Jump to content

1936_08_26 Ανθρώπινο και θειο


Ани

Recommended Posts

Ανθρώπινο και θειο

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι παραπονιούνται για τα βάσανα και δεν ξέρουν την αιτία αυτών των βασάνων. Πολύ απλά! Η αιτία για τα βάσανα, τις δυστυχίες, τις ασθένειες από τις οποίες περνάνε οι άνθρωποι, οφείλονται στο γεγονός ότι ζουν στον ανοργάνωτο κόσμο. Τι πρέπει να κάνουν για να τα βγάλουν πέρα με τις συνθήκες στις οποίες ζουν; Πρέπει να οργανωθούν. Η οργάνωση πρέπει ν' αρχίσει από το νου. Για να οργανωθεί ο ανθρώπινος νους μέσα του πρέπει να μπει κάτι νέο. Μόνο το νέο στον άνθρωπο είναι σε θέση να φρεσκάρει το νου του ανθρώπου.

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του οργανωμένου και του ανοργάνωτου κόσμου; Στον οργανωμένο κόσμο, κάθε μέρος του δεν ζει για τον εαυτό του, αλλά ζει και για το σύνολο. Στον ανοργάνωτο κόσμο, το μέρος ζει μόνο και μόνο για τον εαυτό του. Στον οργανωμένο κόσμο, οι άνθρωποι γνωρίζονται εντελώς, ενώ στον ανοργάνωτο εν μέρει. Επομένως, όταν τα μέρη δεν συνδέονται μεταξύ τους, τότε γίνεται λόγος για ανοργάνωτο κόσμο. Εάν παρακολουθήσετε τη προσωπική, την οικογενειακή, την κοινωνική, την θρησκευτική, την πνευματική ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, παντού βλέπετε αυτή την ανοργανωσιά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να ψάχνουν την καλή, την σωστή ζωή. Η καλή ζωή υπονοεί φρόνηση. Ο έλλογος άνθρωπος μαθαίνει απ' όλα και ψάχνει την αιτία των πραγμάτων. Όταν βρεθεί μπροστά σε κάποιες αντιθέσεις ή αδιαθεσίες, αμέσως ψάχνει τη προέλευση τους, για να μπορεί να τα βγάλει πέρα μαζί τους. Όποιοι δεν κατανοούν τις αιτίες των δυστυχιών και των βασάνων στη ζωή τους, λένε ότι οι συνθήκες είναι άσχημες ή ότι η κοινωνία είναι υπαίτια για όλα. Μπορεί να είναι έτσι, αλλά αυτό δεν λύνει τα θέματα. Εάν το νερό είναι ακάθαρτο, εσύ πρέπει να είσαι έλλογος και να μην το χρησιμοποιήσεις σ' αυτή την κατάσταση. Τι μπορείτε να περιμένετε από έναν ανοργάνωτο κόσμο; Κάποιος άνθρωπος ήταν επιστήμονας κι ήταν δυσαρεστημένος που οι άνθρωποι δεν τον εκτιμούσαν. Αυτός πρέπει να ξέρει ότι στον ανοργάνωτο κόσμο στον οποίο ζει, οι άνθρωποι μπορούν να τον εκτιμήσουν τόσο, όσο τον χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα, εσείς έχετε ένα υγιές, δυνατό άλογο. Όσο το χρησιμοποιείτε, το εκτιμάτε. Όταν το άλογο αρρωστήσει και δεν μπορεί πια να σας υπηρετεί, δεν το εκτιμάτε πια και το συνταξιοδοτείτε. Η ίδια σχέση συναντάται και μεταξύ των ανθρώπων.

 

Μια από τις αιτίες των βασάνων είναι ότι οι άνθρωποι υπερβάλλουν στις απαιτήσεις τους ως προς τα δικαιώματα που νομίζουν ότι δικαιούνται. Κι έπειτα στενοχωριούνται, προσβάλλονται, είναι δυσαρεστημένοι γιατί δεν τους δίνονται αυτά τα δικαιώματα, τα οποία επιδιώκουν. Μόλις επιθυμήσουν τα δικαιώματα τους, είναι έτοιμοι να παλέψουν μέχρι τέλους. Ευθύς μόλις κάποιος επιθυμήσει τα δίκαια των άλλων ανθρώπων, αυτοί είναι έτοιμοι να τον απαρνηθούν αμέσως. Το δικαίωμα σου είναι δικαίωμα και των άλλων. Όλα τα πράγματα στη ζωή των ανθρώπων προέρχονται από δύο πηγές: από την κατανόηση και από τη μη κατανόηση. Η κατανόηση προκαλεί αρμονία, ενώ η μη κατανόηση - δυσαρμονία. Κάποιος τραγουδάει, όμως δεν έχει ανεπτυγμένο αυτί για να καταλάβει πώς τραγουδάει, με αποτέλεσμα να νομίζει ότι είναι καλός τραγουδιστής. Για εκείνον που αγαπάτε, σκέφτεστε καλά, για εκείνον που δεν αγαπάτε, δεν σκέφτεστε καλά. Αυτή είναι μη κατανόηση των πραγμάτων που γεννάει μια σειρά αντιφάσεις. Πολύ φυσικά! Η γη στην οποία ζούμε, είναι ένας καλά τακτοποιημένος κόσμος, αλλά δεν είναι ακόμη τέλειος. Αυτή η ατέλεια φαίνεται και σε όλα τα έθνη. Ως προς την ανάπτυξη, κατατάσσονται σε βαθμίδες. Όταν ταξιδεύετε σε διάφορες χώρες, κάπου θα σας φερθούν καλά και κάπου δεν θα θέλουν να σας ξέρουν. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο με τους ξένους στη χώρα σας, αλλά και μέσα στη κοινωνία σας. Έρχεται κάποιος Βούλγαρος μεταξύ των ομοεθνών του, αλλά αυτοί τον δέχονται σαν ξένο και δεν τον παραδέχονται για δικό τους. Του λένε: Εσύ δεν είσαι από τους δικούς μας. - Γιατί; - Γιατί δεν μπορούν να τον εκμεταλλευτούν. Όσο ο αξιωματικός είναι στο πεδίο μάχης και δίνει εντολές και κερδίζει νίκες, όλοι τον αναγνωρίζουν για δικό τους άνθρωπο. Όταν χάσει τη δύναμη του και τον διώξουν από τη πρώτη γραμμή, κανένας δε τον δέχεται για ήρωα.

