Jump to content

1939_08_02 Έλλογος, καλός και δυνατός


Ани

Recommended Posts

 Έλλογος, καλός και δυνατός

 

"Εγώ είμαι η άμπελος η αληθινή, και ο Πατήρ μου είναι ο γεωργός." (Κατά Ιωάννην, 15:1)

 

Σαν έρθει η άνοιξη, όλοι οι αμπελουργοί αρχίζουν να κόβουν τ' αμπέλια τους. Θλιβερή εικόνα είναι το κλάδεμα του αμπελιού! Όποιο αμπέλι και να κοιτάξετε, θα δείτε ότι κλαίει. Όμως, εάν πάτε σε κάποιο αμπέλι το καλοκαίρι, θα δείτε ότι κάθε βέργα έχει ντυθεί στην ωραία αμφίεση της και πάνω της κρέμονται κάμποσα ώριμα σταφύλια. Μία εικόνα αποτελεί το αμπέλι την άνοιξη, κι εντελώς διαφορετική στο τέλος του καλοκαιριού.

 

Ως μαθητές, πρέπει να μελετάτε τα πράγματα στην ανάπτυξη τους, από την αρχή μέχρι το τέλος, να έχετε αντίληψη για όλες τις διαδικασίες οι οποίες γίνονται στην φύση, και όχι μόνο για εκείνες τις απομονωμένες διαδικασίες, στις οποίες τυχαία ήσασταν μάρτυρες. Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση ο μαθητής μπορεί να αποκτήσει εκείνες τις δυνάμεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του. Εάν σταματήσει μόνο στο κλάδεμα του αμπελιού, ο μαθητής δεν θα καταφέρει τίποτε. Τι υπάρχει σ' ένα κλαδεμένο αμπέλι; Μία γυμνή βέργα με ένα ή δύο μάτια. Όταν θέλει το αμπέλι να δώσει λιγότερο καρπό, αλλά πιο δυνατό, ο αμπελουργός αφήνει σε μία βέργα ένα μόνο μάτι. Εάν θέλει να πάρει περισσότερο καρπό, σε κάθε βέργα αφήνει από δύο μάτια. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου στην βέργα του αμπελιού δεν αφήνει ούτε ένα μάτι. Αυτό το κάνει ο αμπελουργός τότε, όταν αφήνει την βέργα να ξεκουραστεί. Αυτή η χρονιά δεν δίνει καθόλου καρπό, αλλά η επόμενη χρονιά δίνει άφθονο. Αυτό που γίνεται με το αμπέλι, γίνεται και με τον άνθρωπο. Και στην ζωή του ανθρώπου υπάρχουν χρόνια που δεν δίνουν καρπό. Τι είναι ένα, δύο, τρία ή περισσότερα χρόνια σε σχέση με την αιωνιότητα; Σε σχέση με την αιωνιότητα το έτος είναι ισοδύναμο με ένα δευτερόλεπτο. Το φως κινείται με ταχύτητα τριακόσιες χιλιάδες χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Σε πόσο χρόνο ο άνθρωπος θα διανύσει αυτό το διάστημα, εάν κάθε μέρα βαδίζει πενήντα χιλιόμετρα; Κάντε μια μέτρηση να δείτε ποια είναι η σχέση μεταξύ της ταχύτητας του φωτός κι αυτής του ανθρώπου για ένα δευτερόλεπτο. Έτσι, δεν θα ενοχλείστε απ' το ότι δεν έχετε καταφέρει να κάνετε εκείνο, το οποίο έχουν κάνει άλλοι άνθρωποι, που βρίσκονται ψηλότερα από εσάς. Είναι βασικό να αναπτύσσεστε φυσικά, να περνάτε από την μια διαδικασία στην άλλη, και να τις χρησιμοποιείτε έξυπνα. Συνέπεια χρειάζεται από τον άνθρωπο, να μην σταματάει την προσοχή του πάνω σε μεμονωμένες διαδικασίες, αλλά να τις ενοποιεί, να σχηματίζει απ' αυτές κάτι γενικό και τότε να αποφαίνεται. Ξύπνιος πρέπει να είναι ο μαθητής, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι καλός και δυνατός. Ο ικανός μαθητής πρέπει να κατέχει τις έξης αρετές: Να είναι έλλογος, καλός και δυνατός.

 

Σαν ήρθε στην γη ο άνθρωπος, είχε κάποιο σκοπό - να βρει κάτι, ν' αποκτήσει κάποιον πλούτο. Σε σχέση μ' αυτό, ο άνθρωπος είναι αναζητητής, χρυσοθήρας. Εγώ παίρνω την λέξη "χρυσοθήρας" στην ευρεία της έννοια. Κάποιος ψάχνει έναν κρυμμένο θησαυρό, άλλος - κάποιο παλιό βιβλίο, στο οποίο έχουν γραφτεί σπουδαία πράγματα, τρίτος - κάποια πολύτιμη πέτρα, που έμεινε από τους παππούδες και τους προπαπούδες του, τέταρτος, σαν κάποιος συνπαρατηρητής, γυρίζει στην γη, να βρει απαραίτητη θέση για να κατοικήσει. Ό,τι και να ψάχνει ο άνθρωπος, ό,τι δουλειά και να κάνει, πρέπει να ξέρει ότι έχει έρθει στον κόσμο με συγκεκριμένη αποστολή, η οποία ούτε πρέπει να υπερεκτιμάται, ούτε να υποτιμάται. Για να εκτελέσει την αποστολή του καλά, ο άνθρωπος πρέπει να είναι έλλογος, καλός και τολμηρός.

