Jump to content

1936_08_23 Διεισδυτικότητα


Ани

Recommended Posts

Διεισδυτικότητα

 

"Έτι πολλά έχω να είπω προς εσάς, δεν δύνασθε όμως τώρα να βαστάζητε αυτά. " (Κατά Ιωάννην, 16:12)

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι ζουν σε έναν ασταθή κόσμο, δηλαδή στον κόσμο τον οποίο δεν μπορεί να στηρίζεται κάποιος. Αυτό δεν πρέπει να σας ενοχλεί, επειδή είστε ταξιδιώτες, δεν μπορείτε να μην περάσετε απ' αυτόν τον κόσμο. Δεν ξέρετε γιατί πρέπει να περάσετε μέσα από αυτόν τον κόσμο. Πολλά πράγματα ακόμη δεν ξέρετε, επειδή δεν μπορείτε να τα αντέξετε. Οι σύγχρονοι επιστήμονες έχουν μεγάλες βιβλιοθήκες, διαβάζουν διάφορα βιβλία, κάνουν επιστημονικές μελέτες, όμως, στο τέλος, λίγα ξέρουν. Παρ' όλ' αυτά, νομίζουν ότι ξέρουν πολλά. Ουσιαστικά, ο άνθρωπος ξέρει μόνο τόσα όσος είναι ο δρόμος που έχει βαδίσει. Έξω από τον δρόμο, τίποτε δεν ξέρει. Ο άνθρωπος μόλις τώρα αρχίζει να μελετάει το δρόμο, τον οποίο δεν έχει βαδίσει. Επομένως, πρέπει να εξετάζετε τη ζωή έτσι όπως τη βλέπετε, όπως είναι στην πραγματικότητα.

 

Λέτε: Αφού ξέρουμε τόσα λίγα, πώς να μας δεχτούν οι διάφορες κοινωνίες στη γη; - Θα σας δεχτούν με δύο τρόπους: σαν πλούσιους ή φτωχούς, σαν επιστήμονες ή αγράμματους. Εάν είστε πλούσιοι, θα σας δεχτούν καλά- εάν είστε φτωχοί θα σας δεχτούν ψυχρά, γιατί ξέρουν ότι πάτε να πάρετε κάτι. Εάν είστε μορφωμένοι, θα σας δεχτούν μ' έναν τρόπο, εάν δεν είστε μορφωμένοι, θα σας δεχτούν με άλλο τρόπο. Μετά, εσείς θα απορείτε γιατί τα πράγματα δεν γίνονται έτσι όπως θέλετε ή όπως τα περιμένετε. Τα πράγματα δεν γίνονται όπως τα περιμένετε, γιατί δεν έχετε μέσα σας αυτό που πρέπει. Δηλαδή, σας λείπει κάτι. Επειδή δεν ξέρετε ότι σας λείπει κάτι, όταν κάνετε μία δουλειά, νομίζετε ότι όλα γίνονται όπως πρέπει. Ουσιαστικά, δεν είναι έτσι. Η νέα ζωή στην οποία προετοιμάζεστε να μπείτε, απαιτεί σωστή σκέψη, σωστές αντιλήψεις, κι όχι αυτές που έχετε. Για παράδειγμα, εάν κάποιος άνθρωπος δεν σας δώσει αυτό που περιμένετε, αμέσως στρέφεστε εναντίον του. Σωστές σχέσεις είναι αυτές;

 

Τώρα, σας μιλάω ελευθέρα για να απελευθερωθείτε από τις πλάνες σας. Οι πλάνες δεν προέρχονται από τη ζωή, βρίσκονται μέσα σας. Εσείς περιμένετε κάτι το οποίο δεν μπορεί να σας δοθεί, και, εάν δεν το λάβετε αμέσως, απογοητεύεστε και λέτε ότι η ζωή δεν έχει έννοια. Δεν θα σας εξηγήσω γιατί δεν μπορεί να σας δοθεί αυτό που περιμένετε. Δεν θα το αποκαλύψω τι είναι αυτό που περιμένετε. Αυτό είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο. Το βασικό είναι να ξέρετε ότι δεν θα σας δοθούν τα πράγματα με τον τρόπο που περιμένετε. Όλα τα πράγματα που περιμένετε, θα έρθουν με το δικό τους τρόπο. Πρέπει γι' αυτό να απογοητεύεστε; Εάν η ζωή σας δεν έχει νόημα, τότε βρίσκεστε στον κόσμο των πλανών. Για σας είναι βασικό να διαχωρίζετε την αληθινή λύπη και την αληθινή χαρά. Όσον αφορά τη μελλοντική ζωή, δεν υπάρχει λόγος να τη σκέφτεστε. Η τωρινή ζωή είναι βασική. Αυτή να χρησιμοποιείτε σωστά. Όταν η τωρινή σας ζωή είναι καλή, και η μελλοντική σας θα είναι καλή.

 

Κι έτσι, από σας απαιτείται να απελευθερώσετε την συνειδητότητά σας από τους άχρηστους στόχους, δηλαδή από εκείνους τους στόχους που σήμερα δεν μπορείτε να επιτύχετε. Δεν είναι άσχημο να έχει στόχους ο άνθρωπος, αλλά έχει στόχους, που με κανέναν τρόπο δεν μπορούν να επιτευχθούν. Υπάρχουν στόχοι οι οποίοι είναι εφικτοί. Για παράδειγμα, σήμερα μπορείτε να πάρετε ένα συνηθισμένο μεσημεριανό, αλλά μπορείτε να έχετε κι ένα βασιλικό μεσημεριανό. Πρέπει να ενοχλείστε εάν δεν λάβετε το βασιλικό γεύμα; Τι θα χάσετε εάν δεν σας δοθεί το βασιλικό γεύμα; Για σας είναι βασικό να φάτε ωραία, να είστε ικανοποιημένοι από την τροφή, κι αυτό μπορεί να γίνει μ' ένα συνηθισμένο γεύμα. Ή, όταν δεν έχει εξουσία, πρέπει ο άνθρωπος να είναι δυσαρεστημένος από τη ζωή; Ο άνθρωπος μπορεί να έχει τέτοια εξουσία με την οποία να αποκτήσει πολλές δυστυχίες και βάσανα. - Όχι, και να έχετε εξουσία, δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Επομένως, όταν έχετε ως στόχο κάτι, πρέπει να ξέρετε γιατί το θέλετε και πώς να το εφαρμόσετε. Εάν αποκτήσετε αυτό το οποίο έχετε ως στόχο και δεν μπορείτε να το εφαρμόσετε σωστά, θα κάνετε μία σειρά από λάθη. Τα λάθη δείχνουν ότι δεν έχετε γνώση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το έχετε. Πρέπει να μάθετε να διαχωρίζετε τα πράγματα, να ξέρετε από πού έρχονται. Σαν φτάσετε σ' αυτή τη διάκριση, θα μπορείτε εν καιρώ να χρησιμοποιήσετε αυτό το οποίο σας δίνεται. Για παράδειγμα, προσπαθείτε με τα χρόνια να επιτύχετε κάτι. Μόλις είστε μπροστά στην επιτυχία του, και κάποιος έρχεται να σας πει κάτι. Αυτό είναι παγίδα με την οποία θέλουν να σας αποσπάσουν την προσοχή σας. Εάν αποσπαστεί η προσοχή σας, χάνετε πια την ευχάριστη στιγμή. Μόλις χάσετε αυτή τη στιγμή, αποτραβιέται κι ο πειρασμός. Γι' αυτό πράγματι έχει ειπωθεί: Ένας τρόπος ομιλίας υπάρχει μόνο. Μέχρι να είστε σε θέση να διακρίνετε αυτόν τον τρόπο ομιλίας, θα ψεύδεστε πολύ και συχνά θα χάνετε τις ευχάριστες περιπτώσεις της ζωής σας. Γι' αυτό ο Χριστός λέει: "Εγώ ήρθα στον κόσμο για να δοξάσω Αυτόν ο οποίος με έστειλε!."

 

Επομένως, πρέπει να δουλεύετε συνειδητά πάνω στον εαυτό σας για να απελευθερωθείτε από τις δικές σας προσωπικές απόψεις όπως και από τις εξωτερικές επιδράσεις. Οι σύγχρονοι άνθρωποι εξετάζουν τα πράγματα με βάση τις προσωπικές αντιλήψεις τους, κι όταν κάτι δεν γίνει σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους, αμέσως το αρνούνται, πλανώνται και λένε ότι αυτό δεν είναι αληθινό, δεν είναι έτσι. Από τη δική τους οπτική γωνία, είναι σωστοί, όχι όμως κι απ' την οπτική γωνία της απόλυτης αλήθειας. Ο δρόμος τον οποίο βαδίζουν, δεν είναι σωστός. Έτσι λοιπόν, όλοι οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν ότι, εφ' όσον στο δρόμο τους συναντούν ως εμπόδιο τον υπηρέτη τους, τον φίλο τους, τον συγγενή τους, δεν βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Δεν έχουν φθάσει ακόμη στην αιώνια ζωή, αλλά σκοντάφτουν στη μεταβατική, στην προσωρινή ζωή. Όσο είναι στην προσωρινή ζωή, ο άνθρωπος κοιτάει με ζήλια τον άλλο. Όταν κοιτάζει τον γιο του φίλου του, ζηλεύει που είναι υγιής και ζωντανός ενώ ο δικός του γιος έφυγε για τον άλλο κόσμο. - Γιατί πρέπει να ζηλεύεις; Να χαίρεσαι τον γιο του φίλου σου. - Να του δίνεις ευχές, κι ίσως ο δικός σου γιος να χαίρεται περισσότερο. - Τι θα χαρείς σ' αυτό που δεν είναι δικό σου και που πάντα μπορείς να το χάσεις;

 

Τι παρουσιάζει η προσωρινή ζωή; Είναι η ζωή η γεμάτη με διασκεδάσεις. Οι διασκεδάσεις υπάρχουν όχι μόνο σε σχέση με τους ανθρώπους αλλά και στην ίδια την επιστήμη. Οποιαδήποτε επιστήμη και να πάρετε, μαζί με το σοβαρό σ' αυτήν θα συναντήσετε και μία σειρά διασκεδάσεις. Πίσω απ' αυτές τις διασκεδάσεις κρύβεται κάτι ουσιαστικό. Ο Απόστολος Παύλος λέει: "Όταν ήσασταν παιδί, σκεφτόσασταν σαν παιδί. Όταν ενηλικιωθήκατε, αφήσατε τις παιδικές υποθέσεις." Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε τα παιδικά πράγματα προκαταβολικά. Όσο είστε παιδιά, θα ζείτε σαν παιδιά. Όταν γίνετε ενήλικες, απαιτείται από εσάς βαθιά κατανόηση των πραγμάτων. Για παράδειγμα, συχνά σας μιλάω για την αγάπη, όμως εσείς καταλαβαίνετε με άλλο τρόπο. Τι δείχνει αυτό; - Ότι ακόμη είστε παιδιά στις αντιλήψεις σας. Θα φτάσει μια μέρα όπου θα μεγαλώσετε και θα κοιτάξετε τα πράγματα σαν μεγάλοι. Δεν μπορείτε να φτάσετε ακόμη σ' εκείνη τη βαθιά κατανόηση που είναι απαραίτητη για την ψυχή σας.

