Jump to content

Бр. 283. Предназначението на човека (из беседата „Предназначението на човека“ – 31 Август 1941 г.)


Recommended Posts

Предназначението на човека

 (из неделната беседа „Предназначението на човека“ – 31. VIII. 1941 г.)

Какво е предназначението на човека на земята? Защо е дошъл човек на земята? Хората, които живеят на земята, не са разрешили този въпрос. Те се занимават с туй, за което не са дошли. А това зависи от съзнанието, от ума на човека. Ако една къща се гради и се събаря, как мислите, онези, които я градят, майстори ли са? Някой казва: ти вярваш ли в Бога? Ако те нахраня с хляб, ти вярваш ли, че съм те нахранил? То не е вяра, то е факт, —нахраних те. Най-първо трябва да вярваш, за да станат нещата реални. Вярата е предшественик на реалността. Тя е врата, през която човек трябва да влезе.

Какво трябва да се прави сега? Или трябва да се седи на една лъжа? Казвате: като идем на оня свят, ще разберем всичко. — Аз от там ида, от оня свят. Сега ида от там, и в оня свят вестниците пишат: слезте да напълните главите на тия хора, на тия християнски народи, да напълните главите им с чиста вода, с чисти мисли, да покажете, че това, което вършат, е престъпление. Тъй пишат отгоре, че ако тия хора не послушат волята Божия, земята така ще се разтърси, че няма да остане ни руснак, ни германец, ни англичанин, ни американец, ни българин, ни сърбин, нищо няма да остане в света, ни прах, ни пепел. Ако тия хора не се примирят очаква ги една участ, каквато светът никога не е виждал. Ако се примирят, ще дойде. Божието благословение, ще дойде царството Божие на земята. Туй нека го чуят всичките водители. Вие чакате деня Господен. Денят Господен е ден за отмъщение за престъпленията на хората.

Казвам: всички трябва да се молят да станат проводници за идването на Божието благословение. Някои питат кой ще победи? — Ония хора, които носят любовта, те ще победят. От тоя порядък, който днес съществува на земята, няма ни прах да остане от него. Аз ви казвам, че до 45 години няма ни прах да остане от него. Всичко туй трябва да се измени, това е волята Божия в света. След него ще дойде нещо по-хубаво.

При големите противоречия, които идат, които трябва да разрешим, ние сме длъжни да изучаваме законите на нашета мисъл. Ние трябва да знаем всеки ден каква мисъл възприемаме — коя мисъл да въз-приемем и на коя да откажем възприемането: кое чувство да възприемем и на кое да откажем възприемането. Коя постъпка да приемем и на коя да откажем приемането. От туй зависи нашето бъдеще. С мислите се създава робството. Една мисъл, щом влезе в тебе и стане гражданин на твоя ум, тя влияе. Едно чувство, щом влезе в твоето сърце и стане гражданин там, то ти влияе. Всичките мисли трябва да са чисти и благородни, за да бъде тяхното влияние добро. Ако допуснем отрицателни мисли, които не носят нищо, тогава животът се изопачава и в него идат болезнени състояния. Да кажем, вземете една мисъл: — мисълта на страха. Когато се плашиш от нещо, образува се един вид вътрешен студ — става свиване на капилярните съдове, кръвообращението не става правилно. Човек, който постоянно се плаши, той започва да бледнее. Една млада мома, като й кажат: твоят възлюблен не те обича, — погледнеш, по-жълтяла, побледняла само от действието на тази мисъл. Щом повярва, че я обича, тя се зачервява и става весела. Като и кажат, че не я обича, пак клюмне. Тя е като цвят. Полееш цветето с вода, изправи се. Щом не го поливаш два — три дена, пак клюмне.

Ние всички трябва да бъдем носители на нещо хубаво. Ние трябва да имаме търпение — да изчакаме Божествения период на нещата, да ги видим като узреят. Писанието казва: Дотогава, докато Божественият Дух не се всели в нас, ние ще бъдем зелени. Когато се всели, всички ще бъдем зрели. Под „зрели“ разбирам онзи щастливия живот, когато човек има всичко на разположение. Какво желаете вие? Автомобил, аероплан, да хвъркате, да имате 10 — 20 милиона, или да имате такива знания, че да се пренасяте по ваше желание навсякъде, гдето искате, без аероплан или автомобил. Кое предпочитате? Като умре човек, това става. Започва да се пренася от едно място на друго.

