Jump to content

1936_08_30 Οι δρόμοι της αγάπης


Ани

Recommended Posts

 Οι δρόμοι της αγάπης

 

(Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, κεφ. 15)

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν κατανοούν την ζωή στην ουσία της. Αυτοί μιλούν και για την αλήθεια χωρίς να την κατανοούν. Η αλήθεια έχει σχέση με την ζωή. Όπου είναι η ζωή, εκεί είναι και η αλήθεια. Όπου δεν υπάρχει ζωή, εκεί δεν υ-,άρχει αλήθεια. Οι θρησκευόμενοι, πάλι, πέφτουν σε άλλη πλάνη. Νομίζουν ότι, αν πλησιάσουν στον Θεό, θα τα γνωρίσουν όλα. Δεν είναι έτσι. Όταν αγαπά ο άνθρωπος, μπορεί να έχει τα πάντα, αλλά όχι και γνώσεις. Η αγάπη αποκτάται μ' έναν τρόπο, η γνώση με άλλον. Ένα παιδί γεννιέται σε βασιλικό παλάτι, σαν βασιλόπουλο. Έχει στην διάθεση του τα πάντα, ο,τιδήποτε θελήσει• όμως, για να αναπτυχθεί, για να ξυπνήσει η συνειδητότητά του, πρέπει να δουλέψει, να μελετήσει. Αν θελήσει να μελετήσει μουσική, θα μπει στην Μουσική Ακαδημία και θα σπουδάσει σαν συνηθισμένος φοιτητής. Αν θέλει να προοδεύσει, να ξεχωρίσει από τους άλλους φοιτητές, πρέπει να τραγουδά και να παίζει καλά. Αφού έχετε έλθει στην γη, είτε σαν βασιλόπουλα, είτε σαν συνηθισμένοι άνθρωποι, πρέπει να μελετάτε, να ξέρετε τι σας μέλλει να αποκτήσετε. Ο άνθρωπος μόνος του πρέπει να καλυτερεύει, να εξετάζει τι ξέρει και τι δεν ξέρει. Χιλιάδες χρόνια βρίσκονται μπροστά στον άνθρωπο, αλλά αυτός έχει πάντα κάτι να μάθει. Η γνώση που αποκτά, θα τον ανεβάζει και σταδιακά θα τον φέρει κοντά στον Θεό. Δηλαδή ο άνθρωπος μπορεί να πλησιάσει στον θεό από διαφορετικούς δρόμους.

 

Απ' την στιγμή που έχει έλθει στην γη, ο άνθρωπος πρέπει να μελετήσει τους δρόμους της αγάπης. Είτε είναι σ' αυτόν είτε στον άλλον κόσμο, πρέπει να αποκτήσει τούτες τις γνώσεις. Πολλοί φαντάζονται τον άλλο κόσμο αντίστοιχο του γήινου. Αν ο άλλος κόσμος ήταν παρόμοιος με τον φυσικό, τότε δεν θα ήταν ανάγκη να πάει κανείς εκεί. Είτε εδώ είτε εκεί, ο σκοπός είναι να μελετά ο άνθρωπος. Όταν δεν υπάρχει τι να μελετήσει στον άλλο κόσμο, ο άνθρωπος δεν έχει λόγο να πάει εκεί. Έτσι, λοιπόν, όταν δεν ξέρει το γιατί, ο άνθρωπος πρέπει να αναγνωρίζει την αγραμματοσύνη του κι όχι να λέει ό,τι του έλθει στο μυαλό. Όταν δεν ξέρεις κάτι, είσαι σαν τα μικρά παιδιά, είσαι έτοιμος ν' ακούσεις, να δεχθείς και να εφαρμόσεις. Πολλές φορές, το παιδί μπορεί να ξέρει περισσότερα απ' όσα κάποιος σπουδαίος φιλόσοφος. Ένας ξακουστός συγγραφέας, όταν μελετούσε φρενολογία, διαπίστωσε ότι το εγκεφαλικό του κέντρο των υπολογισμών (των μαθηματικών) ήταν ελάχιστα αναπτυγμένο. Έλεγε: Αν όλες μου οι ικανότητες είναι τόσο αδύνατα αναπτυγμένες όπως οι μαθηματικές, θα ήμουν χαζός. Πράγματι, όταν έπρεπε να λύσει κάποιο απλό πρόβλημα, στρεφόταν για βοήθεια στην γυναίκα του. Στις άλλες σχέσεις, ήταν άριστος φιλόσοφος και συγγραφέας. Κάθε άνθρωπος σε κάποιο πράγμα είναι καλά ανεπτυγμένος ενώ σε κάποιο άλλο ελαφρά ανεπτυγμένος. - Γιατί με δημιούργησε ο Κύριος έτσι; - Ο Κύριος δεν σε έχει δημιουργήσει έτσι, αλλά δεν δούλεψες αρκετά στον δεδομένο τομέα, και το αποτέλεσμα είναι το ότι ήλθες σήμερα να δουλέψεις πράγματι σ' αυτό το αντικείμενο. Δεν είναι μαθηματικός εκείνος που γνωρίζει μόνο πώς να δουλεύει με τους αριθμούς, χωρίς να κατανοεί την έννοια τους. Οι αριθμοί πρέπει να ζουν μέσα σου. Όμορφο πράγμα είναι η μουσική, αλλά ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει να τραγουδάει. Όμορφη είναι η ζωή, αλλά ο άνθρωπος πρέπει να την κατανοεί.