 

Τώρα, εγώ στρέφω τη προσοχή σας σε πράγματα που πρέπει να έχετε υπ' όψιν σας. Εάν δεν τα έχετε υπ' όψιν σας, θα υποφέρετε. Τα βάσανα οφείλονται στο ότι ε ταξιδεύετε μέσα από ανοργάνωτα μέρη. Παρ' όλ' αυτά λέτε ότι ο Θεός θα προνοήσει για όλα. Εν μέρει έχετε δίκιο, αλλά όχι εντελώς. Δεν αναρωτιέστε γιατί ο Θεός προνοεί για κάποιους, ενώ για άλλους δεν προνοεί; Ένας ασθενής προσεύχεται και γίνεται καλά, άλλος ασθενής προσεύχεται και πεθαίνει. Ο ένας προσεύχεται και βοηθιέται, ο άλλος προσεύχεται και δεν βοηθιέται. Κάποιος χάνει ακόμη κι όλα όσα είχε. - Γιατί γίνεται έτσι; - Γιατί κάποια πράγματα είναι ανθρώπινα και άλλα Θεία. Όσο είσαι νέος, είσαι χαρούμενος, ευδιάθετος. Όταν γεράσεις, στενοχωριέσαι, είσαι δυσαρεστημένος, δεν θέλεις να ζήσεις, βρίσκεις ότι η ζωή δεν έχει έννοια. - Όχι, η ζωή πάντα έχει νόημα, άσχετα αν εσύ είσαι νέος ή γέρος. Μόνο για σένα δεν έχει νόημα η ζωή, επειδή έχεις κατέβει στον ανθρώπινο κόσμο όπου δεν υπάρχει καμία αφθονία, αλλά περιμένεις τα αποτελέσματα του Θείου κόσμου. Εσύ πρέπει να δώσεις ώθηση στη Θεία αρχή μέσα σου κι από αυτήν να περιμένεις αποτελέσματα. Το Θείο είναι μέσα στον άνθρωπο κι όχι απ' έξω. Απ' την στιγμή που ήρθε στη γη, ο άνθρωπος πρέπει να δοκιμάσει και το ανθρώπινο και το Θείο. Το ανθρώπινο είναι αδύνατο, ενώ το Θείο δυνατό. Το ανθρώπινο κόβεται, το Θείο δεν κόβεται. Το ανθρώπινο πεθαίνει, το Θείο ανασταίνεται. Αν ξέρετε τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο κόσμων, πρέπει να δοκιμάσετε τα πράγματα, να δοκιμάσετε τους ανθρώπους, για να δείτε ποιος δουλεύει και με τι μέτρα. Μ' αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τα βάσανα και τις απογοητεύσεις. Γιατί να απογοητευτείτε από τον άνθρωπο ο οποίος υπηρετεί τα μεγέθη του ανθρώπινου κόσμου; Όσο και να υπόσχεται, αυτός ποτέ δεν θα εκτελέσει την υπόσχεση του. Πρώτα απ' όλα η συνειδητότητά αυτού του ανθρώπου δεν είναι ξύπνια. Συνεχώς διακόπτεται. Αυτός, στο τραγούδι και στο παίξιμο και στην ομιλία του, σχηματίζει λάθος γραμμές. Όταν κοιτάτε αυτές τις γραμμές, μπορείτε να χαράξετε τη πορεία της κίνησης τους. Μία κατεβαίνει, μία ανεβαίνει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσαρμονία στη ζωή του ανθρώπου. Όταν αυτός τραγουδάει, εσείς ακούτε ότι το τραγούδι σας στην αρχή πάει καλά. Μόλις φθάσει σε κάποιο σημείο, ξαφνικά εμφανίζεται μια δυσαρμονία, μετά πάλι πάει καλά, κ.ο.κ.. Αυτό είναι το ανθρώπινο τραγούδι• στο Θεϊκό τραγούδι δεν υπάρχει καμία δυσαρμονία. Εκεί η γραμμή, ακόμα κι αν στραβώσει λίγο, πάλι κρατάει την ανοδική πορεία. Το ίδιο παρατηρείται και στον γραφικό χαρακτήρα του ανθρώπου. Τα γράμματα κάποιου ανθρώπου είναι σωστά, με ωραίες γραμμές, ενώ κάποιου άλλου είναι χωρίς καμία ομορφιά χωρίς καθόλου γραμμές.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι μιλούν για την ομορφιά, χωρίς να ξέρουν τι είναι η αληθινή ομορφιά. Λένε ότι κάποια πράγματα είναι λεία, όμορφα. Σε τι έγκειται η ομορφιά των λείων πραγμάτων; Το κάθε τι είναι όμορφο, όταν είναι στη θέση του. Εάν ο δρόμος στον οποίο βαδίζετε είναι λείος, η λείανση του είναι σωστή. Εάν η ορεινή κορυφή στην οποία ανεβαίνετε είναι λεία, αυτή η ιδιότητα δεν είναι σωστή. Όταν είναι λεία, δεν μπορεί να θεωρηθεί όμορφη κορυφή. Όσο είναι στη γη, ο άνθρωπος δεν ξέρει από ποια μέρη θα περάσει, τι δυσκολίες και βάσανα θα ζήσει. Καλά είναι ο άνθρωπος να προβλέπει όλα όσα του απομένουν να περάσει• όμως, αν δεν μπορεί να τα δει, μπορεί τουλάχιστον να είναι έτοιμος να τα βάζει με όλες τις εκπλήξεις, με όλες τις δυσκολίες στη ζωή του. Δεν μπορεί του να τα τακτοποιήσει όλα μόνος, αλλά υπάρχουν δουλειές στις οποίες κανένας δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Πρέπει να τις τακτοποιήσει μόνος του. Όταν δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις δυσκολίες του, ο άνθρωπος παραπονιέται για τη ζωή, για τον εαυτό του, και λέει: Περίεργο πράγμα, μάτια έχω, αλλά τίποτε δεν βλέπω. Αυτιά έχω, αλλά τίποτε δεν ακούω. - Λοιπόν, αυτό εξαρτάται από ποια αυτιά και μάτια χρησιμοποιείς. Εάν χρησιμοποιείς τα ανθρώπινα μάτια κι αυτιά, οι δουλειές σου πάντα θα είναι ατακτοποίητες. Αν χρησιμοποιείς τα Θεία μάτια κι αυτιά, θα γίνεται ό,τι επιθυμείς. Εάν είσαι στην ανθρώπινη ζωή, μην περιμένεις επιτεύγματα στα ιδανικά σου- εάν είσαι στη Θεία ζωή, μπορείς να τα επιτύχεις όλα. - Όμως οι άνθρωποι δεν είναι απλόχεροι, δεν είναι ευγνώμονες. - Κι εσύ δεν είσαι από τους πιο ευγνώμονες και τους πιο ανοιχτοχέρηδες. Όπως εσύ κριτικάρεις τους ανθρώπους, έτσι σε κριτικάρουν και σένα. Στον ανθρώπινο κόσμο, η κριτική αφορά όλους τους ανθρώπους. - Αυτός δεν ζει καλά. - Αυτό είναι στη τάξη των πραγμάτων. Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει την απαραίτητη κατανόηση, με αποτέλεσμα να καταστρέφει τη φιλία του με τους ανθρώπους.

