Jump to content

Бр. 233. В името Божие (из беседата „В името Божие“ – 6 Ноември 1938 г.)


Recommended Posts

В името Божие

(из неделната беседа „В името Божие“ – 6.XI.1938 г.)

Всеки човек трябва да има по един трансформатор в ума си. Светлината, която влиза в ума му, всяко чувство, което минава през сърцето му и всека постъпка, която извършва, трябва да се трансформират. Ако не знае как да ги трансформира, той ще се намери в чудо, т. е. в трудно положение.

Казвате: Коя религия е по-реална? Религия, в която Бог не живее, е мъртва. Всеки човек, в когото Бог не живее, е също мъртъв. А всеки човек в когото Бог живее, има дух, има сила. Силата на човека е в духа. В душата пък е любовта. Такава душа при никакви условия не се разклаща. Човек. в когото Бог живее, има и ум, който работи и мисли. В този човек има и сърце, има и топлина, от която всички хора могат да се сгреят. За такъв човек всеки казва: С този човек аз мога да живея.

Бог се е споразумял с него. Щом Бог се е споразумял с него, и аз ще мога да се споразумея. Какво ще търся при човек, с когото Бог не се е споразумял ? Следователно, и на вас казвам: там, дето е Бог, ходете при Него, там дето не е Бог, не ходете. На научен език казано:

Там, дето има светлина, ходете; там, дето има топлина, ходете; там, дето има любов, ходете; дето има сила, ходете.

Защото нещата стават само със сила. С любов нещата могат да се осъществят.

Любовта дава живот, а светлината дава всички блага, от които нашите чувства се нуждаят.

Новото, на което трябва да се спрем, е да преодолеем себе си. Някой седи и мисли и току изведнъж дойде в ума му мисълта да си има една къща, един голям апартамент.

Но както си мисли, той си казва: Защо ми е толкова голям апартамент? Трябва да мисля за кираджии, които често не плащат. С този апартамент ще си създам големи безпокойства. По-добре е да нямам нищо. Като размишлява още по-дълбоко, той дохожда до мисълта, че Бог му е дал една къща — неговото тяло, което трябва да изправи.

Като започне да гледа на това тяло, той вижда, че нещо на челото му липсва. Той вижда, че челото му е много тясно — едва три-четири сантиметра.

Така той идва до заключението, че трябва да разшири тази горна стая. Като я разшири, ще може повече въздух да влиза в нея.

След това той разглежда лицето си, и всичките негови удове: веждите си, носа си, устата и намира, че навсякъде трябва да изправи по нещо. Така той иска да изправи цялата си къща, да я харесат и хората. Какво по-хубаво от това — да изправи човек къщата си? Някой казва, че не иска да отиде с това тяло на небето.

Външното си тяло той няма да занесе, но вътрешното си тяло ще вземе със себе си. И ако не може да изправи външното си тяло, той никога няма бъде пуснат на небето. Не мислете, че като отидете на небето, веднага ще се измените. Каквито чувства имате на земята, такива ще имате и на небето. Ако на земята сте сприхави, и на небето ще бъдете такива. Само че на небето няма да има кой да ви дразни, вследствие на което не можете да се проявите. На небето няма кой да ви тормози, да ви заставя да платите дълговете си. Там ще бъдете свободни. Там няма да се обезсърчавате, защото няма да има кой да ви създава такива условия. Там няма да се съблазнявате.

Значи, човек има условия да се прояви такъв, какъвто е, да прояви своите слабости, само когато слезе на земята. И в невидимия свят има духове, същества, подобни на хората. Някои ангели, които живеят на небето, пожелават понякога да оправят света. Като разбере желанието им, Бог ги изпраща на земята, като им дава задачата да възпитат един човек. Те се виждат в чудо.