 

Τώρα εγώ σας μιλάω ακριβώς γι' αυτό το οποίο σας είναι απαραίτητο, για τη σωστή κατανόηση και την εφαρμογή. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά πρέπει να παραιτηθείτε από πολλές υποθέσεις. Για σας είναι βασικό να ξέρετε πώς να παραιτηθείτε από τα άχρηστα πράγματα, απ' αυτά τα οποία σας εμποδίζουν. Η νέα διδασκαλία δεν υπομένει καθόλου ανησυχίες. Όσο ανησυχεί ο μαθητής, δεν μπορεί να μάθει. Όταν αρχίζει να μαθαίνει, είναι σε θέση να δει ότι τα πράγματα δεν βαδίζουν όπως πρέπει, κι αρχίζει ν' ανησυχεί. Η ανησυχία τον εμποδίζει, γι' αυτό σταματάει τη δουλειά. Η ομορφιά στη ζωή έγκειται πράγματι στο ότι, όταν οι δουλειές του ανθρώπου δεν πάνε καλά, αυτός και πάλι δεν ανησυχεί. Θα πείτε: Άλλο πράγμα είναι όταν οι δουλειές του ανθρώπου πηγαίνουν καλά. - Αυτό εξαρτάται από τις αντιλήψεις του.

 

Δύο κότες έκαναν βόλτα σε δύο γειτονικές αυλές. Η μία ήταν ευχαριστημένη, γιατί ο κύριος της της έδινε τροφή κάμποσες φορές τη μέρα. Αυτή έκανε βόλτα ικανοποιημένη στην αυλή, χαιρόταν τη ζωή, γιατί οι δουλειές της ήταν τακτοποιημένες. Δεν υπέθετε καθόλου ότι ο κύριος της είχε υπ' όψη του το κρέας της. Όταν θα έβλεπε ότι ήταν αρκετά παχιά, θα της έβαζε το μαχαίρι στο λαιμό και θα την έσφαζε. Κάποια στιγμή, αυτή η κότα θα χάσει ότι κέρδιζε. Η άλλη κότα βαδίζει στη γειτονική αυλή δυσαρεστημένη - δεν έχει τροφή. Από δω ψάχνει, από κει ψάχνει, τίποτε δεν βρίσκει. Κάποια στιγμή, ο κύριος της θυμάται ότι η κότα του δεν έχει φαει, και της ρίχνει λίγους σπόρους. Μετά πάλι την ξεχνάει. Πάει αυτή η κότα στην αυλή, ανησυχεί ότι δεν έχει τι να φαει, κι οι δουλειές της δεν πάνε καλά. Όταν την κοιτάξει ο κύριος της, λέει: Για τίποτε δεν κάνει αυτή η κότα, είναι μόνο πετσί και κόκαλο. Αυτός είναι δυσαρεστημένος γιατί δεν μπορεί να τη σφάξει, αλλά η κότα φυλάει τη ζωή της. Ποια κατάσταση είναι προτιμότερη: η κατάσταση της ταϊσμένης ή της αδύνατης κότας; - Ούτε της μιας, ούτε της άλλης. Και οι δύο κότες βρίσκονται σε άσχημες συνθήκες. Στο τέλος, και τις δύο κότες τις περιμένει ο θάνατος: η πρώτη θα πεθάνει από το μαχαίρι του κυρίου της, ενώ η δεύτερη από την αδυναμία της, από την έλλειψη της τροφής. Παρ' όλ' αυτά, οι άνθρωποι λένε: "Το μη χείρον βέλτιστο." Πράγματι, πολλές φορές στη ζωή του ανθρώπου έρχεται μία μικρότερη δυστυχία για να τον απελευθερώσει από τη μεγαλύτερη. Πολλές φορές, πάλι, η μικρή δυστυχία φέρει μαζί της μεγάλη ευτυχία.

 

Αυτά είναι παραδείγματα από τη ζωή από τα οποία δεν μπορούμε να κρίνουμε για τις σωστές τους εκδηλώσεις. Θα έρθει κάποιος να μου πει ότι μίλησε με το Χριστό, ότι ξέρει πολλά πράγματα, ότι διάβασε πολλά βιβλία, κ.ο.κ. Αφού διάβασε τόσα πολλά, κι αφού ξέρει πολλά, ας πει τι καταλαβαίνει από το στίχο όπου ο Χριστός είπε: "Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή." Αυτός θα πει ότι καταλαβαίνει την έννοια αυτού του στίχου, αλλά δεν ξέρει πώς να τον εφαρμόσει. Αυτό δεν είναι γνώση. Η αληθινή γνώση περιλαμβάνει ταυτόχρονα την κατανόηση και την εφαρμογή. Να γιατί λέω: Είναι καιρός πια ο άνθρωπος να παραιτηθεί από την παλιά γνώση και να δεχτεί τη νέα και να την εφαρμόσει στη ζωή του. Για να ντυθεί με νέα ρούχα, ο άνθρωπος πρέπει να βγάλει οπωσδήποτε τα παλιά. Αυτή είναι η σωστή κατάσταση. Εάν δεν θέλει να βγάλει τα παλιά του ρούχα, μπορεί να φορέσει τα νέα πάνω στα άλλα, όμως μ' αυτό μόνο θα μεγαλώσει το βάρος του, χωρίς ν' αποκτήσει τίποτε ουσιαστικό. Τα παλιά ρούχα πρέπει να μείνουν στην άκρη, και τα νέα να φορεθούν. Σ' αυτό έγκειται η ομορφιά της ζωής. - Πού πρέπει ν' αφήσουμε τα παλιά μας ρούχα; - Κοιτάξτε τι κάνει το φίδι. Μόλις βγάλει το παλιό του δέρμα, το αφήνει καταγής σαν άχρηστο και συνεχίζει το δρόμο του. Κάντε κι εσείς σαν κι αυτό. Με δυο λόγια: το παλιό θα το αφήσετε στην άκρη να μη σας εμποδίζει, ενώ το νέο θα το φορέσετε. Ντυθείτε με τη νέα ζωή, με τη νέα αγάπη, με όλα τα νέα.

 

Τώρα, όταν ακούτε να σας λέω για τη νέα αγάπη, δηλαδή την αγάπη που φέρνει η νέα κουλτούρα, απορείτε πώς είναι δυνατό ν' αγαπάει ο άνθρωπος όλους τους ανθρώπους. Οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν έχουν αντίληψη του τι σημαίνει ο άνθρωπος να αγαπάει όλους τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, ο ένας άνθρωπος είναι πλούσιος και ο άλλος φτωχός. Ο ένας είναι δυνατός και ο άλλος αδύνατος. Μπορείτε να τους αγαπάτε όλους το ίδιο; Για να αγαπάτε όλους τους ανθρώπους το ίδιο, πρέπει να κοιτάτε τις διάφορες τους καταστάσεις ως διαφορετικές υπηρεσίες στη ζωή. Αυτά είναι εξωτερικά πράγματα τα οποία δεν έχουν τίποτε κοινό με την ίδια τη ζωή. Αυτός που σήμερα είναι πλούσιος, αύριο θα είναι φτωχός. Αυτό το οποίο σήμερα είναι αδύνατο, αύριο θα είναι δυνατόν. Ο άνθρωπος είναι κύριος μόνο σ' αυτό στο οποίο μπορεί ο ίδιος να εισχωρήσει. Αυτό, πάλι, το οποίο εισχωρεί στον άνθρωπο, είναι ο κύριος του. Η σπίθα της φωτιάς η οποία εισχωρεί στο ξύλο, είναι κύριος όλης της φωτιάς. Γενικά, η ύλη κι η δύναμη στη φύση αλληλοδιεισδύουν. Οι γνώσεις επίσης εισδύουν η μία μέσα στην άλλη. Κι οι άνθρωποι αλληλοδιεισδύουν, με αποτέλεσμα κανένας άνθρωπος να μην είναι ελεύθερος. - Μα, εγώ είμαι ελεύθερος. - Εσύ νομίζεις ότι είσαι ελεύθερος. Ουσιαστικά δεν είσαι ελεύθερος. - Γιατί οι άνθρωποι διεισδύουν ο ένας μέσα στον άλλον; - Γιατί συναντούν στο δρόμο τους εμπόδια, κι όταν διεισδύουν ο ένας μέσα στον άλλον, φτιάχνουν δρόμο για να απελευθερωθούν από τα εμπόδια.