 

Κι έτσι, ο άνθρωπος έχει έρθει στη γη για να μάθει σωστά να ζει και ν' ακούει με τα Θεία του αυτιά. Αυτός πρέπει ν' αρχίσει με τα ανθρώπινα αυτιά και να τελειώσει με τα Θεία. Ο άνθρωπος σκέφτεται ότι κάθε στιγμή η Θεία αρχή είναι μέσα του. - Όχι, αυτή δεν είναι ακόμη σε ενέργεια. Όταν αρχίσει να εκδηλώνεται το Θείο εντός του ανθρώπου πλήρως, οι άνθρωποι θα κατανοήσουν καλά και πάντα θα αγαπιούνται. Όταν δεν αγαπιούνται, το λάθος είναι ή στον ίδιο τον άνθρωπο, ή στους γύρω. Οι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μεταξύ τους γιατί έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα. Καθένας κοιτάει να ικανοποιήσει τον εαυτό του, τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Δεν είναι άσχημο να φροντίζει ο άνθρωπος για τον εαυτό του, για το σπίτι του• όμως, μ' αυτόν τον τρόπο, περιορίζεται, δεν δίνει δυνατότητες στη εντός του Θεία αρχή να λειτουργεί σωστά κι ελεύθερα. Το Θείο αποκλείει κάθε προσβολή, κάθε ενόχληση. Εάν προσβάλετε κάποιον άνθρωπο, τι πρέπει να κάνετε; Όχι μόνο να του ζητήσετε συγγνώμη, αλλά και να ψάξετε μια περίσταση για να τον βοηθήσετε. Όταν βρεθεί σε κάποια δυσκολία, να τρέξετε αμέσως να τον βοηθήσετε. Εάν τον βοηθήσετε, αυτός θα τα ξεχάσει όλα. Μ' αυτόν τον τρόπο, εξαφανίζεται κάθε προσβολή, κάθε αδιαθεσία. Ειδάλλως, όσο και να του μιλάτε, όσο και να ζητάτε συγνώμη, τίποτε δεν επιτυγχάνετε.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι θέλουν να καλυτερέψουν τη ζωή τους. Εύκολα μπορούν να την καλυτερεύσουν, αλλά πρέπει ν' αναρωτηθούν: Με τον ανθρώπινο τρόπο θέλουν να καλυτερεύσουν, ή με το Θείο; Η ανθρώπινη ζωή ξεραίνει τα πράγματα, ενώ η Θεία τα φρεσκάρει και τα ανασταίνει. Όποια κέρδη και να έχετε στην ανθρώπινη ζωή, τελικά η ζωή θα χάσει το νόημα της. Για να μην ξεπέσεις σ' αυτή τη κατάσταση, πρέπει μόνος να σκεφτείς τα πράγματα. Εάν αποκτήσεις παιδί, πες: Θα φροντίζω για το Θείο μέσα σ' αυτό το παιδί και θα συνεργώ στην ανάπτυξη του. - Μα, γέρασα πια. - Όσο ζεις ανθρώπινα, οπωσδήποτε θα γερνάς. Όταν σκεφτείς τη ζωή σου, όταν δώσεις τόπο στο Θείο μέσα σου, και τα γηρατειά σου θα σου είναι ευχάριστα. Ο Χριστός λέει: "Εάν δεν γίνετε όπως τα μικρά παιδιά, δεν μπορείτε να μπείτε στην Ουράνια Βασιλεία." Αυτό σημαίνει: εάν δεν αρχίσετε τη Θεία ζωή, θα γεράσετε και θα στερηθείτε τις συνθήκες τις απαραίτητες για να μπείτε στο Θείο Βασίλειο. Το ανθρώπινο αποτελεί το περιτύλιγμα όλων των πραγμάτων στη ζωή. Ενώ το Θείο - τη δική του ουσία. Όταν κάνει ένα λάθος, ο άνθρωπος βιάζεται να ζητήσει συγνώμη. Μην ζητάτε συγχώρεση για λάθη που