Сега да дойдем до разбраните неща. Всички трябва да разберат, че светът е създаден по известни закони. Под думата закон аз разбирам нещо разумно. Има закони, които се менят, но има закони които никога не се менят. Закони, които се менят, са преходни, и в тях разумността е слаба. Има закони, които човешкият дух е създал. Има закони, които ангелите са създали. И най-после, има закони, който Бог е създал.

Всички несгоди, които се случват в живота на човека, се дължат на самия него, а не на някакви външни условия, на някакви препятствия. Лоши условия няма отвън. Всички препятствия в живота на човека се крият в неговия мозък. Вън в природата не съществуват абсолютно никакви препятствия. В природата всичко е така добре наредено, без никакви препятствия. Който не разбира това, казва, че всичко в природата е разхвърляно, в голям безпорядък. Когато разглеждаме нещата в природата, не е въпрос само за местата им, но има неща, които вие не виждате. Със своя дух човек може да се издигне по-високо, отколкото сега се намира.

Много неща има, които могат да се кажат на хората, но все таки за сега е опасно. Колкото и да е опасно, те трябва да знаят, че не е само сегашното тяло, с което могат да се движат. Човек има друго едно тяло, с което вечер може да излиза от физическото си тяло и да се разхожда из пространството. Това всеки е проверил. Колко пъти вие сте сънували, че излизате вечер някъде и хвърчите. Гледате, тялото ви лежи на леглото, а вие с друго някакво тяло хвърчите из пространството. С кои очи виждате, че тялото ви лежи на леглото, а същевременно хвъркате някъде из въздуха ? С кое тяло хвърчите? — Ние чувстваме тия работи с духовното си тяло. Когато казвам, че някои работи не могат да станат лесно, имам предвид физическото тяло на човека. Значи, с физическото тяло на човека работите не могат да станат лесно, но с духовното тяло лесно стават. С духовното тяло много работи, които минават за невъзможни, стават моментално. Невъзможните работи стават с духовното тяло, което е устойчиво.

Днес всички хора очакват да дойде Христос на Земята и по някакъв механически начин да оправи света. Христос дойде преди две хиляди години на земята. Ако и днес дойде, какво особено Го очаква? Христос е казал, че отива при Отца си да ви приготви жилища. При това положение, какво още Го очаквате? Хората Го очакват да дойде отгоре с множество ангели. Не, както и да Го очакват, Христос няма да дойде втори път на физическия свят. Той ще дойде в умовете на хората. Когато Христос влезе в човешките умове, мисълта им ще просветне и нещо велико ще се разкрие пред тях. Тогава те ще видят света такъв, какъвто никога не са го виждали.

Сега всички хора трябва да дойдат до онзи дух на любознателност, който всички деца имат и да се радват и на най-малките придобивки в света. Всеки ден ще ви се открива по нещо, което е важно за вас. Всичко, каквото става във всички общества, по целия свят, е полезно и на място. В целия свят има един общ план, който работи в изобилието на нещата. Мислите ли, че в управлението на всяка държава не участва Божият план, както Божият ум? Мислите ли, че това, което днес става в Европа, не става според Божията воля? Има неща, които стават извън Божията воля, но има неща, които стават според Божията воля. Има един човешки свят, гдето Бог е позволил свободно да се проявява човешката воля. А има един свят, той е Божественият, в който Бог не позволява да се наруши с нищо великата хармония, която съществува там. Човек е свободен да наруши и тази хармония, но позволи ли си да направи това, ще се случи такова нещо, което той никога не е мислил.

Какво търсят хората света?

Човек навсякъде търси Бога и като Го намери, ще му служи. В живота си човек търси две неща: да бъде обичан и да го обичат. Ако не намери някой, когото да обича, той е недоволен. И ако не намери някой да го обича, пак е недоволен. Щом намерите, някой да ви обича или вие да го обичате, веднага ставате доволен. На всеки човек трябват две неща: да обича и да го обичат. Радвайте се на всеки човек, в когото виждате проявлението на Бога. Какъв смисъл има да обичаш човека, а да не виждаш проявлението на Бога в него ? Тази любов не е на място. Ако в човека, когото обичаш, виждаш Бога, тази любов е на място. И тогава никога не противодействай на тази любов.

