Jump to content

Бр. 303. Ще ви се изявя (из беседата „Ще ви се изявя“ – 8 Ноември 1942 г.)


Recommended Posts

Ще ви се изявя

(из неделната беседа „Ще ви се изявя“ – 8. XI. 1942 г.)

Ако думите Ми пребъдат във вас и вие пребъдете в Мене, Аз и Отец Ми ще дойдем, ще направим жилище във вас и Аз ще ви се изявя.“

Ев. Йоан 14 гл.

Необходимо е всички хора да бъдат насърчавани в доброто Ние досега не сме работили истински. Едва сега настава една епоха, когато ще можем истински до работим за доброто. Мнозина се обезкуражават. Срещнеш някого, казва: тя моята се мина вече, остарели сме. Какво си остарял? Сега си тъкмо човек за работа. Човешкият дух не остарява Той се вечно подмладява. Ти може отвън да изглеждаш стар, но това е само една дегизация, като в театър.

Вие трябва да се занимавате с всичко онова което става в света. То е свързано с човека и допринася по нещо за неговото развитие. Ако дъждът пада на планинските върхове, тази вода слиза надолу, нищо не остава горе. Тя се събира в долините. Някой път ние приличаме на планински връх, и всичко, което пада върху нас, слиза надолу. Казвам: Този връх трябва да се обърне на долина. А пък някой път, като се превърнем на долина, ако долината е затворена, ако няма изтичане, може да стане езеро. За да бъдем щастливи, ние трябва да имаме едно правилно разбиране. Ние трябва да влезем в пряк досег с всички живи същества. Ти виждаш една мравка се движи, но не разбираш живота й. Казваш: Тя е мравка. Ако разбереш мравката, ти ще научиш един добър урок от нея. Ти гледаш пчелите. Ако разбереш техния живот, и те ще допринесат нещо за твоето развитие. Всяко животно допринася на твоето мозъчно развитие, на твоето сърдечно развитие в известна област.

Запример ако ги се молиш на Бога, ако ти обичаш Бога, главата ти ще расте в най-горната част на темето, отгоре. Ако развиваш милосърдието, на този дадеш нещо, на кучето помогнеш, на птицата дадеш, ти ще развиваш главата си отпред горе. Ако обичаш парите и искаш да ги събираш, ще развиваш главата си отстрани. Ако обичаш да ядеш много, ще развиваш главата си при слепите очи. Ако слушаш с внимание, ухото ти се развива. Всичко, което човек успява да извърши, то се дължи на вниманието. То е, което изгражда. Условията в миналото не са били така благоприятни. Следователно, нашият организъм не е създаден така, както трябва. За в бъдеще настават по-благоприятни условия за зрението, за устата, за ушите, за храненето, за дишането и ще имате един организъм по-хармонично създаден, отколкото сегашния.

Казвам: Има какво да се учи сега. Вие още не сте влезли в небето на човешката душа. На земята ще влезете в рая на една човешка душа, да видите колко е красива душата. Нашите райове, обаче, са празни, затворени, забравили сме как да ги отворим, поне другите да влязат, да видят каква красота има. Нас ни забавляват, че раят е някъде из пространството. Този рай, който е в пространството, това са нашите бъдещи условия и възможности. Обаче онази сила, която ща ни даде възможност да влезем в рая, е вътре в нас. Христос казва: Аз съм вратата. Щом обичаш Бога, ще влезеш през тази врата. Щом не обичаш Бога, тази врата е затворена. Що е омразата? — Затворена врата. Що е любовта? — Отворена врата. Любовта е отворената врата за всички възможности, за които човешката душа мечтае от хиляди години.

Истинските постижения на душата обаче, не са на този свят. Любовта не е за човешкия свят. Светът на любовта е за най-възвишените същества които в християнския свят се наричат серафими, херувими, — това е светът на любовта. Духовният свят е за ангелите, а човешкият свят с за човеците. Ако ние не можем да използваме условията на човешкия свят, тогава тия възможности ще станат една възможност за духовния свят. Ако едно дете, което влиза в първо отделение, не научи азбуката, как ще се научи да чете? Азбуката отваря пътят за четенето. Второто отделение отваря пътя за третото отделение, третото за четвъртото и т. н.

Сега аз искам да ви дам едно поощрение. Вие сами си внушавате, като казвате: Аз съм неспособен. Никога не казвай, че си неспособен. По-добре е да кажеш, че си способен. Ако някой ти каже, че си неспособен, кажи си: едно време бях неспособен, сега съм способен. Когато един физиономист видял Сократа, казва му: Ти си бил много женкар, обичал си много да ядеш, да пиеш. Сократ казва: „Всичко това беше, но сега го изправих с усилия. Прав си, такъв бях едно време, но сега не съм такъв“! Ето Сократовския девиз: Като ти каже някой: Ти си неспособен, ще му кажеш: Аз бях такъв, но сега съм способен. Като ти каже някой, че си лош човек, ще му кажеш: бях лош, но сега не съм такъв. Изобщо, като ви кажат нещо отрицателно, кажете едно време бях, сега не съм, туй е вярното.

