Jump to content

Бр. 185. Разумният човек (из беседата „Разумният човек“ – 7 Февруари 1937 г.)


Recommended Posts

Разумният човек

(из неделната беседа „Разумният човек“ – 7.02.1937 г.)

Ще взема само думата „разумният човек.“ По какво се отличава разумният човек? Разумният човек се отличава по това, че всякога ходи прав. Умът на разумния човек е свързан със слънцето, а краката му са свързани със земята. Следователно, той живее между слънцето и земята. И тогаз, каквото слънцето го учи отгоре, каквито заповеди му дава, това той изпълнява на земята. За разумния човек земята е една обширна лаборатория, в която опитно проверява знанието, което получава от слънцето.

Разумният човек се отличава по това, че съзнанието му е винаги будно и с мисълта си винаги е отзивчив на наредбите на природете.

Но обикновените хора, за да изпълняват наредбите на природата. да мислят, трябва насила да се заставят, защото те са улисани в своите чувства и удоволствия и не им остава време да мислят. Затова природата им праща някоя болест, и те излизат от хипнотичния захлас на чувствата и почват да мислят, как да се справят с болестта.

Разумният човек се отличава по своите възгледи. Разумният човек не разглежда нещата от гледището на триизмерния свят, той има съвсем други схващания за нещата, в сравнение с тия на обикновените хора. Той съди за нещата от причините към последствията. Разумният човек не обръща внимание на големите работи. Той обръща внимание на най-малките работи в света. Разумният човек не знае какво нещо е обезсърчението, какво нещо е безлюбието, какво нещо е безверието. Той не знае какво нещо е тъмнината. Ако поставите разумния човек в някоя изба, в най голямата тъмнина, той ще извади своята лампа и ще освети пространството около себе си. Той си носи светлината навсякъде. Дето и да го турите, в каквито и тъмнина и да го поставите, той веднага ще си направи инсталация, ще си извади лампата, и свободно ще се разхожда, навсякъде му е светло.

Разумният човек не можеш да го затвориш, не можеш да го излъжеш, не можеш да го вържеш, не можеш да го подкупваш. Съвременните хора мислят, че са много умни, че имат голям прогрес. Ако посетите фабриките им, ще видите какъв прогрес имат. Ако се обърнете към онези разумни същества, които изпращат своята енергия от слънцето, ще видите какво представлява техния прогрес. Можете ли де кажете по какъв начин изпращат те слънчевата енергия от разстояние 92 милиона мили към земята и по този начин я отопляват? Ще попитате: Нима разумни същества изпращат тази енергия чрез слънцето, за да отопляват земята? Има една научна теория, според която слънцето представя едно огнено разтопено тяло. Възможно е да е така, но възможно е и по друг начин да става отопляването на земята. Според окултната наука велики разумни същества живеят на слънцето, и те ни изпращат чрез слънцето жива енергия, която ние възприемаме като светлина и топлина.

Чрез тази енергия те строят нашия организъм и ни пращат всички блага, които ни са необходими за живота. Те ни дават от своето изобилие, учейки ни същевременно и ние да бъдем разумни като тях и готови за разумна жертва за великото дело на космичното творчество.

Разумният човек е онзи, на когото ние трябва да подражава ме. Всичко в природата е предметно учение. Ако искате да ви върви, вие трябва да изучавате и наблюдавате всичко около себе си. Съвременният живот, както и природата, представят широко поле за наблюдение и изучаване. Например в съвременното общество наблюдаваме, че един от най-големите стимули в живота на хората, това са парите; а същевременно срещаме хора, които казват, че и без пари може. че парите са злото в съвременния живот и пр. Но и живеят с пари, градят къщи, и си служат навсякъде с пари. Действително, може да се живее и без пери, но парите да се заменят с нещо друго. Все трябва да има някаква разменна единица. Но като наблюдаваме живота, виждаме, че злото не седи в парите, пито вън от нас, по злото седи в самия човек. В човека има нещо неразумно.

Той не разчита на своята разумност. Човек всякога трябва да разчита на първата мисъл, която идва в ума му. Тази мисъл се развива като едно зрънце. Щом този мисъл узрее, тя постепенно се оформява. Като се оформи, ти имаш вече една идея, имаш поле да действаш. Отхвърлиш ли първата мисъл, и вземеш втората или друга някоя, тя непременно ще те постави на крив път.

Следователно, злото седи в това, ако човек отделя злото от доброто. При сегашните условия, доброто, отделено от злото, няма никакво приложение. Ако злото е вън от нас, то има своето велико предназначение.

Вземете злото в неговата научно страна. Запример, знаем че вътрешно земята има висока температура, голяма топлина, вследствие на което се намира в разтопено състояние. Въпреки това, ние живеем на повърхностите й. Ние живеем на нея благодарение на външната атмосфера. Тя именно изстудява, смразява земята, и дава възможност, ние да живеем върху нея. като върху твърда повърхност.

