Jump to content

1937_11_14 Το πρώτο τραγούδι


Ани

Recommended Posts

 Το πρώτο τραγούδι

 

Στοχασμός

 

Θα διαβάσω το έβδομο κεφάλαιο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου.

 

"Μη κρίνετε, δια να μη κριθήτε." Για να κρίνεις, πρέπει να καθοδηγείσαι από κάποιο νόμο. Αυτό σημαίνει ότι, εάν βασίζεσαι στο νόμο, μπορείς να κρίνεις. Πώς θα κρίνεις χωρίς νόμο; Μ' άλλα λόγια: Μπορεί να κρίνει μόνον εκείνος, ο οποίος έχει αυστηρά καθορισμένο το κριτήριο των πραγμάτων. Ο καθένας κρίνει συμφωνά με το δικό του μέτρο, όμως αυτό δεν είναι καθορισμένο. Για παράδειγμα, εσύ κρίνεις το κακό, και αναφέρεσαι σ' αυτό, ρωτάς γιατί ο Θεός το έχει κάνει, και ουσιαστικά δεν γνωρίζεις τι είναι το καλό και τι είναι το κακό. Εσείς γνωρίζετε μόνο τα αποτελέσματα του καλού και του κακού. Λετε: Το καλό είναι η βάση της ζωής, πάνω στην οποία μπορεί να δημιουργείται κάτι. Δημιουργείται όμως το ερώτημα: Από το κακό βγαίνει το καλό, ή από το καλό βγαίνει το κακό; Η ζωή έχει βγει από το θάνατο, ή θάνατος έχει βγει από τη ζωή; Λέμε ότι η διακοπή της ζωής είναι ο θάνατος, ενώ η διακοπή του θανάτου η ζωή.

 

Ως μαθητές, μην ασχολείστε με το κακό. Για παράδειγμα λες για κάποιον ότι είναι κακός. Αν μιλήσεις έτσι, του κάνεις ζημιά εσύ. Οι κακές σκέψεις του ανθρώπου δεν είναι τίποτε άλλο, παρά σάπια ουσία, η οποία απλώνει τις μυρωδιές της πολύ μακριά. Ως μορφωμένος άνθρωπος, λες ότι η δυσάρεστη μυρωδιά οφείλεται στη διαδικασία του θανάτου. Πράγματι, όλα τα νεκρά πράγματα μυρίζουν δυσάρεστα. Κάθε τι το οποίο αρχίζει να μυρίζει άσχημα, είναι προάγγελος του θανάτου. Κάθε αδιαθεσία και απογοήτευση είναι προάγγελοι του θανάτου. Η φτώχια και η αγραμματοσύνη είναι επίσης προάγγελοι του θανάτου. - Λογικό δεν είναι αυτό; - Λογικό είναι. Αυτό είναι σύμφωνο με τη λογική της φύσης. Αυτή την λογική την ονομάζουμε σοφία. Η λέξη λογική προέρχεται από την λέξη "λόγος". Δηλαδή, ο σοφός λόγος είναι η λογική. Λέμε για κάποιον ότι έχει σιδερένια λογική. Μπορεί η λογική να είναι σιδερένια; Η λογική πρέπει να περιέχει την αλήθεια. Εάν η αλήθεια δεν είναι μέσα της, αυτή δεν είναι καθόλου λογική. - Απόδειξε το αυτό. - Πώς, με λέξεις; Πώς θα αποδείξεις ότι υπάρχει κάτι, το οποίο δεν υπάρχει; Και πώς θα αποδείξεις ότι δεν υπάρχει αυτό που υπάρχει; Πώς θα αποδείξεις ότι η στάμνα δεν είναι εκεί, όταν αυτή βρίσκεται στη θέση της; Ή, πάλι, πώς θα αποδείξεις ότι είναι στη θέση της, όταν δεν είναι;

 

 

 

Τώρα, θέλω να σας οδηγήσω στη σκέψη ότι ο άνθρωπος δημιουργεί μόνος του την ευτυχία του και τη δυστυχία του. Αυτό εξαρτάται από τις απόψεις του για τη ζωή. Υπάρχουν δυο απόψεις για τη ζωή - η Θεία και η ανθρώπινη. Η πρώτη άποψη προέρχεται από την υπακοή, από τον δεσμό του ανθρώπου με το Θεό. Στον πρώτο άνθρωπο είχε ειπωθεί: Θα τρως απ' όλους τους καρπούς του παραδείσου, μόνο από ένα δένδρο δεν θα φας - από το δένδρο της γνώσης του καλού και του κακού. Εάν δεν φας απ' αυτό το δένδρο, θα είσαι ευτυχής. Η δεύτερη άποψη προέρχεται από την ανυπακοή, από την σχέση του ανθρώπου με το δεύτερο διδάσκαλο. Αυτός πήγε στην Εύα και την ρώτησε: Γιατί δεν τρως απ' αυτό το δένδρο; - Μας είναι απαγορευμένο. - Λάθος έχετε καταλάβει τον Κύριο. Αν φάτε από τους καρπούς του, θα γίνετε σαν το Θεό. Αυτό περιέχει όλες τις δυνατότητες, τις οποίες έχει και ο Θεός. - Ο Αδάμ αμφιταλαντεύτηκε, οδηγήθηκε σε αντίφαση - ποια από τις δυο απόψεις είναι σωστή. Θέλησε να συμβιβάσει και τις δυο απόψεις, και είπε: Την πρώτη άποψη τη δοκίμασα κι έμεινα ζωντανός. Θα δοκιμάσω και τη δεύτερη άποψη. - Πράγματι, ο Αδάμ δοκίμασε και τη δεύτερη άποψη, όμως δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση. Ένα θα ξέρεις: Αν αγαπήσεις τον κακό άνθρωπο, δεν μπορείς ν' αγαπάς και τον καλό. - Γιατί; - Αν μια φορά λερώσεις το πουκάμισο σου, όσο και να το πλύνεις δεν μπορεί να γίνει καθαρό, όπως ήταν αρχικά. Ένα λάθος που έγινε, είναι μη διορθώσιμο. Μετά μπορείς να γίνεις πιο προσεκτικός, να μη κάνεις άλλα λάθη, αλλά το πρώτο έχει γίνει ήδη. Λες: Θέλω να διορθώσω τη σκέψη μου. - Αυτό είναι αδύνατο. Μπορείς μετά να σκέφτεσαι με άλλο τρόπο, όμως η λάθος σκέψη είναι λάθος - δεν ισιώνει. Αυτήν μπορείς μόνο να την αφήσεις στην άκρη, για να μην σε εμποδίζει. Αυτή δεν είναι δικό σου δημιούργημα. Είναι αποτέλεσμα της δεύτερης άποψης. Είναι η σκέψη του δεύτερου διδάσκαλου, ο οποίος λεει: Την ημέρα, κατά την οποία θα φας τον απαγορευμένο καρπό, θα γίνεις σαν το Θεό. - Όμως ο Θεός είχε πει στον Αδάμ ότι, εάν φαει από τον απαγορευμένο καρπό, θα πεθάνει. Ο Αδάμ δεν είχε καμία εμπειρία. Δεν ήξερε τι είναι ο θάνατος και είπε: Θα φαω από τον απαγορευμένο καρπό, για να δω αν θα γίνω σαν το Θεό.

