Jump to content

Бр. 207. И виделината свети (из беседата „И виделината свети“ – 21 Ноември 1937 г.)


Recommended Posts

И виделината свети

 (из неделната беседа „И виделината свети“ – 21.11.1937 г.)

За да осмисли живота си, човек трябва да намери същественото в своя живот, както и същественото в живота изобщо. Съществено е това, което при всички условия в живота не се изменя. Нищо в света не е в състояние да измени същественото. Човек никога не може да бъде изненадан от същественото. Същественото дава смисъл на живота. Когато ние се разочароваме от живота, това показва, че нямаме същественото. Обезсърчението иде от това, че ние нямаме почва, върху която да градим нещо.

Вие не трябва да спирате вниманието си върху погрешките, които човек прави. Греховете и погрешките на хората представят временното им състояние. Обаче, не мислете, че то е от скоро, от десет, сто или хиляда години. То съществува от милиони и милиарди години насам. Следователно, не е лесно да се изправи. Представете си, че трябва да носите едно страдание два милиарда години. Не е лесна работа да се издържи едно страдание толкова години. Даже и един месец не е лесно да се издържи дори един ден е много. Не е лесно да се издържи едно страдание. Ние не сме за страданията, но

без страдания няма растене.

Някои казва: Не може без промени в света? — Може и без промени, но тогава физическият свят няма да съществува. Ако няма промени в света, тогава няма да съществува тоя свят, с всичката своя красота. Ако промените не съществуваха, тогава човек не би се раждал, не би умирал и т. н. Всички блага в света се дължат именно на промените. Който иска да не се променя, да отиде в духовния свят. Там промените ще се сменят с растенето. Който не е доволен от растенето, да отиде в Божествения свят, там има само обновяване. Като стане недоволен от обновяването, ще слезе в духовния свят, ще започне да расте. Като стане недоволен от растенето, човек ще слезе във физическия свят, ще започне да се променя. Така ще слиза човек и ще се качва.

И тъй, от какво зависи щастието на човека? Щастието на човека зависи от неговото разбиране. За да бъде щастлив, човек не трябва да бърза. Да бърза, това значи да се стреми да постигне нещо в един момент. Има смисъл човек да бърза да постигне нещо, но в тази бързина не трябва да има никаква тревога, че това нямал, че онова нямал. Всичко трябва да дойде на своето време, без да се бърза в постиженията с тревоги и безпокойствия. Всички неща в разумния свят стават точно на времето си, те не закъсняват нито със секунда.

Има случаи, когато щастието ви ще дойде например след 20 години. Това се дължи на разстоянието, от гдето иде. Понякога то иде от някоя звезда. Не че природата няма желание да ти изпълни това желание, да ти услужи, но ти трябва да чакаш, докато дойде експреса. Ти казваш: Не мога да търпя. — Ще се научите да чакате Както виждам, всички вие сте се родили преждевременно, взели сте си билет по-рано, отколкото е трябвало. Който иска да се роди на земята, той трябва да разбира много добре астрология. Той трябва да знае в коя година, кой месец, в коя седмица, в кой ден, час и минута, дори в коя секунда да се роди. Всичко това трябва да се знае точно. Ако ти не си роден през годината, месеца, седмицата, деня, часа, минутата и секундата, когато е трябвало да се родиш, твоите работи на земята няма да се оправят. Не че природата няма желание да ви помогне, но между избора на времето, през което сте дошли, и природните влияния, има известно несъответствие.

Също така, между вярвания знанията на хората има известно несъответствие. Едно нещо е човек да вярва, друго нещо е да знае. Ние трябва да разбираме закона. Едно нещо е човек да бъде изпитван, а друго нещо е човек да бъде изкушаван. Бог изпитва и опитва хората, но никога не ги изкушава. Той ги опитва да види до колко са добри, могат ли да устоят на една служба, на една длъжност, която ще им повери. Защото той иначе може да направи хиляди погрешки. Като го изпита, тогава ще го постави на тази длъжност. Но що се отнася до изкушенията, в Бога изкушения няма. Често хората сами се изкушават.

За всяко нещо си има известна причина, но дали тази причина е вътре или вън от нас, дали тази причина е в самата природа или в Бога, това е друг въпрос. Може би тази причина да е в звездите, може да е в планетите, в земята, в самата природа, може да е в силите, които функционират. А някога причината може да е в самите нас. Та трябва да знаете астрология. Онзи, който добре знае астрологията, ще ти покаже от какво трябва да се пазиш. Той ще ти направи хороскоп и ще ти каже, например, че ти обичаш да си похапваш повече отколкото трябва. Трябва да се пазиш от преяждане. При това, трябва да знаеш каква храна да употребяваш. Аз съм чел много книги по хигиена на храненето, но още сме далеч от истинската хигиена.

