Jump to content

Бр. 224. Дни на Битието (из беседата „Желаният мир“ – 28 Август 1938 г.)


Recommended Posts

Дни на Битието

(из съборната беседа „Желаният мир“ – 28.VIII.1938 г.)

Съвременният свят, повече от всеки друг път, днес се нуждае от мир. Защото най-добрите придобивки за всяка една култура могат да се постигнат само чрез мира.

Днес бялата раса е на път да придобие този мир. Днес има повече разумни хора, отколкото във всяко друго време, които са дошли до това съзнание — да търсят мир. Водителите на човечеството през миналите времена, през миналите раси, са мислили, че светът. Бялата раса, която е носителка на мира и която воюва заради него, ще стане майка на друга една раса, на шестата раса, която ще бъде раса на братство между народите.

Аз наричам тази шеста раса — раса на братство, понеже любовта ще се прояви на физическия свят. Тогава хората ще бъдат разумни и народите ще живеят едни за други.

Големите народи ще бъдат като големите братя в едно семейство, а малките народи ще бъдат като малките братя.

И всички ще живеят в мир помежду си. Такова ще бъде положението на всички народи. Това е волята на Бога, който е създал света. Когато и да е, това време ще дойде. И то не е далеч. Ние сме вече в преддверието на тази нова епоха, понеже нашата слънчева система навлиза в областта на Божественото зазоряване, това зазоряване е неизбежно. И тогава, за всички ония хора, които мислят зло, няма да има условия за живот на земята. Те ще почнат едни други да се избиват, и всички до един ще измрат. Причината не е в тях, но в бъдещите условия, които сами по себе си разрушават злото.

Тъмнината трябва да дигне своите черги, своите постелки. Злото трябва да дигне всичките си капитали и да ги отнесе на друго място. Без да ви предсказвай нещата, като изучавате свещените книги, вие сами ще се убедите, че бъдещето не е далеч от вас. Вие ще се намерите в новата епоха. Но от вас се изисква разумна вяра.

Казвате: Как ще познаем идването на новата епоха? — Нима не можете да познаете кога слънцето изгрява? Трябва ли някой да ви доказва, че когато зората се пуква, слънцето изгрява? Когато зората на новия живот почне да се пропуква, и слънцето ще изгрее. Писанието казва, че тази епоха ще настане тогава, когато слънцето почне да потъмнява и луната почне да губи своята светлина. Тогава Син Человечески ще яви своето знание на земята. Под думите „слънцето ще потъмнее“ разбираме онова време, когато хората ще престанат да мислят, че един народ може със силата си да се наложи на Друг народ . Под думите „луната ще изгуби своята светлина“ разбираме времето, когато всички религии, всички религиозни системи ще престанат да мислят, че сами могат да оправят света.

Следователно, когато всички народи престанат да мислят че ще могат да оправят света, когато държавите престанат да мислят, че ще оправят света, тогава Син Человечески ще се яви на земята със своето знание. Това няма да ви го доказвам, понеже вие сами ще го видите. Всеки човек сам ще види това, което ще стане. Сега аз ви казвам, че слънцето изгрява. Кое е доказателството за това? — Никакво доказателство няма. Като видите че слънцето изгрява, сами ще се убедите в това — аз няма какво да ви обяснявам.

Всеки човек трябва да даде ход на новото сърце в себе си. Новото сърце, това е сърцето, което е направено от мека материя, а не от камениста, кремъчна материя. Мекото сърце е направено от материята на милосърдието.

Всеки човек, на когото сърцето е милосърдно, е кандидат за новата раса.

Мекотата на сърцето е един от признаците на хората от новата раса. Каменното сърце на хората трябва да се отнеме и да се замести с меко, ново сърце. Каменните, коравите сърца на хората ще се употребят за паваж на улиците, а меките сърца ще се поставят да трептят, да изнесат хубавото и красивото на Божествения свят. Казано Писанието, че в този ден именно, Бог ще вложи духа си в меките сърца на хората, и ще го познаят всички, от малки до големи.

Господ е почнал вече да влага духа си в сърцата на хората. Във всички хора е започнало вече да се пробужда новото сърце. Хората постепенно се пробуждат, както цветята пролетно време постепенно се разцъфтяват и връзват семе. Великото в света седи в това пробуждане и в освобождението на хората от сегашните несгоди на живота. Хиляди неща има в живота, които могат да ви смущават, но хиляди неща има, които могат и да ви радват.

