Jump to content

Бр. 302. С благодат и истина (из беседата „С благодат и истина“ – 24 Януари 1943 г.)


Recommended Posts

С благодат и истина

(из неделната беседа „С благодат и истина“ – 24. I. 1943 г.)

„И Словото стана плът и всели се между нас

и видяхме славата Негова, слава

както на Единороднаго от Отца,

пълен с благодат и Истина.“

(Евангелието на Иоана 1:14)

За нас, хората на земята, които живеят във физическия живот, духовния и Божествения живот не са понятни. Някои не се интересуват от земния живот, но не знаят, че той е само отражение на Божествения. Онзи, който не може да разбере земния живот, той Божествения никак няма да разбере.

Необходимо е да имаме една ясна представа за физическия свят. Той тепърва трябва да се изучава. Цялата материална вселена представлява нещо подобно на нашата земя. Тя има своя ос. Има северен и южен полюс, има изток и запад. Онова, което става на земята, става и в материалната вселена. Туй, което става и в цялата вселена, става и на земята. Следователно, когато ние говорим за земята, за земния живот, разбираме за в бъдеще, след милиони години, понеже човек няма да живее само на земята. Той хиляди, милиони години ще пътува от свят на свят, от земя на земя, от слънчева система в друга слънчева система и ще учи. Досега той е бил малко дете в отделенията. Той пита: какво ме очаква в бъдеще! — Очаква те небето. Обаче, той си представя небето такова, каквото то не е. При това, докато дойде да живее в небето, ще мине много време.

Човек трябва да завърши своята екскурзия по всички материални светове и едва тогава ще надзърне в Божествения свят, едва тогава той ще бъде готов да го разбере. Сега вие считате тия работи като „Хиляда и една нощ“. Някои ще кажат: дали това е вярно, или невярно. Вие ще го проверите. Няма защо да ви убеждават.

Но преди това, ние трябва да се запознаем с физическия свят, в неговите подробности. Ако един човек не може да види красотата в своята ръка, ако един човек не може да види красотата в своя крак, ако един човек не може да види красотата своите рамена, ако един човек не може да види красотата в своите уши, в своите очи, в своите уста, той нищо не е разбрал. При създаването на човека са взели участие най-възвишените същества. Най-после взел участие и сам Бог. Те като го създали, Той взел, че го доправил, и го направил по образ и подобие Свое. Казваме, че човек е направен по образ и подобие Божие. За да го познаем, обаче, ний трябва да имаме светлина. За да разберем физическия свят, също така ни е необходима светлина. Обаче за сега ние имаме твърде малко светлина — не можем да видим света такъв, какъвто е, ние не довиждаме нещата. Това е, защото не е станал още пълен ден. Сега идва зазоряването, а досега сме се намирали все в тъмния век. Сега ще изгрее духовното слънце и този свят ще има съвсем друг облик, отколкото досега. Без тази Божествена светлина ние ще знаем само толкова, колкото може да ни се открие сега.

Какъв трябва да бъде животът? Всички искате да бъдете щастливи. Днес можете да бъдете щастливи, щом днес можете да имате любовта. Няма нещо по-ценно от любовта. Един поглед на любовта струва повече от цялата земя. Да ви дадат един поглед на любовта е по-ценно, отколкото да ви дадат цялата земя със злато. Вие искате да имате едновременно и погледа на любовта и златото на земята. Те са несъвместими. Земята е слугиня. Тя служи на погледа на любовта. Следователно, тебе не ти трябва слуга. Тя ще те научи как да слугуваш, пример дава, не да станеш господар.

Съвременните хора искат до бъдат господари. От земята ний ще се научим да слугуваме на Бога. Тъй както тя слугува, и ние ще слугуваме. Голямо търпение има земята. Тя изтърпява всичко, нечистотии хвърляме, тя преработва тия работи. Хората не знаят, че земята е жива, те мислят, че тя е мъртва материя — една топка, която се върти. Това е заблуждение. Земята не е никаква топка. Тя е едно живо яйце, голямо яйце, от което всичко се излюпя. — Тя е яйце, което съдържа всички яйца в себе си, яйце, което има всичките възможности.

Вие сте пратени на земята да добиете едно от нейните качества. Другояче, защо човек ще дойде на земята? Бог от тази земя извади онази есенция, най-чистата материя и създаде човешкото тяло, което отговаря на цялата земя. Има нещо в него, което отговаря на южния полюс, - има нещо, което отговаря на изток, има нещо, което отговаря на запад. Защото северът, това е истината, или посоката на нашата глава. Югът е добродетелта посоката на нашите крака.

