Jump to content

1936_08_19 Για να έχουν ζωή


Ани

Recommended Posts

 Για να έχουν ζωή

 

"Ο κλέπτης δεν έρχεται, ειμή δια να κλέψη και θνση και απολέση εγώ ήλθον δια να έχωσι ζωήν και να έχωσιν αυτήν εν αφθονία." (Ιωάννη 10:10)

 

"Ο κλέφτης δεν έρχεται, παρά μόνο για να κλέψει, να σφάξει και να σκοτώσει." Τι υπονοείται σ' αυτόν τον στίχο; Για να κατανοηθούν τα πράγματα, πρέπει να εισχωρήσουν βαθιά στην ανθρώπινη συνειδητότητα, όπως η τροφή πρέπει εντελώς να χωνευτεί από τον ανθρώπινο οργανισμό. Όσο η τροφή λαμβάνεται μόνο εξωτερικά και δεν αφομοιώνεται από τον οργανισμό του ανθρώπου, δεν μπορεί να τον ωφελήσει, δεν είναι τροφή. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για κάθε άνθρωπο ο οποίος νομίζει ότι ξέρει πολλά. Συναντάτε ένα άνθρωπο ο οποίος αρχίζει να καυχιέται ότι ξέρει πολλά. Μόνον όποιος διαθέτει αρκετή σοφία, μόνον αυτός ο άνθρωπος μπορεί να πει για τον εαυτό του ότι ξέρει πολλά,. Όποιος δεν είναι σοφός, δεν έχει αυτή τη γνώση μέσα του. Σ' αυτόν δεν μένει τίποτε άλλο εκτός του να πιστεύει. Οι αντιθέσεις στη ζωή προέρχονται από το γεγονός ότι οι άνθρωποι σκέφτονται για τον εαυτό τους ότι είναι κάτι περισσότερο απ' όσο στην πραγματικότητα. Νομίζουν ότι ξέρουν πολλά, ενώ ουσιαστικά δεν είναι έτσι. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως, ο,τιδήποτε ξέρουν, δεν μπορούν να το εφαρμόσουν. Η αληθινή γνώση των πραγμάτων υπονοεί ταυτόχρονη εφαρμογή. Το να ξέρεις κάτι χωρίς να μπορείς να το κάνεις και να το εφαρμόσεις, αυτό δεν είναι γνώση. Η γνώση χωρίς εφαρμογή αποτελεί μια ψεύτικη βάση πάνω στην οποία τίποτε δεν μπορεί να οικοδομηθεί. Σε μια τέτοια βάση οικοδομούν πολλοί από τους σύγχρονους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να υποφέρουν. Ως δικαιολογία των δικών τους λανθασμένων πράξεων, κάποιοι λένε: Εγώ έτσι έχω μάθει. Ό,τι έχω μάθει, αυτό κάνω. - Αυτό τίποτε δεν σημαίνει ακόμα. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να ξέρει πολλά πράγματα, αλλά η γνώση δεν προέρχεται από την ψυχή του. Η αληθινή γνώση είναι αυτή η οποία προέρχεται από την ανθρώπινη ψυχή. Η γνώση δεν είναι επίτευγμα ενός ανθρώπου, ούτε είναι καθορισμένη να επιτευχθεί σε μια μέρα. Η γνώση είναι επίτευγμα όλων των ανθρώπων, όλων των έλλογων όντων, και αποκτάται μέσα απ' όλη την αιωνιότητα. Όσο είναι ζωντανός, ο άνθρωπος πρέπει συνεχώς να μελετά.

 

Μεγάλο, όμορφο πράγμα είναι η γνώση, αλλά γνώση χωρίς πίστη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Και στις Γραφές αναφέρεται: "Να γίνει σύμφωνα με την πίστη σου!" Δεν έχει ειπωθεί: "Να γίνει σύμφωνα με τις γνώσεις σου!" Ο άνθρωπος πρέπει να πιστεύει σ' Αυτόν ο οποίος όλα τα ξέρει και ο οποίος όλα τα έκανε. Οι σύγχρονοι άνθρωποι ενοχλούνται από πολλά πράγματα. - Γιατί; - Γιατί θέλουν να επιλύσουν αυτά τα πράγματα μόνο με το δρόμο της γνώσης. Η δύναμη του ανθρώπου δεν έγκειται στις γνώσεις που δεν έχουν εφαρμογή. Ούτε η νίκη έγκειται στη δύναμη. Η δύναμη του ανθρώπου είναι απαραίτητη μόνο για να διατηρεί την σειρά και την τάξη των πραγμάτων που το Πρωταρχικό Αίτιο έθεσε στον κόσμο. Η δύναμη του ανθρώπου κρύβεται στη Θεία Αγάπη. Δηλαδή μόνο η αγάπη στον κόσμο είναι σε θέση να διαφυλάξει την Θεία τάξη και την σειρά των πραγμάτων.

 

Πολλοί σταματούν πάνω στο ερώτημα ποιος είναι σωστός -και ποιος λάθος. Αυτά είναι ανθρώπινες δουλειές. Ο Θεός στρέφει την προσοχή του μόνο σ' εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν και δέχονται την Αγάπη Του και την Σοφία Του. Μόνον αυτοί οι άνθρωποι είναι σωστοί. Μόνο αυτοί μπορούν να ονομαστούν Τέκνα του Θεού.

