Jump to content

Бр. 215. И пак се наведе на земята (из беседата „И пак се наведе на земята“ – 9 Януари 1938 г.)


Recommended Posts

И пак се наведе на земята

(из неделната беседа „И пак се наведе на земята“ – 9.I.1938 г.)

„И пак се наведе на земята и пишеше“.

На хората е неприятно да се навеждат. Изобщо, на хората е неприятно да вършат трудни работи. Човек е същество, което обича да върши всички работи по един лесен начин. Всеки търси лесния път. Никой не търси мъчния път. В това отношение американците държат рекорд. Те обичат всички работи да стават набързо. Всички хора по цялата земя все бързат. Един германски професор дал едно определение, какво може да стане от хора, които бързат. Един американски студент отишъл при един виден професор по философия в Лайпциг и му казал: Господин професоре, нямате ли някакъв кратък курс по философия, в пет-шест месеца да завърша курса? Професорът му казал: Слушай, приятелю, когато Господ иска да създаде една тиква, Той употребява само шест месеца. В шест месеца може да се създаде една голяма тиква. Но когато иска да създаде един голям дъб, трябват му сто години.

Та когато бързате, вие ще създадете една тиква или една диня, но когато се занимавате по-дълго време, вие ще създадете един голям дъб, нещо устойчиво. Мнозина от вас искат да се запознаят с истината изведнъж, в кратко време да ви стане ясна. Пък и любовта в кратко време искате да я схванете. В света има много школи, които показват методи за един успешен живот. В Америка има една окултна школа, която проповядва начини за бързо забогатяване. Главното твърдение на тази окултна школа седи в това, че когато човек иска да стане богат, първо мислено ще си представи това. Той ще си определи мислено една цифра, колкото богат иска да стане, например да има сто хиляди, един милион или повече лева. След това, по три пъти на ден, сутрин, на обед и вечер, ще настояваш в мисълта си това богатство да дойде отнякъде. Ти не знаеш отгде ще дойде тази сума, но като мислиш така, тя ще дой де отнякъде.

Този автор написал една книга, в която давал различни методи за лесно забогатяване. Един господин станал последовател на това учение. Той турил в ума си мисъл та да спечели по някакъв начин десет хиляди долари. Това са около един милион български лева. Обаче, тия пари не дошли на времето, когато този господин определил и за това той се разсърдил. По едно време той тръгнал от Ню-Йорк на запад. Спрял се в едно малко западно градче, но в този ден там станало голямо земетресение, което почти напълно разрушило града. През време на земетресението една голяма греда паднала от едно здание и счупила крака му. Той изпаднал в безсъзнание. Като се пробудил, той усетил, че кракът му бил счупен, но близо до себе си видел един чек от десет хиляди долари.

Сега аз не взимам този пример в буквален смисъл, но искам да ви кажа, че каквото пожелаете от Господа, ще го имате, но кракът ви ще бъде счупен. Това не значи, че кракът ви непременно трябва да бъде счупен, но все таки ще трябва да платите с нещо. Та каквото искате, искайте, но не определяйте време кога да го получите.

Казвам: успехът в света се дължи на Любовта. Вие мислите, че работите не стават с любов. — Не, работите стават именно с любов. Бог създаде света от любов към нас, към всички хора. Той знаеше, че хората ще грешат, няма да изпълняват волята Му, но Той го създаде, защото любовта Му към хората беше по-голяма от техните грехове. Ако Той нямаше любов към хората, към всички същества, Той ни най-малко не би създал света за същества, да Му създават толкова много неприятности. Както Бог има неприятности, така и вие ще имате. Но както Бог преодоля всички мъчнотии и неприятности с любовта и с дълготърпението си, така и вие ще ги преодолеете. Друг път, освен този, няма. Сега и вие, със своето дълготърпение, ще преодолеете мъчнотиите и ще създадете вашия свят. Няма нищо, което да не е станало така. Всичко онова, което човек е определил да стане по закона на любовта, то е станало.

В любовта няма нищо невъзможно.

Ако човек постави в ума си мисълта да направи някакво дело с любов, той непременно ще успее. Невъзможно е да не успее. Когато турите любовта да действа, тя непременно ще свърши работата. Обаче, ако не турите любовта като условие в живота си, тогава работите почти не се постигат. При това положение, и да се постигнат нещата, те пак ще се изгубят.