 

Ο Χριστός λέει στους μαθητές του: "Πολλά ακόμη έχω να σας πω, όμως τώρα δεν είστε έτοιμοι. Όταν το Πνεύμα της αλήθειας έρθει σε σας, αυτό θα σας οδηγήσει." - Σε τι; - Σ' αυτό το οποίο σήμερα δεν είστε έτοιμοι να αντέξετε. Επομένως, όταν φθάσει στην αληθινή γνώση, ο άνθρωπος είναι ελεύθερος πια. Όταν αποκτήσει ελευθερία, ο άνθρωπος πρέπει να χαίρεται. Όμως, όσο είναι στο σχολείο, όσο μελετάει, δεν μπορεί να χαίρεται. Δηλαδή, ο άνθρωπος μπορεί να χαίρεται για εκείνο το οποίο κέρδισε. Αν χαίρεται για εκείνο που νομίζει ότι κέρδισε, αλλά που, στην ουσία, δεν το κέρδισε, αυτό είναι πλάνη. Η αληθινή χαρά βρίσκεται στη νέα ζωή. Πώς θα εκφράσετε τη νέα ζωή; Όπως και να βασανίζεστε να την εκφράσετε, θα χρησιμοποιήσετε πάλι την παλιά γλώσσα, τις παλιές μορφές. Θα πείτε, για παράδειγμα, ότι πρέπει να αγαπήσουμε το πνευματικό μέσα στον άνθρωπο. - Πώς να αγαπηθεί το πνευματικό; Άλλος πάλι θα πει ότι η αγάπη πρέπει ν' αγκαλιάσει τον άνθρωπο. - Πώς αγκαλιάζεται ο άνθρωπος; Ό,τι και να πείτε, χρησιμοποιείτε ακαθόριστα σχήματα με εξωτερικά εμβλήματα. Η δύναμη του ανθρώπου δεν έγκειται σ' αυτό το οποίο λέει, αλλά στην εσωτερική σημασία. Από την άλλη μεριά, για να αγαπάτε τον άνθρωπο, δεν είναι αρκετό μόνο να τον αγκαλιάζετε, αλλά πρέπει και να εισχωρήσετε μέσα του. Και οι λαϊκοί και οι θρησκευόμενοι άνθρωποι μελετούν αυτόν τον νόμο, για να μπορούν να επιδρούν ο ένας επί του άλλου. Όταν κάποιος άνθρωπος εισχωρήσει μέσα σας, μπορεί να καταλάβει και τις καλές και τις κακές σας πλευρές, και μ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να σας βοηθάει. Μόνον ο άνθρωπος ο οποίος αγαπάει μπορεί να βοηθάει. Εάν δεν σας αγαπάει, μπορεί να σας πει ψέματα. Ψέματα δεν λένε μόνον οι συνηθισμένοι άνθρωποι, αλλά ακόμη και οι σπουδαίοι προφήτες, οι άγιοι και οι επιστήμονες. - Πώς να τους πούμε ψέματα όταν έχουμε ξεκινήσει για το σωστό δρόμο; - Εάν δεν θέλετε να λέτε ψέματα κι έχετε μπει στο σωστό δρόμο, να βαδίζετε σωστά χωρίς να σταματάτε. Όταν έχετε αρχίσει να μαθαίνετε την αλήθεια, να μην ενοχλείστε από τίποτε. Πολλά πράγματα μπορούν να ενοχλήσουν τον άνθρωπο, αλλά αυτός πρέπει να πιστεύει ότι όλα εκείνα προς τα οποία αποσκοπεί, είναι εφικτά. Όποιος έχει μπει στη νέα ζωή, θα βρει αυτό που ψάχνει.

 

"Πολλά πράγματα έχω να σας πω, αλλά ακόμη δεν είστε έτοιμοι να τα αντέξετε." Τι είχε να πει ακόμη ο Χριστός στους μαθητές του, το οποίο και δεν είπε; Μια μέρα, αυτοί θα μάθουν αυτό που ο Χριστός κάποτε μόνο υπαινισσόταν. Ένα πράγμα πρέπει να ξέρετε: στη ζωή της ελευθερίας, τα πράγματα δεν γίνονται με εξαναγκασμό ούτε από μόνα τους. Εκεί, μόνον όποιος έχει καλή θέληση, μόνον αυτός μπορεί να εκτελέσει τη Θεία βούληση. Όποιος εκτελέσει αυτή την ανώτερη βούληση με τη θέληση του, αυτός θα έχει μεγάλα αποκτήματα. Όποιος δεν την εκτελέσει με τη θέληση του, αυτός θα φέρει τις παλιές του αντιλήψεις, τις παλιές του γνώσεις και θα λέει ότι η ζωή δεν έχει νόημα. - Σε τι έγκειται το νόημα της ζωής; - Στην αγάπη. - Ποιον θα αγαπάτε; Θα πείτε ότι ο αμαρτωλός έχει ανάγκη από αγάπη. - Δεν είναι αρκετό μόνο να αγαπάτε τον αμαρτωλό, αλλά πρέπει να του δείξετε τον τρόπο πώς να σηκώσει τις αμαρτίες του. - Μα, πώς μπορούν να σηκωθούν οι ξένες αμαρτίες; - Τις αμαρτίες των ανθρώπων μπορεί να τις κουβαλήσει μόνον εκείνος, ο όποιος, όντας αναμάρτητος, χωρίς να σκοντάφτει κάπου, φορτώνεται μ' αυτό το μεγάλο βάρος. Στις Γραφές έχει ειπωθεί: "Ο Θεός ήταν μέσα στον Χριστό κι ειρήνευε τους ανθρώπους μέσω Αυτού. Και θα σβήσει τις αμαρτίες τους."

 

Έχει ειπωθεί ότι ο Θεός ζει στον άνθρωπο και τον βοηθάει. Επομένως, εάν δεν εισχωρήσετε ο ένας μέσα στον άλλον, δεν έχετε μάθει τίποτε. Εκτός αυτού, όταν εισχωρείτε ο ένας μέσα στον άλλον, θα μάθετε τον νόμο της διάκρισης, θα γνωρίζετε ποιοι άνθρωποι, ποια όντα έχουν εισχωρήσει μέσα σας. Εάν ανησυχείτε, αυτό δείχνει ότι κάποιος άνθρωπος ή κάποια οντότητα είναι κατώτερη στη βαθμίδα κι έχει μπει μέσα σας. Εάν δεν ανησυχείτε, εάν έχετε ανώτερη διάθεση, καμία οντότητα από τον κατώτερο κόσμο δεν έχει εισχωρήσει μέσα σας, ή, πάλι, εσείς έχετε εισχωρήσει σε άλλον άνθρωπο. Δηλαδή, εάν ανησυχείτε, κάποιος άλλος έχει εισχωρήσει μέσα σας, κι εσείς δεν μπορείτε να μάθετε τίποτε. Εάν δεν ανησυχείτε, έχετε εισχωρήσει σε κάποιον, κι ό,τι επιθυμήσετε, μπορείτε να κάνετε. Εάν θυμώνετε, εάν οι δουλειές σας δεν πάνε καλά, άλλοι έχουν εισχωρήσει μέσα σας. Αν κάποιος θέλει να εισχωρήσει στον άλλον, η συνειδητότητά του πρέπει να είναι πάντα άγρυπνη, χωρίς καμία αντίδραση, χωρίς καμία διχογνωμία. Όπου υπάρχει ενότητα στη συνειδητότητά, εκεί η αμαρτία δεν υπάρχει. Όπου υπάρχει ρήξη της συνειδητότητας, εκεί υπάρχει αμαρτία. Όταν ο άνθρωπος αμφιταλαντεύεται στην αγάπη του, ταυτόχρονα αμφιταλαντεύεται και στη συνειδητότητά του. Η αμφιταλάντευση της συνειδητότητας πάλι είναι η αιτία για να σπάσει. Για παράδειγμα, αγαπάτε μια γυναίκα, αλλά μετά από καιρό αγαπάτε και μιαν άλλη. Αυτή η διχογνωμία στην αγάπη οδηγεί στη ρήξη της συνειδητότητάς σας. Σαν παντρεμένοι με μία γυναίκα, ανησυχείτε από το ότι αγαπάτε δεύτερη γυναίκα. Λέτε ότι είστε αμαρτωλοί, γιατί έχετε αγαπήσει ακόμη μία γυναίκα. Η αμαρτία είναι η αιτία για το ράγισμα της ανθρώπινης συνειδητότητας. Η αμαρτία του πρώτου ανθρώπου οφείλεται στην ανυπακοή. Όταν ο μαύρος μύστης τυλίχτηκε γύρω από το δέντρο του απαγορευμένου καρπού, η Εύα έπρεπε να του πει: Εμείς δεν ψάχνουμε την εξωτερική γνώση, αλλά την εσωτερική. Εμείς ψάχνουμε την απόλυτη πίστη η οποία στηρίζεται στην εμπειρία και στη γνώση, και όχι την πίστη χωρίς εμπειρία. Εμείς θέλουμε να μελετήσουμε τη ζωή έτσι όπως ο Θεός εκφράζεται σ' αυτή. Αυτή είναι η αληθινή γνώση.

 

"Πολλά ακόμη έχω να σας πω, αλλά τώρα δεν μπορείτε να αντέξετε." - Γιατί ο Χριστός είπε στους μαθητές του ότι δεν μπορούν ν' αντέξουν; - Γιατί δεν ήταν έτοιμοι. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τους σύγχρονους ανθρώπους, που θέλουν να είναι πλούσιοι, όμορφοι, δυνατοί, μορφωμένοι. Αυτοί είναι έτοιμοι ν' αντέξουν αυτό, το οποίο θέλουν. Είναι έτοιμοι ακόμη να επωφεληθούν απ' αυτά τα αγαθά. Όταν τα αγαθά έρχονται πρόωρα, φέρνουν μία σειρά δυστυχίες στους ανθρώπους. Τα αγαθά που ψάχνουν οι άνθρωποι, είναι συνηθισμένα πράγματα και η συνειδητότητά του ανθρώπου δεν πρέπει να ασχολείται με τις συνηθισμένες δουλειές. Η συνηθισμένη ζωή πρέπει να χρησιμεύει στον άνθρωπο μόνο για έλεγχο. Ο πλούτος, η γνώση επίσης έτσι πρέπει να χρησιμοποιούνται για έλεγχο. Όταν καταλάβει τον μεγάλο νόμο της ζωής, ο άνθρωπος θα απελευθερωθεί απ' όλα τα πράγματα που μέχρι αυτό τον καιρό τα χρησιμοποιούσε ως εργαλεία. Όταν ήρθε στη γη, ο Χριστός μπήκε σε δύσκολες συνθήκες, για να δει εάν μπορεί μόνος του να απελευθερωθεί. Αυτός έλεγε: "Έχω εξουσία να κερδίσω την ψυχή μου, έχω εξουσία και να την χάσω." Συνεπώς, αυτός δοκίμασε όλα όσα είχε πει μπροστά στους ανθρώπους. Πρώτα απ' όλα, ο Χριστός φάνηκε αδύνατος, γι' αυτό τον έθεσαν σε μεγάλες δοκιμασίες. Αυτός παρακάλεσε τον Κύριο να τον απελευθερώσει. Όταν είδε ότι πρέπει να πιει το πικρό ποτήρι, ο Χριστός είπε: "Κύριε, στα χέρια σου παραδίδω το πνεύμα μου." Ο Θεός του έδειξε με ποιο τρόπο να απελευθερωθεί. Η απελευθέρωση ήρθε από μέσα.