 

"Ο κλέφτης δεν έρχεται, παρά μόνο για να κλέψει, να σφάξει και να σκοτώσει." Με άλλα λόγια: Ο κλέφτης δεν έρχεται παρά μόνο για να πάρει κάτι από τον άνθρωπο. Ενώ αυτός ο οποίος δίνει κάτι από τον εαυτό του, αυτός φέρει την αλήθεια, αυτός φέρει την ελευθερία. Το δούναι και λαβείν είναι δυο καταστάσεις που ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει. Όταν το ξέρει αυτό, δεν υπάρχει λόγος να γίνεται διαμάχη, για το ποιος είναι σωστός και ποιος λάθος. Η διαμάχη σκοτεινιάζει την ανθρώπινη συνείδηση. Ο άνθρωπος μπορεί να φιλονικεί με τα χρόνια, αλλά αυτή η φιλονικία τίποτε δεν θα τον ωφελήσει. Τι κερδίζει ο άνθρωπος από το ότι ξέρει εάν είναι σωστός ή λάθος; - Τίποτε δεν κερδίζει. Σωστός είναι εκείνος μέσα στον οποίο ο Θεός ζει. Εάν ο Θεός δεν ζει μέσα στον άνθρωπο, αυτός είναι σε λάθος δρόμο. - Δεν έχω δίκιο; - Αφού ρωτάς, αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου. Όταν αμφιβάλλεις, λύνεις μόνος σου το ζήτημα. Ο άνθρωπος πρέπει να συνειδητοποιεί μέσα στη ψυχή του ότι είναι σωστός. Πρέπει να πιστεύει με τη ψυχή του ότι τα έργα του είναι σωστά. Γι' αυτό έχει ειπωθεί στις Γραφές: "Εάν δεν πιστεύετε σ' Εμένα, να πιστεύετε στα έργα που κάνω."

 

Και έτσι η δύναμη του ανθρώπου δεν καθορίζεται μόνον από τη πίστη του ούτε μόνον από τις γνώσεις του. Η δύναμη του ανθρώπου εμπερικλείεται ταυτόχρονα και στην πίστη του και στην γνώση του. Η δύναμη του ανθρώπου καθορίζεται από μια σειρά νόμους: Το νόμο της υπακοής, το νόμο της εκτέλεσης και ούτω κάθε εξής. Ο Χριστός λέει: "Ο Πατέρας μου πάντα με ακούει γιατί εκτελώ την δική Του βούληση." Ο Χριστός είχε πίστη την οποία εφάρμοζε. Επομένως, όποιος έχει πίστη, πρέπει να κάνει ένα πείραμα να δει μέχρι πού φτάνει η πίστη του. Απ' αυτό που θα λάβει, ο άνθρωπος θα αναγνωρίσει τη δύναμη της πίστης του.

 

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη όχι μόνον από πίστη, αλλά και από αυτοκαθορισμό. Ο αυτοκαθορισμός υπονοεί την εύρεση του δρόμου που ο Θεός καθόρισε στον άνθρωπο. Αυτός ο δρόμος δεν βαδίζει μόνο προς μια κατεύθυνση. Έχει πολλές κατευθύνσεις, πολλές διευθύνσεις. Για να βρει αυτόν το δρόμο, ο άνθρωπος πρέπει να στραφεί προς τα έλλογα όντα, προς τους Θείους υπηρέτες, προς τους αγγέλους. Μόνον αυτοί είναι σε θέση να του δείξουν το δρόμο, να τον κατευθύνουν. Το ίδιο πράγμα μπορεί να ειπωθεί και για την προσωπική ζωή του ανθρώπου. Από το τι κηρύσσεται στον άνθρωπο μπορεί να καθοριστεί ποια θα είναι η δική του προσωπική ζωή. Η γνώση του ανθρώπου εξαρτάται απ' αυτό το οποίο του έχει διδαχθεί. Αυτή η γνώση είναι σε βαθμίδες όπως και στα σχολεία. Η γνώση την οποία αποκτάει ο μαθητής στη βασική εκπαίδευση, είναι μία. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει, τόσο και η γνώση του γίνεται πιο ψηλή. Στο δημοτικό, στο γυμνάσιο, στο πανεπιστήμιο ο μαθητής περνάει από όλο και πιο ψηλές γνώσεις μέχρι που να μπει στη ζωή, όπου εφαρμόζει αυτό που έμαθε και αποκτάει την αληθινή γνώση. Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει ο μαθητής, τόσο πιο ευρύς γίνεται και ο δικός του ορίζοντας.

 

Κάποιοι λένε ότι ο άνθρωπος μπορεί να μάθει από παντού και από όλα. - Όχι, ο άνθρωπος μπορεί να μάθει μόνον απ' αυτό το οποίο έρχεται από τον θεό. Όσο σκέφτεται ότι μπορεί να αποκτήσει γνώσεις από δω και από κει, ο άνθρωπος είναι σε λάθος δρόμο. Επομένως, ο κάθε ένας μπορεί να μεταφέρει τις γνώσεις του στον άλλο, μόνο στην περίπτωση που αυτές έχουν αποκτηθεί από τον Θεό, από την Θεία αρχή. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα για τον άνθρωπο από το να μεταδίδει τα πράγματα έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα, χωρίς καμία αποστήθιση. Ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει ότι βρίσκεται στο κόσμο που είναι δημιουργημένος από τον Θεό, στο οποίο άρχοντας είναι ο Θεός. Και εάν ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τα αγαθά αυτού του κόσμου, αυτό γίνεται για την μοναδική αιτία ότι φέρει την αλήθεια μέσα του. Εάν παραιτηθεί από αυτή την αλήθεια, διακόπτει το δρόμο από τον οποίο έρχονται αυτά τα αγαθά και μ' αυτό σταματάει τους δεσμούς του με τη ζωή. Η ζωή φέρει τα Θεία αγαθά μέσα της. Το μεγαλύτερο αγαθό στον άνθρωπο είναι η ίδια η ζωή, όμως, όταν ζει, ο άνθρωπος πρέπει να μαθαίνει να διαχωρίζει τη σωστή από τη λανθασμένη σκέψη, την αληθινή ελευθερία από την φαινομενική. Και ο στρατιώτης έχει ελευθερία να πάρει τα όπλα και να πάει στο πεδίο της μάχης, όμως αυτή η ελευθερία είναι φαινομενική. Πίσω του βρίσκεται ο αξιωματικός, ο οποίος με την βία θα τον αναγκάσει να πάρει τα όπλα και να πάει να χτυπηθεί για την πατρίδα του. Έτσι, λοιπόν, ο άνθρωπος πρέπει να μελετά, να διαχωρίζει τα πράγματα, να ξεχωρίζει το καθαρό από το ακάθαρτο, το σωστό από το λάθος. Αυτό εξαρτάται από τις αντιλήψεις του, απ' αυτό το οποίο έχει μάθει κι έχει εφαρμόσει.

