Jump to content

Recommended Posts

НОВО РАЗБИРАНЕ

Нещата в природата трябва да се разбират. И този който трябва да ги разбира, това е ученикът. Ученикът се призовава към новото разбиране. Ако няма ново разбиране, няма да има прогрес. А желанието на небето, желанието на светлите същества е да има разбиране, Много сили съществуват в природата, в сътворението, но всички сили трябва да се разбират, да се живее съобразно тия сили, за да могат да се използуват техните блага.

Има много сили, които идват от слънцето, но малко са ги приложили в живота. Сега учените се занимават с атома и казват, че той ще разреши въпроса. Още много сили има извън атома. Много сили идват от слънцето и се пръскат в природата, но човек още не ги разбира. Животът е обоснован от тия сили. Ако изключите тия сили от живота, той ще стане пустиня. Още много има да работи човек, за да има нови разбирания. Когато има нови разбирания, той ще разбира и новото битие, ще разбира всичка сили, които действат чрез слънцето.

Слънцето ли е, което дава тия сили? Слънцето служи за база, за център, откъдето тия сили се проектират в пространството. Следователно, слънцето играе важна роля в живота на земята. Земята е зависима по съдържание от слънцето. Съществуват нови сили, които още не се познават. Има една такава сили, която е близка, до живота, до съзнанието на човека, но той още не я е осъзнал. Още не я е разбрал. Тепърва тази сила ще се открие, за да се проучи и разбере. Открие ли се тази сила, човек ще може да се ползва от много елементи в природата, Направо от слънцето ще може да получава своята храна и вода. Сега той все още е немощен, защото не е открил тази сила. Когато я открие, ще може да я използува. В природата има сили, които хранят всички твари. Има същества, които не работят тежък труд, а се хранят много хубаво. Това е така, защото са открили тази божествена сила. В миналото тази сила я нарекохме елнан. Засягаме я и сега, защото ще ни трябва и за в бъдеще. Ние ще си служим с нея. Когато учените я открият и се спрат върху нея, тогава и слънцето ще бъде известно. Сега то не е известно, защото още не е открита тази божествена сила. Има нещо божествено. Бог е промислил за съществата, когато ги е създавал. Земята е богата с тази сила. Иначе съществата не биха съществували досега. Хората я чувстват, осезават я, но лесно не се разкрива. Постепенно, постепенно ще се разкрие тя. Когато се разкрие, тя ще внесе нещо ново, нещо топло, нещо светло, нещо велико в живота. Животът ще бъде нов, ще бъде като песен. Сега се говори за музика, но излиза една какафония. А в бъдеще ще се създаде нова музика, с нови тонове. Сега музикалните занятия са трудни, сложни. А тогава ще бъде музика и на душата, и на ума, и на сърцето на човека. Човек няма да може да живее без музика. Тя ще бъде наложена.

Говорим ви в този дух, защото идва нещо божествено. Става нещо силно, велико, божествено в живота на човека. Кое е то? Яденето ли? Пиенето ли? Идва нещо, което задоволява и яденето и пиенето. Кое е то? Елнан. Когато той дойде, въпросът с яденето ще бъде разрешен. Кога ще дойде? Трябва по-скоро да дойде, за да можем и ние да живеем, както ангелските същества живеят.

Когато израства човек, ще може да види божествените възможности. Това са възможности, дадени в природата. В миналото ние говорихме за организмите на Духа и сега пак ще подчертаем, че в природата съществуват организми на Духа. В тях се съдържа всичко. Вие се чудите от къде идват нещата, кой е промислил за тях. В организмите на Духа се съдържа самата истина. Божествения дух има толкова много организми, толкова нюанси, толкова много представители. Те са, които създават битието. Има нещо в битието. Хората го чувстват и казват: „Има нещо, но не знаем какво е.“ Това са организмите на Духа. Следователно, новото което идва в света, това са организмите на Духа, това е елнан, който пристига от центъра на слънцето и радиира на земята. Земята ще бъде обогатена. Земята ще бъде хранилище на много светове.

Но ще възразите може би: „Защо пък ще се даде на земята?“ Земята има привилегията да привлича божественото.

Но ще възразите пак: „А Марс, Венера, Меркурий и другите планети?“ Тук става нещо изключително, нещо системно. И ако ние сега ви говорим за елнан, то е да направим в достояние божествените сили, мистичните сили, окултните сили. Вие сте окултни ученици и трябва да разбирате окултизма, т. е. да разбирате тайнственото, божественото.

Кое е божественото? Да разбирате божествения ум, божественото сърце, божествените чувства.