 

Ένα δωδεκάχρονο κορίτσι έμεινε ορφανό, χωρίς πατέρα και χωρίς μητέρα. Ο πατέρας ήταν μουσικός και η μητέρα καλή τραγουδίστρια. Δεν μπόρεσαν ν' αφήσουν καμία κληρονομιά στο μοναδικό τους παιδί, εκτός από το βιολί του πατέρα του και την ωραία φωνή της μητέρας του. Σαν έμεινε μόνο του, το κορίτσι άρχισε να σκέπτεται τι να κάνει για ν' αναπτύξει τα προσόντα που είχε πάρει σαν κληρονομιά από τους γονείς του. Ήξερε ότι κοντά τους ζούσε ένας τραπεζικός, μεγάλος, εκατομμυριούχος, και αποφάσισε να τον επισκεφτεί, να ζητήσει κάποια βοήθεια απ' αυτόν. Μία μέρα μπήκε στο γραφείο του και του είπε: Θέλετε να σας παίξω και να σας τραγουδήσω λίγο; - Με χαρά θα σ' ακούσω. Το κορίτσι άρχισε να τραγουδάει και να παίζει με το βιολί τις βασικές στοιχειώδεις ασκήσεις. Μετά από αυτό, είπε στον τραπεζικό: Μπορείτε να μου δώσετε ένα ποσό, με το οποίο να σπουδάσω στο εξωτερικό, να τελειώσω βιολί και τραγούδι; - Μπορώ μετά χαράς να σε βοηθήσω. - Όταν τελειώσω την εκπαίδευση μου θα επιστρέψω το ποσό, που μου έχετε δώσει. Εκτός αυτού, εάν μου χαρίσετε το ποσόν, ακόμη από τώρα μπορώ να σας πω ότι, μετά από την επιστροφή μου από το εξωτερικό, εσείς θα παντρευτείτε με μία καλή κόρη, και ο Θεός θα σας ευλογήσει για τη βοήθεια που μου δώσατε. Αυτό το κορίτσι ήταν μικρό, όμως ξεχώριζε με την καλοσύνη του, την εξυπνάδα του και την τόλμη του.

 

Πολλοί απογοητεύονται, που δεν μπορούν να επιτύχουν τις επιθυμίες τους. Γιατί δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους; Γιατί έμειναν ορφανοί, χωρίς μητέρα και πατέρα, δεν υπήρχε ποιος να τους φροντίσει. Αυτοί είναι στον λάθος δρόμο με τις δικές τους αντιλήψεις. Ο πατέρας και μητέρα ποτέ δεν πεθαίνουν. Όσο μικρό και να ήταν αυτό το κορίτσι, γνωρίζει ότι ο πατέρας και η μητέρα του έχουν πάει για δουλειά, κι αυτό έμεινε στη γη για να συνεχίσει την αποστολή τους. Τολμηρός και έλλογος πρέπει να είναι ο άνθρωπος, να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνος στον κόσμο, αλλά, σε οποιαδήποτε κατάσταση και να βρεθεί, υπάρχει ποιος να φροντίσει γι' αυτόν.

 

Ένας πλούσιος αφέντης με μεγάλη περιουσία, πήγε. στο χωράφι του για να δουλέψει. Επειδή ήταν μόνος, πάντα κλείδωνε πρώτα το σπίτι του και μετά πήγαινε στην δουλειά. Κατά την απουσία του, μπήκε στο σπίτι του μία από τις γειτόνισσες, ένα νέο και καλό κορίτσι, και τακτοποίησε το σπίτι του, έπλυνε, καθάρισε, ετοίμασε φαγητό και βγήκε. Αυτή ήξερε πού κρύβει το κλειδί του ο αφέντης και, σαν τελείωσε την δουλειά, πάλι το έβαλε στην ίδια θέση. Ο αφέντης παραξενεύτηκε ποιος έκανε αυτό το πράγμα, όμως δεν μπορούσε ν' ανακαλύψει τον υπαίτιο της καλής πράξης. Μία μέρα, επέστρεψε νωρίτερα από το χωράφι κι έπιασε τη γειτόνισσα στο σπίτι του. - Εσύ τα κάνεις όλα αυτά; Εάν θέλεις, μπορείς να μείνεις μ' εμένα. Εσύ πάντα θα είσαι "καλοδεχούμενη" στο σπίτι μου.

 

Λεω: Εάν ο άνθρωπος δεν μπορεί να βρει το κλειδί του κλειστού του σπιτιού, και, σαν το ανοίξει, να καθαρίσει, να πλύνει, να σκουπίσει, τότε τίποτε δεν μπορεί να καταφέρει. Εάν μπορεί να το κάνει αυτό, τότε είναι καλοδεχούμενος απ' όλους, θα λάβει την θεία ευλογία και την αγάπη των γύρω του.