Сега аз няма да ви навеждам много примери за това. Достатъчно е да се спрем върху историческия факт за Адам и Ева, които бяха първите ученици в една окултна школа. Те бяха приети там за ученици, но извършиха едно дело без любов. Науката за познаване на доброто и на злото е наука без любов. Те видяха какво може човек извърши чрез сила. Всичко това, което днес хората вършат, войните, са все от науката на дървото за познаване доброто и злото. Вече осем хиляди години са се изминали, според библейското тълкуване откогато хората се стремят да изправят света със сила. Всички вие сте опитали това учение. И аз виждам, че безлюбието е развалило света, развалило е хубавите работи.

Сега вие искате един ключ как да поправите живота си. — Приложете любовта. Онези от вас, които нямат търпение, трябва да отидат на някое гише на банка, дето се разменят пари, там да при-добият търпение. Там всички хора бързат, всеки иска да свърши работата си по-скоро, а ти трябва да се обхождаш с всички добре, с най-голямо търпение. В това отношение,

целият свят е един възпитателен институт, чрез който трябва да се възпитавате.

„И наведе се Христос и пишеше на земята.“ Всеки човек трябва да пише. Какво ще пише той на земята? Той всякога трябва да пише мъчните въпроси. Да пишеш, значи да разсъждаваш. За да разрешиш един въпрос, иска се смятане. Вие как мислите, по кои правило спада любовта? В бъдеще вие сами ще развиете тази тема. Трябва да се приложи новото разбиране на любовта. Вие казвате: трябва да се обичаме. Това е старото правило на любовта. Никога не употребявайте тази формула. Не говорете повече, че трябва да се обичате. Сега трябва да се при стъпи към любовта.

Когато искате да познаете и да приложите любовта, постъпете като онзи ученик на древността, който отишъл при Учителя си да го пита нещо за любовта. Той казал на учителя си, че иска да му поговори нещо за двете велики заповеди: любов към Бога и любов към ближния. Като започнал учителят да говори, ученикът казал: Тази е трудна заповед. Не ми говори нищо за любовта към Бога, понеже сега не мога да отида при Него. Разправи ми нещо за втората заповед. Като започнал учителят да говори върху втората заповед, ученикът казал на учителя си:. Моля ти се, освободи ме малко. Скоро ще се върна. Той излиза, отива в света да мери ближния си, да опита любовта, и след две години се връща при учителя си, като му казва: Сега започни да ми говориш . Да опиташ ближния си, това значи да опиташ дали работи закона на любовта. Казвам: дошло е време, когато законът на любовта трябва да се приложи.

Сега студът проповядва, че трябва топла стая, топли дрехи, въглища и дърва, топла, богата храна и т. н. Студът е безлюбието в света. Това показва, че ние имаме един свят на безлюбие. От какво се нуждае този свят? От топлина, от любов. Студът показва състоянието на Европа. Температурата се измени тази година, понеже и на изток и на запад се бият, пък и други се приготовляват за война. Студът сега показва, че ако хората се бият, студ ще има, нищо друго. Пък и дърветата няма да имат никакви плодове. Ако направите война, всички ще треперите, ще зъзнете. Така казва природата. Но как ще се убеди светът в думите на природата? Ние казваме: Господ ще ги убеди. Сега, ние, вие, всички християни, всички окултни общества, всички религиозни и духовни общества имат ли сила да се обединят в едно, да работят заедно? Обаче, всички живеят в пълно разногласие, всеки мисли само за себе си, всеки живее само за себе си, вследствие на което се създават тия нещастия в света.

Ако всички хора, които имат будно съзнание, се съединят в едно, образът на света веднага ще се измени.

И не само някой хора трябва да бъдат добри, но и всички хора, всички общества и народи, трябва да бъдат добри.

„И пишеше Той на земята.“ Какво пишеше Той? Той пишеше: Докато хората имат корави сърца и живеят без любов, светът никога няма да се оправи. Как ще се оправи светът? И пишеше Той на земята: Когато хората приготвят своите сърца да възприемат любовта и да постъпват съобразно с нея, светът ще се оправи. Това е писал Христос на земята. Ако всички започнете да постъпвате съобразно с любовта, светът още днес ще се поправи. Какво ще кажете на това? Никой от вас не може да се извинява. Какво ви струва да приложите любовта?