Сега сте 10 пъти по-добри, отколкото едно време. Сега сте 20 пъти по-добри, отколкото преди хиляда години. Сега сте 30 пъти по-добри, отколкото преди 3000 години, сега сте 40 пъти по-добри, отколкото преди 4000 години; сега сте 50 пъти по-добри, отколкото преди 5000 години. Че това е прогрес. Вие някой път се подценявате, че някой бил имал голяма памет. Че когато се тури един филм, филмът говори, но учен ли е той? Във филма виждаме хора да се движат, но това действително ли е? Ние се самозаблуждаваме от преходните работи в света. Някой човек е учен, но хиляди души има, които са работили. Някой е чел, чел, чел, но туй знание не е негово. Той е учен човек, казвате, но то е написана книга, справочна книга. Няма какво да се хвали с знанието на всичките хора Той казва: Аз съм учен. Но това е благодарение на неговите колеги, които хиляди години са работили преди него. Аз съм учен, но другите са работили за моето учение. И аз ще трябва да работя за учението на бъдещите. Тъй щото, един ден ще бъдем всички на слънцето, на онова знание, което ще се разпространява в този свят.

Едно време който свиреше на цигулка, българите го наричаха циганин. Помня първият път, когато почнах да свиря на цигулка, и аз минавах за циганин. Казваха ми: Какво си научил тази циганска работа? Отговарях им: Като науча циганската работа, ще науча и другите работи. Колко цигани ми са свирили. Според мене, щом свири, не е циганин. Щом не свири циганин е. Сега гази циганската работа успя. По същия начин, сега хората мислят, че който е добър човек, той е будала. Но ако човек не може да се занимава с будалията на доброто в света, и с другите работи не може да се занимава. Един ден всичките хора ще се занимават с тая будалия, всички хора ще станат добри, ще видят, че доброто в света е което попита, а не злото. Доброто в света е което носи здраве, доброто е което носи свежест за човешкото сърце.

Един художник нарисувал една картинка, — нарисувал един планински връх, който представя идеалът, към който хората се стремят. В подножието на този връх той нарисувал хора, безброй хора, които искат да се качат на върха. Но щом един рече да се качи на върха, други го хване, дърпа го надолу. И постоянно един друг се дърпат. Никой не дава възможност друг да се качи преди него. Щом някой рече да тръгне, другите го потеглят, не могат да изберат кой да бъде пръв. Който и да е, нека тръгне. Едно и също е да бъдеш пръв или последен. Помнете че в природата вие ще имате условия да бъдете първи. Трябва ви само време. Дайте ход на хората да бъдат първи, и вие ще бъдете първи. Като не им давате да бъдат първи и вие оставате назад.

Желайте доброто на хората, желайте идването на Царството Божие на земята. Всеки ден ние да бъдем заети с тази мисъл и като станеш сутрин, да ти бъде приятно да искаш да дойде Царството Божие на земята. Сега хората се бият. Да ги оставим. Тия хора се опознават на бойното поле. Като хванат сега противника ранен ще го занесат в болницата да го лекуват. И като го излекуват, ще го затворят. Човещина има и в двете страни — лекуват своите врагове. В миналото не е било така. Като видят врага ранен, ще го утрепят. А сега ще го занесат в болницата, ще дойдат милосърдни сестри да го гледат.

В сегашната война целият невидим свят е зает. Цялото небе мисли. Небето е, което ръководи съдбините на човечеството. То иска да избере най-добрият начин, по който да се прекрати войната така, че от нея да излезе нещо добро. Да дойде любовта и да не искат хората за такива малки работи да се бият. Често ме питат, кога ще свърши войната. Казвам: ако знаете кога ще свърши войната, тя ще продължи. А ако не знаете кога ще свърши, по-рано ще свърши. Затова не желайте да знаете. Ще видите.

Всички народи са като синове на Бога. Един народ не трябва да измъчва другите народи, това не е волята Божия. Да вземем запример англичаните, много користолюбиви хора са. Четиридесет милиона души са, а колко милиона квадратни километра земя владеят. Ако те признаваха, че Бог е Любов, трябваше да повикат другите народи и да им кажат: Елате, братя, имаме доста земя. Не е навсякъде населена, елате да живеете. Това можеха да направят и други народи, които имаха повече земя. отколкото им е нужно. Сега ний мислим. че сме много културни. Всички сме културни, пък сме взели Божиите блага, не искаме да дадем на онези, които искат от нас. Не само между народите е това, но същото е като дойдем и до религиозните разбирания. Всеки един народ иска да има еднаква религия. В България искат да бъде само православието. Но християнството не е православие. Християнството е наука за побратимяването на народите.

Христос казва „Ако словото ми пребъдва във вас, и ако вие пребъдете в мен, т. е. ако пребъдете в любовта, ако силата на любовта пребъде във вас, аз и Отец ми ще дойдем ще направим жилище във вас и аз ще ви се изявя.“ Сега като ви говоря, казвате: Тия неща са невъзможни. За любовта, за надеждата, за вярата, няма нищо невъзможно. За вярата има само едно невъзможно на 10.000. За надеждата 2 невъзможни на 10.000, значи остават 9998 възможни. А за любовта 10,000 — всичко е възможно. Всички ние трябва да се опретнем за възможното в света, да го направим.