Има ли такива? Щом ви говорим, има. Вие трябва да се подготвите за новото. То няма да се даде на неподготвени същества. Много пъти Духът е правил опити, но съществата са бивали неподготвени за велика работа.

И тъй, имайте в себе си този елемент елнан, за да имате и велика сила, за да бъдете по-ефирни. Вие сте нагодени в живота да мислите за ефирното, за нежното, за светлинното, за божественото.

Мислете за божественото, за да се сдобиете с божествените сили, и да изградите божественото в себе си. божественото е съществено. Божественото е реалното. Всички философии, които са създадени, се дължат все на божественото, което не е разбрано. Когато се разбере божественото, то ще потече така, както реката тече от високата планина. Вие сте на планината и се ползувате от реката на тази планина. И тъй, имайте преимуществото на божественото, на божествените сили, и на божествения елнан, на божествените организми в себе си, които всичко съдържат. В тях е и цветът, и числото, и музиката, и всички нюанси, които съществуват в природата. Природата която съществува, е направена от организмите на Духа. Организмите на Духа са, които нанасят цветовете, числата и тоновете в живота.

Бъдете тия тонове, за да бъде и природата звучна. Живейте в звучното поле на природата, за да може и тя да се прояви в истинския си вид, а не да бъде забулена. Вие не знаете какво представлява тя от себе си. Когато научите за божествените сили, тогава природата ще се разкрие, битието ще се разтвори за вас и вие ще влезете като нови пилигрими, като нови екскурзианти в него.

Обичайте природата. Обичайте битието. Обичайте съществата, които работят в новите царства. Вие казвате, че има и други царства освен вашето, но нищо не знаете за тях. А сега трябва да тръгнете и да се сродите с тях. Трябва да вземете участие в ангелската работа.

Но ние не сме ангели, как ще работим с тях? Сега именно ще работите за ангелите, т. е. ще поемете ангелската работа по отношение на съществата, т. е. ще поемете работата на светлите сили по отношение на съществата. Всички същества са ваши любимци, но са закъснели в някое отношение. Затова не казвайте: „Това същество изпълнява чужда воля.“ То не знае, затова изпълнява чужда воля. Няма чуждо за вас. Има само божествено. Има само божества, които вървят по стълбата на издигането.

Издигни се, за да можеш да видиш света от високо. Когато се изкачваш нагоре, ти ще видиш нещата такива, каквито са. А това подразбира да бъдеш реален. Стига си се заблуждавал досега със себе си. Отсега нататък бъди реален. Гледай на нещата направо в тяхното естество. Всяко същество има естество. Трябва да виждаш неговото естество. Трябва да виждаш и етерното естество.

Ще кажете, не трябва да ви научи някой. Ние ви представяме сега една наука, едни сили, които ще ви помогнат, за да научите естеството на съществата, да научите етера на небето, да научите силите, които съществуват на небето.

Ние имаме задачата да ви разкрием небесните тайни. Ако има една тайна, това е силата, която съществува в битието. Трябва да знаете силите, които действат, та и вие действате според тях. Щом работите със силите на небето, със силите на природата, вие ще бъдете най-остроумните нейни жители. Животът е богат, когато си при богати условия. Богатите условия са създание на живота. Следователно, когато влизаш в живота на многото, радвай се на многото. Когато си влязъл в живота не всички, радвай се на всички. Когато си влязъл в живота на великите, радвай се на великите. Посвети живота си, за да бъде той свят. Светостта зависи от това, как разбираш нещата. Като ученици вие трябва да разбирате вече нещата в тяхната детайлност, в тяхната секретност, в тяхната чистота, в тяхната святост, в тяхното величие.

Колкото повече си велик, толкова повече си истинен. Колкото повече си велик, толкова повече си във висините и толкова по-добре виждаш нещата, толкова по-добре виждаш Бога. И тогава ще кажеш вече, че Бог е всесилен, че Бог е всемогъщ, че Бог е безкраен, че всичко знае и всичко може. Тогава никога няма да кажеш, че няма Бог. Ще знаеш, че има Бог и че навсякъде е турил своя пръст и дирижира нещата.

Но ще се възрази: „Как Бог дирижира, когато виждаме, че нещата се повтарят и съществата умират?“ Тук е философията на живота. Съществата заминават, но ще знаете, че един живот не е достатъчен за човешкото издигане. Много живота му трябват, много времена. Всички времена са негови. Всички години са негови. Всички епохи са негови. Следователно, не бързай за нещата, но спри се и ги приложи най-разумно. Когато се приложат нещата разумно, това значи, че Бог се е проявил чрез тях, защото Бог е разум. Ако има някаква сила, това е божественият разум. Бог е разумял за всички неща в природата.

