не можете да го видите, ако не си го представите като личност. Личността не е зло в света, но трябва разумно да се обхожда с нея.

Когато ви даваме понятия за небето, искаме да имате ясна представа за него. То е голямо пространство и в това пространство живеят много форми, много образи, много подобия и небитието. Всеки е подобен. Трябва да разберете това. От това как разбирате подобието, ще се вида какво знаете за небесните неща.

Много неща има в небето, но не са дадени на човечеството, защото то още не е пораснало за тях. Даде му се светлината, електричеството, магнетизма, атома и други още неща, от които може да се ползва. Следователно, познавай това, което е в небето, за да можеш да се ползваш от него. Използвай малкото време, което имаш.

Небето представлява един голям образ. Когато имаш представа за този образ, ще имаш представа и за Бога. Бог е над небето. Той е по-голям от небето, защото той го е създал. Когато станеш небесен, тогава ще познават небесното естество. Бог има небесно естество. Ще трябва да го проучиш.

Говорим ви, че естеството на Бога е небесно, за да знаете, че Той е небесен, а не материален. Не че не съществува материята, но ние искаме да го знаете като небесен, да се ползвате от неговото небесно естество.

Стремете се към небесното, за да бъдете небесни. Стремете се към небесното, за да може да ходите във всички планети и слънца. Стремете се към небесното, за да ходите в изкуството на Бога. Това изкуство е голямо, необятно, силно, но вие ще можете ще го владеете само тогава, когато станете небесни.

Какво по-хубаво от това да владеете небесното изкуство? Забравете материалните неща. Не се свързвайте с материалния свят. Защо? Защото всяка форма говори за небето, всеки образ говори за небето, всяко подобие говори за небето, защото материалния свят живее в небето. Небето го обкръжава. Небето е условие за всички форми, образи и подобия в света.

И тъй, обичайте небето, за да станете небесни. Нещата трябва да станат като проекция във вас. Колкото повече се проектират, толкова по-ясна представа имаш. Небето е широко, необятно и твоята представа трябва да бъде широка, необятна. А за да имаш необятна представа, не трябва да се спираш в своята личност. Човешката личност е много малка. Необятните неща са системни, големи, необятни, широки, високи. Не се заблуждавай, че нещата са такива, каквито ти си ги мислиш. Това са само малки проекции, дошли да твоето съзнание. Нещата са много големи, много широки, много дълбоки.

С това ние не искаме да се отчаеш, че няма да ги достигнеш, но да ти кажем да се стремиш към небесните неща.

Стреми се към планетите, за да станеш планета. Стреми се към слънцето, за да станеш слънце. Стреми се към ангелите, за да станеш ангел. Стреми се към боговете, за да станеш като Бога.

Ние ви говорим за силните неща в живота. Няма по-силно нещо от небето. Ако не беше небето, нямаше къде да застанат слънцата. Ако не беше небето, Бог нямаше къде да очертае своето проявление. Небето е условие и за самия Бог.

Не може ли Бог друго нещо да създаде? Не може това е създал. Щом го е създал, то е необходимо.

И тъй, пристъпвай всеки ден по една стъпка към небесните неща, към небесните условия, към невените атрибути, за да могат те да раснат и в тебе.

Как ще пораснат? Закъснели сме вече. Не, работи за небесните неща и те ще пораснат в теб. Всичко в теб да бъде небесно. И музика, и изкуство, и художество, и стихове, и наука, всичко да бъде направено по шаблона на небето. Вие имате шаблон.

Къде са тия шаблони? Ще трябва да ги познаете и да ги вземете. Всичко е шаблон - и слънчевата система, и другите звезди. Ти ще учиш по шаблон. Толкова много шаблони има в света, че ще можеш да се учиш.

Ще кажеш, че искаш да видиш Бога. Щом видиш шаблона на Бога, ти си видял Бога, защото Бог участвува във всички шаблони, във всички светила. Колкото повече светила има, толкова по-добре си видял Бога. Надигни се в небето. Погледни от небето. Живей в небето. Мисли за небето.

Когато ви говорим за небето, ние имаме в предвид вашето съзнание. Колкото повече вашето съзнание се занимава с небесните елементи, толкова повече и небето ви се разкрива. И тогава, като небесен, ще говориш за небесните неща.

И тъй, нека небето бъде една богата, една висока, една широка и една дълбока страна в живота ви. Трябва да имате страна, където да се спрете.