 

Λετε: Είναι σωστό ν' ανοίξει ο άνθρωπος το κλειδωμένο σπίτι και ν' αρχίσει να το καθαρίζει και να το πλένει; Κάνοντας τέτοια ερώτηση, είναι σαν να ρωτάτε: είναι σωστό ο άνθρωπος να κάνει καλό, ή μήπως δεν είναι σωστό; Εάν τίθεται το ερώτημα για το καλό, μη ρωτάτε. Ανοίξτε το σπίτι οποιουδήποτε και κάντε το καλό. Το καλό αρέσει σ' όλους τους ανθρώπους. Μόνον εκείνος ο άνθρωπος μπορεί να κάνει καλό, ο οποίος είναι όπως πρέπει, είναι έλλογος, καλός και δυνατός. Ο Χριστός λεει: "Εγώ είμαι το αμπέλι, εσείς είστε τα κλήματα και ο πατέρας μου ο γεωργός". Το αμπέλι αποτελεί το καλό στον κόσμο, τα κλήματα - την εξυπνάδα, και ο πατέρας - την δύναμη. Ο δυνατός δημιουργεί και κλαδεύει τα κλήματα. Επομένως, μην φοβάστε τις δοκιμασίες, δηλαδή το κλάδεμα. Ο δυνατός κλαδεύει, δηλαδή στέλνει δοκιμασίες στον άνθρωπο. Αυτός ξέρει πότε και πώς να κλαδέψει. Όταν κλαδεύει, απομακρύνει το άχρηστο, ενώ το χρήσιμο το αφήνει στο ίδιο το αμπέλι - με ένα, με δύο, ή με τρία μάτια και καμία φορά και χωρίς μάτια. Τα μάτια είναι οι δυνατότητες που δίνονται στον άνθρωπο. Όσο πιο μεγάλες είναι οι δυνατότητες, τόσο πιο μεγάλα είναι τα επιτεύγματα. Για να επιτύχει κάτι, ο άνθρωπος πρέπει να δουλέψει, να κάνει προσπάθειες, να προσεύχεται.

 

Ως μαθητές, πρέπει να μάθετε να προσεύχεστε σωστά. Η προσευχή είναι ο δρόμος προς την επιτυχία. Το να προσεύχεται ο άνθρωπος σωστά, αυτό σημαίνει να μάθει να μιλάει με τον Θεό έξυπνα. Εάν μάθει να μιλάει έξυπνα, ο άνθρωπος ξέρει πια πώς να κινάει τη γλώσσα και τα χείλη του. Τέτοια προσευχή πάντα είναι δεκτή. Τα χείλη πρέπει να μάθουν σωστά να δέχονται και σωστά να δίνουν. Η γλώσσα είναι ο ελεγκτής, ο οποίος παρατηρεί τα πράγματα. Πολλές φορές κι αυτός εξαγοράζεται και κάνει λάθη. Είναι αρκετό να του δώσετε κάτι γλυκό, για να δώσει την δική του θεώρηση στην τροφή, ελεύθερα να βαδίσει προς τα κάτω. Εάν μπει η τροφή μέσα, σκοντάφτει σ' έναν ισχυρό ελεγκτή - το στομάχι. Αυτός είναι πολύ απαιτητικός. Μόλις καταλάβει ότι μέσα του έχει μπει τροφή, ακατάλληλη για τον οργανισμό γενικά, λεει: Εδώ δεν επιτρέπονται παρόμοια πράγματα, γρήγορα έξω. Πολλές φορές, μεταξύ της γλώσσας και του στομαχιού υπάρχει διαφωνία εξαιτίας της οποίας υποφέρει ολόκληρος ο οργανισμός. Η γλώσσα λεει: Να είσαστε πιο ανθρωπιστές. Ας μπει αυτή η τροφή μέσα. Το στομάχι λεει: Δεν δέχομαι, αυτό το οποίο μπαίνει, πρέπει να είναι άξιο για μένα.

 

Σήμερα όλοι οι άνθρωποι μιλάνε για την αξιοσύνη και για την αναξιοσύνη ή για άξιους και ανάξιους ανθρώπους. Ποιος άνθρωπος είναι άξιος; Μόνο ο έλλογος, ο καλός και ο δυνατός άνθρωπος μπορεί να ονομαστεί άξιος. Για να είναι έλλογος ο άνθρωπος, πρέπει να έχει φως στο νου. Για να είναι καλός, πρέπει να έχει ζεστασιά στην καρδιά του. Αφού έχει φως και ζεστασιά, θα είναι και δυνατός. Η δύναμη θα κάνει την δουλειά. Σε κάθε άνθρωπο έχει δοθεί δουλειά, που πρέπει να τελειώσει. Χωρίς φως, χωρίς θερμότητα και χωρίς δύναμη, δεν μπορεί να την κάνει. Να ευχαριστήσετε για την δουλειά, που σας έχει δοθεί για να την ολοκληρώσετε σήμερα. Για να την ολοκληρώσετε, διαθέτετε όλες τις κατάλληλες συνθήκες: Καθαρό αέρα, ήλιο, δύναμη. Η μέρα είναι πολύ ωραία. Ο ήλιος σας κοιτάει χαρούμενα σαν να θέλει να πει ότι ο άνθρωπος πρέπει να είναι έλλογος, καλός και δυνατός ότι ο κόσμος έχει δημιουργηθεί με τέτοια μεγάλη σοφία, ώστε στην βάση του είναι καλός και διατηρείται από την Θεία δύναμη. Μ' άλλα λόγια, ο ήλιος θέλει να πει ότι ο Θεός είναι παντογνώστης, πανάγαθος και παντοδύναμος.