И тъй, когато ви говорим за дадена сила, ние имаме за задача да ви подготвим и когато тази сила дойде, да можете да я използувате. Вие трябва да знаете, че има божествена сила, която идва от слънцето и се проектира на земята. Трябва да знаете, че земята не може без нея. Тя е, която сглобява нещата. Тя е, която създава благата. Тя е, която проектира слънчевите лъчи върху земята. Щом така разбирате нещата, лесно ще разберете какво нещо е Бог. Вие сте съществата, които ще имате връзка с Бога.

Учете се. Стремете се. Колкото повече се учите, колкото повече се стремите, толкова повече ще бъдете радостни. Радостта ви трябва да се изрази в разум. А този който е разумен, никога не се обърква. Той е на своето място.

Намери своето място в природата, Намери своето място в битието. Намери своето място пред Бога. Сега Бог не ви вижда, защото сте изменили своето място. Той поглежда на вашата място, но не ви вижда. Не може да ви намери. Не може да ви бъде помощник в живота, т. е. да ви съхранява в себе си. И какво става? Попадате под сянката на тъмните сили да си служат с вас. Е жалко е, че тъмните сили се качват понякога на гърба ви и вие ги носите. Извършвате най-черната работа, която тъмните сили трябва да извършат и пренебрегвате работата на божиите синове. А това е тягостно.

Отсега нататък не давайте гърба си на тъмните духове, не давайте гърба си на ума или сърцето, но бъдете най-свободните същества, най-системните, най-светлите същества в природата, Има светли прорези в живота. Ти трябва да минеш през тия светли прорези, за да можеш да се освободиш от съществата.

Ще кажете: „Човек трябва да бъде много далновиден в живота.“ Да, далновидност се иска - да виждаш нещата още преди да са стигнали до теб и да ги спреш. Ако са за теб да ги задържиш, а ако не са за теб, да им дадеш път да минат. Така ще бъдеш свободен. Свободата е едно от качествата на окултния ученик. Като ученик трябва да владееш магията на Бялото братство.

Каква е тази магия? Да познаваш организмите на Духа, да познаваш новия елемент елнан. Тогава животът ти ще бъде нова песен, нов тон, ново озарения, А всяко озарение е резултат на едно посвещение. Това посвещение ще зависи от ученика. В писанието се казва: „Който се насили, той ще го грабне.“ Следователно, трябва да се насилите, за да го грабнете. Има същества, които като се насилиш, ще ти помогнат.

Обичай съществата, за да ти бъдат в помощ. Когато имаш помощ, работите лесно стават. Иначе нещата стават трудно. А ти избери лесния път. Не избирай трудния път, където духовете се бъркат.

Говорим ви за новата сила, която съществува като елемент в живота. Тя е елемент във вашата душа. Тя е елемент във вашия дух. Всякога трябва да имате тази нова сила в себе си. Тя е божествена ръководна сила, която се дава на известен ученик. Използувай тази сила, за да бъдеш и ти силен в живота.

Ние ви говорим за божествените сили, които съществуват в битието, понеже ви говорим за сили на битието, да проявите битието. Битието се проявява, но вие не знаете как. То се е проявило благодарение на ония сили, които са правили големи усилия върху себе си и са се посветили. Трябва да се посветиш в дадена наука, за да бъдеш реален.

Реални ли сте вие сега? Вие не сте реални. 75% още философствате, т. е. правите нещата по наследство, по наблюдение. Няма да наблюдаваш кой какво прави, но ще слушаш гласа вътре в теб какво ще ти каже. Всеки ученик има един вътрешен глас, една вътрешна сила, която му подсказва. Служи си с тази сила и не се бой в живота. Тя всякога вярно казва, верен път към възлизането дава.

И тъй, вие трябва да се сродите с небесните сили, трябва да живеете небесен живот. А небесният живот изисква абсолютна чистота, абсолютна святост.

Ние говорим за абсолютните неща, за силните неща, за абсолютната наука, за изчерпването на всички сили в живота. Бъдете тия изчерпателни сили, за да навлезете в новата ера, в новата аура, в новия свят. Трябва да имате новия свят, за да имате и нов образ, от който да се вдъхновявате.

Живейте във вдъхновение. Колкото повече се вдъхновяваш, толкова повече разбираш нещата, толкова повече млъкваш за нещата. Не че не трябва да се разказва за нещата, но трябва първо да се знаят и после да се говори за тях. Знанието води към нови постижения, към нови предели. Знанието води към Бога. Тогава ще имаш ясна представа за Бога и няма да се чудиш какво е Бог. Ще знаеш, че Бог представя един сили, едни елементи, които са пръснати из необятния свят и които го подържат. Тогава ще вярваш, че тия сили всякога могат да те наблюдават, всякога могат да те видят и никога няма да правиш престъпление. Не че има някакви престъпления, но има известни елементи в теб, които те спъват.

