Jump to content

Бр. 203. Разнообразието в живота (из беседата „Разнообразието в живота“– 17 Октомври 1937 г.)


Recommended Posts

Разнообразието в живота

(из неделната беседа „Разнообразието в живота“– 17.10.1937 г.)

Разумният свят минава сега през една особена зона във вселената. Светът никога не е имал толкова благоприятни условия за развитие, както днес.

Сега аз искам да ви кажа нещо ново. Страданията в света произтичат от повторението на едни и същи неща. Ние постоянно слушаме хората да казват: Изгубих си парите, изгубих си младостта, изгубих си ума, изгубих си сърцето, изгубих си силата и т. н. Макар че има една поговорка, която казва, че повторението е майка на знанието, в същност не е така. Повторението не е майка на знанието. Този, който е създал тази поговорка, трябва да я коригира: учението е майка на знанието, а не повторението. Това, което никога не се повтаря, то е учение.

Това, което се повтаря, то не е учение, то е майка на заблуждението.

От всички живи същества на земята, човекът е единственото същество, на което природата е дала толкова много блага. От всички блага, които природата му е дала, той цени най-много живота си и ума си. И ако той се оплаква от едно от тия блага, това показва, че той не разбира благата, които му са дадени. Човек не трябва да бъде доволен от знанието си, а от това, че има какво да учи.

Някои питат: Какво нещо е Бог? — Оставете този въпрос настрана. Колкото и да разисквате върху него, нищо няма да постигнете. Хората разискват върху създаването на света по един механически начин.

Създаването на света не е механически процес.

Светът е създаден разумно. В днешно време ний трябва да изучаваме преди всичко човека. Гърците са казали: „Познай себе си!“ Но как може човек да се познае ? Има неща, които не могат да се кажат, но могат само да се загатнат, за да мислите върху тях.

Например, човешкото лице представя една книга, върху която са написани най-хубавите работи. Върху лицето на човека има особени линии, които може да се познае, дали даден човек е добър, разумен, дали има воля, постоянство в себе си и т. н.

По линиите на лицето може да се познае дали сърцето на човека е добре развито, дали той е музикант, художник, скулптор, оратор. За всяко нещо има особена линия, и ако човек може да чете, по тези линии той ще прочете написаното върху човека, ще го познае. Наблюдавайте челото на един музикален и на един немузикален човек да видите каква грамадна разлика има. Гениалният музикант има съвсем друго чело, от това на немузикалния. Ако сравните формите на главите на един духовен човек и на един, който не е духовен, ще видите, че те коренно се различават. Ако се изучават френологически черепите на хората от разните нации, ще видите грамадната разлика между тях. Черепът на съвременния французин прилича много на гръцкия череп. Черепът на славянина пък прилича на този на евреина. В известно отношение си приличат, но някъде се различават.

Аз искам да ви наведа на мисълта, че човек може сам па себе си бъде гадател.

Като стане сутрин, нека погледне ръката си и сам да се произнесе — дали този ден работите му ще вървят добре или няма да вървят. Или, ако започне една работа, той трябва да знае предварително, ще свърши ли тази работа успешно или няма да я свърши. Преди години един гръцки параход пътуваше от Бургас до Балчик. Един каракачанин решил да се качи на този параход , да си търси щастието по градовете. Като се запътил към парахода, кучето му, което било с него, започнало силно да го тегли да излезе от парахода, да не се качва. Той погледнал кучето си и помислил, че като се поразходи малко с кучето си, пак ще се върне и кучето вече ще бъде спокойно. Върнал се назад, поразходил  се и след това пак се запътил към парахода, тъй като вече си бил купил билет за пътуването. Обаче кучето му започнало пак да го тегли назад да го дърпа от парахода. Тогава вече той си казал: макар че съм платил за билета, но ще послушам кучето си. След това се върнал и не пътувал този ден. Параходът заминал, но и до сега не се знае какво е станало с него, защото не се върнал вече. Никой от пътниците не се върнал, никой не се спасил, освен каракачанинът, който послушал кучето си.

Значи, кучето е знаело, че параходът ще потъне, а каракачанинът не е знаел. Органът или сетивото, с което може да се предвиди предстояща катастрофа, беше силно развит в кучето, а в каракачанина не беше. Обаче каракачанинът беше разумен той послуша своето куче и се спаси. Вие казвате: Е, едно куче ще слушам. — Не е така. Ако хората биха слушали своите животни, катастрофите щяха да бъдат по-малко. Ако човек езди вечер на кон, поради голямата тъмнина той не ще може да се ориентира и ще се забърка в пътя си. Но ако той пусне коня си свободно да пътува, той ще изведе на добър край. Преди години пътувахме с един приятел към едно варненско село. В това време валеше голям дъжд. Пътят, през който щяхме да минем, беше залят с около 30 см. вода. Казвам на приятеля: Ние се излагаме на голяма опасност.