Имайте тази страна, за да може да я посеете и да израсне нещо в нея. За кого трябва? За духовете трябва, трябва за ангелите, трябва за боговете и най-после, трябва и за самите посвещаващи се, да пожънеш нещо, да го овършееш и да имаш зърното като обект. Не може без обект. Без обекти вие не можете да се стремите и да еволюирате.

Имайте за обект небето, за да можете да израснете като небето. Вие малко сте мислили за небето. Мислили сте за небесните неща, но малко сте мислили за самото небе. От сега нататък ще мислите за небето като среда за всички проявления. Ще знаете, че небето не е празно пространство, а е населено с много планети, с много слънчеви ядра.

Освен тия слънца, които се виждат, съществуват ли и други? Съществуват милиарди и милиарди слънца, съществуват богати вселени.

Ще запита някой от зае: „Не сме ли закъснели? Ние сме живели повече в животинския свят.“ Ето, сега ви казваме да живеете в небесния свят. Физическия свят трябва да бъде мъртъв за вас, т. е. трябва да се догони и да се надмине. Трябва да оставите другите същества да живеят във физическия свят, които имат нужда. Вие вече нямате нужда. Всичко каквото е трябвало, вие сте го взели. Сега ще го занесете на небето и ще го направите небесен дар.

Обичай небето, живей в небето, за да можеш да бъдеш небесен. Тогава ще дойде небесното царство на земята. Всички учители, които са идвали на земята, са проповядвали да се снеме небето на земята. Те са знаели по какъв начин ще дойде то. И вие трябва да знаете. Земята живее в небето. А щом живее в небето, направете чисто небето и, нека бъде ясен хоризонта, нека бъде прекрасен, за да може да виждате всички ония, които работят художествено в небето, да може да виждате всички богове.

Дайте условия в себе си да проявите небесните неща. Ние ви казахме кои са. Музиката е на първо място. Тя е говора на ангелите. Те си говорят само чрез музика. Музиката е първия дар, който е даден на човечеството. После идва художеството да изрази всяка форма и всеки образ в света. Третият дар е мисълта. С нея може да мислите, да оперирате, да ходите от планета на планета, от слънце на слънце и да търсите Бога.

Използувайте своята мисъл да търсите Бога. Така ще станете небесни. Така е започнал животът. Четвъртият дар това е интуицията, за да може да виждате нещата така, както са, да не се заблуждавате и да смятате, че в живота няма и друго. Не, има и друго и зад това друго има и друго, и друго и т. н. и т. н.

Широта се иска, ново учение се иска. Новото учение е най-силно в живота. За пръв път се дава на човечеството да мисли за Голямото, за Силното, за Широкото, за Необятното. За пръв път се говори на човека, че трябва да стане силен, необятен, небесен.

Мислете за небето, за да станете небесни. Работете за небето, за да станете небесни. Свирете и пейте за небето, за да станете небесни, за да станете художници на небето. Мислите за реалните неща, а не за нереалните. Сега вие сте в един нереален свят и се заблуждавате, като мислите, че той ще бъде все един и същ. Вие ще отидете в друг свят и ще мислите съвършено друго. там ще имате нови условия.

Готви се за тия нови условия. Готви се за най-реалното - небето. Готви се за онзи свят, където живеят висшите същества, където живеят ангелите, където живеят посветените, боговете и богините. Ние няма да говорим за Бога, защото там е страшно. Ще каже някой, че трябва да бъдем еднобожни. Това е пак еднобожие. Всичко се стреми към Центъра.

И вие се стремете към Центъра. У Бога са всички възможности, както са и във вселената. Бъдете широка вселена, за да влязат във вас висши същества. Така ще бъдете представители на ангелския свят, на светлинния свят, на небесния свят. Учете се в живота, защото само този който се учи, той знае. Мързеливият не знае. Той само повтаря нещата.

И тъй, турете основа на небето в себе си, за да ви намерят ония същества, които ще потърсят небето на земята. И земята е в небето. Ще ви потърсят съществата. Но когато ви намерят да бъдете готови да ги нагостите. Така да ги посрещнете, че да бъдат доволни.

Защо трябва да бъдат доволни? Не те ще се ползват от това, което сте направили, но ти ще се ползуваш. Да ти дойде един небесен приятел на гости, ти трябва да го нагостиш, да му дадеш най-хубавото, което имаш. Научете се да давате най-хубавото, което имате в себе си.