 

Αφού το ξέρετε αυτό, μην απογοητεύεστε. Όπως ο Θεός δούλεψε, έτσι θα δουλεύετε κι εσείς. Ο άνθρωπος έχει χαρίσματα την εξυπνάδα, την καλοσύνη και την δύναμη και πρέπει να εμφανίσει αυτές τις αρετές στην ηλικία των δώδεκα χρονών. Πρέπει να πιστεύει σ' εκείνο, το οποίο ο Θεός τοποθέτησε σ' αυτόν. Αρχίστε με τα μικρά επιτεύγματα και προχωρήστε προς τα μεγάλα. Τα μεγάλα επιτεύγματα έρχονται αργότερα. Όταν δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες τους, τα παιδιά κλαίνε. Ως προς αυτό, αυτά είναι αξιωματικοί, οι οποίοι συνεχώς διατάζουν. Όσο τα παιδιά είναι μικρά, οι γονείς τους αμέσως εκτελούν τις διαταγές τους. Δέκα φορές τη νύχτα η μητέρα ξυπνάει για να εκτελέσει τη διαταγή του παιδιού της. Το ίδιο κάνει και ο πατέρας. Το κλάμα δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από διαταγή. Για να έρθει το παιδί στην γη, ο πατέρας και η μητέρα έγραψαν εκατό περίπου γράμματα, προσκλήσεις, όπου του υπόσχονταν διάφορα πράγματα. Εάν δει ότι δεν εκτελούν τις υποσχέσεις τους, το παιδί αρχίζει να κλαίει. Με το κλάμα αυτό τους επιβάλλεται, θέλει να εκτελέσουν τις διαταγές του.

 

Το κλάμα είναι χαρακτηριστικό όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για όλους τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος κλαίει γιατί δεν μπορεί να πάρει αυτό, το οποίο επιθυμεί. Όσο είναι στην γη, ο άνθρωπος πάντα κλαίει. Η γήινη ζωή δεν μπορεί να ικανοποιήσει την ανθρώπινη ψυχή. Είναι πολύ απαιτητική η ανθρώπινη ψυχή. Εάν την κοιτάξει κάποιος, αυτή περιμένει μαλακό βλέμμα, με ευχάριστο φως εάν της δώσει κάποιος κάτι, αυτή θέλει να έχει βγει αυτό από τα βάθη της καρδιάς, απ' όπου πηγάζουν η θερμότητα, και τα αγαθά συναισθήματα. Εάν της πει κάποιος κάτι, αυτή θέλει να ακούσει μαλακή ευχάριστη ομιλία. Εάν μιλήσει με κάποιον, θέλει να την ακούσει αυτός προσεκτικά. Δεν υπομένει θυμωμένους ανθρώπους. Εάν μιλήσει με κάποιον, αυτός πρέπει να την κοιτάει κατάματα. Εάν κοιτάει στην γη, τούτο δείχνει ότι δεν μπορεί να στηριχθεί σ' αυτόν τον άνθρωπο.

 

Τώρα, τα έλλογα όντα σας ρωτούν τι θα κάνετε σήμερα. Εάν κοιτάτε προς την γη, αυτό δείχνει ότι σκέφτεστε μόνο τον εαυτό σας, δεν είσαστε έτοιμοι για καμία θυσία. Εάν το αγόρι ρωτάει το κορίτσι: με αγαπάς, κι αυτή κοιτάει κάτω, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμη να του απαντήσει, αλλά δείχνει ότι είναι ταπεινή. Για να απαντήσετε σε κάποιον εάν τον αγαπάτε, πρέπει να τον δοκιμάσετε, να δείτε αν είναι έτοιμος να κάνει για σας την οποιαδήποτε θυσία. Εάν σήμερα οι άνθρωποι φοβούνται τον Θεό, η αιτία γι' αυτό είναι ότι δεν είναι έτοιμοι να θυσιαστούν γι' Αυτόν. Φοβούνται να μην τους ρωτήσει Αυτός αν Τον αγαπούν. Για να Τον αγαπούν, πρέπει να δώσουν σ' Αυτόν τα πάντα, ό,τι έχουν. Αυτοί νομίζουν ότι, αν υπηρετούν το Θεό, θα στερηθούν όλα τα γήινα αγαθά. Πλανώνται, Όποιος δεν υπηρετεί τον Θεό, αυτός πράγματι στερείται όλα τα αγαθά. Όποιος υπηρετεί τον Θεό με αγάπη, αυτός μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Η υπηρεσία φέρει μεγάλα επιτεύγματα. Ποιος μπορεί να υπηρετεί τον Θεό; Μόνον ο έλλογος, ο καλός, και ο δυνατός άνθρωπος μπορεί να υπηρετεί. Όταν υπηρετεί τον Θεό, ο άνθρωπος βάζει το φως στο νου του, όπως ο ζωγράφος - τις μπογιές του και τα πινέλα του. Εάν πάρει το πινέλο και τις μπογιές στο χέρι, ο ζωγράφος αρχίζει να ζωγραφίζει την ζωγραφιά του. Τραβάει γραμμές και γραμμές μέχρι να ζωγραφίσει ολόκληρη την εικόνα. Ο καλός άνθρωπος βάζει τα χείλη του και την καρδιά του. Από την καρδιά του βγαίνουν καλά συναισθήματα, τα οποία φέρονται μέσω των γλυκών λέξεων στα χείλη του. Είναι κάτι πολύ δυνατό, η γλυκιά, η καλή λέξη.