 

"Ο κλέφτης δεν έρχεται παρά μόνο για να κλέψει, να σφάξει και να σκοτώσει, ενώ εγώ ήρθα για να έχετε ζωή και μάλιστα σε αφθονία." Σ' αυτό το εδάφιο, ο Χριστός μεταφέρει δυο καταστάσεις: Η πρώτη κατάσταση είναι ο κλεφτής ο οποίος αφαιρεί τη ζωή. Η δεύτερη κατάσταση είναι ο αληθινός άνθρωπος ο οποίος δίνει ζωή, ο οποίος φέρνει την αλήθεια στον κόσμο. Ο άνθρωπος πρέπει να ωθείται προς την γνώση της αλήθειας ως το μοναδικό πραγματικό απόκτημα στη ζωή του. Η αλήθεια φέρνει την ελευθερία, ενώ η ελευθερία εξαρτάται από την εσωτερική γνώση των πραγμάτων. Άπαξ και αποκτήσει αυτή την ελευθερία, ο άνθρωπος μένει απαράλλαχτος σε σχέση με τις απόψεις του για τη ζωή. Πολλοί φιλονικούν για μια σειρά ερωτήματα της ζωής, όπως, για παράδειγμα, πάνω στο ερώτημα για την ιεροσύνη, και λένε ότι δεν καταλαβαίνουν αυτό το θέμα και ποτέ δεν μπόρεσαν να το καταλάβουν. Αυτοί μπερδεύονται μόνοι τους. Αυτοί μπορούν να καταλάβουν όλα τα ερωτήματα, αλλά σταδιακά και όχι ξαφνικά. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να καταλάβει όλα τα πράγματα ξαφνικά. Γι' αυτό είναι βασικό να ωθείται προς την απόκτηση της μεγάλης αγάπης. Απ' την στιγμή που θα την αποκτήσει, αυτή θα του τα αποκαλύψει όλα. Ξέρετε τι είναι η αιώνια μεγάλη αγάπη; Την έχετε δοκιμάσει ποτέ; Χωρίς να σκέφτονται πολύ, κάποιοι γρήγορα τοποθετούνται ως προς αυτή την αγάπη. Την βαφτίζουν με δικά τους ονόματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην δική της ουσία. Εύκολο είναι να πει ο άνθρωπος ότι γνωρίζει αυτή την αγάπη, ή ότι έχει πίστη στον Θεό. Να πιστεύει ο άνθρωπος, αυτό σημαίνει να υπομένει. Να υπομένει, σημαίνει να αντέχει όλα τα πράγματα χωρίς να ενοχλείται. Όποιον πιστεύει, ο Θεός θα τον εξιλεώσει απ' όλες τις ατυχίες στη ζωή. - Γιατί έχετε τις ατυχίες στη ζωή; -Γιατί δεν έχει έρθει ακόμη ο καιρός να σας απελευθερώσουν απ' αυτές. Όταν έρθει αυτός ο καιρός, όλοι οι άνθρωποι θα απελευθερωθούνε από τις δυστυχίες και τα βάσανα, από τις ατυχίες στη ζωή. Για να δικαιολογήσουν τις αποτυχίες στη ζωή τους, πολλοί λένε ότι ο Χριστός προσευχήθηκε όπως κ„ αυτοί, όμως ούτε φωνή ούτε ψίθυρος δεν ακούστηκε στις προσευχές του. - Όχι, ο Χριστός δεν σκέφτεται έτσι. Αυτός έλεγε: Κύριε, εγώ βλέπω ότι με δοκιμάζεις. Πιστεύω ότι θα με σώσεις, ότι θα με βγάλεις από τη βαριά θέση, όμως δεν το ξέρω πώς θα γίνει αυτό. Οι σύγχρονοι Χριστιανοί θέλουν να ξέρουν πώς θα έρθει η σωτηρία τους. Ως προς αυτό, βρίσκονται σε λάθος δρόμο. Είναι βασικό να πιστεύουν ότι θα σωθούν, αλλά το πώς θα έρθει η σωτηρία τους δεν είναι δική τους δουλειά. Όταν πιστεύουν, θα δουν ότι τα βάσανα τους δεν θα είναι συνεχόμενα. Το μεγαλύτερο βάσανο διαρκεί μόνο μερικές ώρες. Το βάσανο είναι ο καθαρισμός, χωρίς τον οποίο η ζωή δεν μπορεί να κατανοηθεί. Το βάσανο βάζει τον άνθρωπο στο δρόμο που ο Θεός έχει καθορίσει. Με τα βάσανα ο άνθρωπος φτάνει στην αλήθεια.