Господ казва: Преди да поискате, Аз ще ви дам онова, което искате. Преди хиляди години Господ предвидел онова, от което ние имаме нужда. Ние казваме: Къде е Господ? В слънчевата светлина, която иде. Той е там. В въздуха, който дишаме, във водата, която пием, в хляба който ядем, във всичко, с което сме заобиколени, в тия грижи и нежност, които имаме, в туй е Господ.

Сега вие искате да знаете кой ще победи. Смешни сте. Двама братя се карат, а вие питате кой ще победи от двамата братя, кой кого ще бие. Братята в къщи трябва да се примирят. Не трябва да има победа там. Но ще кажат някои: Каква санкция има, кой го е турил на това място? Питам: Когато запалят една свещ, кой дава право и санкцията на свещта да я турят на светилника? По кой закон става това? Има такова право, има такъв закон. Всяка свещ, която гори, има право да се тури на свещника. Човек, който гори и дава светлина, човек. който иде да прави добро в света, да бъде справедлив, да бъде умен, той е пратен от Бога.

Дори и дърветата познават кои са добри хора. Много пъти кравите дигат млякото си. Оплакват се, казват: кравата не дава млякото си. Казвам: не сте добри хора. Кравата, като я пипне лош човек, млякото й спира. Като я пипне добър човек, дава млякото си. Казваме: Нас хората не ни обичат. Не че не ги обичат, но дигат млякото си. Коя е причината? Ще туриш ръката си, ще покажеш на тия хора, че можеш да ги обичаш. Първото право на човека в света е да покаже, че може да обича. Това са неговите документи. Всеки човек, който няма акредитивни писма да обича, той не е излязъл от Бога. Защото това е твоето право. Единственото право в света, което човек е добил, е да обича. Тогава, какво да правим? — Това е моето право: да обичам, и да нося Божията светлина в света.

Казвам: единственото право, което е дадено на хората, е да обичат. Всички други неща които те имат, са присвоени от тях. Всичките други работи не са Божествени. Думите имат сила чрез любовта. Всяка дума, в която има любов, е мощна и силна. Казвам: ако искате вашия живот да се поправи, приемете любовта. Ако любовта ви не може да присъства в чувствата, ако любовта ви не може да присъства във вашата мисъл, ако любовта ви не може да присъства във вашите постъпки, вие не можете да бъдете силни хора. Трудна работа е това, не казвам, че е лесна. Аз по някой път като гледам, виждам нещата от друго гледище Някой казва, че много съм направил. Аз виждам, че много малко съм направил. Какво съм направил? Аз бих рекъл, че много съм направил, ако мога да туря ред и порядък в целия свят, всичките хора да бъдат щастливи. Сега хората се бият и аз седя и си казвам: много малко съм направил. Не съм убедил тия хора да не се бият. Толкоз съдии има, осъждат праведни хора. Казвам: не съм ги научил на тия закони. Много адвокати защищават кривото. И тях не съм научил. Много майки има, които не раждат и не отглеждат децата си както трябва — и тях не съм научил. Много братя и сестри има, които не се обичат. Аз не съм ги научил да се обичат. Колко работа имам да върша!

Когато аз направя това, Той ще ми каже: ти имаш всичкото, което аз имам, на твое разположение. Всеки ще бъде като Христа. След възкресението си, Той казва: Даде ми се всяка власт на небето и на земята. Сега задачата на Христа е да тури в света мир и порядък навсякъде. Тия войни не са нищо друго, освен предшественици на мир. Най първо ще дойде отрицателното. Хубавият хляб за да стане, най-първо трябва да се смели, да мине през хромеля[1], след туй до се тъпчи, хубаво да се замеси, като вкисне да се опече и едва тогава излиза хубавият хляб. Трябва да мине през страданието, докато дойдем до хубавия хляб.

Ако ти възприемеш с любов светлината на Бога, умен човек ще станеш. Ако дишаш с любов, здрав човек ще станеш. Ако ядеш с любов, ти ще имаш всичките приятни неща и силен човек ще станеш. Всяко нещо, което вършиш, да става по едно вътрешно съзнание.

Ние, съвременните хора, сме крайно неблагодарни. Как може човек да бъде неблагодарен и да живее един щастлив живот? Разните служби, които природата и ми, не могат да бъдат заемани едновременно от всички. Всички не могат да бъдат царе, всички не могат да бъдат князе, всички не могат да бъдат министри. Някои ще бъдат и на по низка длъжност. Обаче, схващането, че някоя длъжност е низка, е ваше собствено схващане. Защото често в най-низката длъжност има най-много блага. В тялото разните органи не се намират на еднаква степен. Някои органи изпълняват някоя независима роля. Но ако нямаме тия органи, без тях животът ще бъде непълен. Благодарение на някои несгоди, които те носят, ние по някой път сме щастливи.

