Jump to content

Бр. 294. Любовта разрешава всички противоречия (из беседата „Послушни и непослушни“ – 21 Декември 1941 г.)


Recommended Posts

Любовта разрешава всички противоречия

(из неделната беседа „Послушни и непослушни“ – 21. XII. 1941 г.)

Съвременните хора трябва да имат една правилна философия. Запример, всички сте все учени, философи, свършили сте гимназия, запознати сте с X. У. Z. Три неизвестни. Какво означават те?

Съществуват ред процеси с които може да се намери на какво е равно хикс, на какво е равно игрек и на какво е равно зет. След като разрешим, ние пак не знаем какво значи хикс. Някой път намериш, че хикс е равно на единица, някой път — на нула. Според мене хикс е едно неизвестно число, което сега се заражда. Яйцето, което се заражда във вътрешността на кокошката. То зависи от вътрешните условия. Най-първо това яйце е много малко, невидимо. Като храним кокошката, това яйце се увеличава, увеличава, стане голямо, снесе се. Хикс е равно на яйце. Тогава търсим по кое време ще се снесе яйцето. Игрек, това е яйцето, което е поставено под кокошката да се мъти. След като се излюпи, то е игрек. Зет, това е пилето, което търси своята храна.

Ако човек не впрегне своя ум на работа, ако не впрегне своето сърце на работа и своята воля на работа, той не може да разреши неизвестните хикс, игрек и зет. Всеки един от вас има известни желания, които той трябва да постигне. Ако не постигнете едно ваше желание, страдате. Но трябва да знаете, като снесете яйцето, къде ще го снесете. Ако го снесете зимно време при 35 градуса под нулата какво ще стане? Ще се пръсне. Това яйце ще замръзне. Значи, трябва да го снесете там, дето не замръзва. Ако го снесете лятна време, при една температура от 100 градуса, туй яйце ще се опече и пак няма да постигне своята цел.

Чудят се някои, защо желанията така не се постигат. Чудни са хората в своите разбирания. Те не са създали света, пък искат да бъдат господари на света. Най-първо, имаме един млад момък, много красив, отличен, роден от добър баща; и една мома родена от добър баща и благородна майка. Един ден момата само като го зърне, сърцето й е радостно, весело, че го е видяла, целият ден работи с една идея, отдалеч е зърнала гърба му само и не иска повече. Но после с това не се задоволява. Тя иска не само с очите си да го зърне, но иска да чуе и гласа му, как говори — това е втората фаза. Щом чуе гласа му, и тогава не се задоволява, иска да го пипне за ръката, да го поздрави и най-после пожелае да се запознае с него и после пожелае да му турне един юлар на главата. Стане му господар: Ти вечерно време ще се връщаш рано. Може да четете живота на Йоан Веслей, един прочут английски проповедник, който мислил да реформира света и затова започнал да проповядва. Даже в България има последователи на неговото учение, методистите са последователи на Йоан Веслей. Един ден той, като Адам в рая, казва: Не си струва сам да живее човек. Да проповядва свободен е човек навсякъде, но един ден му се поискало да има една Ева. Казва: ще бъде по-добре, ако дойде Ева в моя рай. Ще бъде нещо отлично. Намира той едва Ева. След три дни казва на един свой приятел: Не си струва човек да се жени. Тази Ева казва: Ти досега ходеше с братя, със сестри, сега да ги няма такива сестри. Да получаваш писма от тях, не може тъй. В семейния ни живот такава евангелска свобода не може. Той я убеждава, но тя казва, че не е разбрал Христа. Такъв Христос, казва, не го искам. Ти, тук ще се подчиняваш на закона. В Англия има закон — хваща го за косата, че му разтърсва главата. И тогава Йоан Веслей, като вряща един свой приятел, казва: Преди да бях се оженил не мислех, сега започнах да мисля, жена ми като ми разтърси главата. Сега оставяме това, което е било по-нататък, вие ще си го представите. Той не е отстъпил, но през целия си живот е разрушавал един въпрос. Тя казва: Как ти се струва, ти може да обичаш онези, които те обичат, но жена ти, която ти разтърсва главата, нея да обичаш, да видим как ще приложиш христовото учение. Изпитва го тя.

Та казвам: лошите условия като дойдат в живота, те забраняват, казват: Ти така няма да постъпваш. Сега при лошите условия, например вие не можете да си направи те баница. При сегашните условия с масло можете ли да разполагате? После, не можете да викате гости, когато имате 300 грама хляб. Как ще викаш, за тебе няма. Когато дойде гост, по германски ще постъпиш. Германците като седнат да се угощават, всеки плаща за себе си. Българинът няма това, той е щедър, като седнат, иска да плати за всичките, та да мине за много щедър.

Какво е нашето минало, ние не знаем. Какво ще бъде бъдещето, и него не знаем. Знаем сегашното, настоящето. Страдаме някой път, защо сме в това положение. Когато един цигулар вземе цигулката и свири защо прави това? Той свири от любов, понеже обича музиката. Може да свири и от принуждение — ако е гладен, трябва да свири, за да си изкара прехраната, да му дадат нещо. Някой оре земята, земеделец е. Защо? Заставен е да си изкарва прехраната. Казвам: всички ние сме заставени да работим каквото и да е. Философстваме външно, но има нещо вън от нашата философия, което ни заставя насила, една необходимост има.