οι ίδιοι δεν συγχωρείτε. Μην προτείνετε αρετές που οι ίδιοι δεν προτιμάτε. Το ανθρώπινο απωθεί, απομακρύνει τους ανθρώπους, ενώ το Θείο τους συγκεντρώνει και τους ενοποιεί. Είναι σαν μαγνήτης. Γι' αυτό πράγματι λένε ότι κάποιος άνθρωπος είναι μαγνητικός, δηλαδή έλκει τους ανθρώπους γύρω του. - Πώς επιτυγχάνεται αυτό; - Πολύ εύκολα. Όποιος ζει σύμφωνα με την Θεία αρχή, αυτός πάντα έλκει τους ανθρώπους. Πολλοί δεν επιτυγχάνουν σ' αυτό, επειδή ζουν μεν ανθρώπινα, αλλά θέλουν τα αποτελέσματα της Θείας ζωής.

 

Επομένως, για να φθάσουν στη Θεία ζωή, σε όλους τους ανθρώπους απομένει η μεγάλη αποστολή: να δουλεύουν πάνω στον εαυτό τους, να μελετούν, και, σε κάθε σχέση τους, κάθε συναίσθημα τους και πράξη, να διαχωρίζουν το ανθρώπινο από το Θείο. Γράφεις κάτι, κοίταξε πού είναι το ανθρώπινο και πού το Θείο. Είσαι αδιάθετος, κοίτα πού έχει μπει ανθρώπινο στοιχείο μέσα σου. Το ανθρώπινο διακόπτει τη συνειδητότητά των ανθρώπων. Αυτοί χάνουν τη σχέση τους με το Θείο και ψάχνουν τρόπο για να αποκαταστήσουν εκ νέου αυτή τη σχέση. Όποιος ζει ανθρώπινα, αυτός έχει ανάγκη από τη βοήθεια των ανθρώπων. Όποιος ζει με τον Θείο τρόπο, αυτός βοηθάει τους ανθρώπους. Δηλαδή, η ζητιανιά είναι ίδιον της ανθρώπινης ζωής. Η ανθρώπινη ζωή έχει τα δικά της καλά χαρακτηριστικά, αλλά είναι πρόσκαιρα, δεν μπορεί να εφαρμόζονται συνεχώς. Αυτή η ζωή πρέπει να αντικατασταθεί οπωσδήποτε με την αιώνια, τη Θεία ζωή.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν φθάσει στο πιο επικίνδυνο σημείο - στο όριο της ανθρώπινης ζωής όπου γίνονται μεγάλα λάθη. Είναι η κατάσταση του ταξιδιώτη, ο οποίος κινείται σε μία γλιστερή περιοχή του βουνού. Τι πρέπει να κάνουν για να περάσουν αίσια απ' αυτό το μέρος; - Πρέπει να είναι ξύπνιοι, έτοιμοι σε κάθε δυνατή συγκίνηση. Λένε: Μία ζωή θα ζήσουμε, ας την περάσουμε όπως και να είναι. - Δεν είναι έτσι, η ζωή έχει έννοια όταν από το ανθρώπινο περνάς στο Θείο. Εάν γίνει το αντίθετο, η ζωή χάνει το νόημα της. Ο Αδάμ, ο πρώτος άνθρωπος, εξέπεσε σ' αυτή τη κατάσταση. Όταν ήταν στο παράδεισο, είχε όλες τις συνθήκες για να εκδηλώσει το Θείο μέσα του, αλλά τα έχασε όλα. Αυτός έβλεπε τα πράγματα απ' έξω κι όχι από μέσα, με αποτέλεσμα να μην δει το λάθος του και να μην αντέξει τη δοκιμασία του. Το λάθος οφειλόταν στην επιθυμία του να έχει γυναίκα. Αυτός είδε ότι κάτι δεν του πάει καλά. Όταν κάτι δεν πάει καλά στον άνθρωπο, αυτό δείχνει ότι ζει ανθρώπινα. Σχετικά με το πώς γεννήθηκε πράγματι η επιθυμία του Αδάμ να έχει συντρόφισσα και πώς εμφανίστηκε αυτή, έχουν δημιουργηθεί πολλές παραδόσεις.