Та казвам: първо вие се нуждаете от едно вътрешно спокойствие и голяма вяра в Бога да разрешите въпросите от Божествено гледище. Един учен правил изчисления върху човешкия мозък и дошъл до заключението, че човешкият мозък може да събере знание, равно на това, което би се съдържало в 90 книги, големи като библията. И като се напечата това знание в мозъка, ще остане място за още 900 такива книги. Това показва колко неразработена материя има в нашия мозък. Някой седи и мисли какво да прави. Той не знае, че още не е започнал да работи. Чета в един от вестниците за една бедна, но благодетелна жена, която ходи от къща в къща в Англия и убеждава богатите хора да помагат. По този начин, чрез богатите, тя е помогнала досега на 250 хиляди души мъже и жени. Тя има бюро в Англия, в Лондон, дето бедните ходят и тя им помага. Някои питат, как да помагат. Питам: ти, като тази бедна англичанка не можеш ли да помагаш? Ако всеки човек би могъл да помогне на 250 хиляди души в света, знаете ли какво щеше да бъде положението на хората? И сега седите и казвате, че вие нищо на никого не можете да помогнете. Вие сте се обезверили. Според мене, всеки човек може, като тази англичанка, да помогне поне на 250 хиляди хора. Англичаните казват: Което хората могат да направят, това мога да направя и аз.

Когато говоря за любовта, аз разбирам онзи велик разумен процес на вътрешно обновяване, което осмисля живота и прави човека свободен, мощен и независим от всякакъв страх. Човек не трябва да се страхува от мнението на хората защото те могат да мислят, както искат, но тяхното мнение не е меродавно.

Казано е: „В начало бе словото.“ Значи, в начало бе разумното. По-нататък се казва: Светлината свети в тъмнината и тъмнината я не обзе.“ Турете това начало в себе си. Това не значи, че го нямата, но трябва да го възстановите. Сега всички вие трябва да се подмладите.

— Възможно ли е това?

— Няма нищо невъзможно. Бедните мога да направя богати; но всичко това може да стане само при едно условие: да се научите да любите Бога. Като направите това нещо, всичко друго аз ще направя. — Възможно ли е това? — Възможно е. Ако се научите да любите Бога, силата ще бъде във вас. Христос казва; „Дето са двама или трима събрани на едно място, там съм и аз.“ Следователно, ако вие, двама или трима, сте събрани в името на Бога, в името на Любовта, която е създала цялата вселена, не е ли в състояние и Любовта, Бог да направи заради вас всичко, каквото желаете? Нещо повече даже Бог е в сила да направи за вас. Казано е в Писанието: „Око не е видяло и ухо не е чуло онова, което Бог е приготвил за ония, които Го любят.“

Казвам: същественото, което ви трябва, е любов към Бога. Тази любов е любов на подмладяване. Щом божествената любов дойде във вас, сиромашията ще изчезне. Щом Божествената любов дойде, грехът, безсилието, всички противоречия ще изчезнат и ще дойде истинският живот. Тогава всеки ще седи под дървото на смоковницата и ще се радва на всички блага. Много пъти сме се спирали под някои дървета, но те са били съвсем други. Когато се спра под някоя круша, с хубави увиснали надолу плодове, аз казвам: бих желал да бъда като тебе, с такива хубави плодове. Крушата не ражда тия плодове за себе си, тя ги ражда за хората. Затова именно, мене ми се харесва нейното поведение.

Като гледам слънцето, което свети, аз казвам: Бих желал и аз да издавам светлина. Като гледам някой извор, който утолява жаждата на жадните, казвам: И аз бих желал да бъда такъв извор като тебе. Следователно, отдето и да мина, като видя красивото и великото в света, аз виждам Божественото в него и казвам: И аз бих желал да бъда като слънцето, като водата, като вятъра, като плодородната круша, като всеки добър човек. Та пожелавам и вие да гледате по този начин. Този с пътят на нашето издигане. Бог присъства навсякъде в природата. Ние трябва да имаме един вътрешен усет, да Го приемем, да Го почувстваме. И като почувстваме Божието присъствие, веднага ще почувстваме едно особено трептение, като трептението на светлината и една неземна радост. Тогава всички страдания на земята ще изчезнат.

Като говоря за Любовта, аз имам предвид единствената сила в света. която може да ни въздигне. Тя е в състояние да съедини в едно всички живи и умрели, да ги въздигне. Ако любовта не може да извади мъртвите от гробовете, това не е любов. Аз говоря за оная любов, която е създала чистите планински извори. водата на които уталожва жаждата на всички утрудени пътници. Защо може да утоли жаждата на пътниците?