 

Κι έτσι, όσο δεν τα παραδίδετε όλα στα Θεία χέρια και δεν σταματάτε να σκέφτεστε τι θα γίνει μ' εσάς, ποτέ δεν θα απελευθερωθείτε. Όσο δεν προσεύχεστε, ποτέ δεν θα απελευθερωθείτε. Όταν προσευχηθείτε, θα περιμένετε να δείτε ποια είναι τα αποτελέσματα της προσευχής σας. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο ο οποίος να μην προσεύχεται. Και ο αδύνατος και ο δυνατός προσεύχονται. Όλοι θα μάθετε να προσεύχεστε και θα είστε έτοιμοι και να λάβετε απάντηση των προσευχών σας και να μην λάβετε. Πολλές φορές, όταν προσεύχεστε, θα δοκιμάσετε μεγάλο κενό, δεν θα ακούσετε καμία φωνή, καμία απάντηση. Όποιος αγαπάει τον Θεό, πρέπει να είναι έτοιμος για όλα.

 

Σε σχέση με την αγάπη τους προς τον Θεό, οι σύγχρονοι άνθρωποι βρίσκονται στην κατάσταση μίας όμορφης Κινέζας η οποία δεν μπόρεσε να εκτιμήσει τον σύντροφο της, έναν σπουδαίο σοφό, και σύντομα τον άφησε. Παντρεύτηκε με τον Κινέζο σοφό, όμως αυτός ήταν πολύ φτωχός. Αφού έζησε μερικά χρόνια μ' αυτόν, μία μέρα του είπε: Άκουσε, εσύ είσαι έξυπνος, σοφός άνθρωπος. Εγώ αγαπάω έναν πλούσιο έμπορο, γι' αυτό δεν μπορώ να ζήσω περισσότερο μ' εσένα. Ελευθέρωσε με, θέλω να πάω σ' αυτόν. - Είσαι ελεύθερη. Πήγαινε στον αγαπημένο σου και να είσαι ευτυχισμένη. Μετά από καιρό, η Κίνα έζησε άσχημες εποχές, με αποτέλεσμα να ψάξουν άνθρωπο που να μπορεί να τακτοποιήσει την μπερδεμένη αυτή κατάσταση. Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο σοφός που η γυναίκα του τον άφησε λόγω της φτώχιας. Όταν άκουσε ότι ο άντρας της άρχισε ν' ανέρχεται κοινωνικά, πήγε αμέσως να τον βρει και του είπε: Άντε, να ζήσουμε ξανά μαζί. Αντί γι' απάντηση, αυτός πήρε ένα μπουκάλι με κάποιο χυμό, τον έχυσε στη γη και είπε: Θα ζήσουμε μαζί, εάν μπορέσεις να συγκεντρώσεις ξανά αυτόν τον χυμό.

 

Αυτή είναι η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τον Θεό. Όταν βρίσκονται μπροστά σε δυσκολίες και σε βάσανα, οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον Θεό και πηγαίνουν στον κόσμο για να ζήσουν. Εδώ πράγματι αυτοί αμαρτάνουν. Και στις λύπες και στις χαρές, πρέπει να ζουν με τον ελεύθερο άνθρωπο, με τον σοφό μέσα τους. - Όμως, γιατί μας δίνονται τόσα βάσανα; - Για δοκιμασία. Ο Θεός σας δοκιμάζει με τα παιδιά σας, με τον άντρα σας, με τη γυναίκα σας, με τους φίλους σας, με όλους τους συγγενείς και τους γνωστούς. Η μικρότερη εσωτερική ενόχληση δείχνει ότι ο άνθρωπος δεν είναι έτοιμος ακόμη να δεχτεί το νέο. Όταν έρθουν δοκιμασίες, ο νους του ανθρώπου σκοτεινιάζει κι αυτός δεν βλέπει καμία διέξοδο. Πολλοί λένε ότι η μοναδική διέξοδος από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, είναι ο πλούτος. Εάν σκέφτεστε έτσι, η ζωή σας θα είναι τέτοια όπως είναι σήμερα: Βάσανα και απογοητεύσεις. Όποιος μπει στη Θεία ζωή, δεν θα μπορεί να σκέφτεται για τον πλούτο και για τη φτώχια, ούτε για τη νεότητα και τα γηρατειά. Αυτές είναι καταστάσεις που πρέπει να κατανοηθούν. Δεν μπορούν να λύσουν το ερώτημα του ανθρώπου.

 

Τι είναι οι δοκιμασίες; - Είναι συνθήκες για να γνωρίσεις τον εαυτό σου, για να γνωρίσεις τους πλησίον σου. Όταν φτάσουν οι δοκιμασίες, πρέπει να πείτε: Ήρθε η ώρα! Έτσι είπε ο Χριστός: "Ήρθε η ώρα των δοκιμασιών, όπου θα μείνω μόνος." Παρ' όλ' αυτά, ο Χριστός ξέρει ότι ποτέ δεν είναι μόνος. Συνειδητοποιεί ότι ο Πατέρας του ζει και δουλεύει μέσα του. Ο άνθρωπος είναι μόνος όταν είναι σε δοκιμασία, κι αυτό είναι φαινομενικό. Τότε απαντάει στις ερωτήσεις που του δίνονται, κι απ' τις απαντήσεις του ελέγχεται το τι έχει μάθει.

 

Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν κάτι νέο. Αυτοί ψάχνουν το νέο και ζουν με τον παλιό τρόπο. Η παλιά ζωή οδηγεί σε παλιούς δρόμους, σε παλιά επιτεύγματα. Εάν θέλετε να αποκτήσετε νέα ζωή, θα δουλεύετε πάνω στον εαυτό σας, θα πολεμήσετε για την εσωτερική σας ειρήνη, για τη δική σας ελευθερία. Η γνώση, το καλό, η αγάπη, δεν έρχονται απ' έξω. Επιτυγχάνονται με τη δουλειά, με την εφαρμογή των νέων μεθόδων. - Δεν πρέπει να ζούμε; Δεν πρέπει να αγαπάμε; - Θα ζείτε και θα αγαπάτε, αλλά πρέπει να ξέρετε πώς να ζείτε και να αγαπάτε. Εάν δεν ξέρετε πώς να ζείτε και πώς να αγαπάτε, θα βρεθείτε σε δυσκολότερη θέση απ' αυτούς οι οποίοι σας αγαπούν και τους οποίους αγαπάτε εσείς. Εκείνοι, που εσείς αγαπάτε, θα βαδίζουν πίσω σας, θα θέλουν να τους κάνετε ευτυχισμένους. Κι αυτοί που σας αγαπούν θα βαδίζουν πίσω σας. Θα πείτε ότι αυτούς θα τους κάνετε ευτυχισμένους. Σ' αυτό πράγματι έγκειται η πλάνη των ανθρώπων. Ο υπηρέτης νομίζει ότι ο κύριος του θα τον κάνει ευτυχισμένο σαν του δώσει μεγάλο μισθό. Ο κύριος νομίζει ότι ο υπηρέτης θα του κάνει καλά τη δουλειά του. Όμως και ο ένας και ο άλλος μπορεί να γελιούνται. Αυτές είναι καταστάσεις τις οποίες παίζουν στη σκηνή οι ηθοποιοί. Δίνουν ένα ρόλο σε κάποιον ηθοποιό, κι αυτός πρέπει να τον παίξει έτσι όπως έχει γραφτεί. Πολλές φορές, ο νεαρός ηθοποιός παίζει τον ρόλο του γέρου παππού, ενώ ο γέρος παίζει τον ρόλο του νέου ανθρώπου. Οι ηθοποιοί έχουν σκοπό να παρουσιάσουν στους ανθρώπους κάποια χαρακτηριστικά της ζωής τους, για να μπορούν να τα διορθώνουν.

 

Τώρα, όταν μιλάω πάνω σ' αυτά τα θέματα, έχω υπ' όψη μου ότι πρέπει να παραδεχθείτε στο μυαλό σας κάθε τι, για να δοκιμάσετε πόσο φωτισμένη είναι η συνειδητότητά σας. Θα αφήσετε τις αμαρτίες στο νου σας, για να δείτε: θα λερώσετε την συνειδητότητά σας ή όχι; Εάν δεν λερώσετε το νερό, που κυλάει μέσα από τη συνειδητότητά σας, είναι δυνατό. Ό,τι και να κάνετε, θα έρθουν οι πλάνες και θα σας επηρεάσουν. Όταν έρθουν οι πλάνες, τότε θα σκεφθείτε. Το τι σκέφτονται για σας οι άνθρωποι, δεν είναι ουσιώδες. Το τι εσείς σκέφτεστε εσείς για τον εαυτό σας, δεν είναι ουσιώδες. Ο άνθρωπος μπορεί να σκέφτεται ότι έχει φτάσει ή ότι δεν έχει φτάσει κάπου. Και το ένα και το άλλο είναι καλό. Απ' όλα, το πιο ουσιώδες είναι το νέο το οποίο έρχεται τώρα στον κόσμο. Για να φτάσει στο νέο ο άνθρωπος, πρέπει να μάθει το νόμο της διείσδυσης. Δύο τρόποι υπάρχουν για την διείσδυση: ή ο άνθρωπος να διεισδύσει στον Θεό, ή ο Θεός να διεισδύσει στον άνθρωπο. Στην πρώτη περίπτωση, ο άνθρωπος πέφτει στον πειρασμό, ενώ στη δεύτερη απελευθερώνεται από όλες τις πλάνες.