Сега практически вие искате хората да бъдат добри с вас. Помнете един закон: Човек, който не знае как да се отнася добре със своето тяло, със своите ръце, със своите крака, със своите очи, със своя нос, със своята уста, със своите гърди, със своя стомах, и хората не може да имат уважение към него. Вий мислите да умрете и да отидете в оня свят. Нищо няма да научите. Господ ви е пратил тук да учите. Вие искате да изклинчите, че в оня свят да идете. Малките деца от отделенията не отиват направо в университета. Оставете тия работи. Свършете отделенията, прогимназията, гимназията, университета, после ще влезете в живота. Това с естествения ход. Можете да отидете и в оня свят, но само външно ще го видите, без да можете да вземете никакво участие в неговия живот.

Вие трябва да учите. Всекиму се дават условия, но ако не вложите любовта в онова, което Бог е създал, няма да имате никакъв успех. По какво се познава любовта на Бога? Нали вие търсите любовта! — Когато изядете една ябълка, то е любовта на Бога. Този сладък вкус е излязъл от Бога. Ядеш една круша, този вкус иде от Бога. Дишаш, туй приятното, което въздухът има, то е излязло от Бога. Приемаш светлината, туй приятното, което светлината създава, то от Бога. Ти възприемаш светлината, Божественото и питаш: Къде е Господ? Туй приятното, което възприемаш, то е Бог.

Казвам: Поправете вашите грешки на миналото. В целия свят поправление трябва да стане, да се поправят всички погрешни. В какво седи новия ред на нещата? Брат брата не трябва да изнасилва. Брат сестра си не трябва да изнасилва. Господар слугата си не трябва  да изнасилва. Слуга господаря си не трябва  да изнасилва. Учител учениците си и ученици учителя си не трябва до изнасилват. Никакво насилие в разумния живот не се позволява. Онова, което хората вършат на земята, говори твърде лошо за тях. Погледнете сега тия хора на какво мязат. По-напред бяха ангели, сега са изопачени. Черепите, ръцете им, очите, са като на престъпник. Разгледайте главата на един вълк, разгледайте главата на един тигър, разгледайте главата на една кобра, тя е широка при ушите. Всички ония същества, които са миролюбиви, имат съвсем друга конструкция. Ние искаме сега, такива, каквито сме, да влезем в царството Божие. А аз ви казвам: вие от една круша можете да вземете един неузрял плод, но той няма никакъв вкус. Може да го вземете да го консервирате, но и за това се избират най-хубавите плодове.

Хората са плодове на Божествения свят. Бог очаква. Ако ние не станем най-хубавите плодове, каква цена имаме? Ако Бог се е жертвал заради нас, защо и ние да не се жертваме за Бога? Бог не изисква това. Той сам се е жертвал. Следователно, и ние ще се жертваме. Бог като се е жертвал, ни най-малко не се е изгубил, проявил е своята сила. Ние, като се пожертваме в света, ставаме силни. Сега всички казват, че като се пожертва човек, става лошо. Напротив, като се пожертва човек, става силен. Ледът като се стопи и стане вода, водата е по-силна. Водата като пара е още по-силна. От пара пак може да се превърне на вода. Водата може да се превърне на лед. Всякога, когато нещата се превръщат от едно състояние в друго, водата е по-силна от леда, парата е по-силна от водата.

Та казвам: Ако ние се пожертваме, ние ще станем силни. Вие мислите, че като се пожертвате, губите нещо. Не, ще се трансформирате. В света хората се изявяват само като ги възлюбиш. Да възлюбиш ближния си — приложете закона. Ако ти не можеш да възлюбиш човека, всякога ще бъдеш невежа. И себе си да възлюбиш. Често и върху себе си хвърляте съмнение. Донякъде вярвате в себе си, като остареете, казвате: Остарях. Ти започваш да се лъжеш, че си остарял. То е първата измама на дявола, че си остарял. Поумнял си. Казва: Аз се подмладих. Младостта носи сила в себе си. Младостта носи голяма сила. Писанието казва: На младите, които победиха лукаваго. Кои са млади? Които побеждават лукаваго. Кой е стар? Който никога не се обезсърчава. Ако ти си се обезсърчил, че си стар, де ти е знанието? Като гледам някои стари, казват: Побеля ми главата. Мене не ме интересуват твоите бели коси, но ме интересува чисто ли е сърцето ти. Главата е побеляла, но сърцето не е побеляло, умът не е побелял. Ако побелее умът ти и сърцето ти, вече има на какво да разчиташ.

