Jump to content

Бр. 239. Закон на вярата (из беседата „Закон на вярата“ – 11 Декември 1938 г.)


Recommended Posts

Закон на вярата

(из неделната беседа „Закон на вярата – 11.XII.1938 г.)

Има един нов начин за гледане на нещата. Това ново гледане идва, когато съзнанието на човека се пробуди.

Под думата пробуждане на съзнанието в широк смисъл разбирам проява на Божественото съзнание в човека. Само при това съзнание човек може да гледа по нов начин на нещата. Той гледа вече и на себе си и на цялата природа по особен начин.

Днес хората гледат по обикновен начин на себе си. Като дойде да говорят за нещата, те и на тях гледат по обикновен начин. Например, като видят една електрическа лампа, те казват: Това е една лампа от 20—30—50 или 100 свещи и с това свършват. Те не могат да си представят, че зад всяка свещ,зад най-малката светлина, седи едно грамадно тяло. Кое е това тяло? — Това тяло е слънцето. Ако слънцето изгасне, всички лампи, малки и големи, също ще изгаснат. Значи, каква част от слънчевата светлина е впрегната в една лампичка, се вижда от самата лампичка.

На същото основание казваме, че всеки човек е представител на великия живот, на всички слънчеви системи. Казвате, че природата е жива. Не само тя е жива, но и цялата вселена е жива. И ако човек е дошъл на земята, той е дошъл да свидетелства, че живее някъде във вселената. Колкото да е малък, той е израз на целия живот във вселената. Ако един ден животът изчезне, и той ще изчезне. Затова е казано че „докато Аз живея, и вие ще живеете“.

Може да възразите: Какво ще стане с човека, когато той умре? — Човек не умира, но се подига на една по-висока степен. Нима когато човек замине на разстояние стотина — двеста километра от близките си, той е вече изчезнал, щом те не го виждат? Хората имат много смътна представа за нещата. Когато петалото на коня падне, пада ли и конят с него заедно? Конят изчезва ли при това положение? Значи, когато човек умре, и за него казваме, както и за коня, че само петалата му са паднали. Вие казвате: Умре конят. Защо? Защото петалата му са паднали. Преди всичко петалата на коня не са нещо съществено. Те са само една прибавка към самия кон.

Следователно в човека умира само човешкото, а Божественото остава вечно да живее. Когато умира, .човек се освобождава само от временните ограничения. Когато конят минава през каменисти местности, петалата са на място, но когато минава през меки места, петалата нямат никакво предназначение.

И тъй, когато човек се запитва защо е дошъл на земята, той трябва да си отговори: Аз дойдох на земята да свидетелствам, че животът се проявява навсякъде. Та когато някой те пита, вярваш ли в Бога, ти трябва да отговориш: Аз съм живо свидетелство на това, че Бог съществува. Щом Аз живея значи и Бог съществува.

Днес всички хора искат да бъдат щастливи. Има един метод. по който човек може да бъде щастлив. Всички хора искат да живеят добре. Това е същото. В един от стиховете на Евангелието е казано: „Това е живот вечен, да познае Тебе, единаго истиннаго Бога“. Значи, щастливият, добрият, божественият живот е този вечен живот да позная Бога, който е създал всичко в света. Да позная Бона любовта, който живее в душите и в духовете на хората. Значи, когато Бог е при човека, той притежава истинското щастие, той притежава вечния живот.

Мнозина питат как трябва да живее човек. Наскоро дойде при мене една млада сестра, около 19 годишна и му даде едно обяснение. Тя казва: Учителю, аз се влюбих в един момък. До сега не бях се влюбвала, даже се смеех с момците, подигравах ги — Как се влюби, като майка си и като баща си ли, или малко по-особено? — Малко по-особено. Тя казва: Аз не искам от него нищо, нищо материално, не искам дори да ми пише нещо. Искам само едно: от време на време да ми обърне внимание, да ми отправи един мил поглед.

Казвам: Право мисли тази сестра. Погледът, който иска от своя възлюблен, това е Божественото. Получи ли Божественото, тя цял ден е радостна и весела, нищо друго не иска. Ако не я погледнел, животът й се обезсмислял. Като я погледне така мило, тя е готова на всички жертви, на всички подвизи в света.

Аз не я питах от кой университет е научила това нещо, но предполагам, че го е научила от най-великия университет. Велик е Този, от когото тя е възприела тази идея. Сега и на вас желая да се влюбите като тази мома. Да се запалите, но да горите без да изгаряте. Достатъчно е да получи те един мил поглед от своя възлюблен, за да се осмисли живота ви. Това е новото разбиране на живота. Живеете ли по стар начин, със старите си разбирания, нищо няма да при добиете.

И майката има такова разбиране като тази млада мома. Когато детето й е здраво, тя е радостна и весела цял ден. Най-малката болест на детето я прави тъжна, неразположена. Оздравее ли детето, тя отново става радостна и весела.

