Jump to content

Бр. 288. Роденият (из неделната беседа „Роденият“ – 30 Ноември 1941 г.)


Recommended Posts

Роденият

 (из неделната беседа „Роденият“ – 30.XI. 1941 г.)

Ще говоря върху раждането на човека. Всички се радват, когато се роди някой. Нещата, които се раждат, трябва да бъдат добре организирани. Неорганизираните идеи в нашия ум причиняват едно болезнено състояние. Едно пясъчно зърно не може да има онази радост, която житното зърно има. Зърното има страдания, но има и радости. Пясъчното зърно няма тия страдания, но няма и радости. Някои искат да бъдат твърди като пясъчните зрънца. Могат. Някои пък искат да бъдат като диамант. Но диамантът има органически произход. Той влияе на човека и се влияе от него. Ако вие носите един диамант и той изгуби своя блясък, това показва, че сте болен. Камъните се заразяват от хората.

Животът е наука, с която човекът трябва да си създаде най-благоприятните условия. За да стане това, човек трябва да вярва в това, което той носи в себе си и после да вярва в това, което другите носят. Сега някой ще каже, че вътрешният живот е най-важен. В известна смисъл е така, но без външните условия животът не може да се прояви. Животът без въздух не може да се прояви, без светлина не може да се прояви, без светлина не може, без топлина не може, без храна не може, без окръжаващите хора не може. Един философ, за да философства, трябва да има някаква среда, която да се интересува от неговата философия.

Всичките науки в света, каквито и да са, помагат на човека, — те са пътища да се домогне човек до Божествената любов. Ако си поет, поезията е път за любовта. Философията е път за любовта. Изкуството е път за любовта. Всички науки и всички изкуства са път за любовта. Тяхната цел и техният смисъл е в любовта. Без нея, те губят всякаква цел и всякакъв смисъл.

Човек преди всичко трябва да се научи да яде. Защото хората още не знаят как да ядат. В пълното, в хубавото ядене няма никакъв излишък. Дотогава, докато имате излишъци в себе си, вие не знаете как да ядете. Щом ядеш и няма излишъци, ти си се научил вече да ядеш. Това е именно безсмъртието. Там, дето има излишъци, хората умират; дето няма излишъци, хората живеят. Вие може би не разбирате това, но ще дойде време да го разберете. Излишно е да ви противореча.

В същност, днес целият свят и всички хора са в противоречие със законите на природата. Нашата мисъл е в противоречие, нашите чувства са в противоречие, нашите постъпки са в противоречие. Според мене, когато противоречията са в ума на човека, този човек не знае да мисли. Когато противоречията са в сърцето, този човек на знае да чувства; когато противоречията са в постъпките, този човек не знае да действа. А тия неща се учат тъй, както, например се учи едно изкуство. Бавно, постепенно, но непрестанно и неотклонно. Противоречията в мислите трябва да започнат да се намаляват постепенно, докато дойде да имате само една-две погрешки. Тогава наближаваш да бъдеш гениален в мисълта.

Ако човек не стане гениален в мисълта си, той в царството Божие не може да влезе. Геният какъв трябва да бъде? — Геният трябва да бъде безсмъртен. Безсмъртието показва, че човек има всичките условия да поправи своите грешки от миналото. Ако вие сте от гениалните хора, като дойдете на земята, ще поправите всичките си минали погрешки и всичко ще ви бъде лесно. Ако не сте гениален, ще се намерите в голямо затруднение от незнание.

Вие трябва да се родите!

Ако вие се родите от една невежа майка, ще знаете толкоз, колкото тя знае. Ако се родите от Бога, ще знаете това, което Бог знае. Сега знанието няма да дойде изведнъж. Вие искате да имате знание да уреждате вашите работи и да подчините всичките хора, да ви се покланят, като божество да бъдете. Роденият от Бог е човек. кой то обича всичките хора, и като изправи своите погрешки, постепенно помага на всички хора и те да изправят своите погрешки, показва им пътя, по кой начин да изправят своите погрешки. Показва им пътя по кой начин да мислят право; показва им пътя, по кой начин да чувстват право; показва им пътя, по кой начин да постъпват право.