 

Ο τωρινός άνθρωπος έχει ήδη την πείρα του παρελθόντος. Τι του είναι απαραίτητο τώρα; Να δουλεύει σαν αλχημιστής -να ξεχωρίζει το καθαρό από το ακάθαρτο. Θέλεις να αγαπήσεις κάποιον. Αυτή η επιθυμία είναι καλή, όμως πρέπει να ξέρεις τι είναι η αγάπη. Μην νομίζεις ότι, όταν αγαπήσεις κάποιον, θα βρεις την αγάπη. Όταν αγαπάς, είτε εναποθέτεις την αγάπη σου πάνω στον αγαπημένο σου, είτε εναποθέτει αυτός την αγάπη του πάνω σου. Ανάλογα με την περίπτωση, εσύ ή αυτός αποτελείτε μόνον ένα ποτήρι, του οποίου το περιεχόμενο πρέπει να χυθεί. Το ποτήρι είναι μόνο μια προσωρινή συνθήκη, κατά την οποία η αγάπη εμφανίζεται σαν σε μία οθόνη. Τι κερδίζεις από αυτή την αγάπη; Αν αναπτυχθεί μέσα σου, μια μέρα θα κερδίσεις κάτι, αλλ' όμως, εάν δεν αναπτυχθεί, τίποτε δεν κερδίζεις. Είναι σαν να έχεις φυτέψει τον σπόρο του μήλου στη γη. Εάν δεν τον ποτίζεις, εάν δεν τον σκάβεις, τίποτε δεν θα βγει. Φυτεύεις αυτόν τον σπόρο με την επιθυμία μία μέρα να μεγαλώσει, να γίνει μεγάλο δένδρο και να χρησιμοποιείς τους καρπούς του. Λες: Έκανα καλό σ' έναν άνθρωπο, τον οποίο αγαπούσα. - Τι περιμένεις απ' αυτό το καλό; Το καλό γίνεται; Μία στάμνα γίνεται, αλλά το καλό πώς γίνεται; Ο αγγειοπλάστης παίρνει λάσπη, την ανακατεύει, την ζυμώνει και απ' αυτή κάνει το αγγείο. Από τι πηλό θα κάνουμε το καλό; Το να λες ότι έχεις κάνει καλό, αυτό είναι υλική έκφραση. Σήμερα οι άνθρωποι σκέφτονται υλικά. Θα πεις ότι έχεις κάνει το καλό σε κάποιον, όμως αυτός δεν το καταλαβαίνει και δεν το εκτιμά. Λες ότι ο ήλιος ανατέλλει και δύει, αλλά, ουσιαστικά, ούτε ανατέλλει, ούτε δύει. Καθώς γυρίζει η γη γύρω από τον άξονα της, δημιουργείται η μέρα και η νύχτα επειδή φαινομενικά ανατέλλει και δύει ο ήλιος. Αυτό οφείλεται στην περιστροφή της γης. Στο σασαρμά (σάστισμα) της γης. Έτσι λεει ο τούρκος. Στο γράμμα "σ" δείχνει ότι όπου υπάρχει ψέμα, αυτό πάντα βγαίνει στην επιφάνεια, δεν μπορεί να κρυφτεί. Εάν πεις μια λέξη, στην οποία υπάρχει το γράμμα "σίγμα", ό,τι είπες θα βγει στην επιφάνεια.

 

Στην αρχαιότητα, ένας μαθητής πήγε σ' έναν Μύστη για να μαθητεύσει. Το πρώτο πράγμα που είδε στο δωμάτιο του Μύστη, ήταν ένα μεγάλο σουβλί, μια μάσκα κι ένα τύμπανο. Ρώτησε τον διδάσκαλο του: Γιατί έχεις αυτό το σουβλί; - Για να τρυπάω μ' αυτό τους ανθρώπους. Τρύπησα αυτόν κι αυτόν, κι αυτοί τσακώνονται. Μη ξέροντας ποιος τους τρυπά, επιτίθενται ο ένας στον άλλο και τσακώνονται και χτυπιούνται. - Και η μάσκα; - Όποιος κάνει κάποια παρανομία, αμέσως βάζω τη μάσκα στο πρόσωπο του για να κρυφτεί από τον νόμο. - Και το τύμπανο; - ρώτησε ο μαθητής. - Σαν κάποιος άνθρωπος λαθέψει και κρυφτεί με τη μάσκα, εγώ χτυπάω το τύμπανο για ν' ακούσουν όλοι οι άνθρωποι ότι έκανε κάτι κακό. Έτσι ο μαθητής κατάλαβε τη σημασία του σουβλιού, της μάσκας και του τύμπανου στην ζωή.