— Защото там е Божественият дух. Ако човек пие вода и не мисли, че в тоя извор присъства Божественият дух, той е нещастен човек Ако диша въздуха, ако яде хляба и не мисли, че във въздуха, в хляба присъства Божествения дух, той е нещастен човек. Ако се разговаря с приятеля си и не мисли, че в приятеля му е Божествения дух, той е нещастен човек. Мислете, че Бог присъства във вашия приятел, в сина ви. в дъщеря ви, в жена ви и в мъжа ви, в учителя и в учениците ви, в съдиите и т. н. Навсякъде присъства Божия дух. Вие седите и съдите някой човек. Можете да го съдите, но съдете го по любов. Не гледайте само на престъплението му, но мислете, че и в него присъства Божия дух.

Един господин ми разправяше една своя опитност. Един ден той бил много недоволен от слугата си и го наругал на общо основание Това се случило в присъствието на неговия приятел. Като го наругал както трябва. той се обърнал към приятеля си и му казал: Ще ме извиниш, не постъпих добре. Аз наругах много слугата си, още повече в твое присъствие. Ако аз бях на мястото на слугата си, не бих могъл да понеса това ругаене.

— Какво показва това? — Съзнание има човекът. След това този господин продължи: Аз виждам, че този слуга не може да направи това, което искам от него. Преди всичко той няма това разбиране, което аз имам. Той не може да направи това, което аз искам от него, а пък аз меря със същата мярка, с каквато меря и себе си. Не съм прав.

Казвам: Всички ние ругаем слугите си на общо основание, а Господ ни слуша. Вие искате слугите ви да постъпват така, както е невъзможно за тях. Вие искате от едно петгодишно дете да се прояви като 25 годишен виртуоз. Това е невъзможно. Аз не похвалявам онези хора, които искат да изкарат на 15-16 годишна възраст виртуози. Виртуозът трябва да бъде поне на 21 годишна възраст. Същото се отнася и до писателя и поета. Те трябва да се проявят на 21 годишна възраст (зрялата за тях възраст образувана от три пъти по седем). Следователно, не бързайте по-рано да ставате виртуози и гении Ако сте на 25 годишна възраст, Божието благословение е с вас. Някои от вас сте едва на 15-16 години. Гениите, талантливите хора и светиите са по на 25 години. На обикновения човек времето не е дошло.

Казвам: ако днес още не сте богати, времето ви още не е дошло. Не се обезсърчавайте. Ако не сте гениални, времето ви още не е дошло. Чакайте времето си. Това не значи, че трябва да седнете и да чакате, да излезе билета ви. Не, но покрай другата си работа трябва да отделяте по малко време и за тази мисъл.

Добре е човек да пее, да свири, да мисли по пет минути на ден. Дойде ли ви някаква идея, и в леглото да сте, станете и си я запишете. Ако постъпвате по този начин, в продължение на 30 години вие ще свършите много повече, отколкото ако бихте следвали няколко академии на изкуствата или науките.

Човек не може да усвои една наука или едно изкуство, ако няма любов. Любов трябва да имате към всичко, което предприемате. Каквото изкуство или наука искате да постигнете, любов ви трябва. Към всичко, към което се стремите, вие трябва да бъдете проникнати от онази Божествена любов, която въздига душите. Когато любовта дойде, тя донася всички възможности. Когато в дома ви дойде човек, който хубаво пее, вие ще го приемете. Преди да ви е пял, вие ще го питате колко време ще седи, а като ви попее, ще го помолите да поседи по-дълго време при вас. Ако в дома ви дойде един гениален лекар, веднага ще го задържите у дома си да излекува онези от вас които са болни и ще кажете, че ви е приятно да остане за по-дълго време между вас. Следователно, ако и вие носите в себе си великата Божия любов, с която да помагате на вашите братя, вие ще бъдете добре дошли.

Сега аз бих желал всеки да носи в себе си, според своите сили и възможности Божията любов. И всеки, който ви види, да каже: Останете за по-дълго време с нас.

____________________________

Всички хора, дори и най-напредничавите, казват: животът не може без насилие Как да не може? Любовта без насилие може да дойде в света. Любовта трябва без насилие да влиза в света. Когато светлината влиза във вашата стая, трябва ли да чупи прозорците, за да влезе? Че, тя влиза свободно през стъклата. Тази любов трябва да проникне в нашите умове, в нашите сърца и души, и ние трябва да бъдем искрени.

От всички ни се изисква един малък опит. Направете един малък опит с вашата любов. Тази Божествена любов не се предава с думи. Преди всичко, за нея се изисква нов език, нови думи. Ако човекът, у когото блика тази любов, дойде във вашата къща, той без да ви каже една дума, ще бъде за вас същото нещо, каквото е изгряващото слънце.

_______________________________

Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. И виделината свети

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...