Две неща велики има в света: да знаеш, че има някой, който те обича, и да знаеш, че някого ти любиш. Това са две неща велики. Да знаеш, че има някой да те обича, да знаеш, че има кого да любиш, че заради него си готов да направиш всичко. Да знаеш, че някой те обича, готов е заради тебе всичко да направи, без тия две величини в света. ако не вложим туй знание на любовта, с какво ще започнем? Или с едната истина, или с другата трябва  до започнем. Или с любовта. или с обичта трябва  да започнеш. Трябва да знаеш да обичаш и като обичаш някого, да не ходиш да го човъркаш, че има престъпления. Изключено е онзи, когото обичаш, де направи престъпление; и онзи, който те обича, не може да прави престъпление. Ако той не вярва в твоята любов, той не е прав. Сегашните хора подозират. В туй подозрение няма никаква любов. Който люби, престъпление не прави. У хората на обичта и любовта е абсолютно изключено всякакво престъпление. За мене е изключено. Роденият от Бога - онзи, който има любовта и обичта, той е роден от Бога — грях не прави. Сега аз не се спирам върху погрешките, то е друг въпрос. Не мислете, че ръцете всякога могат да бъдат чисти. Ние живеем в един свят, в една материя, която не е чиста. Ще се окаляме. Има достатъчно вода, ще се очистим. Казват за Едисон: след като е работил целия ден в своята лаборатория, опръскал дрехите си с разни химикали, вечерно време сяда на един стол и през един диск пускал ток. За 20 минути дрехите му се изчиствали. Ще се туриш на божественото търкало, ще пуснеш този ток и след 20 минути ще бъдеш чист, всичките петна ще изчезнат. В съзнанието си ще бъдеш добър и весел.

Защо да не носиш Божествената любов, да си свободен от всички съмнения и дрязги човешки. Че някой не те обичал, това са заблуждения. Да ви не интересуват заблужденията на хората. Тях ги дръжте отвън. Интересувайте се от хубавите образи, които ангелите са създали в света. Интересувайте се от хубавото учение, което всичките хора създадоха в света.

Сега казвам: Вие сте храм на Бога. Този храм е създаден да служи на Бога. Говорим за тайна стаица. Ако ти не пазиш себе си, ако с тази глава не може да мислиш хубаво за Бога, ако с туй сърце не може да обичаш, ако с твоята душа не може да обичаш, да възлюбиш Господа с всичката си душа, с всичкия си ум, с всичкото си сърце, с всичката си сила, то кого ще обичаш? Цялото човечество с тебе трябва да е занято: Във физиката да чувстваш тази любов. Човек, който може да люби в душата си, със сърцето си, с ума си, със силата си, този човек всякога съществува. Този човек е безсмъртен. Щом престанеш да обичаш, колебаеш се с ума си, колебаеш се със сърцето си, болезнените състояние идат. Трябва една диагноза. За в бъдеще какви трябва  да бъдат максимите? Ще любиш, ще, търпиш хората, както Бог ги търпи. Ще бъдеш към тях снизходителен, както Той е. Не изведнъж, постепенно. Той е дълтотърпелив, ние трябва  да бъдем търпеливи. Той е вселюбящ, ние трябва да бъдем любящи. Ще мязаме на Бога. Като се върнете дома, поблагодарете на Господа, кажете: Господи, прости ни прегрешенията, които направихме против нашите ръце, че не проявихме нашата правда. Прости нашите прегрешения, че доброто, което искахме да направят нашите крака, не го направихме. Прости, Господи, прегрешенията, че очите, които ни даде, искаха да покажат истината, а ние не я показахме. Прости за ушите, които ни даде да слушаме твоята мъдрост, а ние не слушаме. Прости и за прегрешенията на устата която ни даде да говорим любовно, а ние говорим какво ли не. Прости ни за тия прегрешения, отсега нататък решаваме да живеем тъй, както Ти искаш. Да осветим Името Ти с всичкия си дух и с душата си да търсим твоето царство и неговата правда и със сърцето си да изпълним Твоята воля, сега и всякога!

Ако птицата в тихо време хвърка, а в бурно не хвърка, не е птица. Птица е онази, която и в тихото, и в бурното време знае как да се справи с мъчнотиите си. Ако ние, хората, не можем да се справим с големите мъчнотии, ако се справяме в тихото време, а в бурното не можем, не сме хора.

Желая на всички ви да се справите в тихото и в бурното време с мъчнотиите си!

______________________________________

Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. С благодат и истина

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...