 

Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Αν θέλετε να καταλάβετε το νόημα της ζωής, να μελετάτε τους δρόμους της αγάπης. Κάθε μέρα να σκέπτεστε για πέντε λεπτά το ανεπίτρεπτο, για να φθάσετε σ' αυτούς τους δρόμους.- Τι πράγμα είναι το ανεπίτρεπτο; Ποιο είναι το ανεπίτρεπτο που πρέπει να σκεπτόμαστε;- Αυτό θα το βρει ο καθένας μόνος του.- Είναι διαφορετικό για τους διαφορετικούς ανθρώπους. Το ουσιώδες για σας είναι να σκεφθείτε το ανεπίτρεπτο, για να απελευθερωθείτε από τις δυστυχίες σας. Όταν σκέφτεστε το ανεπίτρεπτο, στον νου σας ξυπνούν μία σειρά αντιθέσεις. Η αλήθεια πάλι βρίσκεται μεταξύ των αντιθέσεων. Να σκεφθείτε το ανεπίτρεπτο, το απαγορευμένο, και να μη φοβάσθε. Αν ο Αδάμ είχε σκεφθεί το απαγορευμένο δένδρο, δεν θα αμάρτανε. Επειδή δεν σκέφθηκε, γι' αυτό ξέχασε την εντολή που είχε δοθεί απ' τον Θεό, κι αμάρτησε. Γι' αυτό, πράγματι, βγήκε από τον παράδεισο. Όταν βγήκε από τον Παράδεισο, ο Αδάμ έχασε τις καλές συνθήκες ζωής. Γι' αυτόν, έγιναν κακές οι συνθήκες: Πείνα, ασθένεια, γηρατειά, βάσανα και μαρτύρια.

 

Ο Χριστός λέει: "Εγώ είμαι η άμπελος η αληθινή." Ποιά είναι η αληθινή άμπελος; - Αυτή που δίνει σταφύλια. Όποιος τρώει από αυτή την άμπελο, έχει μέσα του ζωή και δεν γερνάει. Όποιος έχει ζωή μέσα του, έχει συνθήκες για να μελετήσει. Ο άνθρωπος έχει σταλεί στην γη για να μελετήσει. Ξέρει πολλά πράγματα, όμως κάποια απ' αυτά πρέπει να τα ξεχάσει και άλλα να τα διευρύνει, να τα δουλέψει. Αφού έχετε σταλεί στην γη, πρέπει να σκεφθείτε το ανεπίτρεπτο.- Γιατί πρέπει να σκεπτόμαστε το ανεπίτρεπτο; Το να ρωτάτε γιατί, και για ποιο λόγο, τα πράγματα γίνονται με τον ένα κι όχι με τον άλλον τρόπο, αυτό δεν είναι επιστήμη. Το να θέτετε ένα τέτοιο ερώτημα, είναι σαν να ρωτάτε γιατί η φωτιά λιώνει τα σκληρά αντικείμενα. Υπάρχουν επιστημονικές εξηγήσεις πάνω σ' αυτό το θέμα, όμως δεν μπορούμε τώρα να πούμε ποιες είναι οι βαθιές ψυχολογικές και οργανικές αιτίες αυτού του γεγονότος. Να ευχαριστείτε που η φωτιά λιώνει τα σκληρά σώματα. Τι θα γινόταν στον κόσμο αν δεν υπήρχε φωτιά για να μαλακώνει τα σκληρά, στερεά σώματα; Αγοράζετε ένα σκοινί και κοιτάτε να είναι σκληρό, να μη κόβεται. Καλό είναι να μη κόβεται το σκοινί, όμως σε μία σχέση μόνο - όταν βγάζετε νερό από το πηγάδι. Όμως, αν μ' αυτό το σχοινί πρόκειται να κρεμαστεί ένας άνθρωπος, δεν είναι καλύτερα να είναι λεπτό, να κόβεται;

 