Ако разбирате всичките Божии закони, вие трябва да се радвате при срещата си с един добър човек; вие трябва да се радвате на срещата си с един умен човек, вие трябва да се радвате на срещата си с един поет или с един писател, или с един камънак, или с един земеделец. Вие трябва да се радвате на срещата си с всеки човек, който работи за повдигането на света, на човечеството. Вие казвате за някого: земеделец е този човек, или, каменар е той и се отнасяте небрежно с него. Не! Земеделец е всеки човек, който облагородява почвата. Каменар е всеки човек, който облагородява камъните. Художник е всеки човек, който облагородява лицата. Скулптор е всеки човек, който оправя погрешките на хората. Поет или писател е всеки човек, който създава хубави работи.

Знаете ли, колко мощни са човешките думи? Един млад момък се отчаял от живота и решил да се самоубие. При него дошла една мома и му казала само една дума. Той носел в себе си два револверно като чул тази дума от младата мома, веднага хвърлил револверите настрана, очите му придобили особена светлина и казал: Аз се отказвам от решението си да се убивам! Отсега нататък ще живея за човечеството. Каква е тази дума, която момата му казала? Ще оставя на вас, вие сами да я отгатнете.

Не се изисква много говорене на хората. Една дума може да се каже, но да е Божествена. И като се каже, да стане. Бог каза: „Да бъде светлина!“ —и стана светлина. Само една дума трябва да се каже на човека от Божествения език. Бог казва само по една дума. През шестте дни, когато е създавал света, Бог е казвал само по една дума, а на седмият ден си е починал. И каквото е казвал, е ставало. Казвам: Умовете на сегашните хора трябва да бъдат групирани. Навсякъде са нужни хора на мира. Всички хора трябва да воюват за мира. Ние ще водим война, която ще има предвид възстановяване на мира. Писанието казва, че който спечели тази война, той ще се спаси. Затова трябва да се воюва за мира. Тази истина трябва да носят всички вярващи. Днес всички говорят за любовта, но не я прилагат. Божествената сила, която сега иде в света, ще стопи човешките сърца и умове. При тази светлина и топлина на любовта всичко зло ще се стопи. Всички лоши хора ще се стопят, ще изчезнат, и ще останат само праведните и добрите хора да живеят за да се убедят, че любовта не трябва да се обижда. Сегашните хора обиждат любовта, но трябва да знаят, че любовта е, която ще освободи света.

Христос казва: „Моят мир ви оставям“. Значи и Христос е за мира Той е за онзи мир, който ще се основе на любовта, на братството между всички народи, между всички хора, да познаят, че те са братя и сестри помежду си. Всеки брат трябва да отдава почитание и уважение на брата си и на сестра си. И всека сестра трябва да отдава почитание и уважение на сестра си и на брата си. Братската и сестринската любов, това е нищо друго, освен клоните на бъдещата култура. Ние имаме и майчина любов, към която се отнасяме с всичкото си уважение, но в нея има един малък егоизъм. Вземете, запример, любовта на тигрицата към нейните малки. Тя обича малките си, но всеки момент е готова да отнеме живота на друго същество за своите дечица. Дойдете ли до братската и сестринската любов, ще видите, че те стоят по-високо от майчината.

Майчината любов представя корените на живота, а братската и сестринската любов представят клоните на живота. Божествената любов пък представя плодовете на дървото на живота. От корените на майчината любов, от клоните на братската и сестринската любов, произлизат плодовете на Божествената любов. С тези плодове, именно, бъдещите хора ще се хранят. Като се хранят с плодовете на това дърво, в бъдеще хората ще станат безсмъртни. Следователно, когато майчината любов създаде корените на дървото, когато братската и сестринската любов създадат клонете на дървото, тогава ще се явят плодовете на Божествената любов, които ще създадат новия живот.

Такива хора има вече в света. Тях ще ги срещнете навсякъде по света — и в Америка, и в Англия, и във Франция, и в Германия, и в Русия. Гдето и да ги срещнете, вие веднага ще ги познаете. В очите им се забелязва една особена светлина. Тези нови хора аз ги наричам братята и сестрите на бъдещето човечество, които носят божественото в себе си. Такъв е бил и Христос, затова казва за себе си: „Аз не дойдох да изпълня своята воля, но дойдох да донеса мир на света“. Какво представляваше еврейският народ до идването на Христа? До времето на Христа евреите принасяха своите жертви на Бога като колеха агнета и други животни, причиняваха им големи страдания, но с идването си Христос с един замах унищожи този стар живот. Христос каза: Жертвата, която трябва да принесем на Господа, това са нашите хубави мисли, чувства, нашите благородни постъпки.

И тъй, в какво седи новата религия? Първият член на новата религия гласи: Аз вярвам, че любовта на майка ми и на баща ми са корени на великата любов, на дървото на живота. Вторият член: Аз вярвам, че любовта на брат ми и на сестра ми са клони на любовта, на дървото на живота. Третият член: Аз вярвам, че Божествената любов иде през моя ум и през моето сърце, и всичко, което излиза през тях, се превръща в плодове на дървото на живота. И всеки, който яде от тия плодове, той придобива безсмъртието на живота. И Христос, като наш брат, казва същото: „Който ме яде, той има живот в себе си“. Значи, Словото е, което излиза от това дърво на живота. Всеки, който яде от дървото на живота, от майчината и бащина любов, от братската и от сестринската любов, той има живот в себе си. Като знаете това, бъдете всички смели и решителни.