 

Ένας μαθητής ρώτησε τον διδάσκαλο του: Τι πράγμα είναι το καλό; Ο διδάσκαλος του σώπασε και δεν του απάντησε. Ο μαθητής επέμενε, ήθελε να καταλάβει τι είναι το καλό στον κόσμο. Τελικά ο διδάσκαλος του είπε: Ξεκίνα και πήγαινε στον κόσμο, και θα μάθεις τι είναι το καλό. Ο μαθητής άρχισε να γυρίζει την γη, να ταξιδεύει από μία πόλη στην άλλη, μέχρι που σε μία μεριά τον υποψιάσθηκαν για κάτι, τον έκλεισαν στην φυλακή και τον δίκασαν σε θάνατο. Τη στιγμή που έπρεπε να του βάλουν το σκοινί στο λαιμό, είπε: Πολλά πράγματα είδα, άκουσα την θανατική καταδίκη, όμως το καλό δεν το κατάλαβα. Όλα τελείωσαν για μένα. Εκείνη τη στιγμή, άκουσε μία σιγανή φωνή: Ελευθερώστε τον! Βγάλτε του το σκοινί! Ας πάει στον διδάσκαλο του. Σ' αυτές τις λίγες λέξεις, ο μαθητής κατάλαβε τι πράγμα είναι το καλό.

 

Κι έτσι ο άνθρωπος μπορεί να καταλάβει το καλό, μόνον όταν όλα έχουν τελειώσει γι' αυτόν, όταν όλα κάτω από τα πόδια του καταστραφούν, όταν ο κόσμος σκοτεινιάσει μπροστά στα μάτια του. Τότε μόνον ο άνθρωπος θ' ακούσει την Θεία Φωνή: "Γενηθήτω το φως!" Εάν ακούσει ο άνθρωπος αυτά τα λόγια, ο κόσμος εκ νέου αποκαθίσταται, ό,τι έχει καταστραφεί ξαναζωντανεύει, κι αυτός γίνεται νέος, χαρούμενος και δυνατός. Ακούει τις έξης λέξεις: Να επιστρέψεις στον διδάσκαλο σου. Ποιος είναι αυτός ο διδάσκαλος; Το Θείο Πνεύμα, αυτό αρχίζει με την αγάπη. Πιο καλός διδάσκαλος από αυτό δεν υπάρχει. Μέχρι να έρθει στον μεγάλο διδάσκαλο της αγάπης, ο άνθρωπος έχει περάσει από πολλούς διδασκάλους: Κάποιοι δούλεψαν με το φως, άλλοι με την δύναμη, κάποιοι τρίτοι με τον πλούτο, και ούτω καθεξής. Όμως κανένας διδάσκαλος δεν μπόρεσε να φέρει στην ανθρώπινη ψυχή αυτό το οποίο αυτή επιθυμεί. Η ψυχή επιθυμεί και αναζητεί μόνο την αγάπη. Ας επιθυμήσει σήμερα ο καθένας από σας να πάει στο Θείο Πνεύμα, τον διδάσκαλο της αγάπης και να γραφτεί στο σχολείο του. Είναι σκληρός και απαιτητικός αυτός ο Διδάσκαλος. Όποιος γραφτεί μαθητής στο σχολείο Του, αυτός πρέπει να παραιτηθεί από τον κόσμο, από τον εαυτό του, και από την ζωή του.

 

Τι σημαίνει ν' αρνηθεί ο άνθρωπος τον εαυτό του; Ν' αρνηθεί ο άνθρωπος τον εαυτό του σημαίνει ν' αρνηθεί όλα αυτά τα οποία τον εμποδίζουν να προχωρήσει μπροστά. Όταν ο Δαυίδ πάλεψε με τον Γολιάθ, ο Σαούλ τον φώναξε για να του δώσει το όπλο, με το οποίο θα νικήσει τον αντίπαλο του. Αυτός του έδωσε το κράνος στο κεφάλι, το δόρυ στο χέρι και την ασπίδα για το σώμα, ώστε να προφυλαχθεί απ' αυτόν. Όταν φόρεσε αυτή τη στολή, ο Δαβίδ κατάλαβε ότι είναι αδύνατο να την χρησιμοποιήσει και είπε στον βασιλιά: Τα πετάω όλα στην άκρη, παραιτούμαι απ' αυτά και θα πολεμήσω με το δικό μου το όπλο. Πήρε την σφεντόνα του, τρεις πέτρες και μία σακουλίτσα και βγήκε εναντίον του Γολιάθ. Με το προπό κιόλας σημάδεμα της σφεντόνας του, ο Δαβίδ χτύπησε τον Γολιάθ στο κούτελο και τον έριξε κατά γης. Μετά πήρε το μαχαίρι, του και του έκοψε το κεφάλι.

 

Επομένως, δυνατός άνθρωπος είναι αυτός, ο οποίος μπορεί ν' αρνηθεί εκείνα τα οποία τον εμποδίζουν. Όταν απαρνήθηκε τον εαυτό του, μπόρεσε να κόψει το κεφάλι του κακού. Ο Δαβίδ απαρνήθηκε τον εαυτό του, με αποτέλεσμα να μπορέσει να νικήσει το κακό. Το κούτελο είναι η θέση απ' όπου βγαίνει το φως. Ο Δαβίδ νίκησε το Γολιάθ με το φως. Όποιος αγωνίζεται με το κακό, αυτός πρέπει να έχει φως μεσάτου. Γενικά, όποιος πηγαίνει στον κόσμο να πολεμήσει, αυτός πρέπει να είναι οπλισμένος με το φως στο νου του, τη θερμότητα και την αγάπη στην καρδιά του και με την δύναμη της βούλησης του. Αυτός βρίσκεται σε καλές συνθήκες, που τον βοηθούν να επιτύχει τις επιθυμίες του. Το φως, η θερμότητα και η δύναμη είναι ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εμφάνιση των ανθρώπινων αρετών.