Τώρα, εσείς πρέπει να μελετάτε την ζωή έτσι όπως εκδηλώνεται. Οι άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει ακόμη τι πράγμα είναι η ζωή. Αυτό φαίνεται στο γεγονός ότι ο νέος δεν ενδιαφέρεται για τον ηλικιωμένο και κάνει ό,τι νομίζει. Ενώ ο ηλικιωμένος δεν ενδιαφέρεται για την ζωή του νέου. Κι αυτός κάνει ότι νομίζει. Αυτές είναι προσωπικές αντιλήψεις για την ζωή., Παρ' όλ' αυτά, κάθε άνθρωπος σκέπτεται και κατανοεί την ζωή, ώστε να βρει την αλήθεια. Όποιος έχει βρει την αλήθεια, είναι ελεύθερος στην σκέψη, στα συναισθήματα και στις πράξεις. Η αλήθεια δεν είναι κάτι μηχανικό. Είναι ζωντανή και, όπου μπει, μεταμορφώνει τα πάντα. Σ' όποιο βαθμό της αλήθειας και να έχει φθάσει ο άνθρωπος, χίλια χρόνια να ζει στην γη, θα υπάρχει κάτι να μάθει. Πολλοί θέτουν το ερώτημα: Η αλήθεια βρίσκεται πιο πάνω από την αγάπη; Αυτό το ερώτημα μπορεί να απαντηθεί με άλλο ερώτημα: Η μητέρα βρίσκεται πιο ψηλά ή το παιδί; Η μητέρα εισρέει στο παιδί της, με αποτέλεσμα το παιδί να περιέχει όλα όσα περιέχει η μητέρα. Τι θα κατανοήσετε, αν σας πω ότι η αλήθεια είναι αγάπη και η αγάπη είναι αλήθεια;

 

Όταν ακούτε να γίνεται λόγος γι' αυτά τα πράγματα, θεωρείτε ότι είναι αφηρημένα, ότι δεν μπορείτε να τα κατανοήσετε. Όταν δεν μπορείτε να τα κατανοήσετε, λέτε ότι είστε αμόρφωτοι. Μη βιάζεστε ν' αποφασίσετε για τον εαυτό σας. Όταν δεν καταλαβαίνετε κάτι, θα σκέφτεστε, θα μελετάτε, μέχρι που μία μέρα θα το καταλάβετε. Μόνον έτσι μπορεί ο άνθρωπος να μεγαλώσει και ν' αναπτυχθεί. Μόνον ο επιστήμονας μπορεί να σας πει, αν είστε μουσικοί ή θρησκευόμενοι. Γενικά ο επιστήμονας μπορεί ακριβώς να καθορίσει τι ικανότητες έχετε. Ο άνθρωπος τα φέρει όλα μέσα του. Όταν μελετά και εφαρμόζει, θα δοκιμάσει μόνος τις ικανότητες του και σε τι είναι ικανός. Ο άνθρωπος γεννιέται με κάποιες ικανότητες και χαρίσματα, και του έχουν δοθεί οι συνθήκες για να τα αναπτύξει και δουλέψει. Αφού το ξέρετε αυτό, να δουλεύετε πάνω στον εαυτό σας, να αναπτύξετε το καλό που είναι μέσα σας. Έτσι θα εκφράσετε και την αγάπη σας προς τον Θεό. Όταν ο μαθητής μελετά κι εφαρμόζει όλα όσα του διδάσκει ο δάσκαλος, εκφράζει μ' αυτόν τον τρόπο την αγάπη του προς Αυτόν. Όσο καλύτερα μελετά κι εφαρμόζει ο μαθητής, τόσο περισσότερο τον αγαπά ο δάσκαλος. Η αγάπη μεταξύ του δασκάλου και του μαθητή είναι ο εσωτερικός δεσμός μεταξύ των ψυχών τους. Ο μαθητής δεν πρέπει να παραπλανιέται, νομίζοντας ότι αν μάθει το σημερινό του μάθημα, έχει πλέον κερδίσει την αγάπη του δασκάλου του.- Όχι, πρέπει να μελετά αδιάκοπα. Αν έχει μάθει το σημερινό μάθημα, αλλά δεν μάθει το αυριανό, η σχέση της αγάπης διακόπτεται. Θα πείτε ότι ο Θεός είναι αγάπη. Έτσι είναι, αλλά η αγάπη διατηρείται μόνον όταν ο μαθητής μελετάει και εφαρμόζει αυτά που έμαθε.

 