Човек разполага с известна собственост, своето тяло, с което трябва да се заеме да го изправи, както днес хората изправят своите къщи и апартаменти. За тази цел, човек трябва да работи върху челото си, да има широко, високо и изправено чело. После очите на човека не трябва да бъдат нито много далеч, нито много близо до носа му. Съвременните хора не знаят още как да гледат. Те трябва да се учат как да гледат правилно, за да могат правилно да възприемате светлината. Когато гледа нещо, погледът, т. е. лъчът, който излиза от очите му, трябва да образува ъгъл от 45 градуса. Ако, като се моли човек гледа надолу неговата молитва отива надолу в трапа. Очите, умът на човека трябва да бъдат насочени нагоре. Мисълта му също трябва да се отправи към Бога. Като се моли, човек трябва да се изолира от ония мисли и чувства, които го спъват. Това значи да се изолира човек от света.

Електротехниците знаят как да изолират жиците, да не тече тока напразно. И човек трябва да знае как да се изолира от света, да не му влияе. Днес електротехниците търсят начин как да се освободят от шума, който се прави от аеропланите.

В човешкия мозък съществуват същите апарати, каквито има и в аероплана и радиото. Човек има такива апарати, с които всеки момент може да се изолира от външния шум. С други думи казано: човек може да се подигне в мисълта си така, че да остане глух за най-големия шум около себе си. Мислете за онези работи, на който трептенията са бързи, силни. Не мислете за ония мъртви работи, които са в покой. Всички неща, които бавно се движат, те носят в себе си една по-низка енергия, която ни спъва Всички тела. които се движат бързо, те носят в себе си висша енергия, която се отразява добре на човека.

И тъй, истинският живот зависи от онези безсмъртни трептения в природата. Има в природата смъртни и безсмъртни трептения. Има смъртни трептения на светлината, но има и безсмъртни трептения на светлината. Също така има смъртни трептения на топлината, има и безсмъртни трептения на топлината. Мислете тогава върху безсмъртната светлина и топлина, които носят живот в себе си. Ако човек може да постави тялото си, както и мозъка си, на действието на безсмъртната слънчева светлина и топлина, той ще може да възприема такива звукове от слънцето, каквито никога не е чувал. Тези звукове идат от слънцето.

Достатъчно е човек да развие в себе си тази способност да се свързва с безсмъртната светлина и топлина на слънцето, и той ще може да се сбогува със съществата от невидимия свят, от горните светове изобщо. Така, като че ли с радио слуша, той ще почне да приема новини от слънцето. Жителите от слънцето ще почнат да ви разправят кога колко големи петна ще има на слънцето, какви преобразования стават там и т. н. Ще кажете, че тези неща не ви влизат в работа. Радио е това. Искате или не, ще можете да се съобщавате с горния свят. Сега ние сме в България, но по радиото можем да слушаме какво става в Лондон, в Берлин — по целия свят.

Едно време това не беше възможно, както днес не е възможно да се съобщава човек от слънцето със земята. Както е възможно да се съобщават хората от едно място на друго на света, така един ден ще бъде възможно да се съобщават от слънцето до земята.

Цялата вселена е едно обективно училище, в което човек трябва да учи, да се развият всичките му дарби и способности. Без това училище ние няма да имаме никакъв успех. Като знаете, че Бог е създал света, вие не трябва да се обезсърчавате. Вие днес сте повече от това, което сте били в миналото. Ще дойде ден, когато ще бъдете нещо повече, отколкото сте днес.