 

Μια γριά 80 χρονών ζούσε σ' ένα ψηλό βουνό σκεπασμένο με πάγους. Τι είναι οι πάγοι αυτοί; - Είναι το μέρος το οποίο ζουν οι αμαρτωλές ψυχές. Αυτές οι ψυχές κινούνταν στους πάγους, έτρεμαν από το κρύο και αγκαλιάζονταν η μία με την άλλη για να ζεσταθούν με κάποιο τρόπο. Κανένας δεν ενδιαφερόταν για τις αμαρτωλές ψυχές, αλλά και για τη γριά δεν ενδιαφερόταν. Αυτή έλεγε συχνά: Κανένας δεν με αγαπάει, κανένας δεν με σκέφτεται. Τι νόημα έχει η ζωή μου; - Κανένα. Μετά από πολλή σκέψη, συνειδητοποίησε ότι θέλει να την αγαπούν, αλλά δεν σταμάτησε πάνω στη σκέψη ότι πρέπει ν' αγαπάει κι αυτή. Αποφάσισε ότι έπρεπε να δουλέψει περισσότερο, να μαζέψει περισσότερα ξύλα και να ζεστάνει το σπίτι της πιο καλά. Για να είναι αγαπητή, άφησε το σπίτι ανοιχτό για να μπορούν οι αμαρτωλές ψυχές να κατέβουν από την επιφάνεια των πάγων και να ζεσταθούν κοντά της. Όταν μπήκαν στο σπίτι της, έκαναν μεγάλο θόρυβο, κατάστρεψαν την ηρεμία της, γι' αυτό κι αυτή σκέφτηκε να κλείσει το σπίτι της ξανά. Όταν το είδαν αυτό, οι αμαρτωλές ψυχές είπαν μεταξύ τους: Ακούστε, ας μπαίνουμε κι ας βγαίνουμε σιωπηλά και ήρεμα από το σπίτι της γριάς, για να μην την ενοχλούμε.

 

Επομένως, εάν εσείς δεν είστε έτοιμοι να δεχτείτε τη δυστυχία στο σπίτι σας, εάν δεν είστε έτοιμοι να το ζεστάνετε, δεν έχετε καταλάβει τίποτε. Η δυστυχία είναι οι πάγοι, οι αμαρτωλές ψυχές που ψάχνουν σε σας την ησυχία και τη σιωπή, για να ηρεμήσουν. Αφήστε τη δυστυχία να μπει και να βγει από το σπίτι σας χωρίς να σας ενοχλεί. Όταν αυτές οι ψυχές φωτιστούν, μόνες τους θ' ανάψουν φωτιά για να ζεσταθούν. Η πλάνη του σύγχρονου ανθρώπου έγκειται στο ότι όλοι μιλούν για τον θάνατο χωρίς να είναι έτοιμοι γι' αυτόν. Ψάχνουν την ευτυχία χωρίς να είναι έτοιμοι γι' αυτή. Ο άνθρωπος πρέπει να διεισδύσει στην ευτυχία. Εάν δεν μπορεί να διεισδύσει σ' αυτή, δεν υπάρχει λόγος την ψάχνει. Ο άνθρωπος πρέπει να διεισδύσει και στον θάνατο. Εάν δεν μπορεί να διεισδύσει μέσα του, δεν πρέπει να πεθάνει. Όταν πεθάνει απροετοίμαστος, ο άνθρωπος καταλαβαίνει ότι έχει στερηθεί από τα αγαθά της ζωής.

 

Ο Χριστός είπε: "Πολλά ακόμη έχω να σας πω, αλλά τώρα δεν είστε έτοιμοι να τα αντέξετε." - Γιατί ο Χριστός δεν τα είπε όλα στους μαθητές του; - Γιατί δεν ήταν έτοιμοι να καταλάβουν. Όταν ο άνθρωπος δεν κατανοεί τα πράγματα, σκοντάφτει. Όταν το Πνεύμα έρθει και σας δείξει το δρόμο, τότε κι εσείς θα καταλάβετε αυτό το οποίο σας λέω σήμερα. - Τι φέρει το Πνεύμα; - Ελευθερία. Όταν λύσετε σωστά τα ζητήματα σας, θα αποκτήσετε ελευθερία. Ο κόσμος βλέπει την ελευθερία μ' έναν τρόπο και εσείς με άλλο. Αυτό το οποίο γίνεται τώρα στον κόσμο δεν μπορεί να σας φέρει καλά αποτελέσματα. Σήμερα τα αδέρφια χτυπιούνται μεταξύ τους, και ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο. Αυτό γίνεται σήμερα στην πολιτισμένη Ισπανία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τη μέρα διώκονται. Γιατί χτυπιούνται οι Ισπανοί; - Για να δείξουν φανερά σ' όλους τους ανθρώπους ότι, εάν κάνουν ό,τι κι αυτοί, θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα. Όποιος ψάχνει την αλήθεια, δεν μπορεί να ενεργεί μ' αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι παράδειγμα για όλους. Όταν ο σωστός πάει στον πόλεμο, δεν θα σταματήσει αυτός τον πόλεμο, αλλά θ' αφήσει τους ανθρώπους να χτυπιούνται όσο έχουν δυνάμεις. Μετά, θ' αρχίσει να τους φωνάζει έναν - έναν με τον κατάλογο, για να δέσει τις πληγές τους. Όταν γίνουν καλά, θα τους στείλει στη δουλειά.

 

Θα πείτε ότι πρέπει να βοηθάμε τους φτωχούς. - Ποιους φτωχούς πρέπει να βοηθάμε; Υπάρχουν φτωχοί οι οποίοι ουσιαστικά δεν είναι φτωχοί. Γι' αυτούς, η φτώχια είναι αγαθό. -Μα, εμείς πρέπει με τη βία να βγάζουμε χρήματα από τους πλούσιους για να στηρίξουμε τους φτωχούς. - Αυτό σημαίνει να δημιουργείτε δυστυχία στον κόσμο. Εσείς δεν ξέρετε ακόμη τι πράγμα είναι η δυστυχία. Δεν υπάρχει λόγος να υπηρετείτε τη βία, να μεγαλώνετε τεχνητά τα βάσανα. Αυτοί, και χωρίς κάτι τέτοιο, θα φτάσουν στη μέθοδο για την διόρθωση της ανθρωπότητας. Τα βάσανα, οι αρρώστιες, η πείνα, η φτώχια είναι μέθοδοι για διόρθωση του κόσμου. Πίσω τους βρίσκεται η ευτυχία. Κάποιοι παραπονιούνται ότι είναι άρρωστοι, ότι τους πονούν τα πόδια και δεν μπορούν να περπατήσουν. Για να τα βάλει με την αρρώστια, ο άνθρωπος πρέπει να διεισδύσει μέσα της. Εάν μπορεί να διεισδύσει, είναι δυνατός άνθρωπος. Εάν δεν μπορεί να διεισδύσει, είναι αδύνατος άνθρωπος, και η αρρώστια πάντα θα τον κυριεύει. Αυτός ο άνθρωπος είναι φτωχός. - Γιατί; - Για να μπορεί να διεισδύσει στη φτώχεια. Εάν μπορεί να διεισδύσει μέσα της, όλοι οι πλούσιοι θα τον προσκυνούν και θα του δίνουν τον αντίστοιχο φόρο.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι στηρίζονται στις δικές τους παλιές αντιλήψεις και νομίζουν ότι σαν πάνε στον άλλο κόσμο ο Χριστός θα τους προϋπαντήσει πανηγυρικά. Αυταπατώνται. Ο Χριστός θα τους κοιτάξει και θα πει ότι, σαν κι αυτούς υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι στη γη και στο παρελθόν, υπάρχουν και τώρα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Μετά θα τους πει: "Επιστρέψτε στο μικρό, ο πιστός στο μικρό είναι πιστός και στο μεγάλο." Οι τωρινοί άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι από όλα όσα τους έχουν δοθεί, με αποτέλεσμα να υποφέρουν. Αυτό που περιμένουν, δηλαδή το να τους προϋπαντήσει ο Χριστός, είναι εσωτερική διαδικασία. Εάν πρόκειται για εξωτερικό συναπάντημα, ο Χριστός μπορεί να σας συναντήσει πολύ καλά, όμως αυτό δεν θα σας ικανοποιήσει. Σημαντική είναι η εσωτερική συνάντηση -να έρθει ο Χριστός να ζήσει μέσα σας.

 

Όταν διαβάζετε την Αγία Γραφή, θα βρείτε ωραία πράγματα πάνω στα οποία πρέπει να σκεφτείτε. Αυτοί είναι οι δρόμοι από τους οποίους πέρασαν πολλοί πριν από σας για να φτάσουν στην αληθινή ζωή. Εσείς πρέπει να χρησιμοποιείτε τη δική τους εμπειρία. Θα είστε τολμηροί, θα δουλεύετε ήσυχα και ήρεμα πάνω στον εαυτό σας, για να μην ανησυχείτε για τίποτε. Από σας εξαρτάται το να διεισδύσετε σε όλα όσα σας έχουν δοθεί, να τα σκεφτείτε. Το αν είστε πλούσιοι ή φτωχοί, αυτό δεν είναι ουσιώδες. Ο πλούσιοι μαθητές, οι δυνατοί άνθρωποι είναι κλειδωμένα ταμεία. Εσείς πρέπει να βρείτε το κλειδί των ταμείων αυτών, να τα ανοίξετε και να διαβάσετε κατευθείαν αυτό που έχουν αποκτήσει αυτοί. Εσείς δεν θα επαναλάβετε τις δικές τους εμπειρίες, όμως θα τις χρησιμοποιήσετε: θα φτάσετε σ' αυτό το οποίο έχουν αποκτήσει αυτοί, και θα συνεχίσετε να βαδίζετε μπροστά. Εάν μείνετε στο παλιό, δεν θα είστε ωφέλιμοι ούτε καν στον εαυτό σας. Για παράδειγμα, σε τι ωφεληθείτε εάν επαναλαμβάνετε συνεχώς τον στίχο: "Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή"; - τίποτε δεν θα κερδίσετε. Πρέπει να καταλάβετε τη βαθιά έννοια αυτού του στίχου και να τον εφαρμόσετε στη ζωή σας.