Сега, поставете си закона да мислите право. Да бъдете справедливи спрямо себе си. Не измъчвайте краката си. Вечерно време събуйте обущата си, помилвайте ги, измийте с топла вода краката и ръцете си. Направете им услуга. Всяко място погладете, измийте ги хубаво, помилвайте ги и кажете: Ще ме извините, че досега не съм знаял този закон. Това са „низките“ служби на тялото. Това са живи души, които ти правят добро, които ти служат. Вие трябва да им бъдете благодарни.

Като станете сутрин, няма да бързате. Измийте лицето си, измийте ушите си, всичките гънки и с една мека хубава кърпа изтрийте ги. Така ще се научите да чувате хубаво. Вие се измивайте с най-хубавата вода, не студена, но топла. Ще вземете гребен, ще се вчешете, ще турите парфюм. Никога не измъчвайте косите си с желязо. С желязо се разваля косата. Можете да вземете дървени клечки, но не с желязо, защото туй желязо прегаря. Косите ни са антени, през които се предават най-хубавите мисли. Ако на тази антена ти сложиш желязо, разваляш я и тя не може да възприема. Ти искаш да се харесаш на хората? Навий тогава косите си на хубави клечки, но не на желязо. Да бъдете красиви — това е отлична идея. Аз бих желал всички да бъдете красиви като ангели. Но вие трябва да знаете, че това може да стане само тогава, когато носите в себе си красиви мисли. Носете в себе си красиви мисли и красиви образи. Търсете и гледайте хубавото. Турците казват: Като гледаш хубавото, то обновява. Ние трябва да имаме една такава религия, една такава връзка с Бога, че като изгрее слънцето, да се радваме; като дойде светлината, да се радваме; цъфтят цветята, да се радваме; зреят плодовете, да се радваме; навсякъде да се радваме. Да виждаме навсякъде проявлението на Бога. В поети, музиканти. Художници, скулптори, навсякъде дето Бог, се проявява. да се радваме но всичко.

Христос казва: „Най-малките на земята са онези, които любят“. Но по-силни хора от тях не са се раждали на света. Най-силните хора са хората на любовта. Влезе някъде един цар, заповядва на всички. Но и царят се подчинява на любовта. Силното, мощното в света е любовта. Любовта трябва да влезе и да цари навсякъде, да сме готови в един дом да отговорим на всеки неин импулс, на всяка нейна мисъл, на всяко нейно чувство, на всяка нейна постъпка. Да сме готови за любовта да направим всички жертви.

Под думата жертви не разбирам да умрем и да страдаме. Това е насилие. Под думата жертва аз разбирам да направим всичко онова, което е за нашето щастие и за щастието на другите. Новата светлина в света трябва да се проповядва. Без любов светът не може да се обнови. Единственото нещо, което трае, е любовта, но не онази временната любов, която трае месец, година, две, но любовта, която трае през вечността. Любовта каквато е на земята, такава е и в другия свят. Никога не се изменя любовта. Бог казва, че Той ни е написал на дланта си. Баща ви и майка ви може да ви забра вят, но „Аз, казва Бог, никога няма да ви забравя, написал съм ви на дланта си“. Всеки път като погледне, ще си спомни. Всичките неща в нас трябва да бъдат написани на нашите ръце и тогава като погледнем, каквото е написано, да го правим с всичкото си сърце, с всичкия си ум, с всичката си душа и с всичката си сила.

____________________________________

Когато искате да направите добро на човека, създайте му работа. Покажете му правия, Божествения път. Не му говорете само, че работите му ще се оправят. Работи за Бога, обичай всички, и работите ти ще се оправят.

И тъй, искате ли да бъдете свободни, ходете в пътя на Любовта. Само любовта може да ви направи свободни. Любов, която обвързва, е човешка. Любов, която освобождава, е Божествена. Божията любов освобождава, а човешката — обвързва. Следователно, работете за Бога с любов. Той не иска да работите за Него без любов. Божието благословение слиза само върху онези, които работят за Господа с любов.

*

Едно се изисква от човека: да дава. Давайте, в най-широк смисъл на думата. Искате едно ваше желание до се реализира. Щом видите, че не може да се реализира, откажете се временно от него. Това значи даване. Считайте даването като начало на всяка ваша работа.

________________________________

Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. Предназначението на човека


[1] диал. ръчна мелница от два камъка; камък на ръчна мелница, воденичен камък

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...