И на съвременните хора Отгоре им се усмихват, но те не виждат тази усмивка. Отгоре им говорят, но те не всякога чуват това говорене. Под думата „Отгоре“ аз разбирам великото, красивото, разумното в света, което осмисля нещата и дава потик на всяко ново същество в света. Желая ви сега да възприемете новото разбиране на любовта. което може да ви освободи от онези вериги, с които сте вързани.

Мислите ли, че в света, който Бог е създал, са предвидени пакостите, които хората едни на други си причиняват? Не, състоянията, в които хората изпадат, са човешки. Това е едно извращение, което е дошло отпосле. Ако една дреха се е изтъркала и е изгубила своето предназначение, това не значи че дрехата е виновна за това. Ако буквите на една напечатана книга са се изтъркали от постоянно пипане, то книгата ни най-малко не е виновна за това. Книгата е хубава, с добро съдържание, тя е била чиста, но от дълго употребление е изгубила онова, което я правело смислена. Също така и светът, в който вие живеете, е бил Божествен, но от постоянно пипане, дето трябва и не трябва, вие сте го изтрили, развалили сте много неща в него.

За постигане на вярата е необходимо едно условие. Човек не може да има силна вяра. ако не може правилно да диша. Това е научно твърдение. Не може да има силна вяра един човек който има слабо дишане. Когато Бог направи човека от пръст, от земя, в това състояние той изучаваше физическия свят — света на надеждата. Казано с в Писанието, че Бог вдъхна в ноздрите на първия човек живо дихание и той стана жива душа. Сега ние изучаваме закона на вярата, закона на дишането. Щом диша. човек не може да не вярва. В този смисъл аз не вярвам на ония хора, който казват, че не вярват.

Човек не може да живее без вяра, така, както не може да живее без въздух. Въпроса е само до степента на вярата. Ако дишането на човека е слабо, и вярата му ще бъде слаба. Щом дишането е пълно, и вярата е силна Който иска да усили вярата си, той трябва да усили и дишането си. Учениците Христови казаха на Христа: „Учителю, придай на вяра“. Вярата расте като синаповото семе.

Като диша, човек трябва да възприема всяка вдишка спокойно, дълбоко, като спазва и при дишането законите на хармонията и на мелодията. Когато диша, човек трябва да възприема въздуха плавно и със съсредоточена мисъл. Като съзнава, че всичко в живота и в природата е живо. той наистина ще приеме онези живи елементи от въздуха, от природата и напълно ще се обнови. При дишането човек не трябва да бърза. Той трябва бавно да възприема въздуха и бавно да го изпуща, като го задържа в дробовете си най-малко десет секунди. И после като изпуща въздуха, също да не бърза. В това време нека размишляваме за въздуха, за елементите, които се съдържат в него.

Въздухът съдържа в себе си скрита енергия, която човек трябва да възприеме и да влезе в контакт с нея. Така той ще усили вярата си. Като усили вярата си, и надеждата му ще се усили. Дето е вярата и надеждата, там ще дойде и любовта. Ако диша по този начин, въздухът ще даде на човека всичко онова, от което се нуждае. И когато вдишва и когато издишва, човек трябва да върши тия процеси съзнателно, както когато приема и изпраща любими гости. Сако при това положение вярата на човека може да се усили.

Съвременните религиозни хора казват, че трябва да се вярва. Но трябва да се разбере, как да се вярва. Вярата е закон, свързан с дишането. Както във въздуха има няколко елемента, необходими при дишането, така и вярата се нуждае от няколко елемента. Въздухът е първият елемент, необходим за вярата. Водата пък е необходима за възпитание на човешките чувства. Иска ли да се самовъзпитава по отношение на чувствата си, човек трябва да разбира законите на водата. Ако пък искате да развиете силно, стабилно тяло, трябва да познавате законите на твърдата материя, на почвата. Ако искате да придобивате повече светлина, трябва да разбирате Божествените закони. Вие трябва да разбирате онази област, през която светлината минава и отива в живота от гдето се предава на човешкия ум. Някои мислят, че като умрат, тогава ще разберат тия работи. Не, вие не трябва да разчитате на смъртта. Като умрете, нищо няма да разберете. Докато живеете, вие можете да разберете нещата. Но умрете ли с тия разбирания, които сега имате, нищо няма да разберете.

Понякога хората съжаляват, че са изгубили младостта си. Как са изгубили младостта си и къде са я изгубили? Според мене, да служи човек на доброто, това е закон на подмладяване. Да служи на злото, това е закон на остаряване. Тъй щото, ако искате да знаете защо остаряват хората, казвам: хората остаряват, защото, служат на злото. Защо се подмладяват? Защото служат на доброто. Доброто пък е закон на вярата. Пътят на вярата пък е път, който води човека към любовта. Те са свързани помежду си. Доброто, вярата, любовта, са пътища. по които човек трябва да мине, за да дойде до онова, което Бог е създал. И тъй когато е добър, човек се подмладява. Когато има силна вяра, умът му се просветлява. А когато дойде до закона на любовта, животът в него се обновява. Като дойдем до Духа, ние влизаме във възможностите на живота. Тогава вече човек ще дойде до служенето.