Кое е най-хубавото? Небесното. Ако имате небесно в себе си, ще бъдат доволни. Ако нямате небесно в себе си, всички светли същества ще минат край вас и ще кажат: „Тук е тъмно.“ И ще заминат, ще помислят, че това място е мочурливо.

Бъдете небесния, за да се подкрепи онази мисъл, която е казал Христос: „Трябва да живеете в небесното царство. Моят свят не е тук. Той е в небесното царство.“ Оправдайте това, което е казал Христос. На вас е дадена завидни работа. Дадена ви е божествена работа - да снемете небето на земята. Дадено ви е онова, което са очаквали царе и министри, свещеници и патриарси. Имате най-хубавото.

Как ще представите небето? Като изучите ония елементи, ония сили, които са в небето. Не е пусто небето. То е условие на благодатна почва, която дава добър резултат.

Бъдете и вие резултат. Бог се радва на този резултат. Бъди за радост на Бога, а не хванат и пусна в затвор или в някоя преизподня. Не създавай скърби на Бога. Достатъчно е скърбял за съществата.

Освобождавай Бога да не скърби за теб. Създай си един такъв Бог, каквото е небето, каквито са боговете, каквито са ангелите, за да живееш щастливо на тази земя. Иначе щастие няма. Станете приятели на небесните същества. Тогава всичко ще можете да направите. Няма неща невъзможни. Така е казано: „Всичко у Бога е възможно.“ Всичко в небето е възможно. Ще трябва да оправдаете нещата.

Като казваме всичко у Бога е възможно, разбираме, че всичко под небето е възможно, защото небето е престола на Бога. Той се е изкачил на своя престол и оттам дава своите нареждания.

Ако искате да видите престола на Бога, ще трябва да станете небесни. Колкото повече обичате небето, толкова повече ставате небесни и богините на небето ще дойдат при вас. Тогава няма да се чувствате самотни, защото небето ще бъде с вас. А небето е богата градина. Опознайте небето като градина. Всичко има в тази градина - всички елементи от които се нуждаете, всички условия, всички възможности от които се нуждаете.

Небето е пълно с богатства, които не могат да се изчерпят, защото те идват от самия Бог. Бог е най-голямото богатство в света. Той е, дал възможност на всички същества да се ползват от тия богатства. Ако някое същества каже, че няма богатства, че няма условия, то лъже. Не вярвайте на лъжата. Вие сте обкръжени от небето. Следователно, не сте сами в живота. Небесните същества са с вас. Това е истината. Друга истина не съществува. Вие може да я търсите, да си я създавате, но тя ще бъде сега създадена, сега търсена. А в небето всички условия са създадени, Това е вечната истина.

Сега вие искате да ви израснат крила както на кокошката. Ще ви израснат, но ще бъдете кокошки. Трябва да израснете по съзнание, да имате такава сила, че да се пренесете в най-отвъдната планета, в най-отвъдното слънчево ядро. Всичко да се превърне на съзнание. А сега вие имате голямо тяло, а малко съзнание. Благодарете, че това тяло от време на време влиза в душата и се проявява като божествено тяло.

И тъй, трябва да станете кандидати за небесните неща. Всичко у вас трябва да бъде небесно. Вашите похвати, вашето пипане, вашето мислене, вашето пеене, вашето свирене, всичко трябва да бъде небесно. Ще имате особени отношения към музиката, защото тя представя небесния свят. Небесният свят най-лесно са е проявил в човека чрез музиката. От музиката той е можал да разбере, че има и друг свят, и други сили, които са по-големи, по-силни.

Учете се от музиката. Повечето от музикантите сега стават пияници. Защо става това? Защото не могат да издържат на вибрациите. А вие трябва да издържате на небесните сили, за да станете и вие силни.

Колкото повече обичате музиката, толкова повече сте небесни, толкова повече мислите за онова, което е съществено. Мислете за съществените неща, които са на небето, в планетите, в слънцата, в звездния свят. Трябва да наблюдавате звездния свят. Той трябва да ви бъде най-близкия свят.

Но как да се изкачим на небето? Със своето съзнание. Ние искаме да подготвим вашето съзнание, т. е. да подготвим вашата мисъл, за да може да се движи из небесния свят.

Обичайте небето, любете небето, за да станете любовни, за да станете небесни. Стремете се към безкрайните неща. Тогава ще бъдете тайнствени. Ако чакаш края на нещата, няма да бъдеш щастлив. Искаш ли да бъдеш щастлив, нещата трябва да бъдат безкрайни.