 

Μπορεί ο τραγουδιστής να τραγουδήσει σ' ένα κρύο και σκοτεινό σαλόνι; Όταν το σαλόνι φωτιστεί και ζεσταθεί, ο τραγουδιστής αποκτάει διάθεση να εμφανιστεί. Αρχίζει να τραγουδάει με αγάπη και με έμπνευση. Εάν δείτε ότι δεν μπορείτε να εμφανίσετε τα χαρίσματα σας, μην αποκαρδιώνεστε. Να ξέρετε ότι το σαλόνι, το μέσο εντός του οποίου έχετε πέσει, στερείται φωτός και θέρμανσης. Μόλις έρθουν το φως και η θερμότητα, τα χαρίσματα σας θα εμφανιστούν. Όσο υπάρχει φως και θερμότητα, ο άνθρωπος νομίζει ότι ξέρει πολλά. Μόλις το φως και η θερμότητα εξαφανιστούν, βλέπει ότι τίποτε δεν ξέρει. Και η μία και η άλλη κατάσταση είναι απίθανες. Η αληθινή γνώση είναι αυτή, η οποία δεν επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες. Η αληθινή αγάπη είναι εκείνη, η οποία δεν επηρεάζεται από τις εξωτερικές συνθήκες. Επομένως, εάν έρθετε στην Θεία Αγάπη, στην Θεία Σοφία και στην Θεία Δύναμη, κάθε αμφιβολία αποκλείεται. Για τα πάντα μπορεί να αμφιβάλλει ο άνθρωπος, όχι όμως και γι' αυτά τα τρία πράγματα. Αυτά είναι η βάση της ανθρώπινης ζωής, πάνω στα οποία αυτή χτίζεται,

 

Κάτι άλλο, το οποίο ο άνθρωπος πρέπει να φυλάσσει στην ζωή του, είναι να εκτιμά την λογικότητα μέσα στην οποία έχει βυθιστεί. Ο άνθρωπος πρέπει να πει: Εάν εκτιμώ τον κόσμο, όπως έχει δημιουργηθεί, εκτιμώ το καλό και την αγάπη που μου έδωσε ο Θεός, εκτιμώ την σοφία και την δύναμη, η οποία προέρχεται από τον Θεό. Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους έρχεται σ' επαφή ο άνθρωπος, φέρνουν αυτές τις αρετές μέσα τους. Αυτό είναι Θεία αρχή, που κάθε άνθρωπος πρέπει να την εκτιμήσει. Επομένως, όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι παραδείγματα για τον πλησίον τους. Εάν κάποιος δεν σας αγαπά, αγαπήστε τον εσείς. Εάν κάποιος άνθρωπος σκέφτεται το καλό, και εσείς να σκέφτεστε το δικό του καλό. Όποιος δεν σκέφτεται το καλό του πλησίον του, αυτός στερείται του φωτός. Όταν δεν υπάρχει φως, δεν θα δει τα πράγματα. Δεν θα έχει γνώμη γι' αυτά. Μπορεί ο διψασμένος να έχει κακή γνώμη για την καθαρή πηγή του βουνού; Όντας ακόμη μακριά, δοκιμάζει την ικανοποίηση, που θα λάβει από το νερό της. Σταγόνα-σταγόνα θα πιει και θα ηρεμήσει. Μπορεί ο πεινασμένος να έχει κακή γνώμη για το ζεστό, ψημένο ψωμί; Πριν το δοκιμάσει, καταλαβαίνει τη δική του αξία και δύναμη. Μόλις φαει, αισθάνεται εσωτερική ευχαρίστηση προς εκείνον, ο οποίος του το έδωσε. Μπορεί ο φυλακισμένος να τρέφει άσχημα αισθήματα προς εκείνον, ο οποίος τον ελευθέρωσε από τις αλυσίδες των ποδιών και των χεριών του; Το θέμα δεν είναι να κάνει αυτοκριτική ο άνθρωπος, αλλά πρέπει ο ίδιος να διορθώνεται. Όταν δει έλλογο άνθρωπο, να χαίρεται, όταν δει καλό άνθρωπο, να χαίρεται και, όταν δει δυνατό άνθρωπο, πάλι να χαίρεται. Γιατί ο Θεός εμφανίζεται και στον έλλογο και στον καλό και στον δυνατό άνθρωπο. Όπου ο Θεός εμφανίζεται, εκεί αποφεύγονται όλες οι αρνητικές εκδηλώσεις, εκεί τίποτε κακό δεν υπάρχει.

 

Κρατήστε στο νου σας την εξής σκέψη: Ποτέ να μην αγωνίζεστε με το κακό. Εάν θέλετε να παλέψετε με το κακό, βάλτε το καλό στη μέση: Εσείς να μείνετε στην δεξιά πλευρά, το καλό στη μέση, και το κακό στην αριστερή μεριά. Έτσι κάνουν οι καλοί άνθρωποι, Οι κακοί και οι χαζοί άνθρωποι, κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Αυτοί κάθονται στην αριστερή μεριά, το καλό το βάζουν στην μέση και το κακό στην δεξιά μεριά. Το καλό πρέπει να μένει πάντα στην μέση, μεταξύ του ανθρώπου και του κακού. Και τότε όλες οι ενέργειες που βγαίνουν από το κακό, πριν φθάσουν στον άνθρωπο, θα περάσουν μέσα από το καλό, και το καλό ξέρει πώς να τις τακτοποιήσει.