Казано е в писанието: „Ако не станете като децата, не можете да влезете в Царството Божие.“ Ние сме изпратени на земята като малки разумни деца да се учим. При сегашното състояние на хората, небето е недостъпно за тях. Вие можете да бъдете на небето, но нищо да не разберете от живота там. Ако при това състояние, в което днес се намирате. отидете на небето, в този висок свят вие не можете да учите. Там няма условия за вас Там можете да отидете на гости, за малко време, но веднага ще ви пратят в по-долните светове, гдето можете да учите. По-долните светове са свързани със земята. За да бъде небесното училище достъпно за вас, вие трябва непременно да слезете на земята, там да свършите курса. Като свършите земния курс, тогава ще можете да се учите и в небесното училище. За небесното училище се изисква по високо съзнание. Казват някои: Защо ни е земният живот? Че ако вие не можете да разберете земния живот, небесният съвсем не можете да разберете.

Казвам: Радвайте се, че сте дошли на земята.— На какво да се радваме? Лесно е да се каже „радвайте се“, но не е лесно да се радва човек при всички условия, при които живее. Още от най-дълбоката древност, при възпитанието на окултните ученици, техните учители са прибягвали към различни средства, правили са с тях различни опити, да им покажат илюзиите в живота, да ги освободят от заблужденията, от временните, от преходните състояния. Те са водили учениците си при една голяма змия, с отворена уста, която веднага ги поглъщала. Като се доближи някой ученик при змията, тя веднага го глътвала. Така се изгубвали един след друг учениците. Но змията била така направена че от едната страна ги гълта, а от другата пак ги изкарвала навън.

И смъртта, от която хората се плашат, е нещо подобно на тази змия. Докато те мислят, че смъртта ги е глътнала, тя ги изкарва от другата страна цели, неповредени. Та когато мислите, че някой човек е умрял, ще знаете, че това са илюзии на живота, илюзии на човешкия ум. Човек не може да се изгуби.

Какво представлява човекът? Според изчисленията на някои учени, човек е съставен от триста милиона, а според изчисленията на други — от 30 милиарда клетки. Значи, 30 милиарда клетки съставят човека. Това е грамадно общество от. Души. Всяка една от тия души си има свои желания, свои мисли и чувства, своя свобода. Всяка душа има свой стреме. Обаче, всички тия души се подчиняват на една централна душа, която минава като цар пред всички останали души. Всека една от тия души се надява един ден да стане като централната. Значи всяка една от тия души представлява един член от това голямо общество. Следователно, каквото представлява всяка една от тия души в организма на човека, това нещо представлява всеки един човек във великия Божествен организъм, в Битието.

Всеки човек е една малка душичка във великия божествен организъм. Вие сте свободни, но се подчинявате на закони, които са общи за целия организъм. Така трябва да гледате на човека. Широко съзнание се иска от вас. И понеже живеем като гости на общия, Божествен организъм, затова трябва да изпълняваме волята Божия. Като я изпълняваме, волята Божия ще бъде наша воля, но и нашата воля ще бъде воля Божия.

Като не знаят това, хората се отделят от Бога и мислят, че могат да живеят вън от Него. Всичко можете да направите, но да живеете вън от Бога, това е невъзможно. Вън от Бога е смъртта, а в Бога е животът. Като си в Бога, ти живееш в надеждата, във вярата, в знанието и в свободата. Докато си в Бога, всичко можеш да направиш. Само в Бога можеш да създадеш своя рай. Вън от Бога, вие сте в ада.

Затова помнете следната мисъл: Щом Бог е в мене, и аз в Него, всичко мога да направя. Това трябва да бъде мотото на новите хора. Бог в мене, и с Бога всичко мога.

Каквото ти каже Господ, каквото ти каже твоят дух, каквото ти каже твоята душа, твоят ум и твоето сърце, направи го без страх. Направиш ли го, ти няма да сгрешиш. Така ти ще направиш едно велико добро за себе си и за другите.

________________________________

Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. В Името Божие

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...