Ο Χριστός λέει: "Εγώ είμαι η άμπελος κι εσείς τα κλίματα." Μ' αυτόν τον στίχο ο Χριστός καθορίζει την σχέση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ του Θεού και των ανθρώπων, μεταξύ του δασκάλου και των μαθητών. Η Θεία φωτιά πρέπει συνεχώς να καίει μέσα στον άνθρωπο. Στους σύγχρονους ανθρώπους, αυτή η φωτιά δεν είναι ακόμη δυνατή. Αυτή είναι η αιτία λόγω της οποίας δεν μπορούν ν' αντέξουν τις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις. Όταν βρεθούν μπροστά σε κάποια μεγάλη δοκιμασία, καταστρέφονται. Γι' αυτόν τον σκοπό, πρέπει να δουλεύουν εντατικά πάνω στον εαυτό τους. Να σκληραγωγούνται στα βάσανα και στις δυσκολίες. Αν στηρίζεστε μόνο στις εξωτερικές ευχάριστες συνθήκες, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε. Από τον άνθρωπο απαιτείται εσωτερική δουλειά. Βάλτε τον λύκο μεταξύ καλών, ευγενικών ανθρώπων, αυτός πάλι λύκος θα μείνει. Αν βάλετε το πρόβατο μεταξύ κακών ανθρώπων, αυτό πρόβατο θα μείνει. Για να δικαιολογηθούν για το κακό, οι άνθρωποι λένε ότι οι συνθήκες της ζωής τους, τους έκαναν κακούς. Δεν είναι έτσι. Πάρτε για παράδειγμα το περιστέρι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι χορτοφάγο, τρώγει μόνο σπόρους. Απ' όποιες συνθήκες και αν πέρασε, καλές ή κακές, διατήρησε τις ιδέες του. Κανένας δεν είναι σε θέση να κάνει το περιστέρι να φαει κρέας. Αυτό θα πεθάνει από την πείνα, αλλά δεν θα καταπατήσει τους νόμους του. Αν βάλετε το περιστέρι με να φαει κρέας το ζόρι, θα πεθάνει.

 

Η ζωή κάποιων πτηνών είναι διαστρεβλωμένη, για τον μοναδικό λόγο ότι, όταν βρέθηκαν σε κακές συνθήκες της ζωής, δεν κράτησαν τις ιδέες τους. Τα πουλιά πρέπει να διορθώσουν την ζωή τους, για να επιστρέψουν σ' αυτήν την θέση όπου βρίσκονταν κάποτε. Τίποτε δεν μπορεί να συγχωρήσει την απόκλιση τους από τον σωστό δρόμο. Τι θα κάνει το γεράκι αν μπει σ' έναν χώρο όπου δεν επιτρέπεται να φάνε κρέας ούτε να επιτίθενται σε ζωντανά όντα; Θέλει δεν θέλει, θ' αναγκασθεί να γίνει χορτοφάγο. Θα πείτε ότι ο Κύριος έχει τακτοποιήσει τις δουλειές ώστε να γίνονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.- Όχι, ο Κύριος δεν έχει καθορίσει όλα τα πράγματα. Μη προσπαθείτε να συγχωρηθείτε γι' αυτό. Υπάρχουν πράγματα που τα έχουν κάνει οι άνθρωποι και υποφέρουν μόνοι τους από τα δικά τους δημιουργήματα. Ο Θεός έδωσε ελευθερία στον άνθρωπο να εκδηλώνεται όπως αυτός κατανοεί, αλλά δεν είναι Αυτός η αιτία για το κακό στον κόσμο. Όταν πεινάσει δυο - τρεις μέρες, ο άνθρωπος καταφεύγει στην κλοπή και μετά δικαιολογείται ότι ήταν νηστικός, ότι έπρεπε με κάποιον τρόπο να ικανοποιήσει την πείνα του. Ο άνθρωπος μπορεί να είναι νηστικός κάμποσες μέρες, να μην έχει φαει, αλλά αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα να κλέβει, να χρησιμοποιεί την βία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο άνθρωπος μπορεί να βγάλει τα προς το ζην. Όταν χρησιμοποιεί την κλοπή, την βία, το ψέμα, αυτό δείχνει ότι έχει χάσει την ισορροπία της ζωής του. Χωρίς να έχει επιθυμία να αμαρτήσει, αμαρτάνει κι απορεί πώς αμάρτησε, πώς έπεσε στον πειρασμό. Για να αμαρτήσει ο άνθρωπος, υπάρχει μία σειρά από αιτίες. Πράγματι, για όλ' αυτά υπάρχει λόγος, αλλά ο λόγος δεν δικαιολογεί την αιτία για τα λάθη του ανθρώπου. Η πείνα υπάρχει στην ζωή, κι αυτή γίνεται αιτία μερικοί άνθρωποι να κλέψουν, ενώ άλλοι να δουλεύουν εντατικά. Η πείνα είναι ερέθισμα για την ζωή. Υπάρχει όχι μόνο η φυσική αλλά και η πνευματική πείνα, που εκφράζεται στην εσωτερική τάση προς το πνευματικό. Όταν δεν μπορούν να διαχωρίσουν τα πράγματα, οι άνθρωποι μπερδεύουν την φυσική με την πνευματική ζωή, με αποτέλεσμα να είναι δυσαρεστημένοι από την ζωή τους. Αυτοί πρέπει να διαχωρίζουν αυτές τις δύο ζωές μέσα στην συνειδητότητά τους και τότε θα δουν ότι η τωρινή τους ζωή είναι καλή. Δεν μπορούν να βρουν καλύτερες συνθήκες απ' τις τωρινές. Πολλοί προσπαθούν ν' αποκτήσουν πλούτο, θέλουν να κερδίσουν πολλά χρήματα. - Τι θα κάνουν μ' αυτά τα χρήματα; Κάποιος λέει ότι, όταν γίνει πλούσιος θα κάνει μερικά σπίτια για να ζουν οι φτωχοί άνθρωποι σ' αυτά. Μπορεί να κάνει σπίτια για διάφορους λόγους: από αγάπη προς τον εαυτό τους, προς τους ανθρώπους και προς τον Θεό. Αυτές είναι τρεις διαφορετικές καταστάσεις με τρία διαφορετικά αποτελέσματα. Όμως η βάση όλων των πραγμάτων είναι η αγάπη. Τέσσερα πράγματα υπάρχουν με τα οποία καθορίζεται η εκδήλωση αυτής της αγάπης. Έχει ειπωθεί: "να αγαπήσεις τον Κύριο και Θεό σου με όλη σου την καρδιά, με όλη σου την διάνοια, μ' όλη σου την δύναμη και μ' όλη σου την ψυχή." Δηλαδή, για να εκδηλωθεί η Θεία αγάπη και να την δεχθεί, ο άνθρωπος πρέπει να έχει κατανόηση στον νου, στην καρδιά, στην βούληση και στην ψυχή του. Χωρίς αυτές τις αντιλήψεις, η αγάπη δεν μπορεί να εκδηλωθεί στην πληρότητα της. Αυτοί είναι τέσσερις δρόμοι μέσω των οποίων εκδηλώνεται η αγάπη. Επομένως, όταν οι άνθρωποι δεν κατανοούν, τούτο οφείλεται στην περιορισμένη εκδήλωση της αγάπης.