 

Ένας Εβραίος ραβίνος έλεγε το εξής παραμύθι για τη δημιουργία του Αδάμ και της Εύας. Λέει ότι αρχικά ο Θεός δημιούργησε τον Αδάμ και την Εύα ταυτόχρονα. Η Εύα ήταν αόρατη για τον Αδάμ. Αυτός συνεχώς την κουβαλούσε στον ώμο του σαν σακίδιο, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κάποιο βάρος. Τότε παρακάλεσε τον Θεό να τον ελευθερώσει απ' αυτό το βάρος. Μια μέρα, ο Θεός έκοψε τους δεσμούς του βάρους του. Η Εύα αμέσως πήδησε από τη πλάτη του Αδάμ και στάθηκε μπροστά του. Όταν την είδε ο Αδάμ, χάρηκε, γιατί αισθάνθηκε μεγάλη ανακούφιση στη πλάτη του, όμως κι ο ίδιος δεν ήξερε πώς και από πού ήρθε η Εύα. Κι εμείς δεν ξέρουμε αν αυτή η παράδοση είναι σωστή ή όχι, αλλά είναι αλήθεια ότι, όταν οι άνθρωποι παραπονιούνται για τα βάσανα και τις δυσκολίες, αυτό δείχνει ότι φέρουν βάρος στη πλάτη τους και παρακαλούν τον Θεό να τους ελευθερώσει, για ν' αλλάξουν τις συνθήκες, να μπουν στη νέα ζωή.

 

Ο Μωυσής πάλι έγραψε ότι ο Θεός έκανε τον Αδάμ από κόκκινο χώμα, γι' αυτό και τον ονόμασε κόκκινο άνθρωπο - άνδρα. Την Εύα πάλι την έκανε από το πλευρό του Αδάμ, γι' αυτό και την ονόμασε ανδρίδα, γυναίκα. Συχνά ακούτε τις γυναίκες να λένε: Γιατί ο Θεός μας έκανε γυναίκες; - Γιατί δεν υπήρχε αρκετό κόκκινο χώμα. Ο άνδρας και η γυναίκα ξεχωρίζουν από τη φύση της ύλης από την οποία έχουν δημιουργηθεί. Αυτό το οποίο έγινε από χώμα, έχει μία φύση, αυτό που έχει γίνει από πλευρό, έχει εντελώς άλλη φύση.

 

Όταν λέμε ότι τα πράγματα ξεχωρίζουν ουσιαστικά, εννοούμε ότι ξεχωρίζουν ως προς την μορφή, ως προς το περιεχόμενο και ως προς την έννοια. Η μορφή των πραγμάτων είναι ανθρώπινη, το περιεχόμενο είναι πνευματικό, και η έννοια θεία. Η έννοια των πραγμάτων συνδέεται με τη μορφή, το περιεχόμενο και την έννοια. Κάθε τι το οποίο δεν έχει έννοια, καταστρέφει τα πράγματα. Η έννοια ανανεώνει τα πράγματα. Το Θείο δίνει νόημα στα πράγματα, τα κάνει δροσερά, καθαρά - τα ανανεώνει.

 