Някой казва: Аз не искам да работя. Ще работиш целия ден като някой железар. На ли сме виждали онези железари, които целия ден надуват меха, нагорещяват желязото разгорещяват огъня, турят желязото, удрят чука. Всеки от вас надува онзи мех, който постоянно разпалва огъня. Вас ви се вижда смешно, но целия ден използвате тази служба. Казваш: Аз ще му кажа. Ще разпалиш огъня, човекът ще изчука гвоздеите, ще направи ралото. Вечерта ще загаси огъня, мехът ще спре. Преставането на този мех, това е смъртта. Смъртта е една почивка за меха. Завърти се земята, изгрее слънцето дойде железарят, запали огънят, пак започне да надува меха. Нали сте виждали онези локомотиви? От тях излиза пара като от живи същества. Загасят огъня, турят машината на почивка, като че умира. На другия ден пак туряш огън, пак е жива.

Вие питате: Какво ще стане с нас? Ще си почивате, после пак ще турите огън, пак ще работите, после ще почивате, пак ще работите. — Къде ще му иде краят? Да ви кажа къде му е краят, понеже всички хора искан да знаят какъв ще бъде краят. В древността имало един цар, който искал да знае, какъв е края на живота, какъв е смисъла на живота. Разните философи му разправят, никой не може да го убеди. Няма едно разрешение. Най после се явява един мъдрец, който му казва: Аз ще ти кажа какъв е края на живота. — Ако ми кажеш какъв е края на живота, ще ти дам едно от най-големите възнаграждения. Тогава мъдрецът казал: В древността имало един цар, много умен и богат. Той си направи три големи житници, всяка по един километър дълга и ги напълни с жито. В първия хамбар зидарите оставили една малка дупчица. Ето иде един щурец и влиза вътре, извадил едно зърно навън и го изнесъл, не се задоволил, пак се върнал, пак взел едно и го изнесъл. Целият ден така. Казва: Какъв е краят? — Чакай да извади всичките зърна. Колко милиарда години трябват, докато се изтеглят всичките зърна, докато видиш какъв ще бъде резултатът?

Доброто край няма. Злото има край.

Туй да се знае. Който иска край, край има злото. Безкрайни неща са добрите. Безлюбие то е с край, любовта е без край. Глупостта е с край, мъдростта е без край. Жестокосърдечието е с край, милосърдието е без край. Всичките добродетели в света са без край. Доброто има начало, няма край. Злото няма начало, има край.

Това са ред разсъждения. Вие искате да знаете какъв ще бъде краят. След като се ожените, какъв ще бъде краят? Питам ви: защо ви трябва женитбата? Какво разбирате под думата женитба? Ако разбирате под думата женитба, че двама души се събират да се обичат, то е начало. Като се бият двамата, това ще бъде краят, като се намръщят, ще бъде краят. Искате да знаете края. Краят на войната ще бъде, че ще се избият хората, ще се заровят в земята, това ще бъде краят. Началото какво ще бъде? Ние не се нуждаем, какъв е краят на войната, ние се нуждаем от новия порядък който ще бъде без край.

Ще има начало, няма да има край. Сега начало няма, има край. Добре, че краят е дошъл. Трябва да се радваме че е дошъл краят на злото Като изтече калната вода, ще започне началото на чистата вода, от която може да пием. Тъй разсъждавам. Какъв ще бъде краят? Краят ще бъде изтичане мътната вода, ще дой де бистрата вода. Това е началото на живота. Това е новият живот. Казвам: ползвайте се от края на вашия живот. Всичките ваши страдания са краят. Всички ваши съмнения това е краят. Всички ваши недоразумения, това е краят.

Вашите желания си имат своите нечистотии. Вие трябва да имате поне това разбиране, което има тюленът. Ако хвърлите една риба на един тюлен, той със зъба си отваря рибата, изважда червата й и тогава я нагълтва. Той изважда нещата. които са непотребни. Ние, съвременните хора, нагълтваме нашите желания и мисли цели. Четеш някой автор, писал някоя книга, дава някаква философия, като че разрешил въпросите. Казва: Всичко е тягостно в живота. Той нито на слънцето е ходил, нито на Юпитер е ходил, нито на месечината е ходил, никъде не е ходил, пък седнал и написал авторът една книга, разрешава един от великите въпроси, че всичко е бош лаф в света. Това е неговата философия. Аз бих го поздравил, ако той бе посетил цялата вселена, всичките слънца и тогава да даде едно съчинение Той без да е ходил, пише ред книги, казва, че чел Кант. Той разбра ли Канта? Казва, чистият разум на Канта чел. Кой е чистият разум? — Чист разум е онзи, който вижда, какво има на слънцето. Чист разум е онзи, който вижда какво има на Сириус, който вижда какво има на месечината, на Юпитер, на Меркурий, на Венера, па Сатурн, на Уран, на Нептун. Като погледне, навсякъде вижда. А онзи не вижда нищо, а казва, че Господ му говорил.