 

Όταν λέμε ότι το καλό μπορεί να φτιάξει τις ενέργειες του κακού, έχουμε υπ' όψιν το νόμο του μπολιάσματος. Οι αγρότες ξέρουν αυτόν τον νόμο και τον εφαρμόζουν στην πρακτική. Όταν θέλουν να εξημερώσουν, δηλαδή να εξευγενίσουν κάποιο δένδρο άγριο, για παράδειγμα μια μηλιά, το μπολιάζουν με την ήμερη μηλιά. Τι γίνεται με την άγρια μηλιά; Οι ενέργειες αυτής της μηλιάς περνάνε μέσα από το μπόλιασμα, και μετά από ένα - δύο χρόνια, αυτή η μηλιά αρχίζει να δίνει καλά φρούτα. Δηλαδή, όταν οι ενέργειες του κακού περάσουν μέσα από το καλό, αλλάζουν ριζικά. Όταν δεν μπορούν να εφαρμόσουν αυτόν το νόμο, οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι να κάνουν για να αποφύγουν το κακό στον κόσμο. Πολύ απλά. Πρέπει ο μαθητής να ρωτάει πώς να ικανοποιήσει τον διδάσκαλο του; Εάν ο διδάσκαλος διδάσκει μαθηματικά, ο μαθητής πρέπει να διαβάζει, τίποτε περισσότερο. Αν μελετάει, αν λύνει συνέχεια τις ασκήσεις του, ο διδάσκαλος θα έχει καλή γνώμη για τον μαθητή του. Εάν ο διδάσκαλος παραδίδει μουσική, ο μαθητής πρέπει να παίζει, να τραγουδάει, να μελετάει καλά τις ασκήσεις του. Όταν μελετάει καλά, ο διδάσκαλος θα είναι ευχαριστημένος απ' αυτόν. Σ' αυτό το θέμα, οι διδάσκαλοι είναι αφιλοκερδείς. Εξαγοράζονται μόνον από τους καλούς και εργατικούς μαθητές (Σημ. Μη.: Το ρήμα ποντκούπβαμ, εξαγοράζομαι, στα βουλγάρικα, έχει και την μεταφορική έννοια του σαγηνεύομαι, έλκομαι, αιχμαλωτίζομαι. Πρόκειται για λογοπαίγνιο του συγγραφέα).

 

Εάν ο μαθητής φοβάται ότι μπορεί να κοπεί από τον δάσκαλο του, δεν είναι σωστός μαθητής. Εάν ο διδάσκαλος φοβάται ότι μπορεί να παραπλανηθεί από τον μαθητή του, δεν είναι σωστός διδάσκαλος. Ούτε ο μαθητής μπορεί να παραπλανηθεί από τον διδάσκαλο του, ούτε ο διδάσκαλος από τον μαθητή του. Ο διδάσκαλος είναι μακριά από τον μαθητή του, συνεπώς δεν μπορεί να ρίξει σκιά πάνω του. Και ο μαθητής είναι μακριά από τον διδάσκαλο του και γι' αυτό δεν μπορεί να τον σκιάσει. Το ζήτημα του διδασκάλου είναι να μάθει τον μαθητή του. Το ζήτημα του μαθητή είναι να μάθει, να τελειώσει το σχολείο με επιτυχία και να είναι ωφέλιμος στους γύρω του.

 

Ως μαθητές, από σας απαιτείται να διαβάζετε καλά και να μην μιλάτε πολύ. Όλα όσα λετε, μαγνητοφωνούνται. Μία μέρα, όταν βρεθείτε μπροστά στην ταινία της ζωής σας, θα την μελετήσετε με όλες τις λεπτομέρειες. Τότε θα δείτε και το παραμικρό σας λάθος, το οποίο πρέπει να διορθώσετε. Αφού το ξέρετε αυτό, σκεφθείτε τι λετε. Τι είναι πιο καλό να πείτε στον άνθρωπο: Σ' αγαπώ, ή δεν σ' αγαπώ; Τι είναι πιο εύκολο να πείτε στον πεινασμένο: Ότι μπορεί να φαει, ή ότι δεν μπορεί; Εάν ο πεινασμένος μπορεί να φαει, είναι δυνατός άνθρωπος. Εάν δεν μπορεί να φαει, τότε είναι άρρωστος. Να γιατί δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι, ό,τι λετε, θα μαγνητοφωνηθεί. Εσείς είστε ηθοποιοί στην σκηνή, που όλοι, κάθε στιγμή, τους φωτογραφίζουν. Εάν είστε στην σκηνή και πείτε ότι δεν αγαπάτε κάποιον, θα ξέρετε ότι είστε άρρωστος άνθρωπος. Στον άρρωστο άνθρωπο, όμως, δεν του επιτρέπουν να φαει. Εάν πείτε ότι αγαπάτε κάποιον, είστε υγιής άνθρωπος. Στον υγιή επιτρέπεται να τρώει, αλλ' όμως τόσο, όσο για να αναπληρώσει τις δυνάμεις του.

 

