Jump to content

Бр. 174. Каквото човек посее, това ще пожъне (Из неделната беседата „Което човек сее“, 26 Април 1936 г.)


Recommended Posts

Каквото човек посее, това ще пожъне

(Разсъждение на Влад Пашов по неделната беседа: „Което човек сее“, 26.04.1936 г.)

Ще дам определение на думите — ново и старо.

Новото се отличава с противоречия, а старото — с промени. Вие живеете и срещате разни противоречия в живота си — това е новото. А щом умирате, щом ви заравят в гроба, това са измененията. Кое е по-хубаво, противоречията или измененията? Да се изменяш — това значи да умираш, а да имаш противоречия в живота си, това значи да живееш. Така е на земята. Трябва ви едно ново разбиране, а не да се забавлявате с старото, което е мъртво. Но ако мъртвите не възкръснат, безпредметна е тяхната смърт. А като възкръснат хората, тогава се явяват противоречията в живота.

И тогава, защо са противоречията?— За да възкръснете. Защо са измененията? — За да умрете и се освободите от старото. Значи, човек не може до се освободи от старите навици, освен чрез смъртта.

Сега да дойдем до новото разбиране на живота. В света съществуват три вида противоречия. На физическия свят противоречията са по отношение на физическото тяло. Вторият вид противоречия са по отношение на нашите чувства и третият вид противоречия са по отношение на нашата мисъл. Противоречията са признак, че сме в движение, а зад движението стои една разумна воля.

Какво нещо е животът и какъв е неговия произход, това е една дълбока проблема, която не можете да разберете при сегашното си развитие. Животът като резултат е произлязъл от по-висши същества. Въобще живота не е произлязъл от никъде, защото той е основната реалност, която е породила всичко друго. Но живота на по-нисшите същества е резултат на по висшите. Детето носи живота на майка си и на баща си. Неговия живот е резултат на живота на майката и на бащата. Детето е един за-вършен резултат на майката и на бащата. По същия начин и физическият свят е един завършен резултат на умствения и на духовния светове.

Следователно, вие не можете да разберете умствения и духовния светове, докато не разберете физическия свят. Значи, човек най-първо трябва да проучи физическия свят. Но за да насочим проучванията в права посока, трябва да го проечаваме като резултат на по-висшите светове.

Човек на физическия свят е ученик, а за мене ученикът е емблема на бъдещето. В света човек трябва да учи главно три неща: той трябва да проучва и усвоява правата, светлата мисъл, възвишеното, благородно чувство и добрата постъпка.

Но човек не може да по-стъпва добре, ако не знае да говори добре. Човек не може да бъде отличен музикант или художник, ако не знае да мисли. Вие не можете да бъдете гениални в никакво изкуство, ако не можете да мислите право. Вие не можете да дадете израз на това изкуство, ако нямате едно право чувство.

Картините на много художници са изопачени по единствена причина, че чувствата им са изопачени. Щом чувствата им са изопачени, т. е. щом нямат духовен живот, какво изкуство могат да дадат? Това не е изкуство. Всеки човек е скулптор в живота. Всеки човек, който живее и обработва своето тяло, той обработва една скулптура. Той постоянно моделира своето тяло, своите очи. своите ръце, крака и т. н. Той моделира и своята глава. Следователно, каквото е вашето тяло, такова е вашето знание. В това отношение, човешкият живот не е един завършен процес и вие трябва да се радвате на това. Това е новото. Човешкото тяло, това е новото в света. Противоречията в живота това е новото в света. За да се разбере всичко това, обаче се изискват знания.

Не е лошо, че има противоречия, но трябва да се намерят гениални хора, които да пресъздадат и да организират тия противоречия.