 

Έχει ειπωθεί στις Γραφές: "Η αλήθεια θα σας απελευθερώσει." Επομένως, μόνο με την αλήθεια ο άνθρωπος αποκτάει ελευθερία. Όταν αποκτήσει πραγματική ελευθερία, θα καταλάβει το νόημα της ζωής, θα απελευθερωθεί από τις πλάνες του. Αυτό σημαίνει να ξαλαφρωθεί, να βάλει νέα βάση στη ζωή του. Όσο ενοχλείται από τους ανθρώπους, ο άνθρωπος είναι οτον λάθος δρόμο. Όσο ενοχλείται από τους ανθρώπους, ο άνθρωπος βλέπει ότι κάτι του λείπει. Δεν είναι άσχημο που ο άνθρωπος ενοχλείται, αλλ' όμως, όσο ενοχλείται, πρέπει να ξέρει ότι δεν έχει βρει την αλήθεια, δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί με τον πλησίον του. Μόνον ο σοφός δεν ενοχλείται. Αυτός βρίσκει την αλήθεια και την εφαρμόζει στη ζωή του. Θα πείτε ότι αυτό είναι δύσκολη δουλειά. - Όχι, όταν γίνεται λόγος για την αλήθεια, ως εκδήλωση της Θείας διδασκαλίας, πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει καμιά δυσκολία στην εφαρμογή της. Οι δυσκολίες και τα βάσανα είναι δορυφόροι της ανθρώπινης ζωής, αλλά όχι και της Θείας.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι ωθούνται προς την απόκτηση της Θείας ζωής. Όποιος δεν σκέφτεται σωστά, λέει ότι, όσο είναι νέος, δεν ενδιαφέρεται γι' αυτή τη ζωή. Άλλος πάλι λέει ότι, ως νέος, πράγματι ενδιαφέρεται για τη Θεία ζωή, για να θέσει δυνατές βάσεις στη ζωή του. Όποιος λέει ότι είναι νέος και δεν πρέπει να σκέφτεται για την αυριανή μέρα, μοιάζει με νεαρό φορτωμένο άλογο. Τι θα αποκτήσει αυτό το άλογο; - Σαν φθάσει σε καθορισμένη θέση, θα του δώσουν λίγη τροφή, τίποτε παραπάνω. Λένε για κάποιον ότι πρέπει να γίνει καθηγητής. - Τι θα αποκτήσει, αν γίνει καθηγητής; - Τίποτε ιδιαίτερο. Θα αποκτήσει γνώσεις, που, την άλλη μέρα, θα τις χάσει. Η αληθινή κατάκτηση εμπερικλείεται στη Θεία γνώση, η οποία, άπαξ και αποκτηθεί, ποτέ δεν μπορεί να χαθεί. Αυτή η γνώση αποθηκεύεται στο υποσυνείδητο του ανθρώπου κι αυτός την φέρει αιώνια μέσα του. Σ' αυτή την γνώση έγκειται η δύναμη του ανθρώπου. Η γνώση η οποία σήμερα αποκτάται κι αύριο χάνεται, δεν είναι αληθινή, δεν είναι Θεία γνώση. Έχει σημασία ο άνθρωπος να δουλέψει για χρόνια πάνω στον εαυτό του και να εφαρμόσει αυτή τη γνώση. Έχει σημασία ο άνθρωπος να εφαρμόσει όλη του την υπομονή και ν' αποκτήσει τη Θεία γνώση. Σ' αυτή τη γνώση έγκειται η δύναμη του ανθρώπου. Ο Χριστός λέει: "Εγώ ήρθα για να έχουν ζωή." Δηλαδή, όλα οφείλονται στη ζωή. Έξω από αυτή, κάθε τι είναι προσωρινό, μεταβατικό, ασταθές. Το πρόχειρο αποτελεί το εξωτερικό κάλυμμα των πραγμάτων.

 