Не се спъвай, но върви, върви всеки ден, всеки даден час, всяка дадена минута, всяка дадена секунда. Учи се от природата. Природата е най-добрия учител. Тя дирижира със своята палка.

Учи се от самото битие. Битието е най-добрия, най-верния учител, който може да те научи.

Учи се от светлината, защото светлината най-правилно дирижира живота във вселената.

Учи се от Бога, защото Бог е най-разумното същество в света.

Какво търси тук този разум? Именно разумът е елемент за светлите същества, за посвещаващите се ученици. Следователно, трябва да имаш винаги в предвид разума.

Сега както живеят съществата, не се ли връща назад нашата планета? Не, животът ще претърпи един крах и ще излезе от едно загасване, от един хаос и ще навлезе в светлината.

Светлина се лее на земята. Светлина идва от небето. Светлина идва от Бога. Бог ще се прояви като разум чрез светлина в съзнанието на хората. Те ще разберат, че са божи синове. Божите синове идват като представители на тази земя. Следователно, не тъй случайно е дошъл на земята моментът да изпълните една велика воля, т. е. да приложите небесните, божествените идеи в своя живот.

- А какво ще правим, ако не можем? Ние отговаряме: всички можете. Всички с Бога можете. Всички със светлите сили можете. Всички с ангелските същества можете.

- Защо не ни представите едни такива сили, за да се стремим към нещо божествено? В стремежа си вие ще разберете какво значи да се стремиш към божественото, към чистото, към светлото, към силното.

Защо е необходима тук силата? Духовният човек е силно същество, волево същество, свято същество. Той е магнит, който привлича всичко към себе си, който дирижира нещата в природата.

И тъй, природата трябва да се дирижира. Трябва да се явят диригенти. Вие ще бъдете тия диригенти, т. е. вие трябва да проявите битието.

Ние ви говорим за битието, за битовите сили. Трябва да ги разбирате в живота, за да могат да дирижират и вашия живот. Те тепърва ще се разкрият. Защо досега не са разкрити, то е друг въпрос. Не че не са разкрити. Говорено е за тях, но като дойде Духът, ще ви научи. Още в свещеното писание е говорено за тия сили, много мисли са казани за тях, но хората не можаха да ги приложат в живота си.

Имайте като ръководство божествените синове, имайте като ръководство организмите на Духа и те ще ви научат на разнообразен живот. Трябва да живеете в разнообразието на живота. трябва да бъдете и вие разнобразни, така разнообразни, че този който ви съзерцава, да ви се радва. Трябва да бъдете ухайна роза, която надалеч разнася своя аромат. Окултната наука ви дава светлина. А щом имате светлина, вие ще знаете за нещата. Няма да има нищо скрито в битието. Всички неща ще бъдат разкрити. Щом са разкрити, всяко нещо ще поставите на своето място, т. е. вие ще намерите своето място, за да може да виждате, че всяко нещо е на своето място. Сега ги виждате разместени и казвате: „Щом нещата са разместени и ние ще бъдем разместени.“ И всички хора така говорят. Казват, че светът не може да се оправи, защото всичко е разместено, че животът върху земята е случаен.

Няма случайни неща. разберете това. Няма случайни неща. Всичко е предвидено. Разумът в теб е, който предвижда нещата. Имай този божествен разум и тази божествена сила в себе си, за да бъдеш силен, за да живееш достойно в слава и величие.

Ние ви говорим за дадена сила. Тя съществува между вас. Тя е спойката, която държи всяка душа на своето място. Вие сте споени сега. Ако не бяхте споени, нямаше да дойдете и да чакате. Тази сила е, която ви споява, която ви обединява, която ви възкръсва и ви дава живот.

Каква е тази сила? Елнан. Когато елнан стане проводник във вас, тогава всичко ще можете. А сега вие още не го чувствате. Не че не знаете за него, но не го чувствате. При всяко чувство трябва да присъстват организмите на Духа. Трябва да чувствате, че Духът работи чрез вас, че Духът провежда нещата, че провежда реда и порядъка в битието.

Имате ли Духът, ще имате и благословението на Бога. Имате ли Духа, ще имате благословението на светлите сили. Имате ли Духа, ще имате благословението на всички ангелски сили и на всички учители, които са така близко до вас, работят с вас и мечтаят и вие да бъдете като тях.