От противоречията в света се създава хубавото. И Писанието казва: „И земята беше неустроена и пуста и Дух Божи се носеше върху бездната.“ Значи, преди създаването на света, имало е такива големи противоречия, каквито светът никога не може да си представи. Но когото дошъл Духът, това разумно начало, и почнал да твори, още като казвал първата дума, веднага се явила светлината. Следователно, появяването на светлината, това е резултат на една мисъл. Мисълта е резултат на Божия ум. Затова, ако в вашия ум има светлина, вие мислите и сте в движение. Ако в вашия ум няма светлина, вие не мислите и сте в покой. А в покоя всякога има тъмнина; като дойде, обаче, светлината, тя твори. Със светлината заедно иде топлината. Това е на човешки език казано. Мисълта и чувствата трябва да вървят заедно, ръка за ръка. По този път човек ще може да пресъздаде противоречията.

Противоречията подразбират неблагоприятни условия, но един ден тези условия ще се изменят. Значи, от противоречията, които съществуват в живота ви, от тяхната материя, един ден вие ще създадете такава материя, която ще подобри живота ви. Вас ви очаква едно по-велико бъдеще от сегашното, в което се намирате. Идеалът на човека е да стане светия и ангел. Ангелите и светиите са същества, които мислят право, чувстват право и имат един много приятен говор. И когато Адам престанал да мисли, той оголя, когато престана да чувства, изпъдиха го от рая, а когато престана да говори хубаво, накараха го да оре земята. Следователно, когато Господ иска да те научи хубаво да говориш, ще те направи земеделец. Когато иска да те научи да разбираш, да чувстваш живота правилно, ще те направи градина. Когато иска да те научи да мислиш правилно, ще те прати на училище да учиш. И тъй, вие сега сте изпратени на училище на земята — да учите, да изправите своята погрешна мисъл, която сте имали в миналите си съществувания.

Ако вие мислите, че в десетина години ще можете да изправите живота си, вие сте в погрешен път. Животът няма какво да се поправя. Сам по себе си той е съвършен; но ние трябва да изучаваме онези велики закони, които Бог е положил.

Вие сте носители на този живот, който вечно твори и усъвършенства формите. Когато човек наруши законите на този живот, той задлъжнява — остарява и живота го напуща. Аз искам ученици, които нито имат да дават, нито имат да вземат — да са съвършено свободни. Много религиозни хора искат да бъдат добри, святи, за да угодят на Господа. Господ не е пратил хората на земята да стават светии. Светийството е трудна работа. И ангелите, които са живели милиони, милиони години преди хората, едва са дошли до първата степен на светийството. С това не искам да унижа хората, но казвам колко много има да учите За мен по-хубаво нещо от учението няма. Затова радвайте се, че има какво да учите. Това, което ангелите и боговете са постигнали — това е бъдещия стремеж на човека. По силата на този стремеж, който е вложен в човека, той постепенно ще проучва законите на живота и ще развива своята мисъл и чувства. По този път човек ще придобие силата; а чрез силата, той ще може да премахне всички препятствия в живота си. Но, както казах, за да дойде до силата, човек трябва да дойде до правата мисъл и благородното чувство. А до като дойде до тях, той ще премине през ред противоречия. Противоречия съществуват и в мислите и в чувствата на човека. Аз не искам да кажа, че те не трябва да съществуват. Противоречията в вашия живот са. условие за вашето развитие. Без противоречия вие не можете да имате никакъв прогрес.

Това трябва да го помните. Ако искате друг някакъв живот, без противоречия, вие сами трябва да си го създадете.

Сега, понеже ви говоря за противоречията, ще ви дам следния афоризъм: частите са условия за съществуването на цялото и цялото е условие за съществуване на частите. Кое се роди първо — частите или цялото? Органите на тялото не са нищо друго, освен самото тяло в движение. Когато тялото се движи, то образува своите органи, а когато цялото е в покой, то образува себе си. Когато органите са в движение, образоват цялото, а когато органите са в покой, образуват себе си. Бог е цялото, което работи в света. В този процес на работа, на движение, всяко същество има свое проявление. Затова, докато Бог работи в света и ние трябва да работим. Това, което човек мисли, чувства и прави, както и този импулс, който го тика към учене, това е Божественото в него. Когато престанете да работите и условията за работа ще се изгубят. Ние трябва да мислим като Бога. В Бога няма чувствания като нашите. В Бога има Любов, в която няма поляризиране. Той няма две страни. Бог всичко дава.