"Ο κλέφτης δεν έρχεται παρά για να κλέψει, να σφάξει και να σκοτώσει." - Γιατί ο κλέφτης ενεργεί έτσι; - Γιατί τίποτε δεν έχει δημιουργήσει. Αυτός ξέρει μόνο να τρώει και να πίνει. Το Θείο στον άνθρωπο, που του δίνει δύναμη, συνειδητοποιεί ότι η σημασία της ζωής έγκειται στην εκτέλεση της Θείας βούλησης, όχι ως προς την εξωτερική μορφή, αλλά ως προς το περιεχόμενο. Όποιος εκτελεί την Θεία βούληση, αυτός συνδέεται με τον Θεό, με το όλο, με το γενικό, όπως το πόδι του ανθρώπου συνδέεται με όλο του το σώμα. Αυτό το πόδι πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο όχι μόνο μια μέρα, αλλά καθ' όλη τη ζωή του, και μάλιστα δωρεάν. Αυτό απαιτεί η Θεία ζωή από τον άνθρωπο. Όταν υπηρετεί μ' αυτόν τον τρόπο, ο άνθρωπος θα φθάσει στην απόλυτη διάκριση του θείου, της αληθινής ζωής από την πρόσκαιρη. Και οι δύο ζωές έχουν την δική τους σημασία, όμως, για να φθάσει ο άνθρωπος στη γνώση τους, πρέπει πολύ καιρό να περιμένει, να εφαρμόζει την υπομονή του, να μελετά. Για παράδειγμα, κάποιος θέλει να ξέρει εάν θα μπορεί να σηκώσει στην πλάτη του ένα μεγάλο βάρος. Για να φθάσει σ' αυτήν την γνώση, πρέπει αρκετό καιρό να μελετά, να κάνει δοκιμές. Όποιος έχει δύναμη να σηκώσει τη γη στην πλάτη του, μόνον αυτός μπορεί να ξέρει από πριν ότι είναι σε θέση να σηκώσει κάθε βάρος. Επομένως, κάθε τι που θέλει να κάνει ο άνθρωπος, πρέπει πρώτα απ' όλα να το δοκιμάσει. Μόνο μέσα από τις εμπειρίες ο άνθρωπος μπορεί να φθάσει στη γνώση της αληθινής ζωής. Ακόμη και ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, ο οποίος ήρθε στη γη, είχε υποβληθεί σε βάσανα και δοκιμασίες. - Γιατί έπρεπε ο Χριστός να υποφέρει; - Έτσι είχε προκαθοριστεί. Όταν γεννάται αυτή η ερώτηση, είναι σαν να ρωτάτε γιατί αυτό το άλογο και όχι το άλλο πρέπει να μεταφέρει το μεγάλο βάρος. Ένα άλογο πάντα πρέπει να μεταφέρει το βάρος. Δηλαδή, έπρεπε να φθάσει ένας δυνατός άνθρωπος στη γη, ο οποίος να βοηθήσει τους ανθρώπους, να τους δείξει πώς πρέπει να ζουν. Αυτός ο άνθροοπος ήταν ο Χριστός. Δεν είναι αρκετό μόνο να βοηθηθεί ο άνθρωπος, αλλά πρέπει να του δειχθεί κι ο δρόμος προς την αλήθεια.

 

Κι έτσι, να βοηθήσουμε τον άνθρωπο σημαίνει να κάνουμε σχέση μ' αυτόν. Μόνο η αγάπη κάνει σχέσεις. Επομένως, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους μόνον εκείνος που τους αγαπά. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να αγαπάει όλους τους ανθρώπους ταυτόχρονα. Η αγάπη δίνεται σε βαθμίδες σύμφωνα με τις ανάγκες. Να αγαπάς τους ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει να τους δίνεις σε αφθονία. Το άφθονο δόσιμο είναι ξεγέλασμα. Πότε η μητέρα δίνει σε αφθονία στο παιδί της; - Όταν ξεκινάει για την πόλη, δίνει στα παιδία της πολλές δουλειές, για να τα ξεγελάσει να μη κλαίνε. Αυτό το κάνει με τα ανόητα παιδιά της. Στα έξυπνα παιδιά της, όμως, λέει πού πηγαίνει, τι δουλειά έχει, πότε θα επιστρέψει, κι αυτά την καταλαβαίνουν. Αυτά δεν έχουν ανάγκη από κανένα ξεγέλασμα.

 

Οι σύγχρονοι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν γιατί δεν τους δίνεται αυτό το οποίο επιθυμούν. Λένε ότι για χρόνια περιμένουν για να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες τους κι ακόμη δεν μπορούν να τις επιτύχουν. Πρέπει να μάθουν ότι κάθε τι δίνεται ακριβώς στον καιρό του. Αφού είναι έτσι, ο άνθρωπος πρέπει να περιμένει με υπομονή αυτό το οποίο επιθυμεί να επιτύχει. Για να μπορεί το κάθε τι να χρησιμοποιηθεί σωστά, πρέπει να έρθει ο καθορισμένος γι' αυτό καιρός. Πρώτα απ' όλα, ο άνθρωπος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την τωρινή του ζωή όπως πρέπει, και γι' αυτό, όταν βρεθεί σε αδιέξοδο, λέει: Σ' αυτή τη ζωή δεν μπόρεσα να επιτύχω τις επιθυμίες μου, αλλά στη επόμενη θα τις επιτύχω. Αυτός δεν ξέρει ότι η ερχόμενη ζωή θα είναι πάλι τέτοια όπως είναι τώρα. Όσο μπορείς σήμερα να εφαρμόσεις, τόσο θα εφαρμόσεις και στο μέλλον. Όποιος θέλει να καλυτερεύσει τις μελλοντικές του συνθήκες, πρέπει να κάνει κάποια αλλαγή στη συνειδητότητά του, ν' αλλάξει λίγο την τωρινή του μορφή. Και αν, σε κάθε αλλαγή στη συνειδητότητά του, ο άνθρωπος αυξάνεται και προοδεύει, θα έχει καλά αποτελέσματα, θα καλυτερεύσει τις συνθήκες της μελλοντικής του ζωής.

 

Έτσι, λοιπόν, ο άνθρωπος σ' αυτή τη ζωή πρέπει να βρει εκείνες τις συνθήκες οι οποίες του έχουν δοθεί για εργασία, για να μπει στο δρόμο που του έχει καθοριστεί. Δεν είναι το θέμα να είναι ο άνθρωπος δυσαρεστημένος, αλλά στη δυσαρέσκεια του αυτός πρέπει να βρει την ικανοποίηση. Εσείς είστε δυσαρεστημένοι από τις συνθήκες τις οποίες ζείτε, από αυτό το οποίο έχετε αποκτήσει. Τι πρέπει να αποκτήσει ο άνθρωπος, σε τι έγκειται το πραγματικό απόκτημα; Το αληθινό απόκτημα εμπερικλείεται στην ίδια τη ζωή. Όποιος πεθαίνει και δεν ξαναζεί, αυτός τίποτε δεν έχει αποκτήσει, αυτός είναι σε λάθος δρόμο. Όποιος πεθαίνει και ξαναζεί, αυτός έχει αποκτήσει τη ζωή, αυτός είναι στο σωστό δρόμο. Μπορεί ο άνθρωπος να μη πεθαίνει; - Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα. Είναι βασικό για τον άνθρωπο, όταν πεθαίνει να ξαναζεί. Ο άνθρωπος πρέπει να ωθείται προς την εσωτερική αθανασία, και όχι προς την εξωτερική. Στις τωρινές συνθήκες της ζωής, ο άνθρωπος εξωτερικά είναι νεκρός. Για να αποκτήσει την αθανασία, πρέπει ν' αρχίσει μ' εκείνες τις μεθόδους με τις οποίες τον καθοδηγεί το πνεύμα. Μέχρι να φθάσει σ' αυτή την κατάσταση, ο άνθρωπος σκοντάφτει σ' εκείνο το οποίο δεν του είναι απαραίτητο.