Вие чакате да дойде в света нещо по-ново.

Новото се заключава в това, — хората да се примирят.

Новото примирява всички неща. Как ще стане това примирение? — Който има да взема, да не взема. Който има да дава, нека отиде при онзи, на когото дължи, и да му каже: Какво искаш да ти платя? Той трябва да му каже: Прощавам ти всичко, нищо не искам от тебе. Дай си ръката да се помирим.

Тъй щото, всеки, който има да взема, да прости на брата си и да му каже, че е негов брат. Каже ли му, че го признава за брат, всичките дългове се прощават. Следователно, всички спорове, които съществуват между хората, трябва да престанат. Аз бих желал всички хора да спорят само върху едно — кой повече да помогне на брата си. Когато някой види, че брат му е много уморен и не може повече да дига и слага мотиката, нека я вземе от ръката му и да му помогне. Или, когато някой носи голям товар на гърба си, нека другия вземе товара от гърба му и да му каже: Братко, дай малко да ти помогна. Като вземе товара на гърба си, нека тръгнат заедно, да се разговарят братски. Това разбирам под братство.

Днес всички хора очакват Христа отвън, да дойде да оправи света. Не, ако Христос дойде отвън, между хората, светът пак няма да се оправи. Христос трябва да дойде вътре в хората. Представете си, че имате милиони прашинки от желязо. Ако ги доближите една до друга, те няма да се съединят. Обаче, ако ги нагорещите До 400о-500о те веднага ще станат в един ум и ще образуват едно тяло.

Значи, за да се съединят в едно цяло, трябва да дойде огънят, като вътрешна сила, която да действа между тях! Следователно. Христос трябва да дойде в сърцата и в умовете на хората като любов, която сближава, която споява сърцата и умовете им, и им дава живот, дава им такива чувствания които спояват човешките възможности.

Някой казва, че се е помрачила душата му, или се е помрачил ума му. Това показва, че слънцето в този човек е престанало да свети. Със своите мисли вие можете да помрачите своето небе. Със своите мисли, със своите неестествени желания, със своите тревоги и дребнавости, вие помрачавате вашето слънце. Има умни хора в света, които, поради някакво неестествено желание в себе си, помрачават небето на своето вътрешно слънце. Един наш приятел отишъл в Америка, и на връщане за в България си купил такъв апарат, с помощта на който да уреди материалните си работи. Като пренасял този апарат с парахода, случило се, че станало някакво избухване в апарата, и по този начин си повредил едното око.

Мнозина искат да имат някакъв апарат, та по магически начин да уредят положението си и материалните си работи. Те не съзнават, че правят същата погрешка, каквато е направил този наш приятел.

Сега, като говоря за Божеството, мнозина от вас се съвършено обезсърчават. Вие намирате, че от вашата любов нищо не остава. Ето защо, за да не се обезсърчават хората, Бог е обещал да дойде отвътре, а не отвън. Така няма да се изгуби и вашата любов.

Вие трябва да знаете, че всичко, което трябва да стане в света, ще стане.

Бог е така предвидел нещата, че бъдещето царство, което ще се създаде, ще се създаде отвътре, а не отвън.

Сега невидимият свят се нуждае от работници. Всички вас ви приготовляват за работници, да бъдете носители на Божествените идеи, че като дойде Бог отвътре във вашето слънце, да може да се прояви. Казвате: Какво трябва да правя в този свят? - На всеки от вас е дадена една мисия. Вие трябва да бъдете носители на Божествената любов, на Божественото знание и светлина на Божията истина и свобода. И тогава, всички ваши мисли и желания, каквито и да са, колкото големи и да са, от какъвто характер и да са, всички ще се сбъднат. Всичко онова, което сега ви мъчи и смущава, което ви пакости, както и всичко, което ви причинява радост и блаженство, ще се използва, за да познаете Бога. — Бог ще бъде с вас във всичките ви пътища. Тогава вие ще кажете: Радваме се, че живеем в тази епоха, да опитаме и познаем Божията любов и да станем работници на Неговата нива.

Сега от всички се иска работа. Вие трябва да се справите с всички мъчнотии, да станете радостни и весели.

Казвам: Слънцето сега ще изгрее, близо е вече. Божественото е вече на прага на вашата къща. Отворете вратите на вашите сърца, отворете вратите на вашите умове и нека влезе Божествената светлина и Божествената любов.

____________________________________

Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. Дни на битието

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...