 

Η δεύτερη εντολή, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος πρέπει να εκδηλώνει την αγάπη του, λέει: "Να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου." Η λέξη "εαυτός" είναι το μέτρο με το οποίο ο άνθρωπος καθορίζει την αγάπη προς τον πλησίον του. Αυτός γνωρίζει τον εαυτό του καλύτερα. Τον πλησίον θα τον αγαπά όπως τον εαυτόν του, θα τον αγαπά και με την καρδιά και με τον νου και με την δύναμη και με την ψυχή του. Αυτό σημαίνει: Θα μάθεις και με τον νου και με την καρδιά και με την βούληση και με την ψυχή σου, για να γνωρίσεις τον Θεό και να τον αγαπήσεις. Στην έντονη επιθυμία του ανθρώπου να μελετήσει και να γνωρίσει το Μεγάλο στον κόσμο, μπαίνουν όλα τα στοιχεία με τα οποία μπορεί να μελετήσει την αγάπη- όχι μόνον ως συναίσθημα, ως δύναμη, ή ως νόμο, αλλά και ως φορέα της αλήθειας. Έχει ειπωθεί στις Γραφές: "Η αλήθεια θα σας απελευθερώσει." Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για την αγάπη: "Η αγάπη θα σας απελευθερώσει." Οι άνθρωποι ψάχνουν την αγάπη για την ελευθερία που έχει μέσα της. Σε σχέση μ' αυτό, η αγάπη βρίσκεται ψηλότερα από την ελευθερία. Όποιος έχει αυτήν την αγάπη μέσα του και θυσιάζεται γι' αυτήν, μπορεί να είναι αληθινά ελεύθερος άνθρωπος. Αυτός είναι ελεύθερος και ταυτόχρονα δίνει ελευθερία και στους άλλους ανθρώπους.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι θέλουν να είναι ελεύθεροι, όταν, όμως, δεν μπορούν να κατακτήσουν την ελευθερία που αναζητούν, απογοητεύονται από την ζωή. Κάποιος είναι έμπορος ρούχων και λέει ότι απογοητεύτηκε απ' αυτήν την δουλειά. Δεν ξέρει ότι μ' αυτήν την δουλειά θα δοξαστεί. Τι πιο μεγάλη δόξα γι' αυτόν απ' το να πουλά ένα καινούργιο ρούχο σε κάποιον και να συζητάει και να συναλλάσσεται μ' αυτόν; Κάποιος άλλος πικραίνεται που είναι μπακάλης. Κι αυτός δεν κατανοεί τι ευλογία κρύβεται στην δουλειά του. Τι θέλουν αυτοί οι άνθρωποι; Θέλουν να έχουν υψηλές θέσεις στην κοινωνία, να διατάζουν τους ανθρώπους. Δεν ξέρουν ότι σ' αυτήν την θέση θα χάσουν όλες τις δυνατότητες να γνωρίζουν την αλήθεια. Και τότε, για να τους απελευθερώσει από την κατάσταση των ανθρώπων που έχουν εξουσία και διατάζουν, ο αόρατος κόσμος θα τους στείλει κάποια βαριά ασθένεια, για να μείνουν κατάκοιτοι τέσσερις - πέντε μήνες. Τότε αυτοί θα έχουν ανάγκη εκείνους τους ανθρώπους που μέχρι πριν λίγο τους θεωρούσαν αμόρφωτους κι αδύνατους. Αυτοί θα τους βοηθήσουν και θα τους δείξουν ότι ούτε αγράμματοι ούτε αδύνατοι ήταν. Επομένως, να κρατάτε στο μυαλό σας τη σκέψη ότι ο Θεός εμφανίζεται σε κάθε σκέψη, σε κάθε συναίσθημα και κάθε πράξη των ανθρώπων και παρακολουθεί πόσο σωστά συμπεριφέρονται αυτοί. Ο άνθρωπος αισθάνεται τα πράγματα σωστά, αλλά δεν ενεργεί πάντα σωστά, γιατί καθοδηγείται από τα δικά του προσωπικά ενδιαφέροντα και αντιλήψεις.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι έζησαν και ζουν σύμφωνα με τους νόμους του ανεκδήλωτου Θεού, ο οποίος κανέναν δεν κρίνει. Αυτός αφήνει τους ανθρώπους ελεύθερους να κάνουν ό,τι θέλουν. Όμως ο εκδηλωμένος Θεός θέλει να μάθει τους ανθρώπους να ζουν σωστά. Όταν δει ότι κάποιος δεν ενεργεί σωστά, του λέει: Εσύ δεν ενεργείς καλά, πρέπει να σκεφθείς και να διορθώσεις την ζωή σου. Ο εκδηλωμένος Θεός ρυθμίζει όλα τα πράγματα στη ζωή. Όταν δεν σκέπτονται πολύ, οι άνθρωποι λύνουν όλα τα δύσκολα θέματα με μία κίνηση. Βιάζονται σ' όλα, γι' αυτό και οι αποφάσεις τους δεν είναι δίκαιες. Εφαρμόζουν την αγάπη στην ζωή τους και παρ' όλ' αυτά οι δύσκολες συνθήκες δεν μαλακώνουν. Η αγάπη που δεν μπορεί να μαλακώσει στις σκληρές συνθήκες της ζωής, είναι αδύνατη αγάπη. Αυτή η αγάπη στερείται αλήθειας, δηλαδή είναι σε αντίθεση με την Θεία αλήθεια. Όταν η αληθινή αγάπη μπει στον άνθρωπο, θα τον αναγκάσει ν' αλλάξει τις λανθασμένες του αντιλήψεις για την ζωή. Θα τον αναγκάσει ν' αγαπήσει την αλήθεια. Θα φέρετε αντίρρηση λέγοντας ότι πιστεύετε στον Χριστό. Όλος ο κόσμος πιστεύει στον Χριστό, αλλά εξωτερικά. Εσείς μπορείτε να πιστεύετε ότι κάποιος άνθρωπος είναι όμορφος, αλλά αυτή η πίστη δεν είναι σε θέση να σας συνδέσει μ' αυτόν.