Някой казва: Не ме обичат. Не те обичат, защото ти не обичаш. Нямат добро мнение за тебе, защото и ти не разбираш. Свобода не ти дават, че и ти не си даваш свобода. Дай свобода на онова, което Бог ти е дал. Вие трябва да работите върху себе си като художник. Престъпление е да ходиш цял ден и да не можеш да видиш нито един красив човек. Престъпление е да не можеш да видиш нито един топъл човек, да почувстваш неговата топлина. Престъпление е да не можеш да видиш един човек с една отлична, хубава постъпка

Всеки ден ти трябва да видиш едно хубаво лице. Лицето трябва да изразява Божествената светлина, сърцето трябва да отразява Божествената топлина и постъпките трябва да отразяват Божествената деятелност.

Образеца на хубавото, на разумното ще търсите в природата. Природата е един голям художник няма от природата по-голям художник, тя е гениална. Тя е създала работа за всички художници. По добър философ от природата няма. По-добър учен от природата също няма.

За да вървите по стъпките на природата, вие трябва да почнете с пречистването на вашата кръв. За да се пречисти кръвта, непременно трябва да четете хубави книги. В природата и навсякъде в живота да търсите най-хубавите предмети, които произвеждат приятно впечатление. Вие, когато се срещате, се наблюдавате. Казвате: Той говори едно, а друго прави. Ако аз говоря едно, а правя друго, то аз пакостя на себе си. Ти хората можеш да лъжеш, но трима души не можеш да излъжеш. Природата ти никога не можеш да излъжеш; себе си никога не можеш да излъжеш — никога една крива постъпка ти в себе си не може да скриеш. И най-после Онзи, Които е създал всичко и Него ти никога не можеш да излъжеш. Вие седите, мигате пред Господа, лъжете Го, искате да се смили над вас. Вие нямате понятие за Него. Господ не съди никого. Като идеш при Него, кажи: Това направих — каквото наказание ми се даде, ще го понеса. Вие ще започнете да гледате да ви намали наказанието. То е хитри на. Децата плачат, жените плачат и мъжете плачат.

Плачът е едно благословение. Но човек трябва да плаче и никой да не го знае. Мъжът да има една свещена кърпа, като заплаче, никой да не го вижда. Жената като заплаче, и нея никой да не я вижда. И детето като заплаче, и него никой да не го вижда. В тайно да плачат, в затворена стая. Сега като плачат хората, сълзите отиват в калната земя. Такива свещени работи не ги ценим и повреждаме само очите си така. Аз и друг път съм казвал, да си носите кърпа в джоба, с която да събирате сълзите, когато плачете. Очите се повреждат, когато сълзите падат на земята, и когато падат на нечисто място. Между сълзите и вас има вътрешна връзка, вие не можете да се освободите. Не само между сълзите, но ти кажеш една дума, има връзка вече между тебе и тази дума. Ти разправяш и казваш: Вятър! Да, но този вятър те държи. Направиш ли една постъпка, ти си свързан вече с нея.

Когато един човек внася Божествената светлина в ума си и ангелите се интересуват от него. Един човек, който внася Божествената топлина в сърцето си, напредналите същества се интересуват от него. Щом те се интересуват, домът ще тръгне напред, жената и децата, слугите, всички ще бъдат добре. Ние, съвременните хора трябва да приемем Божествената любов, трябва да приемем Божественото знание и Божествената сила, ако искаме да бъдем щастливи. Ние сме отлични критици: Този не живее добре, онзи не живее добре. А как трябва да се живее? С какъвто дружиш, такъв и ставаш. Когато вие се приближите до един гениален художник и у вас се появява желание да рисувате Когато се приближите до един гениален музикант, ражда се във вас желание да свирите. Туй състояние не е ваше, а негово. Като се свържеш с отрицателните черти на хората, и ти ставаш като тях. Дойдеш до песимиста, той казва: Животът няма смисъл. И ти казваш: Животът няма смисъл.

Казвам: на всички ви е потребно знание, светлина, която да ви доведе до любовта, топлина, която да дава смисъл, защото красотата трябва да дойде отпосле. Най-първо трябва да се внесе съдържание в един предмет и неговият израз отпосле ще дойде. Без любов не можете да придобиете красота и свобода. Това ще го турите за правило. Любовта е път към постижение на всичко онова, което човешката душа желае.

Всеки ден по този път ще вървите и тогава ще имате всички постижения. Роденият ще направи това. Любовта е път за постижение на всичко онова което човешката душа желае и което Бог е определил.

Цялата вселена е създадена като предметно учение. И в цялата вечност има какво да се учи.

__________________________________

Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. Роденият

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...