 

Έχει έρθει πια ο καιρός να δοκιμαστούν όλοι οι άνθρωποι, για να δει ο κάθε ένας μόνος του πού έχει φτάσει. Όπου κι αν είναι κάποιος, εκεί και να μείνει, σ' αυτή τη θέση θα δοκιμαστεί. Εάν κάποιος είναι υπουργός, ως υπουργός θα δοκιμαστεί. Εάν κάποιος είναι στρατιωτικός, ως στρατιωτικός θα δοκιμαστεί. Εάν κάποιος είναι μαθητής ή καθηγητής, ως τέτοιος θα δοκιμαστεί. - Μα αυτές οι επιστήμες ξεχωρίζουν από τις πνευματικές. - Για τον αδύνατο, για τον αμαθή μόνο ξεχωρίζουν, όχι όμως για τον δυνατό, για τον φωτισμένο. Τι κακό υπάρχει εάν, μαζί με το πνευματικό, ο άνθρωπος μελετάει ακόμη και Αστρονομία, Χημεία, Φυσική, Μαθηματικά, Γεωλογία; Απ' αυτές τις επιστήμες, θ' αποκτήσει κάτι και δεν θα χάσει. Τι πιο ωραίο απ' το να ξέρει ο άνθρωπος πώς έχει δημιουργηθεί ο κόσμος ή πώς έχει δημιουργηθεί η Γη; Από τότε που έγινε η δημιουργία ως τώρα, η Γη έχει μεγάλες αλλαγές. Και η τωρινή της κατάσταση δεν είναι σταθερή. Κάποιοι επιστήμονες λένε ότι η Γη είναι στην αρχή της ανάπτυξης της. Σε αυτή τη σχέση η Γη μπορεί να συγκριθεί με το σπιτάκι των φτωχών ανθρώπων, που συνεχώς αλλάζει. Δηλαδή, στη σημερινή της κατάσταση, η Γη παριστά τον φτωχό άνθρωπο, ο οποίος έχει συνθήκες να πλουτίσει. Σήμερα η Γη είναι φτωχή, γιατί οι άνθρωποι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να δεχτούν και να αντέξουν.

 

Κι έτσι, για να λυθεί το θέμα της ζωής, ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να διεισδύει. Εάν είναι φτωχός, πρέπει να διεισδύσει στη φτώχια. Εάν είναι πλούσιος - στον πλούτο, εάν είναι επιστήμονας - στη γνώση, εάν είναι καλός - στην καλοσύνη. Το να διεισδύεις σε όλα σημαίνει να τα υπηρετείς. Η έννοια της ζωής έγκειται στην υπηρεσία του καλού. Εάν δεν υπηρετείτε το καλό, θα χάσετε και την υγεία, και τη δύναμη και τις γνώσεις σας. Κι εκατό φορές να ξαναγεννηθείτε, πάλι στο τέλος θα μείνετε τέτοιοι όπως είστε σήμερα. Θα ξυπνάτε και θα κοιμάστε χωρίς να αποκτάτε τίποτε ουσιαστικό στη ζωή σας. Ο Χριστός είπε: "Ακόμη λίγο κι εγώ θα πάω στον Πατέρα μου. Δεν θα με βλέπετε πλέον." Αυτό σημαίνει πως εκείνοι οι οποίοι είναι έτοιμοι, θα δεχτούν την αλήθεια εσωτερικά κι όχι εξωτερικά. Εσείς θέλετε να βλέπετε τα πράγματα, όμως γι' αυτό είναι αναγκαίο να έχετε την αντίστοιχη εσωτερική διάθεση. Όποιος θέλει ν' αποκτήσει κάτι σημαντικό, πρέπει να προσεύχεται. Και οι τωρινοί άνθρωποι προσεύχονται, όμως για προσωρινά πράγματα. Η μητέρα προσεύχεται να γεννήσει παιδί - αυτό είναι προσωρινό αγαθό, ο πλούσιος προσεύχεται για χρήματα - αυτό είναι προσωρινό αγαθό, ο αγράμματος κι ο μορφωμένος προσεύχονται για γνώσεις - κι αυτό είναι προσωρινό αγαθό. Τα μελλοντικά αγαθά προς τα οποία στρέφεται ο άνθρωπος, πρέπει να είναι ο σκοπός της ζωής για όλους τους ανθρώπους: πλούσιους και φτωχούς, μορφωμένους κι απλούς. Όλοι οι άνθρωποι παρακαλούν. Ο φτωχός παρακαλεί τον πλούσιο, να του δώσει κάτι. Η προσευχή είναι ο μοναδικός δρόμος για ν' αποκτήσεις κάτι; Πολλά αποκτώνται και χωρίς προσευχή. - Πώς αποκτώνται; - Μέσω της γνώσης. Όταν ο φτωχός μπει στο σπίτι του πλούσιου, δεν θ' αρχίσει να διηγείται την κατάσταση του, αλλά θα δει από τι έχει ανάγκη ο πλούσιος, και αμέσως θα τον βοηθήσει. Ο πλούσιος, όταν δει ότι ο φτωχός είναι μάστορας σε κάποια δουλειά, θα δεχτεί αμέσως τη βοήθεια του και θα τον ανταμείψει απλόχερα.

 

Επομένως, όταν μπαίνετε σ' ένα σπίτι, κοιτάξτε από τι έχει ανάγκη αυτό το σπίτι και, αν μπορείτε, βοηθήστε το. Εάν μεταξύ των μελών αυτού του σπιτιού δεν υπάρχει συμφωνία, από πού πρέπει ν' αρχίσετε να βοηθάτε: Από τη μητέρα, από τον πατέρα, από την κόρη ή από το γιο; Όσο μικρή και να είναι η βοήθεια σας, είναι ένα κέρδος για σας. Είναι σα να αγοράσετε ένα λαχείο και να περιμένετε να κληρωθεί. Ο άνθρωπος δεν κερδίζει πάντα, αλλά πρέπει να επιμένει, μέχρι να κερδίσει. Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι περιμένουν κάποια αγαθά, αλλά θέλουν να τα λάβουν έτοιμα. - Όχι, απαιτείται δουλειά, εργασία από τον άνθρωπο για ν' αποκτήσει αυτό που επιθυμεί.

 

Πολλοί αναρωτιούνται πώς και πότε θα δικαιωθεί η ζωή τους. - Το να περιμένουν να τακτοποιηθεί η ζωή τους από μόνη της, αυτό είναι πλάνη. Πρώτα απ' όλα, η ζωή τους είναι τακτοποιημένη. Όταν ο άνθρωπος είναι υγιής, η ζωή του είναι τακτοποιημένη. Όταν έχει τι να φαει, η ζωή του είναι τακτοποιημένη. Σ' αυτή τη κατάσταση του ανθρώπου, δεν μένει τίποτε άλλο εκτός από το να δουλεύει. - Μα έχει περιττές δουλειές. - Αυτό είναι άλλο θέμα. Και περιττές δουλειές πρέπει να έχετε. Όσο δεν λύνετε το βασικό ερώτημα της ζωής, δεν μπορείτε να επωφελείστε σωστά από τα αγαθά της. Αν συναντήσετε έναν άνθρωπο, λέτε ότι είναι σαν εσάς. - Από πού το ξέρετε αυτό; Είστε μπροστά σε μία οθόνη και βλέπετε τα πράγματα έτσι όπως δεν είναι στην πραγματικότητα. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να κρίνει τα πράγματα ως προς τον εαυτό του. Ακόμη κι όταν μιλάει για τον εαυτό του, τότε τα πράγματα είναι αληθινά μόνο κατά το ήμισυ. Δεν έχει επίγνωση όλης της ζωής του. Ξέρει μόνον ένα μέρος από τη ζωή του. Όταν το νεαρό κορίτσι παντρεύεται, εξομολογείται στον αγαπημένο της σαν να βρισκόταν μπροστά σε εξομολογητή. Ό,τι και να πει, για το ουσιαστικό θέμα θα σιωπά. Θα πει ότι έχει γράψει γράμματα,\ σε κάποιο αγόρι. Αυτές δεν είναι αμαρτίες. Η αληθινή αμαρτία του κοριτσιού ή του αγοριού είναι η καταπάτηση του Θείου νόμου. Ο Θεός είχε πει στον πρώτο άνθρωπο: "Απ' όλους τους καρπούς μπορεί να τρώτε, αλλά όχι και από τον καρπό του δέντρου της γνώσης του καλού και του κακού." Έτσι, λοιπόν, η αμαρτία δεν έγκειται στο φαγητό, αλλά στην υπακοή.

 

Κι έτσι, από τη γνώση θα μελετάτε αυτό που δεν ξέρετε, δηλαδή αυτό για το οποίο τώρα γίνεται λόγος. - Μα εγώ είμαι Ορθόδοξος, όλα τα ξέρω. - Γιατί είσαι Ορθόδοξος; - Γιατί κηρύσσω σαν το Χριστό. - Αυτό είναι πλάνη. Την αλήθεια μπορεί να την κηρύσσει σαν το Χριστό μόνον εκείνος που δρα με την επιθυμία να δοξάζει το όνομα του Κυρίου. Εάν υπάρχει και η πιο μικρή επιθυμία μέσα του να δοξαστεί αυτός και όχι το όνομα του Κυρίου, το καλάθι του βρίσκεται πια στις δικές του πλάτες. Ο Χριστός λέει: "Κύριε, εγώ Σε δόξασα στη γη. Δόξασε με κι Εσύ μέσα Σου!" Η αληθινή δόξα είναι μπροστά στον Θεό και όχι μπροστά στους ανθρώπους. Όταν κάνετε κάτι για τον Θεό, δεν πρέπει να ακούγεται φωνή, ούτε ψίθυρος γι' αυτό. Εάν ωθείστε προς τη δόξα, έτσι κάνουν χιλιάδες κι εκατομμύρια άνθρωποι. Ως προς αυτό, υπάρχει μεγάλος συναγωνισμός μεταξύ των ανθρώπων όμως, όποιος ψάχνει τη Θεία δόξα, και όχι τη δική του δόξα και το δικό του καλό, αυτός θα φτάσει στη σωστή λύση των προβλημάτων της ζωής. Όποιος δουλεύει για τη δόξα του Θεού, αυτός είναι άνθρωπος της πίστης.