 

Έτσι, ο άνθρωπος πρέπει να καθαρίζει τις σκέψεις και τα αισθήματα του, ν' αποκτάει εσωτερική καθαριότητα. Δεν μπορείς να είσαι υγιής και δυνατός, ούτε ν' αναπτύξεις μιαν αρετή στον εαυτό σου, εάν δεν είσαι εσωτερικά καθαρός. Η καθαρότητα είναι απαραίτητη για όλους. Χωρίς καθαρότητα δεν καταφέρνετε καμία γνώση. Ο ακάθαρτος κάθε φορά θα μένει αγράμματος. - Γιατί υποφέρουμε; - Όπου είναι η ακαθαρσία, εκεί είναι και τα βάσανα, τα δεινά. Δεν μπορείς να είσαι ακάθαρτος και να μην υποφέρεις. Όλα τα ανώτερα όντα ζουν σε απόλυτη καθαριότητα. - Πώς θα απελευθερωθούμε από τα βάσανα; - Μέσω της καθαρότητας. Γι' αυτό έχει ειπωθεί: "Μόνο οι καθαροί στην καρδιά θα δουν το Θεό". Έχει ειπωθεί ακόμα: "να είστε καθαροί!" - Γιατί; - Μέσω της καθαρότητας θα αποκτήσετε το απαραίτητο φως για να μη σκοντάφτετε στη ζωή σας.

 

Ποιο είναι το νόημα της τωρινής σας ζωής; Θα πείτε ότι το νόημα κρύβεται στο ότι θα δείτε και θα γνωρίσετε το Θεό. Εάν νομίζετε ότι μπορείτε να τον δείτε εξωτερικά, αυτό είναι ανοησία. Είναι βασικό να δοκιμάσετε την αγάπη, η οποία φέρει αιώνια ζωή. Δηλαδή, για να δεις τον Θεό, πρέπει να αποκτήσεις αιώνια ζωή, να βγεις από το βασίλειο του θανάτου και να μπεις στο βασίλειο της ζωής. Έχει ειπωθεί στην Αγία Γραφή: "Αυτό είναι αιώνια ζωή, το να γνωρίσω Εσένα, τον Μοναδικό και Αληθινό Θεό". Καμιά φορά κάθομαι και σκέφτομαι γιατί οι άνθρωποι δεν ζουν καλά. Να, εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια κηρύσσεται ένα και το αυτό πράγμα. Πρακτικά, μέσω των κανόνων, δεν μπορείς να ζεις καλά. Η ζωή από μόνη της πρέπει να μας μάθει. - Από πού προέρχεται η ζωή; - Από την αγάπη. Η μοναδική δύναμη η οποία μπορεί να μας μάθει να ζούμε σωστά, είναι η αγάπη. Η Θεία αγάπη φέρει αφθονία. Αυτή αποκλείει όλες τις αντιθέσεις. Αυτή αποκλείει κάθε προσβολή. Αυτή αποκλείει την φτώχια, τις αρρώστιες, την άγνοια. Μπορείς να ζεις στη Θεία αγάπη και να μισείς τον εαυτό σου;

 

Όσο ζεις στη Θεία Αγάπη, εσύ θα βαδίζεις προς τους ανθρώπους και όχι αυτοί προς εσένα. Πρώτα θα αγαπάς εσύ τους ανθρώπους, κι έπειτα θα σε αγαπούν αυτοί. Εάν ζεις στην ανθρώπινη αγάπη, οι άνθρωποι θα βαδίζουν προς τα εσένα. Επομένως, εάν περιμένεις απ' τους ανθρώπους να σε αγαπούν, ζεις στην ανθρώπινη αγάπη• εάν ζεις στη Θεία Αγάπη, θα αγαπάς εσύ τους ανθρώπους. Λες ότι αγαπάς κάποιον, κι όμως του βάζεις καπίστρι στο λαιμό. Αυτό είναι η ανθρώπινη αγάπη. Πηγαίνεις στον ταύρο και βάζεις καπίστρι και σ' αυτόν. Γιατί του βάζεις καπίστρι; Θέλεις να ζέψεις τον ταύρο για να σου δουλεύει. Όταν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάποιον, αυτό δείχνει ότι σου λείπει κάτι. Από τι έχει ανάγκη ο πλούσιος; Έχει απ' όλα, όμως πάλι αναζητά την αφθονία. Όταν θελήσει να δώσει σ' αυτόν που έχει ανάγκη, αισθάνεται ικανοποίηση από την πράξη του.

 

Τώρα μιλάω για εκείνους οι οποίοι θέλουν να βαδίσουν στο Θείο δρόμο. Όποιοι δεν έλθουν ως εκεί, μπορούν να ακολουθήσουν την ανθρώπινη σειρά. Μέχρι τώρα την ακολουθούσαν, θα την ακολουθούν και πάλι. Και να σας ειπωθεί να ακολουθείτε τον Θείο δρόμο - αυτό δεν γίνεται μόνο με λόγια. Ή το να μην ζείτε την ανθρώπινη αγάπη, αλλά να ακολουθείτε την Θεία, και αυτό δεν γίνεται με συζητήσεις. Η ανθρώπινη αγάπη δεν αποκλείει τη Θεία και η Θεία δεν αποκλείει την ανθρώπινη. Γιατί δημιούργησε ο Θεός τον άνθρωπο, ποιος ήταν ο σκοπός του; - Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο λόγω της αφθονίας, την οποία είχε. Αυτός ήθελε να γίνει ο άνθρωπος χαρούμενος και ευτυχισμένος, όπως ο Θεός χαίρεται και ευτυχεί. Όμως ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει την ευτυχία και την χαρά έτσι, όπως τις καταλαβαίνει ο Θεός. Γιατί δεν τις καταλαβαίνει σαν το Θεό; - Γιατί του λείπει κάτι. Για παράδειγμα ο άνθρωπος βαδίζει με δύο πόδια, το πουλί πετά. Ποιο είναι ποιο καλό, να πηγαίνεις με τα πόδια, ή να πετάς; Ο άνθρωπος δεν μπορεί να πετάει σαν το πουλί, γιατί του λείπει κάτι. Εάν φτερουγίζει με τα χέρια του, θα γίνει πουλί. Και το πουλί δεν μπορεί να βαδίζει στα δύο του πόδια σαν τον άνθρωπο. Συμπερασματικά λεω: Αν και λείπει κάτι στον άνθρωπο, είναι προτιμότερο να είσαι άνθρωπος και όχι πουλί. Είναι προτιμότερο να είσαι άγγελος και όχι άνθρωπος.