Първоначално Бог казваше същото и на Адама, но той не го разбра и казваше: Чакай да опитам първо този закон. Бог казваше на Адама: Без любов работите не стават. — Чакай да проверя този закон. И той провери. Ние имаме един дълъг опит. Целият свят, т. е. цялата земя е станала гробница все на разумни същества. Всичко това е резултат все на безлюбие. Безлюбието съществува навсякъде. Само тук-таме се проявява любовта. Не че хората нямат любов, но те държат любовта за себе си. Аз виждам как квачката взима пиленцата под крилата си - любов има тя. Виждам, как птицата носи храна в устата си за своите малки. И това любов. Но днес любовта е много ограничена, тя не е още онази велика божествена любов. И вашата любов е красива, но като сте научили тази любов, вие трябва вече да изучавате Божествената любов.

След като свършите с вашата, с човешката любов, вие трябва да кажете: Господи, аз свърших вече каквото е нужно за моя другар, за моите деца и за моите близки, кажи ми сега какво трябва да направя за Твоята Любов. Ако жена ти иска да те задържи за някаква работа, ще й кажеш: Аз свърших моята работа по отношение на тебе, сега имам да свърша една работа за Господа. Като видя че имате нужда от мене, пак ще дойда. Тъй щото човек ще служи едновременно и на Господа, и на дома си.

Сегашните хора искат да се освободят от служенето на Бога, под предлог, имат задължения към държавата, към дома си. Някой казва, че е чиновник и не може да служи на Бога, докато не се пенсионира. Не, ще служиш едновременно и на Бога и на службата си. И какво виждаме? Като станат пенсионери, те вече заминават за онзи свят. Тази философия, че като се пенсионира тогава човек може да служи на Бога, е фалшива философия. На всякъде, всички окултни ученици страдат все от безлюбие, понеже всички служат само на себе си. Навсякъде ще видите честолюбие, гордост, недоразумения между хората. Те не могат да се примирят. Между хората трябва да има съзнание. Всеки трябва да си отговори, по любов ли постъпва, или без любов. И в душата на всеки трябва да се роди желание да служи на Господа от любов.

Като ставате сутрин, отворете сърцето си и благодарете на Господа. И да не Го познавате, постъпете както е постъпило едно малко момиченце. То написало един ден писмо до Господа и го адресирало: До Господа Исуса Христа на онзи свят. Съдържанието на писмото било: „Господи, майка ми и баща ми умряха, няма кой да се погрижи за мене. Кажи на хората по някакъв начин да ми помогнат.“ То адресирало писмото и се върнало дома с надежда, че ще получи някакъв отговор. Като получили това писмо, всички пощенски чиновници се събрали заедно и го прочели. Като видели голямата вяра на това дете, те решили кой колкото може да даде по някаква сума. В скоро време те събрали една доста голяма сума. От този ден работите на това дете се наредили. Ще кажете, че това дете е било глупаво. Не, умно е било това дете.

Къде е Господ? Във вашата мисъл. Изпратете мисълта си до Господа и чакайте отговор.

Веднъж направих един опит с един болен, и той даде добър резултат. Той дойде при мене и ми разправи болката си. Давам му едно лекарство — не му действа. Давам му второ, трето, пак не действа. Тогава му казвам: Хайде, върви си дома, никакво лекарство не ти давам повече. Без лекарство ще оздравееш. — Ама как така? — Върви си по-скоро, казвам ти, че без лекарства ще оздравееш. Като оздравееш, ела да ми кажеш, тогава ела при мен. Той си отиде недоволен, че съм го из-пъдил. След един месец дохожда при мене и ми казва: Много ти благодаря, оздравях.

Сега и на вас казвам: Нищо друго не ви трябва, освен любов.

Турете любовта за основа на живота си, и всичките ви работи ще се наредят.

Турите ли закона на любовта за основа на живота си, и здрави ще бъдете, и пари ще имате, и, весели ще бъдете, и хляб ще имате — всичко ще имате. Така е писал Христос.

И- аз ви казвам: Светът ще се оправи с любов. Това е волята Божия.

___________________________________

Главният елемент на Царството Божие е свободата, но не тъй, както вие я разбирате. Когато почувствате свободата, тази тежест, която чувствате в душата ви, ще изчезне. Вие ще почувствате един мир, едно разширение и с един поглед ще прониквате в нещата.

Има един правилен начин за отмъщение: ако искаш да отмъстиш на един човек, отмъсти му с любов! Няма по-голямо отмъщение от отмъщението чрез закона на Любовта! Ако на един човек отмъстиш с любов, той ще каже: аз се страхувам да направя зло на този човек. Ако ти му отмъстиш по обикновения начин, то и той за в бъдеще ще ти отмъсти.

______________________________________

Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. И пак се наведе на земята

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...