 

Ένας αμερικάνος εκατομμυριούχος τυφλώθηκε. Υποσχέθηκε 1.000.000 δολάρια σ' εκείνον το γιατρό που θα μπορέσει να αποκαταστήσει την όραση του. Μετά από καιρό εμφανίστηκε στον εκατομμυριούχο ένας σπουδαίος γιατρός που του είπε ότι έχει ένα τρόπο για να θεραπεύει τους τυφλούς. Εάν ήταν σύμφωνος κι αυτός, θα εφάρμοζε τη νέα μέθοδο πάνω του. Ο εκατομμυριούχος άρχισε να ρωτάει το γιατρό εάν αυτή η μέθοδος είναι σίγουρη, εάν υπόσχεται ότι η εγχείρηση θα είναι επιτυχής, και ούτω καθεξής. Όσο ο εκατομμυριούχος σκεφτόταν αν θα κάνει ή όχι εγχείρηση, εμφανίστηκε στο γιατρό ένας φτωχός τυφλός και είπε: Κύριε γιατρέ, αν επιθυμείτε κάντε το πείραμα στα δικά μου τα μάτια. Εάν επιτύχει, τότε κάντε εγχείρηση στα μάτια του εκατομμυριούχου. Ο γιατρός συμφώνησε κι άρχισαν τη δοκιμή. Ο φτωχός τυφλός, προς ευτυχία όλων, θεραπεύτηκε και η εγχείρηση είχε επιτυχία, αυτός έβλεπε πια. Μετά απ' αυτό, ο εκατομμυριούχος δέχτηκε να κάνει την ίδια εγχείρηση, η οποία, όμως, δεν ήταν επιτυχής. Αυτός δεν μπόρεσε να δει.

 

Επομένως, όταν ο άνθρωπος δουλεύει για τη δόξα του Θεού, πρέπει να είναι έτοιμος για κάθε πείραμα, για κάθε θυσία. Και φτωχός να είναι ο άνθρωπος, όταν είναι έτοιμος να θυσιαστεί για τον Θεό, πάντα κερδίζει. Όποιος δεν είναι έτοιμος να θυσιαστεί για τη δόξα του Θεού, και πλούσιος να είναι, πάντα χάνει. Δεν μπορεί να επιτύχει τις επιθυμίες του.

 

Σήμερα θέλω από σας να πραγματοποιήσετε χωρίς φόβο όλα όσα έχετε κατανοήσει. Αυτό είναι απαραίτητο για τις δικές σας αντιλήψεις. Δεν ζείτε μόνο στο φυσικό κόσμο, επομένως δεν έχετε σχέση μόνο με τους ανθρώπους. Εσείς έχετε επικοινωνία με όλους τους κόσμους, με όλα τα όντα, και καλά και κακά. - Γιατί; - Επειδή ο Θεός εμφανίζεται παντού. Για σας είναι σημαντικό να είστε ικανοποιημένοι από όλα και να μελετάτε αυτό το οποίο έχει δημιουργήσει ο Θεός. Η δυσαρέσκεια μπορεί να έρθει, αλλά εσείς δεν είστε υπεύθυνοι γι' αυτήν. Αυτή υπήρχε και πριν από σας. Κάποτε ο διάβολος φόρτωσε τον άνθρωπο με το δικό του χρόνο και του υπέβαλε ότι είναι δυστυχής. Όταν δεν ξέρει τίνος τον χρόνο κουβαλάει, ο άνθρωπος θρηνολογεί για τη δυστυχία του. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να υποφέρουν, όμως δεν ξέρουν ότι, εάν δεν υποφέρουν, δεν θα χαρούν. Η λύπη και η χαρά είναι οι δύο πόλοι της ζωής από τους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να περάσει ο άνθρωπος.

 

"Πολλά ακόμη έχω να σας πω." Σήμερα όλοι οι ιεροκήρυκες μεταφέρουν τα λόγια του Χριστού. Ποιος κήρυκας ήταν στο καιρό του Χριστού για να ξέρει τι κήρυξε Αυτός; Θα πει κάποιος ότι έχει βρει την αλήθεια. Πώς έχει βρει την αλήθεια; Να βρει κανείς την αλήθεια, σημαίνει να είναι σε ενότητα με τον Θεό. Ποιος είναι σε θέση να συνδέσει τον άνθρωπο με τον θεό; Η δύναμη της χριστιανικής διδασκαλίας έγκειται στο ότι μπορεί να δημιουργήσει αυτή τη σχέση. Ο Χριστός λέει: "Εγώ ήρθα για να δοξάσω τον θεό." Δηλαδή, έξω από τον Χριστό, ο άνθρωπος δεν μπορεί να βρει την αλήθεια. Να πιστεύει ο άνθρωπος στο Χριστό, σημαίνει να βρει την αλήθεια.

 

Πολλοί ενοχλούνται που δεν μπορούν να βρουν την αλήθεια. Δεν είναι το θέμα εκεί. Εύκολα μπορεί να βρεθεί η αλήθεια, αλλά δύσκολα μπορεί να κατανοηθεί. Ο ήλιος φωτίζει κάθε μέρα - αυτό είναι μια πραγματικότητα. Αυτός φωτίζει και για τα μυρμήγκια και για τα ψάρια και για τα πουλιά και για τα θηλαστικά και για τους ανθρώπους, όμως ποιος απ' αυτούς κατανοεί τι πράγμα είναι ο ήλιος; Υπάρχουν όντα με τα οποία μιλάει ο ήλιος, θα πείτε ότι αυτό είναι ειδωλολατρία, γιατί ο θεός δημιούργησε τον ήλιο και είπε να μην προσκυνάει ο άνθρωπος σε κανένα από τα δημιουργήματα. Όλα τα πράγματα έχουν δημιουργηθεί για να μάθει ο άνθρωπος απ' αυτά. Όταν ο άνθρωπος καταλάβει τον ήλιο όπως πρέπει, αυτός θα καίει αιώνια, δεν θα ανατέλλει και θα δύει όπως γίνεται τώρα. Και οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι είναι ο ήλιος. Αυτοί δεν κατανοούν τον ήλιο καθώς δεν κατανοούν και τη ζωή. Κάποιος κοιτάει στο καθρέφτη και λέει: Γέρασα πια! Έφυγαν τα χρόνια της νεότητας! Άλλος κοιτάει τη φωτογραφία του πριν από δέκα χρόνια και λέει: Έχασα πια τη νεότητα μου! - Αυτό είναι εσφαλμένη αντίληψη της ζωής. Εάν δεν μπορείς να διεισδύσεις στη νεότητα σου, δεν έχεις καταλάβει τη νεότητα. Εάν δεν μπορείς να διεισδύσεις στα γηρατειά σου, δεν έχεις καταλάβει τα γηρατειά. Για να φθάσεις στην πραγματικότητα στην οποία ο θεός εκδηλώνεται στον άνθρωπο, πρέπει να διεισδύσεις σε όλα. Όσο δεν ζουν όλα μέσα σας, δεν είστε στο σωστό δρόμο. Όταν ζουν τα πάντα μέσα στον άνθρωπο και γύρω του, αυτός έχει μπει στο σωστό δρόμο, έχει βρει την αλήθεια.

 

"Πολλά ακόμη έχω να σας πω." Εδώ και 2.000 χρόνια ο Χριστός είναι στο κόσμο, όμως έτσι έχει κρυφτεί έτσι ώστε κανείς δεν τον έχει δει. Εφ' όσον δεν το ξέρουν αυτό οι άνθρωποι, ακόμα και μέχρι σήμερα μιλάνε για το παρελθόν του Χριστού, για το πώς υπέφερε, για το πώς σταυρώθηκε στο σταυρό, κ.ο.κ. Όλοι απορούν πώς είναι δυνατόν ένας τόσο νέος άνθρωπος να κάνει Θεία ζωή. - Αυτό δηλώνει μη σωστή κατανόηση των πραγμάτων. Σήμερα πολλοί άνθρωποι αμφιβάλλουν για την Θεία προέλευση του Χριστού, ουσιαστικά δε έπρεπε να αμφιβάλλουν νωρίτερα. Ακόμη κι οι πρώτοι άνθρωποι έπρεπε να αμφιβάλλουν και να μην πιστεύουν στο διάβολο ο οποίος τους ξεγέλασε στον παράδεισο. Τότε αυτοί τον πίστεψαν, κι όταν ήρθε ο Χριστός δεν πίστεψαν. - Γιατί; - Γιατί φοβήθηκαν πολύ. Κι όταν ο Χριστός ήρθε στη γη, αυτοί είπαν: Μία φορά ξεγελαστήκαμε, τώρα δεν πιστεύουμε σε κανέναν. - Όχι, ο άνθρωπος μπορεί να ξεγελαστεί μόνο μία φορά. Δεύτερη φορά δεν μπορεί να ξεγελαστεί. Όταν ο διάβολος έρθει δεύτερη φορά σε σας και σας αναγκάσει να φάτε από το απαγορευμένο δέντρο, εσείς πρέπει να του πείτε: Πρώτα εσύ να φας από αυτούς τους καρπούς και μετά θα φαω κι εγώ. Ας φαει αυτός, κι εσείς κοιτάξτε μόνο πώς τρώει και ποια είναι τα αποτελέσματα απ' αυτή τη τροφή. Πολλοί δικαιολογούν τα λάθη τους με το διάβολο. - Όχι, ο άνθρωπος αμάρτησε μόνος του και μάλιστα για τη μοναδική αιτία ότι είναι άπληστος. Η απληστία είναι η αιτία για τα λάθη των ανθρώπων. Αυτοί θέλουν περισσότερο απ' όσο τους έχει καθοριστεί. Κάποτε ο διάβολος ήταν αναμάρτητος, όμως, όταν θέλησε να έχει περισσότερο απ' όσο του χρειαζόταν, αμάρτησε. Η αμαρτία στο κόσμο έρχεται από τους αγγέλους. Πρώτα αυτοί χάνουν τη αγνότητα τους, με αποτέλεσμα να τους δέσουν. Δεν ξέρετε, ούτε και μπορείτε να καταλάβετε, γιατί έχουν αμαρτήσει οι άγγελοι, γιατί έχει έρθει στο κόσμο ο διάβολος. Μια μέρα αυτά τα ερωτήματα θα ξεκαθαριστούν. Τώρα, όμως, χρειάζεται να σιωπούμε σχετικά μ' αυτά.