Злото смразява, а доброто разтопява.

Злото и доброто, съединени в едно, чрез тях може да се работи. както златарят топи и обработва златото — дето трябва повече топлина доброто ще туриш да действа, дето трябва повече студ — злото ще туриш да действа. Дето трябва доброто, дето трябва злото ще ги съединиш в едно и ще ги употребяваш. Но ти трябва да работиш чрез тях, а не те чрез теб. Ако ги оставиш те да работят чрез теб, животът ти ще се обърне с главата надолу. Вие ще се намерите в положението на човек, който мисли, че като отиде в една кръчма и си пийне малко винце, че ще му дойде ума в главата. Мислите ли, че такъв един човек е умен, че той може да мисли право?

Но важното е, когато човек работи с енергиите на злото и доброто, да има едно разумно ръководство. В противен случай, той не може да се справи нито със силите на злото, нито със силите на доброто. Първите ще го смразят, ще го втвърдят, а вторите ще го разтопят. Само разумността е, която регулира отношенията между тия два рода енергии и създава условия за живота да се прояви. Обаче, съвременните хора, които нямат това дълбоко знание, търсят своето щастие извън разумния живот.

Вън от разумната човешка мисъл животът няма ни каква реалност.

Само чрез мисълта си вие можете да познаете дели даден човек е справедлив или не. Само чрез своята мисъл, вие можете да определите, какво нещо е човекът. За да се пробуди съзнанието на човека, той трябва да провери нещата, и то чрез своята мисъл, а не чрез своите чувствания. Без мисъл ти не можеш да провериш нещата. Ти не можеш да обичаш някого, без да си мислил за него, Щом мислиш за някого, ти можеш вече да го обичаш. В цялата човешка история, ние нямаме нито един пример, дето някой да е обикнел някого без да е мислил за него. Следователно, не е право, когато някой казват, че човек не трябва много да му мисли. Не. на съвременните хора им трябва трезва мисъл. Или по право, човек трябва да има чиста мисъл, без никакви сенки, без никакви оттенъци. Сама по себе си, мисълта е красива. Щом почнеш да мислиш, това показва, че си влязъл в един разумен свят.

В разумния свят всички хора са щастливи по единствената причина, че мислят един за друг.

Когато се говори за небето, някои мислят, че е подобно на земята. Не, съществата на небето мислят един за други, затова са щастливи. Като мислят един за Други, те са щастливи и се обичат.

Разумните хора почти нямат история в съвременен смисъл. Какво ще описвате историята не един разумен човек. Какво ще разправяш, че се е родил преди 50-60 години. Преди тези 60 години, които сега живее на земята, той е живял милиони години още. Разумният човек има една история, която датира още преди 250 милиарда години. Той е живял и на слънцето и на Венера и на Юпитер, и на Сатурн. Разумният човек се разхожда по цялата вселена. Ако днес е в България, утре ще бъде на друго место. Той разбира онзи велик Божествен път. Като погледне на света, той вижда, че няма какво да се обезсърчава. Разумният човек първо мисли за хората и после ги обича. Като срещне някого, той го наблюдава и изучава. Като влезе в дома ви, първо ще ви пита за жена ви, за децата ви. за къщата ви, за нивите, за лозето. Ще гледа как сте облечени, какви дрехи носите и т. н. И привидно той по нищо не се различава от обикновените хора. Но той е господар на живота, а обикновените хора са роби на условията. Разумният човек знае своето место в света; и знае кога къде отива, а обикновените хоро нищо не знаят, те предполагат само.

В известна степен разумният човек е приблизителен образ на Бога. Който познава разумния човек, той ще има една идея за Бога. Всичко, каквото виждате наоколо си — земята, слънцето, звездите, растенията, животните — всичко това е създадено от Бога. При това, всичко е тека наредено, че си върви без никакви противоречия. И след това той дълго време е мислил, как да устрои човека на земята. Той се интересува от него и урежда работите му.

Когато разумният човек дойде във вашия дом, той ни най-малко не иска да му разправяте за вашите нещастия. Той ще ви пита. от какво се интересувате, имате ли някакво изкуство, обичате ли някакви наука, изобщо какъв интерес, какъв стремеж имате. Това интересува разумният човек. Ако му разправяте, че страдате от някаква болест, той само ще чукне с пръчицата си и болестта ще изчезне. Като боледувате. той ви казва, че сте съгрешили някъде, но това не е важно за него. Той иска да знае какъв е вашия стремеж. После ще ви попита имате ли някаква идея, вирвате ли в Бога. Вие ще започнете да му разправяте последните научни теории, които сте писали. Той ще ви каже, че всеки човек, който няма ум, и Господ не съществува за него. За онзи който има ум и Господ съществува. За всеки мъртъв човек няма Господ. За всеки фалирал човек, също няма Господ. Тогава разумният човек ще ви представи един филм и вие ще видите, как е създаден света, как е създадена слънчевата система, как живеят жителите на другите планети и слънчеви системи и т. н. Тогава вие ще питате — вярно ли е всичко това или не. Той ще ви каже, че тези картини ги е фотографирал през своето дълго пътешествие из света. Той ще ви покаже картини от другите планети и системи, които сом е фотографирал. Колко време е мислил той, докато намери начин. да снеме тези картини и да ги покаже на хората! Иначе, колкото и както и да мислят, хората си представят другите светове като земята.