Επομένως, το πρώτο πράγμα το οποίο απαιτείται από τον άνθρωπο, είναι να σκέφτεται πάνω σ' αυτό που κάνει και λεει. Αυτό σημαίνει να έχει φως στο νου του σαν ερέθισμα για την απόκτηση της αγάπης. Αυτό προϋποθέτει την στιγμή του ξυπνήματος της συνειδητότητας στον άνθρωπο. Το φως είναι εισαγωγή προς την αγάπη όμως, πριν να έρθει αυτή, θα έρθει η δύναμη. Τελευταία έρχεται η αγάπη. Επειδή η αγάπη θα έρθει τελευταία στον κόσμο, γι' αυτό γίνονται προετοιμασίες για την υποδοχή της. Σήμερα οι άνθρωποι απελευθερώνονται μέσω του φωτός και μέσω της δύναμης, για να μπορούν, όταν έρθει η αγάπη, να την δεχθούν με χαρά και να την κρατήσουν κοντά τους. Η αγάπη θα δημιουργήσει την επόμενη κουλτούρα, την επόμενη ζωή. Για να φθάσουν την αγάπη, οι άνθρωποι πρέπει να παραιτηθούν από τις παλιές τους αντιλήψεις. Η αγάπη δεν μπορεί να περάσει μέσα από τις παλιές αντιλήψεις για την ζωή και τον Θεό. - Τι θα γίνει με μας; - Αυτό εξαρτάται από την συνειδητότητά του ανθρώπου. Σύμφωνα με την συνειδητότητά που έχει σήμερα, το μυρμήγκι για πολύ καιρό θα μένει μυρμήγκι, όμως για τον άνθρωπο δεν είναι έτσι. Παρ' όλα αυτά, όλα τα μυρμήγκια δεν μοιάζουν. Υπάρχουν μυρμήγκια εδώ στο βουνό, τα οποία είναι χορτοφάγα. Αυτά τρέφονται μόνο με κόκκους από κάποια φυτά. Δεν τρώνε οποιαδήποτε άλλη τροφή. Εάν το μυρμήγκι τηρεί αυστηρή χορτοφαγία, πολύ περισσότερο ο άνθρωπος θα πρέπει να ξεχωρίζει με τον τρόπο της διατροφής του απ' όλα τα άλλα όντα. Οι πιο φυσικές και υγιεινές τροφές για την ανθρώπινη ψυχή είναι εκείνες οι οποίες προέρχονται από την αγάπη. Είναι το φως και η θερμότητα. Είναι οι καρποί της αγάπης. Όσο τρέφεται με φωτεινές σκέψεις, με φωτεινά συναισθήματα, και με φωτεινές πράξεις, η ανθρώπινη ψυχή ποτέ δεν θα πεινάσει. Μόνο μ' αυτή την προϋπόθεση ο άνθρωπος μπορεί να βοηθηθεί να φτάσει στην αγάπη. Εάν αποκτήσει ο άνθρωπος την αγάπη, γι' αυτόν ανοίγεται νέος κόσμος, νέο πεδίο εργασίας.

 

Ο Απόστολος Παύλος λεει: "Εκείνα τα οποία οφθαλμός δεν είδε, και ωτίον δεν ήκουσε, και εις καρδίαν ανθρώπου δεν ανέβησαν, τα οποία ο Θεός ητοίμασεν εις τους αγαπώντας αυτόν." Ολόκληρος ο κόσμος, ολόκληρη η φύση δίνει δυνατότητες και συνθήκες για την εμφάνιση της Θείας αγάπης, την οποία κάποτε οι άνθρωποι δοκιμάζουν. Για όλους τους ανθρώπους έχουν προβλεφθεί πολλά πλούτη, δυνατότητες και συνθήκες. Για όλους τους ανθρώπους ο Θεός έχει προβλέψει αναρίθμητες δυνατότητες. Πρέπει, λοιπόν, να απογοητεύεται ο άνθρωπος; Για να αναπτυχθεί σωστά, ο άνθρωπος πρέπει να κοιτάζει όλους τους ανθρώπους σαν συνθήκες, οι οποίες τον ενεργοποιούν για να βαδίσει μπροστά. Εάν δεν βλέπει έτσι, αυτός ο ίδιος θα σκοντάψει. Όποιος καταλαβαίνει τη ζωή, αυτός κοιτάει το φως, το καλό και τη δύναμη, σαν συνθήκες μέσα από τις οποίες ο Θεός εμφανίζεται. Δηλαδή, κάθε άνθρωπος, ο οποίος φέρει μέσα του, το έλλογο, το καλό, και τη δύναμη, είναι αγαθό όχι μόνο για τον πλησίον του, αλλά και για όλα τα ζωντανά όντα.

 

Τώρα, αφού έχετε έρθει στο βουνό, να τρέφεστε με τα φρούτα της αγάπης, για ν' ανανεωθείτε. Μερικοί, χωρίς να είναι ηλικιωμένοι, νομίζουν ότι έχουν γεράσει. Το πιο φοβερό για τον άνθρωπο είναι να γεράσει. Από τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος μέχρι σήμερα, υπάρχουν μόνο εικοσιτέσσερις γέροντες, οι οποίοι είναι στον ουρανό. Τώρα ετοιμάζεται ο τελευταίος γέρος για να γίνουν όλοι εικοσιπέντε. Στη γη, όμως, υπάρχουν γέροντες όσοι θέλετε. Σε κάθε βήμα μπορείτε να συναντήσετε γέροντα. Αυτοί είναι ηθοποιοί της σκηνής, δεν είναι γέροντες. Αυτοί πρέπει να εμφανιστούν σαν υποψήφιοι για ανανέωση. Όσον αφορά τα γερατειά, και το γέρασμα αυτό είναι ιδέα η οποία σήμερα είναι ανέφικτη. Το μοναδικό το οποίο είναι ανέφικτο και αδύνατο για τον άνθρωπο, αυτό είναι το γέρασμα. Το μοναδικό που είναι δυνατό και εφικτό στον άνθρωπο, είναι η ανανέωση. Γι’ αυτό ανανεώνετε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη δύναμη σας, για να είστε σαν έλλογα παιδιά. Να φέρνετε μέσα σας την Θεία γνώση, την Θεία αγάπη, και την Θεία δύναμη.

 

2 Αυγούστου 1939, 5 μ.μ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...