 

"Μη κρίνετε, δια να μη κριθήτε". Καμιά φορά κάθεσαι και διερωτάσαι αν σ' αγαπούν οι άνθρωποι, ή δεν σε αγαπούν. Δηλαδή, τους κρίνεις με ιδιαίτερο τρόπο. Κρίνεις τους ανθρώπους, γιατί δεν εμφανίζουν τέτοια αγάπη, όπως θα έπρεπε. Και σένα σε κρίνουν για το ίδιο. Εσείς κρίνετε τους ανθρώπους ότι έχουν ιδιαίτερες απόψεις, ιδιαίτερα πιστεύω, που δεν μπορείτε να τα δεχτείτε. Και αυτοί σας κρίνουν, γιατί δεν δέχεστε τις δικές τους απόψεις. Ποιος είναι σωστότερος; - Εγώ έχω δικαίωμα να σκέφτομαι. - Ποιος δεν έχει δικαίωμα να σκέφτεται; Είναι βασικό ότι η σκέψη δεν είναι δική σας. Εσείς δεν δημιουργείτε τις δικές σας σκέψεις. Η σκέψη είναι παρόμοια με τα χρήματα, τα οποία τα χρησιμοποιούμε. Όπως βγάζεις και βάζεις στην τσέπη σου λεφτά, έτσι και οι σκέψεις έρχονται από κάπου και φεύγουν. Εσείς έχετε δημιουργήσει τα χρήματα; - Το κράτος τα έχει δημιουργήσει, κι εσείς τα χρησιμοποιείτε. Εάν χαράξεις εσύ ένα νόμισμα, το κράτος θα σου ζητήσει ευθύνες γι' αυτό. Θα σε ρωτήσει: Εσύ χάραξες αυτό το νόμισμα; - Εάν δεν μπορείς να δικαιολογηθείς, θα βρεθείς στη φυλακή. Όπως το κράτος κρίνει τον άνθρωπο για τις πράξεις του, έτσι και αόρατος κόσμος τον κρίνει. Ο κόσμος είναι γεμάτος με ψεύτικες σκέψεις, επιθυμίες και πράξεις. Είναι ψεύτικες, γιατί δεν έχουν κανένα περιεχόμενο. Υπάρχει ένας νόμος στη φύση, ο οποίος πιάνει τις ψεύτικες σκέψεις. Αυτός ρωτάει τον άνθρωπο: Από πού πήρες αυτή τη σκέψη;

 

Συχνά οι άνθρωποι αποδίδουν στον εαυτό τους λάθη, τα οποία ουσιαστικά δεν αξίζουν προσοχής. Λένε: Λάθεψα. - Τι έκανες; - Έκλεψα χρήματα. - Πώς τα έκλεψες; - Τα πήρα από το χρηματοκιβώτιο ενός ταμία. - Εσύ τα πήρες από ένα χρηματοκιβώτιο και τα έβαλες σε άλλο. Τα μετέφερες από το χρηματοκιβώτιο του ταμία στη δικό σου ταμείο. Το αμάρτημα σου συνίσταται στο ότι πήρες χωρίς άδεια χρήματα από το χρηματοκιβώτιο του ταμία και τα έβαλες στο δικό σου ταμείο. Έτσι κάνουν πολλοί. Κάποιος είπε: Βαρέθηκα να ζω δίκαια, να προσεύχομαι κάνοντας παρακλήσεις τρεις φορές την μέρα. Θέλω να είμαι ελεύθερος, να ζω όπως με βολεύει. - Να, έκανες ήδη ένα λάθος. Αυτή η σκέψη δεν είναι δική σου, είναι της μαύρης στοάς. Εσύ πήρες αυτή τη σκέψη χωρίς άδεια και την έβαλες στο δικό σου κεφάλι. Σαν μπήκε στο κεφάλι σου, αυτή η σκέψη άρχισε να δουλεύει κι εσύ τη δέχτηκες σαν δική σου. Η σκοτεινή, ομιχλώδης σκέψη είναι παρόμοια με βόμβα. Βάζεις την βόμβα στο σπίτι σου, και νομίζεις ότι έχεις ασφάλεια. Όχι, το σπίτι σου κάποια στιγμή θα τιναχτεί στον αέρα. Εκείνοι οι οποίοι έχουν κάνει την βόμβα, θ' ανάψουν το φυτίλι και θα φύγουν. Κάθε άσχημη σκέψη και κάθε άσχημη επιθυμία έχουν εκρηκτική δύναμη. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να σκάσουν και να σου προξενήσουν ζημιά. Ξέροντας αυτό, κράτα κάθε κακή σκέψη, κάθε άσχημη επιθυμία, μακριά από εσένα, για να μην εκραγούν. Είναι βόμβες, οι οποίες κάποτε θα εκραγούν.

 