 

Ο Χριστός λέει: "Εγώ ήρθα να σας δώσω ζωή και να με γνωρίσετε." Δηλαδή το μοναδικό και βασικότερο πράγμα προς το οποίο ο άνθρωπος πρέπει να ωθείται, είναι η ζωή. - Για ποια ζωή μιλάει ο Χριστός; - Για την Θεία. Και, πράγματι, εάν αυτή η ζωή μπει στον πεθαμένο, θα τον αναστήσει. Όποιος έχει αποκτήσει τη Θεία ζωή, αυτός έχει μπει πια στο σωστό δρόμο στον οποίο εμφανίζεται η ζωντανή, η απόλυτη πίστη στον Θεό. Αυτή η πίστη βασίζεται στη αγάπη προς τον Θεό. Και όχι σ' αυτό το οποίο περιμένετε να λάβετε ή σ' ό,τι σας έχουν υποσχεθεί να σας δοθεί. Η πίστη πολλών βασίζεται σε κάποιες υποσχέσεις. Εάν δεν λάβουν αυτό που τους έχουν υποσχεθεί, η πίστη τους χάνεται.

 

Τώρα θα μιλήσω σε κατανοητή για σας γλώσσα: μη χάνετε τη πίστη σας στον Θεό! Να ξέρετε ότι όλα στον κόσμο γίνονται σύμφωνα με τις αντιλήψεις του Πρώτου Αιτίου των πραγμάτων, και όχι σύμφωνα με τις δικές σας αντιλήψεις. Ό,τι ο Θεός έχει υποσχεθεί και καθορίσει, οπωσδήποτε θα γίνει. Αυτός έχει καθορίσει τα πράγματα πριν από την δική σας ύπαρξη. Έτσι λοιπόν, εάν νομίζετε ότι μπορείτε να τα αλλάξετε σύμφωνα με τις δικές επιθυμίες και αντιλήψεις, αυταπατάστε. Ο Θεός έχει χαράξει την πορεία του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, όμως όσο ο άνθρωπος δεν πάρει κάτι από Αυτόν, δεν μπορεί να πιστέψει. Εάν πάρει κάτι από τον Θεό, θα πιστέψει σ' Αυτόν. Εάν τίποτε δεν λάβει, θα χάσει την πίστη του. Πράγματι η πίστη του άνθρωπου στηρίζεται στα αγαθά που η ζωή του δίνει. Χιλιάδες αγαθά δίνει η ζωή στον άνθρωπο κι αυτός πρέπει να πιστέψει σ' αυτά. Όσον αφορά στις συνθήκες, ο άνθρωπος δεν πρέπει να επιθυμεί καλύτερες συνθήκες απ' αυτές που του έχουν δοθεί. Το εάν οι συνθήκες είναι καλές ή κακές, αυτό εξαρτάται από τις αντιλήψεις του άνθρωπου. Εάν οι αντιλήψεις του ανθρώπου είναι σωστές, και οι συνθήκες θα είναι καλές. Εάν οι αντιλήψεις του είναι λάθος, και οι συνθήκες του θα είναι άσχημες. Από εδώ φαίνεται ότι σε ό,τι συνθήκες και να τοποθετηθεί ο υγιής, ο έλλογος άνθρωπος, θα τις χρησιμοποιήσει καλά. Όμως ο άρρωστος, ο μη λογικός άνθρωπος, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά ακόμα και τις καλύτερες συνθήκες. Το νόημα της ζωής έγκειται σ' αυτό, το οποίο ο άνθρωπος, σε κάθε δεδομένη περίπτωση, μπορεί έλλογα να χρησιμοποιήσει. Έτσι λοιπόν, εάν ο άνθρωπος περιμένει πρώτα να καλυτερεύσουν οι συνθήκες της ζωής του και τότε να ζήσει καλά, είναι σε λάθος δρόμο. Πρέπει να καλυτερεύσει κάτι στον άνθρωπο, όχι όμως οι συνθήκες, αλλά η συνειδητότητα και οι αντιλήψεις του. Η ζωή πρέπει να κατανοείται και όχι να καλυτερεύει. Από μόνη της η ζωή είναι καλή, ενώ ο άνθρωπος πρέπει μόνο να την καταλάβει και να την εκμεταλλευτεί.