Είναι καιρός πια οι άνθρωποι να μπουν στην Θεία ζωή, να δώσουν τόπο στις Θείες ιδέες μέσα τους. Αυτές οι ιδέες δίνουν νόημα στη ζωή τους, και όχι στην ανθρώπινη. Κάποιοι θέλουν να είναι πλούσιοι, δυνατοί, μορφωμένοι, αλλά ούτε ο πλούτος, ούτε η δύναμη, ούτε η μάθηση είναι σε θέση να δώσουν νόημα στην ανθρώπινη ζωή. Κάθε τι το οποίο αποκτάται απέξω, δεν έχει δύναμη να δώσει νόημα στη ζωή. Μόνο το Θείο μπορεί να της δώσει νόημα. Όταν η ζωή του ανθρώπου αποκτήσει νόημα, αυτός βλέπει πια μπροστά του όλες τις δυνατότητες για να επιτύχει στα ιδανικά του. Αυτό σημαίνει ο στίχος από την Γραφή: "και θα περνάς από την δόξα σε δόξα." Όσο περνάει από δόξα σε δόξα ο άνθρωπος ζει στο θείο. Εάν περνάει από εντιμότητα σε ατιμία, έχει εκπέσει στο ανθρώπινο. Τι πρέπει να κάνει αυτός ο άνθρωπος; - Το μόνο πράγμα που μπορεί να τον σώσει, είναι να βγει από το ανθρώπινο και να μπει στο θείο. Η Θεία ζωή είναι ζωή της δουλειάς. Εκεί ο καθένας δουλεύει, χωρίς να περιμένει τους άλλους. Δουλειά και μελέτη - αυτό απαιτεί η Θεία ζωή από τον άνθρωπο. Μόνον έτσι θα καταλάβει ο άνθρωπος την ουσία της.

 

Όταν μελετάτε την ζωή, θα αρχίσετε να διακρίνετε από μόνοι σας τις διαφορές μεταξύ του ανθρώπινου και του θείου. Αυτές οι διαφορές εμφανίζονται ιδιαίτερα ξεκάθαρα στην αγάπη. Ο άνδρας αγαπάει την γυναίκα, είναι έτοιμος για κάθε θυσία γι' αυτήν. Όταν παντρευτούν, απ' τον πρώτο χρόνο κιόλας, η ζωή τους καταστρέφεται. - Γιατί; - Γιατί αυτή επέτρεψε στον εαυτό της να κοιτάξει άλλον άντρα. Αυτό είναι ανθρώπινη αγάπη. Η Θεία αγάπη δεν κάνει τέτοια διάκριση μεταξύ των ανθρώπων. Και να υπάρχει κάποια διαφορά, αφορά στην μορφή των πραγμάτων, και όχι στο περιεχόμενο και στην ουσία τους. Εκτός αυτού, στην ανθρώπινη αγάπη υπάρχει κάθοδος, ενώ στην Θεία υπάρχει άνοδος. Όταν κάποιος λέει ότι δεν μπορεί να υπομένει τους ανθρώπους, υπονοεί ότι ζει ακόμη μέσα στην ανθρώπινη αγάπη. Κι όσο απογοητεύεστε από τους ανθρώπους, είστε στην ανθρώπινη ζωή. Όσο τα μυαλά σας σκοτεινιάζουν από γνώσεις, είστε στην ανθρώπινη επιστήμη. Η ευτυχία υπάρχει μόνο στη Θεία ζωή. Η αληθινή επιστήμη υπάρχει μόνο στη Θεία ζωή. Κι η ανθρώπινη επιστήμη έχει θέση, όμως της λείπει εκείνη η αληθινή σχέση η οποία συνενώνει όλα τα γεγονότα, όλα τα φαινόμενα κι όλους τους νόμους σε ένα. Αυτή είναι η αιτία όπου όλα τα γεγονότα και τα φαινόμενα στην ανθρώπινη επιστήμη είναι διαχωρισμένα σαν τα αντικείμενα στο Μουσείο. Αν πάτε σε κάποιο λαϊκό Μουσείο, εκεί θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από πεταμένα αντικείμενα, από τα οποία δύσκολα μπορεί να βγει συμπέρασμα για το ποια ήταν η ζωή αυτού του έθνους. Αν πάτε σε κάποιο Μουσείο Φυσικών Επιστημών, εκεί θα δείτε πεταμένα κόκαλα, κρανία από διαφορετικά ζώα, από τα οποία δύσκολα μπορεί να βγει συμπέρασμα για τη μορφή τους.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν φθάσει σε πιο υψηλή φάση ανάπτυξης. Από τα κόκαλα των αντιστοίχων ζώων, αυτοί αποκατάστησαν τις παλιές μορφές από το ζωικό βασίλειο. Όχι μόνον αυτό, αλλά ταυτόχρονα μελετούν τα κεφάλια των ανθρώπων κι από εκεί καθορίζουν τα χαρακτηριστικά τους με τις παραμικρότερες λεπτομέρειες. Σαν συμπέρασμα των αποτελεσμάτων τους, λένε ότι όλα τα ανθρώπινα κεφάλια δεν είναι το ίδιο σωστά. Επομένως, όταν κάποιος ρωτάει τι να κάνει για να καλυτερέψει την ζωή του, μπορούμε απευθείας να του απαντήσουμε: Για να καλυτερέψεις την ζωή σου, πρέπει να αλλάξεις πρώτα το κεφάλι σου. - Πώς θα το αλλάξω; - Σαν μπεις στη Θεία ζωή. Μόνο η Θεία ζωή έχει την δύναμη ν' αλλάξει το ανθρώπινο κεφάλι. Κάθε ενέργεια χρησιμοποιείται λογικά μόνο στη Θεία ζωή. Εκεί, ο θυμός και η προσβολή δεν έχουν θέση. Αυτές είναι ενέργειες οι οποίες σας βάζουν στην δουλειά και δίνουν καλά αποτελέσματα. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τις αρετές. Για παράδειγμα, η γενναιοδωρία, όταν εφαρμοστεί στην ώρα της, μπορεί να δώσει καλούς καρπούς. Η γενναιοδωρία, όταν δεν εφαρμοστεί στην ώρα της, προκαλεί μια σειρά ζημιών και δυστυχιών. Ποια γενναιοδωρία είναι αυτή η οποία πεθαίνει τον άρρωστο; Πάτε σ' έναν άρρωστο και του δίνετε πολύ φαγητό. Αυτός δοκιμάζει το φαγητό, του αρέσει, και τρώει πολύ. Την άλλη μέρα, η κατάσταση του χειροτερεύει. Σ' αυτή την περίπτωση, είναι προτιμότερο να είστε τσιγκούνηδες παρά γενναιόδωροι.