Κι έτσι, ως μαθητής, πρέπει να ξέρεις τι να λες. Περνάς για πιστός. Σε ρωτάνε: Πιστεύεις στον κύριο Ιησού Χριστό; Πιστεύεις ότι Αυτός είναι Υιός Θεού; Εάν δεν ξέρεις τι να πεις, θα ονομάσεις τους ανθρώπους αιρετικούς, άπιστους, και μ' αυτό θα τους στρέψεις εναντίον σου. - Ζεις σαν τον Χριστό; Πες: Δεν μπορώ να απαντήσω σ' αυτό το ερώτημα, αλλά ξέρω ότι η πίστη είναι κάτι και η ζωή είναι κάτι άλλο. Σύμφωνα με κάποιους, να πιστεύεις σημαίνει να δέχεσαι ότι κάτι είναι έτσι, όπως σου λέγεται. Σύμφωνα με άλλους, η πίστη προϋποθέτει εκλογή, δηλαδή κάτι το οποίο συνεχώς αναβλύζει. Η πίστη συνδέεται με τη ζωή. Ζώντας, δοκιμάζεις μόνιμα τα πράγματα. Ζώντας, δοκιμάζεις και εκείνο που βλέπεις, και εκείνο που δεν βλέπεις. Η πίστη που έχει δημιουργηθεί από την εμπειρία, είναι αληθινή. Ως προς αυτό, υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της πίστης και της αγάπης. Η αγάπη δοκιμάζεται όπως και η πίστη. Επομένως η πίστη περνάει σε αγάπη και η αγάπη σε πίστη. Δεν μπορείς να πιστεύεις σε κάποιον εάν δεν τον αγαπάς. Δεν μπορείς ν' αγαπάς κάποιον, εάν δεν τον πιστεύεις. Λες: Αγαπώ αυτό τον άνθρωπο. - Πρώτα πρέπει να τον πιστεύεις, να πιστεύεις ότι είναι καλός αυτός που αγαπάς. Δεν μπορείς ν' αγαπάς κάποιον, εάν δεν τον πιστεύεις. Δεν μπορείς να τον πιστεύεις, εάν δεν τον αγαπάς. Επομένως, εάν σταματήσεις να πιστεύεις σε κάποιον, σταματά και η αγάπη σου προς αυτόν. Και αντίθετα: Εάν μισήσεις κάποιον, σταματά και η πίστη σου προς αυτόν. - Εγώ έχω αγάπη, αλλά δεν έχω πίστη. - Δεν καταλαβαίνεις τον νόμο. Η αγάπη, η πίστη και η ελπίδα είναι τρεις μορφές, οι οποίες πηγαίνουν πάντα μαζί. Εάν χάσεις τη μια μορφή, μαζί με αυτή θα χάσεις και τις υπόλοιπες δύο.

 

Τώρα, έχετε ανάγκη από σπορά. Πρέπει να φυτέψετε τις δικές σας σκέψεις, επιθυμίες και πράξεις. Σε κάθε δεδομένη περίπτωση, ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει εάν ενήργησε σωστά ή όχι. Ο άνθρωπος έχει μέσα του ένα θερμόμετρο το οποίο καθορίζει την ψυχική θερμοκρασία. Όταν αυτό το θερμόμετρο ανεβεί, σκέφτεσαι και πράττεις σωστά όταν πέσει, δεν σκέφτεσαι σωστά. Όταν ο υδράργυρος στο θερμόμετρο είναι κάτω από το μηδέν, τότε έχεις μπει σε λάθος δρόμο. Το ίδιο αφορά και το φως. Όταν το φως σας μεγαλώνει, είστε στο σωστό σας δρόμο. Όταν το φως σας μικραίνει, είστε στο λάθος δρόμο. Όταν το φως μεγαλώνει, πλησιάζεις τον Θεό. Όταν το φως μικραίνει, απομακρύνεσαι από το Θεό. Ψάξε την ευτυχία σου στον Θεό και όχι μακριά από αυτόν. Όσο την ψάχνεις μακριά από τον θεό, είσαι σε λάθος δρόμο. Λεω: Πρέπει να σκέφτεστε ορθά. Παραπονιέσαι ότι κάποιος δεν σε αγαπά. - Δίκαιο έχεις, αυτός δεν μπορεί να σε αγαπά εικοσιτέσσερις ολόκληρες ώρες. Στον χρόνο κατά τον οποίο κοιμάται, δεν σε σκέπτεται. Κατά τη διάρκεια του ύπνου αυτός ταξιδεύει, πηγαίνει σε διάφορα μέρη, κάνει τέτοια πράγματα, που στην άγρυπνη του ζωή ποτέ δεν θα μπορέσει να κάνει. Είναι υπεύθυνος γι' αυτό; Εάν στον ύπνο εμφανίζονται επιθυμίες τις οποίες δεν έχει στη ζωή του όσο είναι ξύπνιος, αυτές είναι του πειρασμού. Φυλαχτείτε από τους πειρασμούς, που έρχονται στον ύπνο όπως και στον ξύπνιο σας.

 

Ένας γνωστός, λαϊκός άνθρωπος μου διηγήθηκε μια δική του εμπειρία. Είχε δυο φίλες: Μια παντρεμένη, και μια άλλη ανύπαντρη. Συχνά πήγαινε στο σπίτι της παντρεμένης. Ο άνδρας της ήταν ευγενής άνθρωπος και τον δεχόταν καλά. Η ανύπαντρη του είπε ότι θέλει να δημιουργήσει σχέση μαζί του, όμως αυτός δεν απάντησε. Όταν πήγαινε στο σπίτι της παντρεμένης, αυτή του μιλούσε για τα βάσανα της οικογενειακής ζωής. Αυτός άκουγε τι του έλεγε και την παρηγορούσε. Μια νύχτα, η άγαμη ονειρεύτηκε ότι ο φίλος της ήταν στο σπίτι της παντρεμένης κι έτρωγε κεφτέδες από κιμά. Αυτή του είπε: Δεν είσαι χορτοφάγος, γιατί τρως κρέας; - Όταν τον συνάντησε αμέσως του διηγήθηκε το όνειρο της και πάλι τον ρώτησε: Δεν είσαι χορτοφάγος; - Αυτό είναι όνειρο δεν είναι πραγματικότητα. -Όνειρο είναι, όμως πολλά πράγματα γίνονται και στην πραγματικότητα. Και στον ξύπνιο σου μπορείς να τρως κρέας. Ουσιαστικά το όνειρο είναι συμβολικό. Το κρέας αντιπροσωπεύει τον πειρασμό. Δηλαδή στο σπίτι το οποίο πήγες υπόκεισαι σε πειρασμό: Το κρέας δεν έχει σχέση με τη ζωή του χορτοφάγου. Όμως για τον κρεοφάγο είναι κανονικό. Τι θα αποκτήσει ο άνθρωπος τρώγοντας κρέας; Θα γίνει πιο δυνατός. Τρώγοντας χορτοφαγικές τροφές θα γίνει πιο καθαρός. Δηλαδή ο κρεοφάγος είναι πιο δυνατός, ενώ ο χορτοφάγος πιο καθαρός. Πράγματι, τα κρεοφάγα, τα σαρκοβόρα ζώα είναι πιο δυνατά, πιο σκληρά και πιο άγρια. Το ίδιο είναι και η ανθρώπινη ζωή. - Ποια τροφή είναι προτιμότερη; - Εάν είσαι λύκος, θα τρως κρέας. Εάν είσαι αρνί, θα τρως χόρτα.