 

Ρώτησαν έναν από τους αρχαίους σοφούς: Τι είναι το κακό; Αυτός έσφιξε μόνο τα χείλη και δεν είπε τίποτε. Και οι σύγχρονοι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν τι είναι το κακό, πώς έχει εμφανιστεί, κ.ο.κ.. Εάν τεθεί το ερώτημα για κακό, θα σφίξετε τα χείλη σας και, σαν σοφοί, δεν θα πείτε ούτε λέξη. Όσον αφορά την ουσία του κακού, την πρωταρχική του αιτία, θα σιωπάτε. Εσείς κατανοείτε το κακό, αλλά όχι στην ουσία του, και λέτε ότι ο Αδάμ και η Εύα εκδιώχθηκαν από τον παράδεισο, γιατί έγιναν σαν τους Θεούς, άρχισαν να κατανοούν το καλό και το κακό. Και, αν είχαν μείνει στο παράδεισο, θα υπήρχε ο φόβος να φάνε από τους καρπούς του δέντρου της ζωής και ν' αποκτήσουν αθανασία. Ό,τι και να πείτε στο θέμα αυτό, δεν μπορεί να σας βοηθήσει. Η δική σας ζωή είναι μικρή, δύσκολη, πράγμα που δείχνει ότι έχετε ανάγκη από νέες αντιλήψεις, από νέα φιλοσοφία για τη ζωή.

 

"Πολλά ακόμη έχω να σας πω, όμως τώρα δεν μπορείτε να τα αντέξετε." Για να φτάσετε στο νέο που θα σας ειπωθεί, πρέπει να μελετάτε, να βλέπετε τα λάθη σας, να βρείτε τρόπο διόρθωσης, και να τα διορθώσετε. Μόνο μετά απ' αυτό θα μπορείτε να κατανοήσετε την αλήθεια. Όσο είστε σε ένταση, όπως είστε τώρα, δεν μπορείτε να κατανοήσετε την αλήθεια. Αν θέλετε να κατανοήσετε την αλήθεια πιο σύντομα, θα πρέπει να απομονωθείτε, να απομονώσετε το παλιό και ν' αρχίσετε να μελετάτε. Τότε θα ζείτε σαν άνθρωποι. Και για το Χριστό λέγεται ότι όταν βρέθηκε στη μορφή του δούλου, Αυτός ταπεινώθηκε.

 

Τι πρέπει να κάνετε τώρα; Επειδή είστε μαθητές, πρέπει να μελετάτε. Εάν ήσασταν στη πρώτη τάξη και, σαν σωστοί μαθητές, περάσατε στη δεύτερη τάξη, πρέπει να μελετάτε επίσης τόσο πολύ, ώστε να περάσετε στη Τρίτη, μετά στη τέταρτη τάξη, κ.ο.κ.. Εάν δεν μελετάτε καλά, θα χάσετε την πρώτη θέση. Γι' αυτό οι άνθρωποι συχνά λένε ότι ο άνθρωπος μπορεί να μπει στον παράδεισο, αλλά μπορεί και να βγει. Ταυτόχρονα ο άνθρωπος μπορεί να μπει στον παράδεισο και να μην βγει. Θα μπαίνει στον παράδεισο και θα βγαίνει, μέχρι να μάθει να μην βγαίνει. Εάν μπει μια φορά στον παράδεισο, δεν πρέπει να ξαναβγεί. Σημαντικό ερώτημα για όλους τους ανθρώπους είναι το θέμα της μελέτης. Ο άνθρωπος πρέπει διαρκώς να μελετά. Η μελέτη υπονοεί την εφαρμογή της θείας ζωής. Ο θεός θέλει να ζει ο άνθρωπος και να είναι ικανοποιημένος από τη ζωή του. Το να ζεις σημαίνει να μεταφέρεις το βάρος όλου του κόσμου. Καθένας φέρει ένα μικρό μέρος απ' όλο το βάρος. Η έννοια της ζωής δεν βρίσκεται στο πολύ, αλλά σ' αυτό το οποίο έχετε δουλέψει κι έχετε εφαρμόσει. Ας είναι λίγο, φτάνει να είναι δουλεμένο.

 

"Πολλά ακόμη έχω να σας πω, αλλά τώρα δεν μπορείτε ν' αντέξετε." Αυτό σημαίνει: Πολλά πράγματα μπορούν να σας ειπωθούν, αλλά δεν μπορείτε να τα κατανοήσετε. - θα προσπαθούμε να τα κατανοήσουμε. - Δεν είναι το θέμα να προσπαθείτε. Εδώ και 2.000 χρόνια, προσπαθείτε. Καιρός είναι να κατανοήσετε, να προσευχηθείτε, για να έρθει μέσα σας το πνεύμα και να σας μάθει τι να κάνετε. Έχει ειπωθεί στις Γραφές ότι, όταν το πνεύμα της αλήθειας έρθει μέσα σας, αυτό θα σας μάθει τι πρέπει να κάνετε. Αυτή είναι η οδός. Τώρα κι εγώ θα σας πω: Πολλά πράγματα έχω ακόμα να σας πω, αλλά πρώτα πρέπει να εφαρμόσετε αυτό το οποίο σας έχω πει μέχρι τώρα. Όταν εφαρμόσετε όλα όσα έχετε ακούσει κι αποκτήσει, θα έχετε πια συνθήκες για να βάλετε σωστές βάσεις στη ζωή σας. Πολλά πράγματα και πολλές καταστάσεις στη ζωή σας είναι χωρίς νόημα, χωρίς βάση. Για παράδειγμα, ποια μπορεί να είναι μητέρα δίχως να έχει παιδιά; Ποιος άνθρωπος μπορεί να είναι πλούσιος, αν δεν έχει χρήματα; Δηλαδή, η μητέρα πρέπει να έχει παιδιά, ο πλούσιος πρέπει να έχει χρήματα, ο μορφωμένος πρέπει να έχει γνώσεις, ο καλός και φωτισμένος άνθρωπος πρέπει να έχει την αναγκαία καλοσύνη κι αγιότητα μέσα του. Ο άνθρωπος πάντα πρέπει να έχει κάτι πολύτιμο μέσα του, για το οποίο να ζει.

 

Κι έτσι, βαθιά μέσα του, ο καθένας πρέπει να πει: Έχω έρθει στη γη για να κατανοήσω αυτό που θα μας πει ο Χριστός. Ο Χριστός δεν θα σας πει ν' απαρνηθείτε τον εαυτό σας, γιατί αυτό έχει ειπωθεί πια. Εάν δεν μάθατε μέχρι τώρα πώς ν' απαρνείστε τον εαυτό σας, είναι άνευ αντικειμένου να να ειπωθεί πάλι το ίδιο. Ό,τι είπε ο Χριστός, πρέπει να εφαρμοστεί.

 

Ένας ιερέας κήρυσσε στην εκκλησία των πιστών του πάνω στο στίχο που ο Χριστός είπε: "Όποιος έχει δύο χιτώνες, να δώσει τον έναν στους φτωχούς." Η γυναίκα του ιερέα ήταν στην εκκλησία κι άκουσε τι κήρυσσε ο άντρας της. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, ένας ζητιάνος ήρθε να της ζητήσει κάτι. Αυτή άρχισε να σκέφτεται τι να δώσει στο ζητιάνο. Ξαφνικά, της ήρθε στο κεφάλι η ιδέα να εφαρμόσει αυτό που άκουσε εκείνο το πρωί από τον άντρα της. Πήγε στο κελάρι, έβγαλε από το σεντούκι δύο καινούργια πουκάμισα του άντρα της και έδωσε το ένα στον ζητιάνο. Όταν επέστρεψε από την εκκλησία ο ιερέας, ζήτησε από τη γυναίκα του ένα πουκάμισο για να ντυθεί. Η γυναίκα του, του έφερε το ένα κι αυτός τη ρώτησε: Πού είναι το άλλο πουκάμισο; - Πριν από λίγο το έδωσα σ' ένα ζητιάνο. Έκανα ακριβώς σύμφωνα με τα λόγια του Χριστού που άκουσα σήμερα από σένα. - Άκουσε γυναίκα, αυτό αφορά τους άλλους ανθρώπους κι όχι εμένα. - Όχι, το ζήτημα δεν λύνεται έτσι. Ο άνθρωπος πρέπει εσωτερικά να φτάσει στη δική του σκέψη, στην ενότητα μέσα του, κι αυτή ν' ακούσει. Ο καθένας μόνος πρέπει να δοκιμάσει τα πράγματα και να ξέρει εάν είναι αληθινά ή όχι.

 

"Πολλά πράγματα ακόμη έχω να σας πω." Αυτό έχει ειπωθεί από το Χριστό πριν από 2.000 χρόνια. Είσαστε σύμφωνοι σήμερα μ' αυτόν τον στίχο; Περιμένετε να σας ειπωθεί ακόμη κάτι; Για να είστε ειλικρινείς, πρέπει να πείτε ότι σας έχουν ειπωθεί πολλά πράγματα, αλλά ακόμη δεν τα έχετε καταλάβει κι εφαρμόσει. Σας χρειάζονται ακόμα πολλά χρόνια για να τα εφαρμόσετε; Σας χρειάζονται ακόμα 2.000 χρόνια; - Όχι, πρέπει να συνειδητοποιήσετε όλοι ότι είστε σε θέση να κατανοήσετε και να εφαρμόσετε. Αν το καταλάβετε αυτό, πρέπει να αρχίσετε αμέσως να μελετάτε και να εφαρμόζετε. Μέχρι τώρα δεν έχετε κατανοήσει, αλλά από δω και στο εξής θα μελετάτε και θα κατανοείτε. Τώρα θα ακούσετε τι θα σας πει ο Χριστός σήμερα. Όταν ακούσετε αυτό που θα σας πει ο Χριστός, θα ευχαριστήσετε γιατί μπορείτε να κατανοείτε πια, και θ' αρχίσετε να εφαρμόζετε.

 

"Πολλά πράγματα έχω ακόμη να σας πω." Ό,τι έχετε κατανοήσει μέχρι τώρα, εφαρμόστε το με ελευθερία και διάθεση.

 

5. Καθολική ομιλία, που έγινε στις 23 Αυγούστου 1936, στις 5 π.μ., Σόφια -Ίζγκρεβ.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...