— Какво трябва да правим?

— Да останем някъде в селото или, ако искаш непременно да вървим, да се оставим на конете. Ако те тръгнат, можем да продължим пътя си. Ако не тръгнат, ще останем някъде да почиваме. Ние се оставихме на конете и те ни изкараха благополучно. Конете знаеха накъде да ни изведат, но човек не знае.

Когато кожата на човека започне да пожълтява, а очите му да се помрачават, той трябва да вземе мерки. Клетките му казват: Слушай, господарю, ти не живееш както трябва. Тъй както се разполагаш с нас, няма да отиде далеч. Ние ще фалираме и ще те оставим. И ти ще фалираш и ние ще фалираме.

Три неща има, които човек Трябва да слуша и в които да вярва. Той трябва да се вслушва със стомаха си, каква храна иска. Не да пита вкуса, да слуша стомаха си. Второто нещо, което човек трябва да слуша, това са дробовете му. Той трябва да се допитва до тях какъв въздух искат. И най-после той трябва да се допитва до мозъка си, каква храна трябва да приеме. Дробовете са свързани с човешкото сърце.

Човек не може да бъде търпелив, ако не диша правилно.

Ако човек диша и издиша бързо, като физхармоника, той не може да бъде търпелив. Бавно, плавно трябва да диша човек, да може да задържа въздуха в дробовете с една и половина минута. Обикновено, в една минута човек трябва да вдиша и да издиша 20 пъти. Това е естественото дишане. Онези, на които дробовете са болни, те правят по 30-40 вдишки на минута. Тази е причината, задето кръв та не се окислява добре. При мене са дохождали много бол ни, със слаби гърди, и аз съм им давал начин на лекуване главно с дълбоко дишане.

Понеже в дробовете има растителни клетки, които се нуждаят от въглена киселина, то чрез дълбоко дишане, чрез задържане на въглената киселина в дробовете, тези растителни клетки засилват и продължават своя живот.

Следователно, като задържа въглената киселина за по-дълго време в дробовете си, човек усилва растителните клетки в себе си. Щом ги засили, той става здрав.

На какво се дължат страданията и мъчнотиите, на които съвременните хора с натъкват? —Те се дължат на бента, който сегашните хора са поставили между големия малкия мозък, вследствие на което кръвта се спира в малкия мозък. Това спиране на кръвта създава ред болезнени състояния в човека Често кръвта в човека спира в тия центрове, които са около ушите, и тогава човек става лош изопачава характера си. Той започва да се кара с всички хора. Най-малкото засягане на тия негови центрове го кара да избухва. Обаче, ако човек знае как да препраща кръвта по всички центрове равномерно, да препраща от задните части на мозъка в предните, той ще избегне всички аномални своя живот. За това се изисква знание.

Преди 20 години, когато ходех в България да правя своите научни изследвания, отидох в Габрово, дето срещнах един учен човек, свършил в Швейцария. Той ми каза: Защо ходиш да заблуждаваш хората?

— Аз не заблуждавам никого, но правя своите научни изследвания, гледам доколко са верни.

— Аз не вярвам в тях.

— Че и аз не искам да вярваш в тях, но мога още сега да ти кажа две интимни неща от живота ти, които само ти знаеш. Обаче искам да има никой между нас. Той ме покани у дома си. Седнахме двамата един до Друг и аз му казах: Ти си роден на село. В детинството си не си оставил нито едно дете, на което да не си счупил главата. Цялото село се оплакваше от тебе. Вярно ли е това?

— Вярно е.

— После, ти обичаш да вземаш повече, а по-малко да даваш.

— Кой ти каза това?

— Никой не ми е казал. То е наука.

— Как така? Ти ме заинтересува с всичко това.

Наука е това. Всичко е написано върху човека. Няма нищо скрито-покрито в природата. Всички хора носят своето минало написано върху себе си: и доброто носят и лошото носят.

Човек с една голяма написана книга. Който знае да чете, всичко ще прочете.