 

Κι έτσι, άπαξ και ήλθατε στην γη, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο,τιδήποτε κάνετε την ημέρα, είναι προβλήματα που πρέπει να τα λύσετε σωστά. Για παράδειγμα, συναντάτε έναν άνθρωπο, ο οποίος σας χρωστάει ένα μεγάλο ποσό. Πώς θα τον αντιμετωπίσετε; Με δύο τρόπους: Ή με την βία, ή με την αγάπη. Αν είστε δυνατότερος από αυτόν και ταυτόχρονα παράλογος, θα τον κτυπήσετε. Αν είστε λογικός, θα του πείτε κάτι καλό, κάτι αδελφικό, ότι αυτός σας χρωστάει και πρέπει να πληρώσει το χρέος του. Όπως ενεργείτε εσείς με τους ανθρώπους, έτσι και ο Θεός ενεργεί με σας. Σε σχέση με τον Θεό, όλοι οι άνθρωποι είναι χρεώστες. Θα πείτε ότι ο Θεός είναι αγάπη. Έτσι είναι, όμως, παρ' όλ' αυτά, οι άνθρωποι υποφέρουν. Πώς εξηγείτε τις αντιφάσεις; Ξεσπάει πόλεμος, χιλιάδες, εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν να κτυπηθούν και επιστρέφουν με σπασμένα κεφάλια, χέρια, πόδια. Λέμε ότι στην αγάπη δεν υπάρχουν βάσανα, όμως οι άνθρωποι υποφέρουν. Πολύ απλά. Οι άνθρωποι υποφέρουν γιατί δεν ζουν σύμφωνα με τους νόμους της αγάπης.