Слънчевите хора коренно се различават от хората на земята. Колко години живее едно слънчево същество? За да се завърти слънцето около своя център, нужни му са 20 милиона години. Тъй че, като казваме, че някой човек от слънцето е на 10 години, това число от 20 милиона трябва да се умножи на 10, за да се получат истинските му години. Значи, възрастта на този човек се равнява на двеста милиона наши години. Тогава каква разлика има между един човек, който е живял 10 години на земята и друг който е живял на слънцето 10 години? Грамадна разлика ще има. Такъв човек се коренно различава от човека на земята. Тези работи са невероятни и непонятни за вас, но това са факти. На вас и да ги доказвам не можете да ги разберете и ще се усъмните в истинността им. Само разумният човек може да разбере разумния. Само любещия може да разбере любещия. Само праведният може да разбере праведния. Само милостивия може да разбере милостивия. Такъв е законът в света.

И тогава мога да ви питам: Всинца вие не се ли намирате под хипноза? Уверени ли сте сто и едно на сто, че сте хора, на които съзнанието е свободно? Вие не сте ли в хипнотическо състояние? Разумният човек е напълно събуден. Неговото съзнание постоянно работи. Докато човек се страхува, той още не е събуден, той още не разбира Божия закон. Щом мислиш само за себе си, ти още не си събуден, Щом не разбираш нещата, ти още не си събуден, щом не мислиш, ти още не си събуден, щом не си справедлив, ти още не си събуден. Това се отнася за цялото човечество.

Когато човек се събуди от хипнотичното състояние, в което се намира, той почва да чувства пулса на човешката душа и е отзивчив към нуждите на всички същества. И ако при сегашните условия на живота разумните. добрите хора не помагаха, светът щеше да бъде в ада. Сега е лошо, както казвате вие, но ако не бяха разумните хора да помагат, светът щеше да бъде сто пъти по-лош отколкото е сега.

На работата на разумните хора се дължи преобразованието на съвременните общества. Те им влияят със своите мисли. Те казват на хората: така не трябва да живеете и им посочват как трябва да живеят. Те влизат между хората и ги вкарват в новите общества. Те им казват: така трябва да живеете, такива закони трябва да имате, тека трябва де се отнасяте и т. н. И благодарение на тях виждаме един голям прогрес в човечеството. Така беше и във времето на Мойсей. Той беше един от разумните хора на времето си. Ако евреите бяха приложили неговите закони, съвсем други резултати ще ха да имат. Като дойдем до новите времена, ако хората биха приложили Христовото учение, което има едно социално приложение, друго щеше да бъде положението на съвременното човечество. Христовото учение има социално приложение, а не е така, както хората го изучават. То си има свое приложение. Христовата любов е приложима. Какво коства на човека да приложи това учение? Какво коства на една държава от 10-20 милиона жители да направи къщи за всички хора? Сега Англия харчи около 13 милиарда английски лири, за своето ново въоръжение. Ако тези пари биха се употребили за нещо разумно, каква голяма полза щяха да допринесат! И сегашните народи като се въоръжават и те не знаят защо правят това. Ако тези 13 милиарда английски лири биха се употребили за направата на къщички от по две стаи и кухня, за хората нямаше да има тази мизерия, която днес съществува. Сега там хората се поощряват да се женят, да раждат деца. Няма нужда от много деца. Едно — две деца са достатъчни. Казват, че земята можела да изхрани 10 милиарда хора. При толкова много хора на земята, това ще бъде цял ад. Не е въпрос хората да бъдат много. но де бъдат разумни. Според нас, женитбите трябва да се ограничат. Болните хора не трябва да се женят. Глупавите хора не трябва да се женят. Днес само здравите хора трябва да се женят. а другите да останат за други времена. За в бъдеще само разумните хора ще имат право да се женят и да раждат деца. Глупавите хора нямат право нито да се женят, нито деца да раждат. Че сега глупавите хора се женят, това е друг въпрос. Но така светът не може да се оправи. Ако имате син и дъщеря, които не ви обичат, защо ви са? Женитбата се осмисля, когато родите син или дъщеря, които ви обичат, както вие ги обичате.