 

"Ο κλέφτης δεν έρχεται παρά για να κλέψει, να σφάξει και να σκοτώσει." Όποιος δεν καταλαβαίνει την έννοια αυτού του στίχου, αναρωτιέται γιατί τα πράγματα γίνονται έτσι, όπως δεν πρέπει. Όταν θέτει αυτό το ερώτημα, γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν αναρωτιέται ποια είναι η αιτία για την αλλαγή της μορφής του μικρού παιδιού; Πολλοί θέλουν οι δουλειές τους να τακτοποιηθούν έτσι όπως αυτοί επιθυμούν και κατανοούν, αλλά οι επιθυμίες τους και οι αντιλήψεις τους δεν είναι το Θείο μέτρο των πραγμάτων. Ο Ιώβ λέει: ο Κύριος δίνει, ο Κύριος παίρνει. Όποιοι μιλούν σαν τον Ιώβ, παρομοιάζουν τη ζωή με πλούσιο άνθρωπο που δίνει τα ακριβά δώρα σε μια φτωχή χήρα να τα φυλάει, και μετά από καιρό πηγαίνει να τα πάρει. Όποιοι δεν σκέφτονται σαν τον Ιώβ, βρίσκονται στην κατάσταση της φτωχής χήρας η οποία παραπονιέται στον άντρα της ότι ο πλούσιος πήρε τα ακριβά δώρα. Ο άντρας της λέει: Ευχαρίστησε που ο πλούσιος άνθρωπος έχει εμπιστοσύνη σ' εσένα και, μέχρι τώρα, σ' έχει αφήσει να χρησιμοποιείς τα ακριβά δώρα του. Αυτά είναι δικά του κι έχει δικαίωμα να τα πάρει όταν θελήσει.

 

Επομένως, κάθε ένας πρέπει να ξέρει ότι τίποτε στη ζωή δεν είναι δικό του. Αυτός χαίρεται το παιδί του και λέει: Το παιδί μου! - Δεν είναι δικό σου αυτό το παιδί. Αυτό έχει αφεθεί σε σένα προσωρινά, μόνο για να το φροντίσεις. Μια μέρα, όταν ο Θεός το επιθυμήσει, θα το πάρει. Σήμερα θα πεθάνει το παιδί σου, αύριο η γυναίκα σου, μετά η μητέρα σου, μετά ο πατέρας σου, μετά οι φίλοι σου κι εσύ θα μείνεις εντελώς μόνος. Η ζωή στη γη είναι μεγάλο σχολείο στο οποίο έχεις έρθει για να μάθεις. Δεν μπορεί να ειπωθεί ακριβώς μέχρι πού προεκτείνεται η ζωή, όμως αδιάκοπα μεγαλώνει, πλαταίνει κι αναπτύσσεται.

 

Τώρα αρχίστε με την πίστη σας στον Θεό. Πιστέψτε τα πράγματα, μελετήστε τα, μέχρι να αποκτήσετε κάτι για τον εαυτό σας. Για τον ψαρά δεν είναι βασικό πόσα ψάρια έχουν μπει στο δίχτυ του, αλλά πόσα απ' αυτά τα ψάρια τα ψάρεψε και τα κράτησε για τον εαυτό του. Αυτό το οποίο μένει στο δίχτυ του, είναι γι' αυτόν. Αυτό το οποίο μπαίνει σε σας, αυτό μένει στην διάθεση σας. Αυτό είναι το αγαθό που ο Θεός σας έχει καθορίσει. Να γιατί, για να επωφεληθεί από τα αγαθά της ζωής, ο άνθρωπος πρέπει να πιστεύει αδιάκοπα. Έχει ειπωθεί ότι όλα είναι δυνατά σ' αυτόν ο οποίος πιστεύει. Όποιος κατανοεί τη Θεία διδασκαλία, αυτός ποτέ δεν πρέπει να απογοητεύεται. Όταν σκοντάψουν σε κάποιες αντιθέσεις, κάποιοι άνθρωποι λένε ότι, για να λειάνουν αυτές τις αντιθέσεις, πρέπει να συμφιλιωθούν μεταξύ τους. Δεν υπάρχει λόγος να συμφιλιωθούν. Μόνο οι έλλογοι άνθρωποι μπορούν να συμφιλιώνονται, αλλά όχι κι οι συνηθισμένοι. Πρώτα απ' όλα, οι συνηθισμένοι άνθρωποι δεν έχουν βαθιές αντιλήψεις για τη ζωή και, χωρίς αυτές τις αντιλήψεις, η ζωή δεν έχει νόημα. Η ζωή έχει νόημα μόνο τότε όταν ο άνθρωπος βλέπει τα αγαθά ως αγαθά τα οποία πηγάζουν από τη ζωή. Αυτά δεν μπορούν να έρθουν από κάπου έξω, από εξωτερικό δρόμο

 

Ένα πράγμα πρέπει να ξέρετε: κάθε αγαθό που η ζωή φέρνει στον άνθρωπο, έρχεται από το δρόμο της πίστης. Όταν γίνεται λόγος για πίστη, πολλοί την ονομάζουν "γυμνή πίστη." Το να λέγεται ότι η πίστη είναι γυμνή, αυτό δηλώνει μη κατανόηση των πραγμάτων. Η πίστη πάντα είναι ντυμένη. Οι χυμοί των καρπών σχηματίζουν τη πίστη. Σαν δεν το ξέρουν αυτό, πολλοί κοιτάνε την πίστη ως κάτι υποκειμενικό. Η γυμνή πίστη υπονοεί πίστη στο ανθρώπινο, ενώ η ντυμένη είναι πίστη στην Θεία αρχή. Ο Θεός ζει μέσα σε κάθε άνθρωπο τόσο, όσο ο άνθρωπος πιστεύει σ' Αυτόν. Έτσι λοιπόν, η διαφορά μεταξύ των ανθρώπων έγκειται στο βαθμό της πίστης τους. Ο άνθρωπος μαθαίνει από την πίστη εκείνων, οι οποίοι είνοι πάνω απ' αυτόν. Επομένως, όλοι οι άνθρωποι βαδίζουν στο δρόμο των αδελφών τους που είναι πιο προχωρημένοι στη πίστη. Όταν κάποιος λέει ότι δεν έχει ανάγκη από άλλους ανθρώπους, πρέπει να ξέρει ότι οι υποθέσεις του τελείωσαν πια. Οι άνθρωποι της πίστης αποτελούν μια ολότητα.