Хората са недоволни от своя живот, защото не работят за развиването на своите дарби и способности. В човешкото сърце и в човешкия ум се крият несметни богатства, които трябва да се развиват. Всички въпроси върху реформиране, устройване на обществото и ред още. са написани в сърцето на човека. От там трябва да се извадят законите за неговото реформиране. Няма защо сега да се правят опити. Всичко е написано в сърцето. Един морски офицер от Англия казва: Законите на Англия са закони на природата. После добавя: Законите на природата са закони на Англия. С това той иска да каже, че каквото и да прави Англия, законите й са взети все от природата. Вие наблюдавате какво прави природата по отношение нас, виждате какво изобилие ни праща. Тя ни изпраща толкова много слънчева светлина и нищо не иска за това. Слънцето всеки ден изгрева и нищо не иска от нас. Природата ни дава изобилно въздух, вода, храна и никога няма да изпрати пристави да секвестират имотите на човека. Човешките порядки обаче не са такива. Ако някой не плати електричеството си, ще прережат жиците на осветлението. В невидимия свят обаче жиците седят от хиляди години насам, никой ги прерязва.

Сега ще ви дам няколко правила: Когато изгубите парите си, не гледайте към земята. Когато ви сполети някакво нещастие, пак не гледайте към земята. Дигнете очите си нагоре и кажете: За добре е. Кажете ли така, парите ще дойдат.

Вие трябва да знаете, че не можете да започнете една работа, докато умът и сърцето и са раздвоени. Не се безпокойте, не бързайте, чакайте да настане единство между ума и сърцето ви.

С това знание, което днес имате, вие не можете да минете. То трябва да стане почва за едно ново знание в човека. Виждате един човек с някаква слабост. Не го съдете, но вижте дали имате тази слабост в себе си. Срещате един музикант и харесвате в него една добра черта. Вижте имате ли тази черта в себе си. Какъвто човек срещнете и видите в него една добра черта, вижте има ли у вас, защото трябва да я добиете. Изведнъж това не може да стане, но с време.

Затова е дошъл човек на земята.

Ако той знае как да постъпва, ще има всичкото благо, и един ден ще живее така както иска.

В Писанието е казано: „Пейте и възпявайте Господа в сърцето си, в ума си, в душата си и в тялото си.“ И при най-мъчните условия да се намерите, пейте. За добро е всичко. Бог е, който работи в нас и ни отправя към великия живот. Ние трябва да създадем онази връзка, която първоначално е съществувала Тази връзка днес е скъсана и вие трябва да я възстановите. Христос дойде на земята именно за да образува тази връзка. Първата връзка е връзката на любовта. Втората връзка е връзката на живота. Третата връзка е връзката на мъдростта и знанието. Четвъртата връзка е връзката на истината и свободата. Това са връзките, които трябва да възстановите. Вие не можете да започнете първо с любовта. Първо ще започнете с живота. Животът е богатство. Казано е в Писанието: „Това е живот вечен, да позная Тебе, Единнаго, Истиннаго Бога.“ — Как ще Го познаете?— Като Го обичате. Като обичате Бога, вие ще Го познаете. Не можете да познаете Бога, докато не го обичате.

Та казвам: Почнете да обичате Този, Когото не познавате, но който ви познава. Вие мислите, че трябва да обичате само онези, които познавате. И така обичате. Не, почнете да обичате тези, които не познавате. Започнете ли да обичате онзи, който не ви познава, ще видите, че той ви обича. Дали вие го познавате или не, то е друг въпрос, но казвам ви, че той ви обича. Започнете сега да обичате. И нека всички хора бъдат за вас отворени книги. Всеки човек представя лист на една книга. Всички книги пък се съдържат във великата книга, която Бог е написал. Започнете да четете великата книга, която Бог е написал. Това е задачата, която предстои сега на всички. Тази е задачата, дадена на всички хора на земята.

__________________________________

Ценете всичко, което ви обикаля. И царски син да сте, вие трябва да имате добра обхода и да цените нещата.

*

Идеите са семена, които трябва да се посадят, за да израстат и да дадат плодове. Защо ще храните идеи, ако не можете да ги посадите?

*

Никой не може да се освободи от страданията. Те са благо за човешката душа, защото са условия за пробуждане на съзнанието.

*

Пазете свободата на драгите, хора, за да пазят и те вашата. Не заставяйте хората да вършат това, което им е неприятно.

*

Понякога молитвата на един човек е в състояние да донесе благо на хиляди хора. Молитвата на един човек е в сила да премахне хиляди нещастия.

__________________________________

Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. Разнообразието в живота

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...