Има един стих в Писанието който казва: „каквото човек посее“. Бог, който не е смъртен като хората, всичко дева и сако наблюдава, какво сееш.

Каквото посееш, това ще пожънеш. Ако живееш добре, добро ще ти даде; ако живееш зле, зло ще ти даде. Бог не може да наруши този закон. Не може Бог да даде на добрия човек зло — в на лошия — добро. Понякога вие може да носите големи страдания — това е доброволно. Всеки доброволно може да носи известни страдания, а не насила да му се наложат. В това отношение законът е верен и по отношение на мислите, на чувствата и на постъпките на хората. Каквото човек мисли, чувства и както постъпва, това ще му се даде. Ако мислите, чувствате и постъпвате добре— добро ще ви се даде. Ако мислите, чувствате и постъпвате зле — зло ще ви се даде. Това е закон. който трябва да имате предвид в живота си, защото той регулира условията на вашия живот. На основание на този закон ви казвам: не се обезсърчавайте от лошите условия — но работете с силите на доброто и ще имате постижения. Използвайте условията, при които сте родени и реализирайте възможностите, които се крият в тях. Който е роден като мъж — като мъж да използва живота — това са известни условия, които трябва да използва. Който е роден като жена, да използва тези условия. Има шанс за жените за в бъдеще да се родят мъже и за мъжете да се родят жени. Използвайте всички условия и никога не съжалявайте, че сте се родили мъж или жена. Някои съжаляват, че им се родило момче, други пък — че им се родило момиче. И в единия и в другия случай се радвайте. Когато се роди мъжко дете — Бог ви е посетил с своята мисъл. Когато се роди женско дете — Бог ви е посетил с своята Любов.

В каквото тягостно положение и да се намирате, каквото и нещастие ви сполети, за да се освободите, обърнете се към своята мисъл и към своите духовни чувства. Ако мислите и чувствата ви не са прави, те ще станат причина за вашето нещастие.

Чрез противоречията днес се изпитват всички хора и народи — за да се види докъде са достигнали в своите знания. Някои казват, че имат любов към Бога. Ще дойде нищо отвън, което ще раздруса Любовта им, до видят доколко могат да из-държат. Христос казва: „Който издържи до край, той спасен ще бъде.“ Че ако за твоето убеждение ти ударят десет тояги и убеждението ти стане на прах и пепел, какво убеждение е това? А дали на Бога или на Мамона служите, все ще имате страдания и изпитания, все ще ви турят на кръста и най-после в гроба. И заравянето на човека в гроба е едно изпитание. Но когато служите на Бога и в гроба да ви сложат, ще възкръснете; но ако служите на Мамона, като ви сложат в гроба, не ще възкръснете.

„Което човек сее.“

Посейте онези велика Божествена мисъл в вашия ум. Посейте онази велика Любов в вещите чувства. И, най-после, посейте разумното начало в вашето слово. Всичко каквото човек говори, трябва да е сам доволен от него.

Да говори разумно, да обича и да мисли право — това значи човек никога да не злоупотреби с онова доверие, което Бог му е дал. Никога човек да не злоупотребява с онези добродетели, които Бог е вложил в него. Никога човек да не злоупотребява с доверието на баща си, на майка си, на сестра си, на брата си, нито с доверието на приятеля си. Никой да не злоупотребява с доверието на когото и да е. Не злоупотребявайте с доверието на никого. Това е общо правило, което трябва да пазите свещено в живота си. Не разваляйте Божественото у хората, които мислят за тебе. Защото, ако разваляте това доверие, няма да има на кого да уповавате.

Вярвайте и уповавайте на този ум, който носите в себе си; вярвайте в това сърце, което носите в себе си; вярвайте в това слово, което имате в даден момент. Това е правото за вас. Ако вие сте верни за малкото, за в бъдеще ще бъдете верни във великото.

„Което човек посее, това ща пожъне.“

____________________________

Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. Каквото човек посее, това ще пожъне

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...