Всяко престъпление оставя белег върху човешкото тяло. Няма престъпление в света, което да не се е оставило отпечатък върху тялото, и няма добродетел, която да не е оставила белег. Всички носим чертите на нашите престъпления, носим чертите на нашите добродетели. Това е цялата истина. Какво си мислил в големите престъпления и в малките престъпления, в големите опущения, всичките най-малки погрешки и добродетели, даже като си дал една чаша вода някому, и то е отбелязано някъде. На важно място се вижда, че ти си направил едно добро

Казвам: Нас, съвременните хора, Бог е определил за нещо велико в света. Велико е търпението на Бога. Той вижда тия лица. потънали в престъпления. Той се представи някой път и те го лъжат. Той седи и слуша и някой път казва: Това вярно ли е? — Да. А то не е вярно. Един познат ми разправяше следното: Аз, казва, следвах гимназия. Един ден, като не си знаех урока, излъгах учителя си, че ме заболял зъб и затова не съм могъл да си науча урока. Той ме извини, но до вечерта ме заболя зъбът и трябваше да го извадя.

На болните хора препоръчвам да се разхождат и да си приказват на дъжда. Да го имат за един цяр. Като дой де дъждът, всички да излязат на разходка на дъжда. Като се върнат, умовете им освежени, сърцата освежени, телата освежени. Ще благодарят на невидимия свят за добрата баня, която той им дава. Сега ще чакат да мине Божието благословение, като престане дъжда, ще излязат да си окалят обущата. Ще философстват, защо имало много кал по пътищата, не били направени. Погрешката е наша, защото не сме като птиците. Като е кално, с крилата си да се дигнем и да минем отгоре. Погрешката е в нас. Птиците са по-умни. Птиците никога не си калят краката. Като има кал, хвръкне, и веднага разрешава въпроса.

Що са страданията? Тази нечистота, калта, което съществува в обществото. Криле ни трябват. Криле може да внесе само човешкият ум, онази правата мисъл. Ние всички мислим, че това нямаме, онова нямаме. Всичко имаме. Аз се чудя на хората. Всичко имаме, но не го използваме. Всички страдаме от преяждане, от препиване, от излишни работи страдаме всички ние. Богатият ще иска да има 20 -30 милиона, един милиард. За какво му са тия пари? Да има 10 — 15 къщи. Защо му са те? Те не носят някакъв живот. Според Божия закон, имаш право да имаш една къща, с една спалня, една приемна и една кухня. За три стаи имаш право. Щом направиш втори етаж, то е на дявола работа. Вторият етаж е на твоите ближни. За тебе - на един етаж. Ти сега ще туриш наематели, ще се скараш. Те не са богати, не плащат и затова ще се скарате. Не ти трябва да направиш къща, да се караш със съседите си, че не плащали.

Помнете едно нещо: Научете се да престане вашия ропот. Сега не ви говоря да вярвате. Едно нещо ви казвам; един приятелски съвет: Не смущавайте невидимия свят с вашите непотребни мисли, с вашия ропот. Най-малкия ропот зле се отразява. То е една дисхармония а музиката. Да няма никакъв дисонанс. Знаеш колко е приятно да слушате някоя симфония, всичките части хубаво звучат. Ти имаш разположение. Щом има един дисонанс вътре, изгубваш разположението.

Началото на всички неща в света е любовта. Най-хубавото начало е любовта. За да познавате любовта, трябва да се движите с една бързина от 4 квадралиона в секунда. Знаете ли какво нещо е 4 квадралиона в секунда? То значи проявяване на любовта. Сега някой ми говори: сърцето ми гори За мене любов е, която има четири квадралиона в секунда. С тази бързина ще мина за един час през цялата слънчева система. Цялата вселена от хиляди и милиони слънца ще ги мина в една секунда. Другояче, при обикновено движение, се изискват милиони и милиарди години, а с четири квадралиона бързо се постига.

Казвам: Любовта е, която разрешава неразрешените въпроси. Ония мъчнотии, които не можете да ги разрешите, има нещо с което трябва да ги разрешите. Единственото нещо, което може да внесе във вас настроение, това е любовта. Не една любов, за която философите могат да ви убедят, не и една любов, за която аз мога да ви убедя. Но има нещо, с което може да ви предам любовта. Чрез контакт може да ви предам това, което е в мене. Туй, което не е в мене, аз не мога да ви го предам. Всичко, което е в мене, аз мога да ви го предам. Една малка искрица може да мине, огънят може да се запали. Любовта се предава чрез една малка, невидима искрица. Като влезе тази искрица, запалва цялото тяло, образува се хубава топлина. После се образуват и светли мисли. Всяка малка искрица образува хубавите чувства, изглеждаш като ангел, свободен от всичките ограничения.

Отсега нататък има да срещате само хора на любовта. Не да търсите края на живота, но началото на живота. Всеки ден ще срещате хората на любовта, които ще ви дадат образ, какъв трябва да бъдете.

_______________________________

Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. Любовта разрешава всички противоречия

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...