 

Τώρα δημιουργείται το ερώτημα: Όταν το αρνί παει στον λύκο, θ' αλλάξει την τροφή του; Εάν ο λύκος συναντήσει το αρνί, θα είναι ικανοποιημένος από την τροφή του αρνιού; - Ούτε ο λύκος θα είναι ικανοποιημένος από την τροφή του αρνιού, ούτε το αρνί θα είναι ικανοποιημένο από την τροφή του λύκου. Η τροφή του αρνιού δεν είναι τροφή του λύκου, και η τροφή του λύκου δεν είναι τροφή για το αρνί. Οι επιθυμίες του λύκου είναι επιθυμίες της μαύρης στοάς, ενώ οι επιθυμίες του αρνιού της λευκής στοάς. Δηλαδή, υπάρχει μαύρη και λευκή στοά. Όλοι οι άνθρωποι έχουν αδελφικές σχέσεις και με τη μια και με την άλλη πλευρά. Με το αριστερό τους πόδι είναι σε συνεργασία με τη μαύρη στοά και με το δεξί τους με την λευκή. Όταν η μαύρη στοά είναι στην εξουσία, το αριστερό πόδι βγαίνει μπροστά, κι όταν είναι η λευκή στοά, το δεξί πόδι είναι πιο μπροστά. Το ίδιο αφορά και τα χέρια: Το αριστερό συνδέεται με τους μαύρους, ενώ το δεξί με τους λευκούς. Γι' αυτό ο Χριστός είπε: "Ό,τι ποιεί η αριστερά να μη το γνωρίζει η δεξιά" αυτό σημαίνει: Ό,τι κάνει η λευκή στοά, η μαύρη να μη το γνωρίζει. - Γιατί να μη το γνωρίζει; - Διότι θα χαλάσει τη δουλειά της λευκής στοάς. Οι μαύροι δεν πρέπει να γνωρίζουν το δρόμο στον οποίο οι λευκοί βαδίζουν. Λες σε κάποιον: Δεν έχεις δίκαιο. - Δεν έχεις τι να μου υποδείξεις, τι να μου μάθεις! Είμαι ελεύθερος να επιλέξω τη δική μου ιδεολογική αρχή, τη δική μου πεποίθηση και να ακολούθησα) όποιον θέλω. Εάν υπηρετήσω τους λευκούς, θα έχω ζωή. Εάν υπηρετήσω τους μαύρους, με περιμένει ο θάνατος. Η ζωή είναι στα χέρια των λευκών, ενώ ο θάνατος στα χέρια των μαύρων. Έχει ειπωθεί: "Από τους καρπούς τους θα τους γνωρίσετε".

 

Λέγω: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τους θα τους αναγνωρίσετε. Εάν πεθαίνετε, εάν πτωχεύετε, εάν αρρωσταίνετε και πονάτε, υπηρετείτε το διάβολο. Δηλαδή τους μαύρους. Όσο είστε στη λευκή στοά, φτωχοί δεν μπορεί να είστε, ούτε αγράμματοι θα γίνετε, δεν θα αρρωσταίνετε, δεν θα πεθαίνετε. Εκεί είναι η ζωή. - Έχασα την εμπιστοσύνη μου. - Έπεσα στη μαύρη στοά. - Μισώ τους ανθρώπους. - Στη μαύρη στοά είσαι. Επομένως, εάν υπηρετείς την βία, το ψέμα, είσαι στη μαύρη στοά. - Πώς θα απελευθερωθούμε από τη μαύρη στοά; - Πολύ εύκολα μπορείτε να απελευθερωθείτε. Εάν τα δάχτυλα στα χέρια σας είναι μαζεμένα, είναι λυγισμένα, είναι σύμβολο της μαύρης στοάς. Ανοίξτε τα δάχτυλα σας. Να η απελευθέρωση! Έχεις θυμώσει κι έχεις λυγίσει τα δάχτυλα σου. Άνοιξε τα δάχτυλα σου και ο θυμός θα σου περάσει. Ρωτάτε: Γιατί έρχονται οι δοκιμασίες; Πολύ απλό, για να κάνετε επιλογή μεταξύ του καλού και του κακού, μεταξύ της ζωής και του θανάτου. Μία αδελφή από το Ίζγκρεβ μου είπε ότι οι δοκιμασίες και τα βάσανα που έχετε, δημιουργήθηκαν από εμένα. Δεν έχει δίκιο. Ο Θεός δοκιμάζει τους ανθρώπους σε πια πλευρά θα τοποθετηθούν - από την πλευρά του καλού ή του κακού, της ζωής ή του θανάτου. Και οι δύο πλευρές έχουν τα πλεονεκτήματα τους. Εξαρτάται τι θα διαλέξετε. Τον νεκρό τον ντύνουν με νέα ρούχα, τον σκεπάζουν με λουλούδια, του τραγουδούν, του απαγγέλλουν λόγους και τελικά ελευθερώνονται από αυτόν. Όταν γεννηθεί ο άνθρωπος, τον υποδέχονται χωρίς καθόλου τιμές, χωρίς τραγούδια και γιορτές. Όταν εμφανιστεί στη ζωή και αναπτύξει τα χαρίσματα του, τότε του αποδίδονται τιμές.