 

Λέτε: Δεν καταλαβαίνουμε αυτά τα πράγματα, αλλά μία μέρα, όταν πάμε στον άλλο κόσμο μεταξύ των αγγέλων, τότε όλα θα γίνουν ξεκάθαρα. Αν πάτε στους αγγέλους με τις τωρινές σας αντιλήψεις, ούτε που θα σας κοιτάξουν. Θα περάσουν δίπλα σας και θα φύγουν, χωρίς να σας πουν μία λέξη. Γι' αυτούς είστε νεκρά όντα. Δεν μπορούν να έλθουν σ' επαφή με σας. Ποια σχέση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε σας κι έναν πεθαμένο ταύρο; Μόλις περάσετε δίπλα απ' τον ταύρο, κοιτάτε να φύγετε από κοντά του μια ώρα νωρίτερα για να μη σας ενοχλεί η μυρωδιά του. Οι άγγελοι έχουν στην διάθεση τους ολόκληρους κόσμους, πάνω στους οποίους δουλεύουν. Δεν είναι ελεύθεροι να ασχολούνται με τον καθένα που πέρασε ή περνάει δίπλα τους.

 

"Εγώ είμαι η άμπελος η αληθινή και ο Πατέρας μου είναι ο γεωργός. Κάθε κλήμα μέσα μου, που δεν φέρει καρπό, το κόβει και κάθε κλήμα που φέρει καρπό, το καθαρίζει για να φέρει περισσότερο καρπό.'' Επομένως αν δεν φέρετε καρπούς στο αμπέλι, δεν είστε από τα έξυπνα κλήματα. Πρέπει να είστε έξυπνα κλήματα για να φέρετε πολύ καρπό. Εδώ η λέξη "καρπός" χρησιμοποιείται με την μεταφορική έννοια. Ο άνθρωπος πρέπει να κατανοεί την ζωή, για να αναπτύσσεται πολύπλευρα, για να φέρει πολλούς καρπούς. Αυτό σημαίνει να δουλεύει ο άνθρωπος για τον Θεό, να είναι χρήσιμος όπως στον εαυτό του έτσι και στους πλησίον του. Η μοναδική δουλειά του ανθρώπου που μένει στους αιώνες, είναι η δουλειά για τον Θεό. Όταν ο άνθρωπος δουλεύει για τον εαυτό του και για τους πλησίον του, αυτό είναι συνθήκη που του δίνεται προκειμένου να εκτελέσει μία προκαθορισμένη δουλειά για τον Θεό. Όταν το ξέρετε αυτό, δεν πρέπει να κάνετε διάκριση στις δουλειές. Ο Θεός εισχωρεί σε όλες τις δουλειές, σε όλη την ζωή και οδηγεί όλα τα όντα, μικρά και μεγάλα, για να δουλέψουν έτσι όπως Αυτός έχει καθορίσει. Όταν εκτελείτε την Θεία Βούληση, έτσι όπως έχει ορίσει ο Θεός, τότε έχετε το δικαίωμα να πείτε: " Εγώ είμαι η άμπελος η αληθινή και ο Πατέρας μου είναι ο γεωργός." Όσο δεν έχετε εκπληρώσει την ανώτερη Βούληση, δεν μπορείτε να παρομοιάζεστε μ' αυτό το αμπέλι. Αμέσως θα σας ρωτήσουν: Έχεις δει αυτό το αμπέλι;- Μα θέλω να στραφώ προς τον Θεό.-Μελέτησες τους νόμους αυτής της στροφής; Σε ακούει ο Θεός, απαντάει στις προσευχές σου;

 

Έχει ειπωθεί στις Γραφές ότι ο Θεός ακούει μόνο τους δίκαιους, όποιους έχουν σωστές αντιλήψεις για την ζωή και την αγάπη. Όταν έλθει το Πνεύμα της αλήθειας, θα διδάξει στους υπόλοιπους ανθρώπους τι να κάνουν, πώς να ζουν. Ο άνθρωπος έχει έναν διδάσκαλο, ο οποίος τον διδάσκει απ' έξω. Όμως, όταν το Πνεύμα της αλήθειας έλθει στον άνθρωπο, θα τον διδάξει από μέσα. Όσο είναι ζωντανός ο άνθρωπος, πάντα έχει κάτι για να μάθει. Απ' έξω ή από μέσα, πρέπει πάντα να μελετάει. Ο έλλογος μαθαίνει απ' όλα. Ο βλάκας, όμως, πάντα πλανιέται. Αν κάποιος του δώσει χρήματα με σκοπό να τον βοηθήσει, αυτός παίρνει τα χρήματα και λέει ότι δεν του δόθηκαν με κέφι. - Αν είναι πεπεισμένος πράγματι ότι τα χρήματα δεν έχουν δοθεί με καλή διάθεση, γιατί τα παίρνει; Κατά την γνώμη μου, αυτός υποψιάζεται μόνο ότι τα χρήματα έχουν δοθεί χωρίς καλή διάθεση, αλλά δεν είναι πλήρως πεπεισμένος γι' αυτό. Αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται στην θέση του αρρώστου, που συνεχώς είναι δυσαρεστημένος. Του δίνουν το ένα φαγητό, δεν του αρέσει, του δίνουν το άλλο, δεν του αρέσει. Ποια είναι η αιτία για αυτό; Η αιτία βρίσκεται μέσα στον ίδιο τον άρρωστο, στην δική του κατεστραμμένη γεύση. Επομένως, για να έχει σωστές αντιλήψεις ο άνθρωπος, πρέπει να γνωρίζει τους νόμους που ρυθμίζουν την ζωή.