 

Κι έτσι, όταν οι άνθρωποι παραπονιούνται για τα βάσανα τους, αυτό δείχνει ότι είναι ακόμη στην ανθρώπινη ζωή. Σ' αυτή την ζωή, πράγματι οι δυστυχίες και τα βάσανα φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Παρ' όλ' αυτά, οι άνθρωποι ψάχνουν την ευτυχία. Έχουν δίκιο, αλλά πρέπει να ξέρουν τον δρόμο απ' τον οποίο μπορεί να έρθει η ευτυχία. Συναντάτε έναν φτωχό αλλά ταλαντούχο τραγουδιστή. Εσείς αρχίζετε να σκέφτεστε πώς να τον βοηθήσετε. Αυτός ο ίδιος μπορεί να βοηθήσει μόνος του τον εαυτό του. - Πώς; - Με δύο τρόπους: Ή σαν συνηθισμένος ζητιάνος, ή σαν τραγουδιστής. Εάν τεθεί στην κατάσταση του συνηθισμένου ζητιάνου, θ' απλώνει το χέρι στον ένα και στον άλλον, και θα περιμένει να του δώσουν κάτι. Ο κάθε ένας, περνώντας δίπλα του, θα του ρίχνει με δυσαρέσκεια ένα-δύο λέβα και θα λέει: "Θα του δώσω κάτι μόνο και μόνο για να τον αποφύγω." Εάν, πάλι, εμφανιστεί σαν τραγουδιστής, ο κάθε ένας που περνάει, θα έχει επιθυμία να του δώσει κάτι, και, σαν ταλαντούχο τραγουδιστή, θα τον βοηθήσει με τα χρήματα του. Όταν έχεις ταλέντο να τραγουδάς, πρέπει να χρησιμοποιείς το ταλέντο σου, για να αποκτήσεις κάτι ουσιαστικό. Τραγουδά, εφάρμοσε το Θείο μέσα σου για να καλυτερέψεις την ζωή σου. Εάν έχεις δύναμη, εφάρμοσε κι αυτήν. Εάν έχεις υπομονή, κοίταξε κι αυτήν να την εφαρμόσεις. Κάθε πράγμα πρέπει να εφαρμόζεται στον σωστό τόπο και χρόνο. Πρέπει να έχεις υπομονή, αλλά όχι μέχρι του σημείου ν' αφήνεις τα παιδιά να σε χτυπούν. Δεν υπάρχει καμία φιλοσοφία στο να αφεθείς στα παιδιά να σε χτυπούν.

 