 

Κι έτσι, εάν ψάχνεις την ευτυχία στην αρχή, είσαι στον θάνατο. Αν ψάχνεις τη φτώχια στην αρχή, είσαι στη ζωή. Και αντίθετα: Η ευτυχία στο τέλος οδηγεί προς τη ζωή- η φτώχια στο τέλος οδηγεί προς τη θάνατο. Επομένως, εάν θέλεις να είσαι πλούσιος στην αρχή, είσαι στο θάνατο- εάν είσαι πλούσιος στο τέλος, είσαι στη ζωή. Εάν είσαι φτωχός στην αρχή, είσαι στη ζωή- εάν είσαι φτωχός στο τέλος, είσαι στο θάνατο. - Θέλω να ζήσω. - Βάλε την φτώχια στην αρχή και τον πλούτο στο τέλος. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, ρωτά: Τι μπορώ να γίνω; Μπορώ να γίνω ηθοποιός; - Αφού και τώρα είσαι ηθοποιός. Σαν βλέπω πώς αποδίδετε τα πράγματα - και τις πιο μικρές υποθέσεις τις παρουσιάζετε τόσο καλλιτεχνικά, που αισθάνομαι ευχαρίστηση. Άριστοι ηθοποιοί είστε! Λέμε για κάποιον: Μεγάλος ηθοποιός είναι αυτός! - Γιατί; - Παρουσιάζει τα πράγματα καλλιτεχνικά. Αυτό είναι τέχνη. Αυτός εκφράζει τα πράγματα σε θαυμάσιες μορφές. Οι θρησκευόμενοι λένε: Να παρουσιάσουμε τα πράγματα όπως είναι, να τα πούμε κατευθείαν. -Τι πάει να πει να πεις κάτι στον άνθρωπο κατάφατσα; - Θα του πω, για παράδειγμα, ότι είναι καλά ντυμένος. - Εσύ θα του το πεις αυτό, κι αυτός θα σου απαντήσει ότι, για να ντυθεί καλά, έχει πάρει δανικά χρήματα. Πάει να πει ότι τα ρούχα δεν είναι ακόμη δικά του. Στο εξωτερικό νοικιάζουν ρούχα μόνο για εικοσιτέσσερις ώρες. Αν κάποιος πρέπει να πάει σε μια συναυλία ή σε επίσκεψη και δεν έχει ρούχα, πάει σ' ένα μαγαζί και νοικιάζει ένα κοστούμι. Οι άνθρωποι βλέπουν ότι είναι καλά ντυμένος, αλλά δεν υποψιάζονται ότι τα ρούχα δεν είναι δικά του. Κάποιος λεει: Πρέπει να αγαπιόμαστε! - Αυτό είναι ξένο ρούχο, το οποίο έχει φορέσει προσωρινά. - Να ζούμε σύμφωνα με τους Θείους νόμους. - Αυτό είναι ξένα παπούτσια που έχουν παρθεί δανικά. - Να ακολουθούμε το δίκαιο. - Αυτό είναι ξένο σκουφί, που έχει νοικιαστεί μόνο για εικοσιτέσσερις ώρες. Πολλές αρετές υπάρχουν στον κόσμο, όμως είναι δικές σου εκείνες στις οποίες μπορείς πάντα να στηρίζεσαι.

 

"Μη κρίνετε, δια να μη κριθήτε• διότι με οποίαν κρίσιν κρίνετε θέλετε κριθεί." (στ. 1-2) Αυτοί οι στίχοι πρέπει να κατανοηθούν σωστά. Το κείμενο πρέπει να κατανοηθεί. Αλλιώς ο άνθρωπος οδηγείται σε βάσανα και δυστυχία, που δύσκολα μπορεί να τα αντιμετωπίσει. - Κανένας δεν με αγαπά. - Αυτό δεν είναι δική σου δουλειά. Μην περιμένεις να σε αγαπούν οι άνθρωποι. Η πρώτη δουλειά, με την οποία πρέπει να ασχοληθείς, είναι ν' αγαπάς εσύ τους ανθρώπους. Εάν σε αγαπούν αυτοί, αυτό είναι δευτερεύουσα υπόθεση. Ο άνθρωπος έχει έλθει στη γη με μοναδικό σκοπό να εκδηλώσει την θεία αγάπη. Το πώς συμπεριφέρεται ο καθένας, το ποιος είναι, αυτό δεν είναι βασικό. Ο κάθε ένας λύνει τα προβλήματα του μόνος. Δεν έχω δικαίωμα να ανακατεύομαι στις υποθέσεις των άλλων ανθρώπων.

 

Ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, υπό την έννοια να γνωρίζετε εάν αγαπάτε, εάν κάνετε καλό στους ανθρώπους, εάν είσαστε έτοιμοι να υπηρετήσετε. Κάποια φορά θα σας τραγουδήσω ένα καινούριο τραγούδι: "Εμένα η μάνα μου με γέννησε, άνθρωπος να γίνω, άριστες σκέψεις στο μυαλό να τρέφω, ζεστά αισθήματα στην καρδιά να έχω και καλές πράξεις προς τον πλησίον μου να κάνω". Ό,τι ο άνθρωπος μπορεί να τραγουδήσει, μπορεί να το εφαρμόσει και στη ζωή του. Ό,τι δεν μπορεί να τραγουδήσει, αυτό είναι το ανεφάρμοστο. Η μουσική δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από την εφαρμογή των Θείων αρετών. Εάν δεν μπορείς να τραγουδήσεις μιαν αρετή, δεν μπορείς να την εφαρμόσεις. Επομένως, όταν λεω ότι πρέπει να είστε μουσικοί, έχω υπόψη την μουσική ως μέθοδο εφαρμογής της αγάπης. Εάν δεν είστε μουσικοί, δεν μπορείτε να σκέφτεστε καινά αισθάνεστε ωραία. - Εγώ είμαι μουσικός, αλλά δεν αγαπώ τους ανθρώπους. - Αφού δεν αγαπάς, δεν είσαι μουσικός.

 

Θυμηθείτε: Η αγάπη είναι μεγάλο αγαθό για όλους. Το πρώτο πράγμα που έδωσε η αγάπη στον άνθρωπο, είναι η μουσική. Θα μιλάς μουσικά, σαν να τραγουδάς. Κάθε λέξη που λες, πρέπει να ανταποκρίνεται σ' ένα συγκεκριμένο τόνο. (Ο Διδάσκαλος τραγουδάει σε διάφορες μορφές τα λόγια "μπορώ ν' αγαπώ".) Όταν τραγουδάς κάτι για την αγάπη, θα τραγουδάς σιγανά μουσικά.