Казано е в Писанието: „Бог е Дух, и които Му се кланят, в дух и истина трябва да Му се кланят“. Под думата истина разбираме всичко онова, което притежаваме на земята. Всички възможности, които човек може да постигне със своя ум, със своето сърце, със своята душа и със своя дух. да ги посвети за Божествената любов, за благото на цялото човечество. Когато това благо иде, то е благо за всички. Питам: ако съвременните хора разбираха това и посветеха живота си в служене на любовта, знаете ли какво щеше да бъде положението на съвременното човечество? Ако искате. вие можете да приложите това учение в един ден. Ако всички майки и бащи решат да служат на Бога по тоя начин, в домовете им ще дойде нова светлина.

Искате ли да видите Божественото, повярвайте в душата си. повярвайте в сърцето си. После повярвайте във въздуха, който дишате; повярвайте във водата, която пиете: повярвайте в светлината, която възприемате; повярвайте в живота, който ви е даден, и вие ще се подмладите.

И тъй, казвам ви:

Дишайте дълбоко. Всяка сутрин, като ставате, направете шест дълбоки вдишвания, плавно, спокойно, със съсредоточена мисъл.

След това към 11 — 12 часа още шест вдишки и вечер преди да си легнете, още шест. Ако дишате по този начин, вие ще приемете живота и ще видите какви велики тайни се крият в него. Когато сте неразположени или нетърпеливи, когато имате някаква неприятност винаги дишайте дълбоко.

От търпението ви зависи колко време ще задържате въздуха в дробовете си. Ако можете да задържите въздуха около една минута, вие имате достатъчно търпение. Ако го задържите две минути, търпението ви е по-голямо. На земята повече от това търпение не ви трябва. С него вие можете да понасяте несгодите на досегашния си живот. Няма по-лошо нещо от това, да губи човек равновесието на своя ум. Няма по-лошо нещо за човека от това. да пълни ума и сърцето си с празни мисли, чувства и желания, които го сдушават. Трябва ли човек за нищо и за никакво да смущава духа си? Вярвайте, че има Един, Който се грижи за вас, макар да Го не познавате. Младата мома знае ли, кой е нейният възлюбен? Тя не го знае, но в нейния ум се върти мисълта за някой, който я обича и тя го търси тук или там. Обаче един ден тя го среща. И тия двамата. които до преди малко бяха непознати, сега стават близки подават си ръка и образуват помежду си една хубава връзка.

Любовта не се създава в този живот.

Ако някой ви обича, знайте, че тази любов се е развивала в течение на хиляди години, а сега й се дава възможност да се прояви. Любовта е акт на Божествения свят, който от милиони години мисли, как да направи хората на земята щастливи. Той изпраща свои посланици, учители и ученици, само да може в умовете на тия хора, които сега живеят, да внесе една нова идея, да оценят това, което е създадено заради тях.

Казано е в Писанието: „Бог ще ни се открие“. Как ще ви се открие? Чрез въздуха, чрез светлината. Като дишате, направете следния опит: мислено произведете в себе си цялата гама от долно „до“ до горно „до“ и като издишате пак я възпроизведете. Като приемете външния въздух, с него заедно вие възприемате Божествената енергия във вид на електричество и магнетизъм, които влизат във вас и носят живот. Всяка издишка, с която издишате поетия въздух, се приема от разумни същества, които я изследват и виждат до каква степен на развитие сте дошли.

Като знаете това, при всяко вдишване и издишване човек трябва да си помисли нещо разумно и красиво. Ако дишате по този начин, вие всякога ще бъдете здрави. Така ще се създаде една школа за дишането, която ще има приложение към самовъзпитанието. Сега съществуват много методи и школи за самовъзпитание, но те са палеативни. Не съм против палеативните методи, но човек трябва да прибегне към същественото в живота. Казано е в Писанието: „Онези, които чакат Господа, силата им ще се увеличи.“ Тогава казвам: Онези, които дишат по този начин, тяхната сила ще се обнови, тяхната мисъл ще се просвети, техните чувства ще се пречистят и техните тела ще придобият здравословно състояние.

Дишайте, за да можете да помагате. И където ходите, помагайте и казвайте: Наближило е царството Божие. Затова аз ви препоръчвам: като вдишвате, казвайте в себе си: Да се прослави името Божие в мене. Като задържаш въздуха, кажи: Да се въдвори Царството Божие и Неговата Правда в мене. Когато издишаш ще кажеш: Да бъде волята Божия. Този е правилният начин за дишане. Вие може да сте чели много хубави книги за дишането, но този метод не е даден никъде. Опитайте този метод. Яко можете да се ползвате от него, вие ще бъдете щастливи и радостни. По този начин вие ще достигнете поне 75 на сто по-лесно и по-бързо вашите въжделения, отколкото по който и да е друг начин.

__________________________________

Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. Закон на вярата

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...