 

Έτσι, λοιπόν, αν κατανοείτε τους νόμους της ζωής, θα γνωρίσετε τους ανθρώπους, θα ξέρετε πώς εκδηλώνεται ο καθένας-με ανθρώπινο ή με τον Θείο τρόπο. Για παράδειγμα, βλέπετε έναν άνθρωπο να θυμώνει. Πρέπει να ξέρετε γιατί θυμώνει και ποιος είναι ο θυμός του. Αυτός μπορεί να θυμώνει όταν καταπατούνται οι θείοι νόμοι. Αυτός ο θυμός είναι σωστός. Μπορεί να θυμώνει όταν τα προσωπικά του ενδιαφέροντα πληγώνονται. Αυτός είναι ανθρώπινος θυμός και δεν είναι σωστός. Ο θυμός είναι αντίστοιχος με το κάρφωμα καρφιού. Όταν καρφώνει ένα καρφί, ο άνθρωπος πρέπει να κτυπήσει δυνατά πάνω στο κεφάλι του, να το κτυπήσει καλά για να κάνει δουλειά.

 

Τώρα, για να ωφεληθείτε από την ζωή που σας δόθηκε, πρέπει να σκέπτεστε σωστά, να μελετάτε. Είστε καλοί, αλλά δεν έχετε εκδηλώσει την καλοσύνη σας όπως πρέπει. Έχετε χαρίσματα, αλλά δεν τα έχετε ακόμη εκδηλώσει.- Γιατί; - Διότι ψάχνετε τον εύκολο δρόμο. Κάποιος λέει ότι του αρέσει να μελετάει, να δουλεύει, αλλά δεν είχε χρόνο γι' αυτό. Αυτός ο άνθρωπος μοιάζει με τα πλούσια αγόρια, που δεν θέλουν να κάνουν καμιά δουλειά του πατέρα τους. Πάντα δικαιολογούνται ότι έχουν κάποια βασική εργασία.- Ποια είναι η δική τους βασική εργασία; - Να συναντήσουν όμορφα κορίτσια. Δεν είναι άσχημο να συναντηθούν με όμορφα κορίτσια, όμως αυτά τα κορίτσια τους αποσπούν απ' τον σωστό δρόμο. Επομένως, κάθε σκέψη, κάθε συναίσθημα, που αποσπά τον άνθρωπο από τον σωστό δρόμο, είναι, στην πραγματικότητα, τέτοια όμορφα κορίτσια, που αποσπούν τα αγόρια από τον σωστό δρόμο. Τα νεαρά κορίτσια είναι αντικείμενο διδασκαλίας για τα αγόρια, μέσω αυτών ο άνθρωπος δοκιμάζεται για να φανεί μέχρι πού έχει φθάσει στην ανάπτυξη του. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι σωστά, όταν ο άνθρωπος κατανοεί την εσωτερική τους έννοια.

 

Μπροστά σας βρίσκεται μία μεγάλη εργασία, στην οποία ο καθένας πρέπει να συμμετάσχει. Ο καθένας πρέπει να δουλέψει κάτι το αξιόλογο μέσα του, με το οποίο θα ξεχωρίσει από τους άλλους ανθρώπους. Το αξιόλογο μέσα του είναι το κεφάλαιο του, η δύναμη του με την οποία δουλεύει σε όλες τις δυστυχίες και τις δοκιμασίες. Ένας τέτοιος άνθρωπος θα τα βγάλει πέρα στις δυσκολίες της ζωής. Γι' αυτόν δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι. Γνωρίζει τους ανθρώπους, τους κατανοεί και λαμβάνει υπ' όψη του τους χαρακτήρες.

 

"Εγώ είμαι η άμπελος η αληθινή κι εσείς είστε τα κλήματα." Ο Χριστός λέει για τον εαυτό του ότι είναι το αληθινό αμπέλι, και οι άνθρωποι πρέπει να είναι κλήματα, ικανά να αναπτυχθούν και να δώσουν καρπό. Με άλλα λόγια: οι άνθρωποι πρέπει να μελετήσουν, να γνωρίσουν την Θεία Βούληση και να είναι έτοιμοι να την εκτελέσουν. Μόνο με αυτήν την κατάσταση η ζωή τους θα αναπτυχθεί σωστά και στην γη και στον ουρανό. "Εγώ είμαι η άμπελος η αληθινή."

 

8. Καθολική ομιλία, που έγινε στις 30 Αυγούστου 1936, στις 5 π.μ., Σόφια - Ίζγκρεβ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...