Τώρα, να μελετάτε ταυτόχρονα και την ανθρώπινη και την Θεία ζωή, και, ό,τι καταλάβετε, να το εφαρμόσετε στην προσωπική σας ζωή. Να φυλάγεστε από το ξίνισμα. Το ξίνισμα είναι ιδιότητα της ανθρώπινης ζωής, αλλά όχι και της θείας. Στη Θεία ζωή, οι καρποί δεν ξινίζουν. Εκεί δεν γίνεται καμία ζύμωση. Το ανθρώπινο στέκεται όρθιο μπροστά στο θείο. Για να βοηθηθεί ο άνθρωπος, είναι αρκετό να έχει δυνατή επιθυμία να καλυτερέψει την ζωή του. Τα ανώτερα όντα από τον Θείο κόσμο κατεβαίνουν κοντά του και τον βοηθούν. - Πώς γίνεται αυτό; - Με διάφορους τρόπους: Εξωτερικά, με άλλους προοδευμένους ανθρώπους, και εσωτερικά, με τον ίδιο τον άνθρωπο. Εάν πεις κάποιο ψέμα, αμέσως θα σε διορθώσουν. Θα σου αποδείξουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να διορθωθεί μόνο μέσα από την αλήθεια.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι βαδίζουν προς την πρόοδο. Δεν υποπτεύονται καν ότι η πρόοδος έγκειται στην εύρεση της αλήθειας, στην βαθιά εσωτερική κατανόηση των πραγμάτων. Όποιος έχει εσωτερική κατανόηση των πραγμάτων, αυτός, σταδιακά, τα βγάζει πέρα με τις δυσκολίες της ζωής του. Αυτό σημαίνει να περάσει ο άνθρωπος από την ανθρώπινη στη Θεία ζωή. Και τότε, εάν ήταν αδύνατος, μέσος, μαθητής, αρχίζει να αναπτύσσει τα χαρίσματα του και γίνεται χαρισματικός μαθητής. Όμως, εάν κάποιος επιστρέφει από την Θεία στην ανθρώπινη ζωή, σταδιακά χάνει τα χαρίσματα του και γίνεται συνηθισμένος, μέσος μαθητής. Για να μην εκπέσει σ' αυτήν την κατάσταση, ο άνθρωπος πρέπει να είναι άγρυπνος. Όσο ο άνθρωπος σκέφτεται ότι έχει δίκιο σε όλα, όσα ξέρει και κάνει, βρίσκεται στην ανθρώπινη ζωή. Στην ανθρώπινη ζωή δεν υπάρχει ευτυχία. Εκεί ο άνθρωπος μπορεί να μελετάει, αλλά ευτυχισμένος δεν μπορεί να είναι. Κάποιο αγόρι θέλει να παντρευτεί με κάποια όμορφη, πλούσια κόρη, να είναι ευτυχισμένο. Τι ευτυχία περιμένει από γάμο που δεν βασίζεται στην αγάπη; Οι γύρω του θ' αρχίσουν να ψάχνουν για κορίτσι και θα αφουγκράζονται ποιος θα τους προτείνει μια καλή, όμορφη και πλούσια κόρη. Οι γονείς της κόρης, που θέλουν να απελευθερωθούν απ' αυτήν, θα δεχθούν τον νεαρό στο σπίτι τους ευγενικά: θα τον φιλοξενήσουν, θα του μιλήσουν γλυκά, μέχρι να τον εξαπατήσουν. Όταν ο νέος παντρευτεί με την κοπέλα, οι γονείς της θ' αναστενάξουν ήρεμα και θα πουν: "Μέχρι τώρα εμείς την κουβαλούσαμε στην πλάτη μας, αλλά από τώρα και στο εξής θα την κουβαλάς εσύ." - Όχι, έτσι δεν διαλέγουμε κορίτσι. Όταν κάποιος νεαρός θέλει να μελετήσει τον χαρακτήρα της κοπέλας που του αρέσει, πρέπει να μπει στο σπίτι της σαν υπηρέτης. Όταν δεν τον γνωρίζουν, όταν δεν ξέρουν τις διαθέσεις του, οι γονείς του κοριτσιού όπως και το ίδιο το κορίτσι θα εμφανιστούν έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα. Έτσι κι ο Θεός δοκιμάζει τους ανθρώπους. Στέλνει κάποιον άγγελο ανάμεσα τους και κοιτάζει πώς θα συμπεριφερθούν σ' αυτόν. Από την στάση των ανθρώπων προς αυτόν τον άγγελο αναγνωρίζεται ο χαρακτήρας τους.

 

Οι άνθρωποι ωθούνται προς τον ουρανό, προς την Θεία ζωή, επειδή δεν είναι ικανοποιημένοι από την δική τους ζωή. Όμως, βλέπουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν αυτό το οποίο επιθυμούν. - Γιατί; - Επειδή έχουν πολλές αμαρτίες που πρέπει να εξαγοράσουν. Πράγματι, όσο δεν διορθώνουν τα λάθη τους, όσο δεν εξαγοράζουν τις αμαρτίες τους, οι άνθρωποι δεν θα εγκαταλείψουν την γη. Πρέπει να δουλέψουν εντατικά πάνω στον εαυτό του, να διορθώσουν τα λάθη τους, να διορθώσουν τις μορφές τους, και τότε να περιμένουν το ξύπνημα του Θείου μέσα τους. Το Θείο είναι κάτι άπιαστο. Μέχρι να το δει για μια στιγμή στον άνθρωπο, την δεύτερη στιγμή δεν υπάρχει. Η πιο μικρή παρέκκλιση του ανθρώπου από τον σωστό δρόμο είναι σε θέση να κλείσει τον δρόμο του Θείου μέσα του. Κατανόηση, συνειδητότητά απαιτείται από τον άνθρωπο για να αντιληφθεί σε τι έγκειται η Θεία αρχή.

 

Πολλοί νομίζουν ότι, όταν μπουν στον Θείο κόσμο, θ' αποκτήσουν αυτό το οποίο ψάχνουν. - Εάν μπείτε στην Θεία ζωή, πρέπει να δώσετε όλα όσα έχετε κερδίσει. Όταν πάτε στον άλλο κόσμο, πρέπει να πάρετε μαζί σας όλο το κεφάλαιο που έχετε κερδίσει στη γη, και να πείτε: "Ορίστε, τα πάντα που κέρδισα, είναι στη διάθεση σας." Τα έλλογα όντα θα σας δεχτούν καλά και θα σας χαιρετίσουν με τις λέξεις: "Καλώς ήρθατε!" Επομένως, όταν πηγαίνετε στον Θείο κόσμο, πρέπει να είστε έτοιμοι να δώσετε όλο σας τον πλούτο. Όταν τα δώσετε όλα, θα τα αποκτήσετε όλα.

 

"Η Θεία αγάπη φέρει την πλήρη ζωή."

 

6. Καθολική ομιλία, που έγινε στις 26 Αυγούστου 1936, στις 5 π.μ., Σόφια - Τζγκρεβ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...