Ние ви говорим за вашите всекидневни нужди. Те са толкова много и вие ги изпълнявате най-щателно, с всичките му потреби, с всичките му връзки. Ние ви говорим за ония божествени сили, които дирижират света. Вие се нуждаете от тия сили, а не от ежедневието.

Обърнете вниманието си към светлите сили, за да имате светъл ум, светло сърце, светла воля. Тогава ще дойде великият божествен разум, който ще постави всяко нещо на своето място. и вие ще бъдете уредени. А сега не сте такива. Предстои ви едно уреждане. Всеки ден трябва да се стремите към него. Трябва да го очаквате. Ако не го очаквате, ще дойде безпорядъка. А безпорядък не трябва да има.

Вие сте новото. Вие сте силата. Вие сте, които ще дадете тласък на духовната вълна на земята. Вие сте, които ще свидетелствате за духовната вълна. Вие сте, които ще свидетелствате за духовните сили. Вие сте, които ще свидетелствате за светлината. Вие сте, които ще свидетелствате за любовта. И най-после, вие сте, които ще свидетелствате за божествения разум. Всичко ще бъде разум. Всичко във вас и около вас ще бъде разумно построено. Гледайте на всичко като на нещо уредено, като на нещо светло, велико, божествено и земята ще се прояви със своето величие.

На вас предстои новото - това ново, което идва и се създава от божествения разум. Дръжте се за божествения разум и няма да сгрешите в живота. Дръжте се за битието, за вселената, за природата и няма да сгрешите, защото вселената, природата и битието това е едно и също за вашето превъзмогване. Разбираш ли природата, ще разбираш и вселената. Разбираш ли вселената, ще разбират и битието, и всички същества в битието.

Тогава ще се зароди у вас въпроса: „Има ли разлика между организмите на Духа и елнан? Елнан, това са сили, които изхождат от слънцето, проектират се от слънцето. Природата е пълна с тия сили. Не може да има случайност в природата. Това са същества, които прилагат божествения разум.

Елнан е по-висша сила от ангелите. Когато ви говорим за организмите на Духа, ние не ви говорим за сили, които съществуват в природата, а ви говорим за сили, които съществуват над природата. Когато ви говорим за елнан, ние ви говорим за сили, които съществуват в битието.

Има една разлика между елнан и организмите на Духа, но вие не можете да я направите. Организмите на Духа са като условия, а елнан са дадените условия. Това са средства. това са сили, е които работят съществата в природата.

Елнан е по-силен от атома. Само ученикът е, който може да вярва в него. Човешкият ум не може да го открие. Божествената наука е много сложна. И понеже е сложна, трябва да се разкрият известни сили в ученика.

Ние застъпихме малко физика, малко химия, но от по-друг характер, защото ние имаме работа с човешката душа, а не с елементи които съществуват на земята. Човешката душа е преплетена със съзнанието на природата. И съзнанието на природата са известни сили. И съзнанието на вселената са известни сили.

И тъй, ние вземаме божественото като висши съзнателни сили. Щом има тия съзнателни сили, ще има и божествено. Ученикът ще трябва да прави големи увилия да може да се пресъздаде. Той трябва да осъзнае нещата и да работи с тях. Нищо не става по милост. Всичко става с работа и с воля. По милост е било някога. А сега божията милост се прилага към ония същества, които са слаби, които се оплакват. А силните трябва да работят.

Дадохме ви методи за опитност. Приложете ги в живота и ще имате опитността. Имало е същества, които са минали по милост, но ще ги върнат пак обратно, да учат наново. И вие сте едни от тия същества, но сега ви върнаха да учите божествената наука. Божествената наука подразбира воля и разум. Вие изучавате една божествена наука, затова трябва да бъдете най-положителните в живота, да познавате всички закони.

Какво търсят тук законите? Законите са правила, а не някакво бреме. Това са узаконени божествени правила. Всичко е узаконено у Бога, затова има ред и порядък в него. Във вас още не всичко е узаконено.

Гледайте на нещата така, както са в природата. Бъдете прями, а не фалшиви. Затова ние ви обръщаме внимание: от вътрешното, от божественото да се ръководите. Затова ви говорим за небесните сили. Ако очаквате човешките, или животинските, или пък минералните сили да ви говорят, то те ще ви заробят. Дълго време сте били ръководени от тях. А сега трябва да се ръководите от божествените сили.

Досега са открили 92 елемента, а те са 300. Дали елнан е стотния, двестния или тристния, за в бъдеще ще узнаете.

Божествените организми са, които дават облика на света. Те са, които дават цветовете, числата и тоновете.

Варна, 5, 11, 1962 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...