Jump to content

Бр. 240. Ще ви направи свободни (из беседата „Ще ви направи свободни“ – 21 Октомври 1923 г.)


Recommended Posts

Ще ви направи свободни

(из неделната беседа „Ще ви направи свободни“ – 21.X.1923 г.)

Ще ви направи свободни

Има едно изречение в свещената книга, което казва: „Истината ще ви направи свободни“. Казано някога отдавна, може би преди хиляди години, това изречение постоянно се повтаря.

Стремеж и копнеж е на човешката душа да бъде свободна. Туй е един велик вътрешен потик, — не на обикновения човек, — а на съзнателния човек. Туй е един вътрешен потик на човека, в който се пробужда Божественото. Защото човек е с двояка природа. В него има нещо човешко, има и нещо божествено. Освен това, у века има и нещо животинско.

Сега мнозина философи се спъват върху думата свобода, седят да доказват психологически какво нещо е свобода-Ние няма да се занимаваме да разнищваме свободата като някоя лукова глава, да видим от колко черупки, от колко люспи се състои. Това е механическата страна, това не е свобода.

Свободата има три отношения към човека: отношение физическо, отношение умствено и отношение духовно или божествено. И когато ние говорим за свобода, трябва да знаем за коя свобода говорим. Всички съвременни роди воюват за свобода. Това е чисто физическа, гражданска страна на свободата. Тази свобода не е окончателния идеал, тя не съдържа пълния смисъл, тя е само предговор онази велика свобода, към която душата се стреми.

Когато аз говоря за свободата, това подразбира най-висшето, което има у човека,

Само разумният човек може да бъде свободен.

Туй трябва да го имате пред вид. Живата природа е решила да даде свобода само на разумните хора, а другите, неразумните, тъй ги е ограничила в бутилки ги е турила. Хиляди, милиони същества има, които са затворени и чакат своето освобождение. Защо? — Защото в тях има желание да вървят във всички посоки, а свободата подразбира движение в една посока.

Сега съвременните хора са попаднали в едно заблуждение. Те очакват света да се оправи, целият свят да стане свободен, че и те да стенат свободни. Това е едно заблуждение. В основата на това схващане лежи нещо невярно.

Първоначално всички същества са създадени свободни.

И ако днес свободата е изчезнала от света, причината сме ние.

Този закон вие майките и бащите го проверявате всеки ден. Вие имате едно любимо дете, нали? Донесете му сладки ябълки, хубави стъкленца, играчки, но това дете започва да ги кълца, да ги чупи. Вие вземате всичко това и го затваряте в някой долап. Защо? — Намирате, че това ваше дете е неразумно. И после какво става? То започва да плаче. Пита: Мамо, защо заключи тия ябълки, защо скри тия стъкленца? Също така и ние, съвременните хора. не се стремим да разрешим въпроса за свободата принципално, а търсим странични причини.

„Истината ще ви направи свободни“. Как? Най първо ще си зададете въпроса: защо сте дошли на тази земя? Прямо, съществено ще го разрешите. Необходимо е да го разрешите. Ще бъде смешно за един ученик, който е дошъл на земята, да не знае защо е дошъл и от къде идва. Хората са дошли на земята и не знаят защо. Това са съвременни любители, дошли отнякъде, не знаят защо, а искат свобода. Свободата иска знания, знанията искат потене. По 10 пъти на ден ще се изпотиш, докато си научиш уроците. А ние мислим, че сме дошли на земята само да благуваме.

Истината ще ви направи свободни. Кога? — Когато си дадете отчет защо сте дошли на земята.

Дошли сте да учите.

И вашият живот е първият опит. Вас са ви изпратили от другия свят, от невидимия свят, да направите един опит, и след като се върнете, ще дадете отчет.

Сега в нас има едно заблуждение, ние сме станали горделиви, мислим, че познаваме Бога, християнски народ сме, почитаме Христа, направили сме му църкви, тамян му кадим днес, а Христос пита: „Где е моето учение? Где е приложението му?“ Молитви, молитви днес навсякъде, но къде е приложението на Христовото учение? И тогава чакат някой реформатор да дойде и отвън, със закон да го приложи. Свободата не може със закон да се налага. Единственото свободно същество в света, това е Бог. Следователно, когато ние приемем Бога в себе си, в сърцето си, ние ще бъдем свободни, защото само Той може да ни направи свободни.

Смешни сме ние, хората! От смъртното може ли да се роди безсмъртно? И Христос е казал преди хиляди години: „Роденото от плътта плът е, роденото от Духа, дух е“. Роденото от смъртта, смърт е. А ние, съвременните хора очакваме свободата си от къде? От роденото от смъртта очакваме свобода.

Не, единственото същество, което със свободно, това е Бог. И когато казвам: Истината ще ви направи свободни, то значи, че само висшето, разумното в света е, което ще ни направи свободни.

За да бъдеш свободен човек, ти трябва във всеки даден момент да бъдеш готов да вземеш онова решение и да изпълниш туй, което Бог изисква.

_______________________________

Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. Ще ви направи свободни

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...