 

Τι πράγμα είναι η αγάπη; - Η επιστήμη της μουσικής. Από μόνη της η αγάπη είναι άπιαστη. Μόνον η ψυχή την αισθάνεται και την δέχεται. Μόνον ο μουσικός μπορεί να καταλάβει την αγάπη. Όπου μπει η αγάπη, τα μετατρέπει όλα - το ακάθαρτο γίνεται καθαρό, ενώ το παλιό ανανεώνεται. Εκτός αυτού, αυτή κανέναν δεν κρίνει, αλλά σε όλους δίνει αέρα, νερό, φως, τροφή. Αν κάποιος έχει ανάγκη από βιβλία, και βιβλία δίνει. Και αυτή δίνει όλες τις συνθήκες για την ανάπτυξη του ανθρώπου. Η αγάπη δεν αντέχει κανένα παράπονο. Μη διηγείσαι τα παθήματα σου, αλλά μάθαινε. Από όλες σου τις εμπειρίες πρέπει να μείνει η λέξη "υπομονή". Εάν ήσουν ανυπόμονος πες: Έμαθα λίγο να υπομένω. Εάν ήσουν σκληρός πες: Απόκτησα λίγη συμπόνια. Μίλα για θετικά πράγματα στη ζωή και όχι για τα αρνητικά. Μην πεις τι ήσουν, αλλά τι είσαι τώρα. Ξέχασε ότι κάποτε σου άρεσε να πίνεις κρασί. Πες ότι σήμερα σου αρέσει να πίνεις νερό. Ο Θεός δεν αγαπά να βογκάς και να παραπονιέσαι, αλλά πες: Κύριε, μάθε με πώς να γίνω υπομονετικός, πώς να αποκτήσω εγκαρδιότητα, πώς να αγαπήσω, και πώς να πιω καθαρό νεράκι. Και αν αποκτήσεις όλα αυτά πες: Κύριε, σε ευχαριστώ, γιατί με έμαθες να υπομένω, να είμαι συμπονετικός, ειλικρινής, και σταμάτησα να πίνω κρασί. Σ' ευχαριστώ για όλα όσα απέκτησα και εκτιμώ!

 

Τώρα, εάν είστε έτοιμοι να εφαρμόσετε αυτό που σας λεω, θα γίνει ριζική αλλαγή μέσα σας - οι άσπρες τρίχες σας θα γίνουν χρυσές, και οι ρυτίδες του προσώπου σας θα εξαφανιστούν, οι ασθένειες κι η φτώχια θα σας αφήσουν. Αυτό σημαίνει να στραφεί ο άνθρωπος προς το Θεό. Στην Αμερική υπάρχει μια χριστιανική ομάδα που ονομάζεται "Κρέικο". Σύμφωνα μ' αυτούς, όταν στραφεί ο άνθρωπος προς το Θεό, και το πουγκί του πρέπει να αναποδογυρίσει. Αυτοί λένε: Δεν πιστεύουμε στους "Κρέικο" οι οποίοι στρέφονται προς το Θεό χωρίς να στρέφουν και το πουγκί τους. - Δηλαδή, όταν πιστεύει ο άνθρωπος στο Θεό, και το πουγκί του πρέπει να πιστεύει. Λεω: Δεν πρέπει μόνο το πουγκί του ανθρώπου να στραφεί, αλλά και το μυαλό, η καρδιά του, η ψυχή και το πνεύμα του. Εάν ο άνθρωπος δεν υπηρετεί με όλο του το μυαλό, με όλη του την καρδιά, με όλη του την ψυχή και με όλο του το πνεύμα, αυτός δεν έχει στραφεί προς το Θεό. Να στρέψεις το μυαλό, την καρδιά, την ψυχή και το πνεύμα προς το Θεό - αυτή είναι η αληθινή υπηρεσία. Έξω από αυτή την υπηρεσία, τίποτε δεν επιτυγχάνεται.

 

Σας εύχομαι σήμερα να κάνετε την πρώτη προσπάθεια - ν' αρχίσετε με την υπομονή, τη δεύτερη προσπάθεια - με την εγκαρδιότητα, την τρίτη προσπάθεια - με την καθαρότητα. Στον φυσικό κόσμο, η καθαρότητα είναι έκφραση του καθαρού ορεινού νερού. Εάν εμφανιστείτε στον Κύριο, τι θα του προσφέρετε; Με τι θα είστε ωφέλιμοι στον Θεό; Σαν πάω σ' έναν ξακουστό μουσικό, θα τραγουδήσω ή θα σφυρίξω ένα από τα τραγούδια του. Όσο πιο καλά το τραγουδήσω, τόσο πιο ικανοποιημένος θα είναι από εμένα. Εάν του τραγουδήσω κάποιο δικό μου τραγούδι, τότε ίσως δεν θα με ακούσει. Σαν πάς προς τον Κύριο, θα Του τραγουδήσεις το πρώτο δικό Του τραγούδι. - Ποιο είναι το πρώτο Θείο τραγούδι; - Ο Θεός είναι αγάπη. Εάν δεν μπορείς να τραγουδήσεις ακόμη το πρώτο τραγούδι, δεν θα πάς στο Θεό. Λεω: Και εγώ είμαι αγάπη. Όλοι οι άνθρωποι γύρω μου είναι αγάπη. Όλοι ζούμε ο ένας για τον άλλο. Τότε, ας γίνει το θέλημα του Κυρίου! Μην σκαλίζετε το παρελθόν σας! Δεχθείτε το νέο που έρχεται.

 

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης δύναμης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης πίστης.

Ο Χριστός είναι ο άνθρωπος της άφθονης αγάπης.

 

7. Πρωινή ομιλία που έγινε από τον Διδάσκαλο στις 14 Νοέμβρη 1937, Σόφια - Ίζγκρεβ.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...