Сега вие седнете на трапезата, погледнете 250 грама хляб, казвате: Какво ще се прави, не стига хлябът. С 250 грама хляб вие можете да нахраните 1000 души. Нали Христос с 5 хляба и 5 риби нахрани 5000 души? Казвам: вие с 250 грама хляб можете да нахраните 1000 души. Възможно е това. Ето каква е моята идея. Ако вие ми дадете една чаша вода, аз може ли да напоя с тази чаша хиляда души? — Това не е възможно. Но ако тази чаша или това шише е свързано с едно езеро, с едно каналче, как  мислите, не може ли да напоите 1000 души? И 10.000 може да напоите с вода. Ти, човекът, ако се свържеш с Божествените възможности, можеш всичко да направиш, но сам, като едно шише, не можеш. Ти като си свързан с Божествената любов, всичко е възможно, всичко е възможно в любовта на Бога. Защото нещата са възможни там, дето е разумността и добротата.

Ние не трябва да си противодействаме, но да се насърчаваме един други. Като седнеш на масата и видиш 250 гр. хляб. пожелай на всички хора в света да стане по 1 кг., увеличи го. Ще видиш, че след 3 - 4 дни и ти ще имаш 1 кг. хляб. Ти имаш 5 лева в джоба си. Пожелай на някого да спечели 100 лева. С това ти помагаш на себе си. Пожелай на този човек да спечели. Туй. което пожелаеш, то става в света. Ти желаеш да си съградиш къща. Туй. което ти желаеш, става в света. Всичко онова, което искаме в света, става с нас и с другите. Следователно поддържай тази сила, която гради.

Поддържай Божественото, и то ще дойде до тебе. Един ден хората ще пожелаят и заради тебе. Казвам: Ти желаеш да свършиш училище, а някой вече го свършва. Ти си остарял и искаш да се подмладиш, някой се е подмладил вече. Пожелай за другите и твоят ред ще дойде. Не е мъчна работа един стар човек да се подмлади. Не е мъчна работа да направиш леда на вода, само огън трябва и трябва да знаеш как да го стопиш. Мъчно е когато няма огън. Тогава ледът остава. Старият, като разбира законите на любовта, лесно ще се подмлади. Всеки човек който не иска другите хора да станат добри, той става лош. Всеки човек, който не иска другите да станат умни, той става глупав.

Дойде някой и казва: Какво да правя: болен съм. — Желай здравето на другите хора и здравето ще дойде и до теб. Искаш да учиш, желай учението на другите хора и то ще дойде и до теб. Искаш богат да станеш. Желай богатството на другите хора, и до теб ще дойде. Давам ви едно педагогическо правило. Желайте доброто, желайте разумното. Говорим за разумното в света. Желай доброто на едно куче, желай доброто на едно дърво, желай доброто на едно цвете, желай доброто на извора, който тече. На всичко онова, което е живо в света, желай доброто, желай му доброто, понеже Бог се проявява. Като не желаеш доброто, ти спъваш Божия прогрес, спъваш и себе си, понеже всичко, което става в света е свързано с нас.

Щом човек изгуби любовта, той се прегърби, свие се, всичко се свършва. Щом хората изгубят любовта, всичко се свършва. Щом хората спечелят любовта, всичко идва. Казвам: не скъсвайте нишките на любовта. Нишките на любовта никога не се късат. Всеки, който има любовта, който люби, той пази тази нишка. Има една нишка в света която не се къса — и в ада да бъдеш, тя те държи. Може да се мъчиш. Един ден Господ ще те извади, ще каже: ти можеш ли да обичаш? — Не мога. Той пак те тури вътре. Печеш се, печеш се в ада и пак те извади навън. Пита те: Можеш  ли да обичаш? — Не мога. Пак те тури. Като кажеш: „Мога да обичам“, веднага той ще те изтегли нагоре и се свършва работата, дотогава, докато казваш „не мога“, Той ще те туря в ада. Ще седиш да се печеш там. Този божествен огън ще те застави да обичаш. Няма нещо по-красиво от човек, който може да желае доброто. Виждаш някой да обича, желай му доброто. Виждаш някой да пее, желай му доброта. Виждаш някой ходи, желай му доброто. Виждаш някой добре облечен, желай му доброто. Каквото и да прави човек, желай му доброто.

Да благодарим на Бога за всичко, което ни е дал. Благодари, че вятърът духа. Благодари, че слънцето грее. Благодари за всяка светла мисъл, която идва в ума ти. Благодари за всяко топло чувство, което изпълва сърцето ти. За всичко онова, което Бог върши, да благодарим. Да благодарим за условията и възможностите, които Бог ни е дал. Да бъдем доволни. Да започнете по-малко да се тревожите, и повече да учите.

Дръжте в ума си, в сърцето си и в душата си светлия образ на Този, който всичко ви е дал.

________________________________

Беседата във в-к „Братство“: Словото на Учителя. Ще се изявя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...