Стреми се към безкрайното, към небесното, към силното. Имай се обект небето. Досега си имал разни обекти, а сега нека твоят обект бъде небето.

Ще възразите може би: „Казахте ни да имаме за обект светлината, мисълта, а сега ни говорите за небето.“ Постепенно, постепенно ние ще изнасяме нещата така, както са на небето. Дали вие ща ги възприемете, то е друг въпрос. Вие сте свободни. Бог е дал свобода на всички същества да правят каквото искат.

Защо е така? Защото съзнанието е такова.

Занимава ли се Бог с нас? Занимава се, защото той ви е създал. Като станете небесни; той повече ще се занимава с вас. Ще ви открие небесните неща.

Бъдете подобни на всички неща в живата природа. Тя е ваша. Имате я като ваша. Тя е така близко до вас. Искайте и ще ви се даде. Просете и ще вземете, т. е. искайте настоятелно. Искането е право на всяко същество, което се стреми към небесния живот. Понеже и вие се стремите към небесния живот, дава ви се право да искате.

Искайте и ще ви се даде. Нещата ще дойдат по вътрешен път. За сега още не можете, но небето ще ви накара да можете. То е взело това под внимание. Вие сте, които ще кажете истината на хората. Светът трябва изцяло да се преобрази. Вие ще пуснете тази идея и тя ще стане насъщна.

Истините ще се наложат на света. Тогава ще се създаде съвършено нов свят. Всички същества ще мислят по небесно. Всички ще станат небесни. И слънцето, и звездите, всичко у вас ще стане небесно. За да дойде новата култура, новата раса, трябва да се създадат и нови условия. Вие сте зачатъкът на тия условия. Следователно, бъдете най-разумните на разумните, за да има нов свят на земята.

Защо е необходим този нов свят? Той е необходим. Ще го потърсят народите. Без този нов свят няма да има живот. Ще има задушаване. За да няма задушаване, трябва да се открие новия свят и да се живее по новите закони, по новия образ, по новите разбирания. Недей бърза за нещата. Те ще дойдат, а ти се подготви умствено.

Човешката душа участва във всички преобразования, които стават, но тя още не е Духа. Тя трябва да стане Дух, т. е. Бог. Тогава ще имаме само Дух божи. Вие не можете да си представите, че Бог съществува навсякъде като Дух.

Духът, това е животът на Бога, движението на Бога. Ако Бог се е подвижил във вселената, той е направил това чрез своя Дух. Иначе вие не можете да имате представа за Божия Дух. Затова казваме: одухотворявайте всичко, което е във вас. Най-реалното в света това е Духът. Всичко трябва да стане Дух у вас.

Но нали всичко трябва да стане небе? Като небе то е условия, а като Дух - движение. Вселената е това, което е населено, а небето е необятното пространство. Духът е който дава движението в пространството. Ако нямаше Дух, нямаше да има движение, нямаше да има форми, образи, подобия и т. н. Духът присъства във всички същества, нисши или висши - зависи какъв е Духът.

Ще възразите може би, че Духът е един и същ. То е по отношение на съзнанието. Колкото повече е издигнато съзнанието. толкова повече и Духът е издигнат. Иначе не можете да имате представа за Бога. Ние можем да кажем, че Бог е абсолютен и да се свърши работата, но мисълта трябва да има движение. Трябва да има движение на чувствата, на съзнанието, на индивидуалността. Затова ние вземаме Духа, който е вечно движение.

Христос е влязъл в единната мисъл на Бога. А в нея могат да се влеят много същества. Той знае, че е представител на истините на слънчевата система, представител и на всички други системи. Затова е казал голямата истина: „Аз и Отец сме едно.“

Малко е силно, но е истина. Всички трябва да станете единни с Бога. Това подразбира да мислиш като Бога. Бог представлява един магнит, който радиира навсякъде. Съществата които искат, могат да вземат по една радиация. Те не могат да вземат всички радиации, защото Бог представлява нещо необятно.

Може ли да стане това? Може. Кога? Когато станем като Бога. Като се движим, може. Когато не се движим, не може. Казваш ли още: „Тази къща е моя, аз от нея не излизам“ - не може. Но когато кажеш, че всичко е божествено - може. Човек трябва да бъде свободен вътре в себе си. Това което много спъва, неговото движение е, че няма свобода. А трябва да я има.

Варна, 25, 9, 1962 година.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...