Сега, понеже живеете един живот пълен с противоречия. Ще ви дам едно правило, което приложете тогава, когато никакви философии, когато никой не може да ви помогне:

Дълбоко в душата си признайте, че всичко онова, което ви се е случило в живо та, е добро.

Благодарете на Господа и кажете: Господи, повече от това добро, което си ми дал, не искам. Благодари му за всичко, и остани в душата си с идеята, че Онзи, който е създал вселената, не може да направи никаква погрешка. В него няма никаква несправедливости. Той е абсолютно справедлив —нищо повече. Признай това нещо в душата си и почакай най много една година и половина, да видиш какво ще стене с тебе. Ще видите, че положението ви ще се измени. Но вие трябва да бъдете чистосърдечни. В душата си ще съзнаете, че Онзи, който ви е дал светлина, който ви е дал живот, и вие сте му длъжни. Всички вие сте длъжни на Господа.

Сега ще ви кажа следната истина: За човека трябва да мислите, а после да го обичате. За Бога е точно обратно. Бога първо ще го любиш, а после ще мислиш за него. Бог първо е помислил за човека и тогава го е създал. След като е помислил за човека, Бог казал: „Да направим човека по образ и подобие свое.“ Така трябва и ние да правим: първо да мислим за човека и после да го обичаме. Дойде ли до Бога, първо трябва да го обичаме, а после да мислим за него. Любовта е Божествено нещо. Дойдете ли до Божествената любов, първо трябва да внесете любовта. а после мисълта. Дойдете ли до човешката любов, първо трябва да внесете мисълта, а после любовта. Вие трябва да имате предвид това разграничение и навсякъде да го прилагате. Ако пазите това правило, ще имате добри резултати в живота си.

Само Един има в света, който заслужава да го обичаме без да мислим. Ако и за човека приложим същия закон, какъвто и за Бога, ние ще влезем в едно противоречие.

Любовта действа по цялата вселена, но всяко същество според степента на съзнанието си я проявява. Същия закон е и за светлината. Всеки човек според степента на съзнанието си се ползва от светлината на слънцето. Светлината, която иде от слънцето през пространството, минава през ред трансформатори и като стигне до земята, тя слиза до центъра на земята, дето пак минава през ред трансформатори, за да можем да я възприемем и за да ни въздейства благотворно. После, когато светлината минава през мозъка, също така претърпява ред трансформирания. Това. което виждате отвън, това е един свят, който вие сами сте създали в себе си — в зависимост от степента на вашето съзнание, и начините. по които реагирате на светлината. Като дойдете до реалния свят, тогава ще видите, каква е разликата между това, което сте създали в себе си, вашата представа за света и това, което съществува вън от вас.

Разумният човек е човек на любовта и където влезе, носи живот. Разумният човек е човек на мисълта и на всякъде носи светлина и знание. Той е човек който всичко обмисля, който работи със знание. Той винаги работи в съгласие с природата, затова никога не губи, а винаги печели. И всички хора трябва да вървят по пътя на разумния човек, защото природата пред нищо не се спира и на всекиму дава урок, ако не върви по нейните пътища. Разумният човек е човек с голямо самообладание. Той знае. че на земята не само един човек е фактор. Много фактори има на земята, но разумният човек е в съгласие с всички разумни хора по лицето на земята. Всички разумни хора имат само една велика цел, и тази цел, това е Божественото а света. Достатъчно е, да се свържете само с един разумен човек в света, за да се оправят всичките ви работи. Същото се отнася и до физическия ви живот. Ако вие излизате на чист въздух, и работите ви ще се оправят. Ако не проветрявате къщите си, работите ви няма да се оправят. Ако пиете чиста вода и око възприемате обилно мека светлина, всичко в живота ви ще се оправи. Така и разумният човек представя за вас една здравословна среда — и в неговата среда мисълта ви ще проработи, сърцето ви ще се разтвори, у вас ще се явят най-благородните стремежи — вие ще видите живота в нова светлина, и във вас ще се зароди стремежа да работите за благото и повдигането на вашите ближни, за изпълнение на Великата Воля Божия, за което работи и разумният човек.

Така ако работите, природата ще ви даде изобилно своите блага. Но знайте, че когато природата ви дава на разположение благата си, тя следи да види как ги употребявате.

Щом тя види, че не ги употребяваш за предназначената за тях цел, тя си ги взема. Затова ви казвам: всички блага, които природата ви дава, материални и духовни, не ги задържайте само за себе си, а ги споделяйте с вашите ближни, които имат нужда от тях. Само така и вие ще тръгнете в пътя на разумния човек, който живот ще ви донесе търсеното от вас щастие. Само разумният човек може да бъде щастлив.

_________________________________

Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. Разумният човек

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...