 

Ο Χριστός λέει: "Εγώ ήρθα στον κόσμο για να σας δώσω ζωή και να με γνωρίσετε." Αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι οι άνθρωποι: και οι νέοι και οι γέροι. Γέρος είναι εκείνος ο οποίος δεν κατανοεί. Νέος είναι εκείνος ο οποίος επίσης δεν καταλαβαίνει. Ο πραγματικά νέος είναι εκείνος ο οποίος πιστεύει, και γέρος όποιος κατανοεί. Οι σύγχρονοι νέοι και γέροι νομίζουν ότι ξέρουν τα πάντα. Σ' αυτό έγκειται το λάθος τους. Και ο νέος κι ο γέρος ρέπει να πιστεύουν και να κατανοούν. Η δύναμη του ανθρώπου έγκειται στην πίστη και στην κατανόηση του. Όσον αφορά την τακτοποίηση της ζωής του, άλλοι το κάνουν αυτό. Τα όντα τα οποία έχουν τελειώσει την ανάπτυξη τους, ασχολούνται μ' αυτό. Αυτά του υπαγορεύουν τι να κάνει. - Είναι αλήθεια αυτό ή όχι; - Πιστέψτε σ' αυτό το οποίο σας λέω, γιατί είναι δοκιμασμένο. Η πίστη έγκειται στην εμπειρία. Όταν το βιώσετε, θα πιστέψετε. Και, σαν πιστέψετε, θα έρθετε τελικά στην γνώση της αλήθειας. Είναι αδύνατον να έρθει ο άνθρωπος ξαφνικά στην γνώση της απόλυτης αλήθειας. Του είναι αρκετό να γνωρίσει την αλήθεια τόσο όσο μπορεί να την αποκτήσει σε μια καθορισμένη στιγμή.

 

Όταν ακούτε να γίνεται λόγος για πίστη, για αλήθεια, βρίσκετε ότι αυτά τα πράγματα είναι βαθιά και πρέπει να μείνουν για άλλη ζωή, δηλαδή για κάποια δική σας μετενσάρκωση. Όποιος αναβάλλει τη σημερινή δουλειά για αύριο, αυτός αναβάλει και την αυριανή δουλειά και μ' αυτόν τον τρόπο θα αναβάλλει μόνο, χωρίς να έχει κανένα αποτέλεσμα. Δεν είναι άσχημα να πιστεύει ο άνθρωπος στην αυριανή μέρα, αλλά οι συνθήκες βρίσκονται στην σημερινή ημέρα, κι αυτές τις συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιήσει. Να χρησιμοποιείτε τα αγαθά και τις συνθήκες που η σημερινή μέρα σας φέρνει, για να μπορείτε να μάθετε και να αναπτύσσεστε. Να μη νομίζετε ότι άλλοι μπορούν να κουβαλούν τα δικά σας αγαθά και συνθήκες. Ο καθένας μόνος του φέρει τις δικές του χαρές και λύπες. Ο νόμος είναι: όποιος φέρει τα βάσανα του, αυτός θα φέρει και τα αγαθά του. Εάν παραιτηθείτε από τα βάσανα σας, και τα αγαθά σας θα σας αφαιρεθούν. Επομένως, να φέρετε τα βάσανα σας και να φέρετε και τα αγαθά σας. Να μη ρωτάτε γιατί σας έχουν δοθεί τα βάσανα, ούτε πάλι γιατί σας έχουν δοθεί τα αγαθά. Να τα φέρετε με κατανόηση και συνειδητά. Αυτό το οποίο ο Θεός έχει δώσει στον άνθρωπο, μπορεί να γίνει τόσο μεγάλο και τόσο μικρό όσο αυτός επιθυμεί. Τα πράγματα μπορούν να μεγαλώσουν και να μικρύνουν σύμφωνα με την επιθυμία του ανθρώπου. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι ευχαριστημένος μ' αυτό που του έχει δοθεί.

 

Ο Χριστός λέει: "Εγώ ήρθα να σας δώσω ζωή και να με γνωρίσετε." Ο Χριστός έδωσε τη ζωή του στους ανθρώπους, τους μοίρασε όλο του τον πλούτο, για να εκτελέσει τη Θεία βούληση. Εκτελέστε κι εσείς τη Θεία βούληση για να γίνετε οι γιοι του Θεού. Κάποιος λέει ότι υπηρετεί τον Θεό, ότι εκτελεί την Θεία βούληση, και παρ' όλ' αυτά χάνει την ησυχία του. - Όταν χάνει την ησυχία του, δεν εκτελεί την Θεία βούληση. Όλα όσα κάνει ο άνθρωπος κατά την ημέρα, θα τον οδηγήσουν τελικά σ' αυτό το οποίο ψάχνει. Όλο και θα μάθει κάτι. Δεν υπάρχει πιο μεγάλο πράγμα στον άνθρωπο από το να κατανοεί τους Θείους δρόμους.

 

Κι έτσι, όποιος θέλει να κατανοήσει τους Θείους δρόμους, πρέπει να βαδίσει τα βήματα του Χριστού. Πρέπει να μοιράσει όλο του τον πλούτο στους ανθρώπους. Πρέπει να τους δώσει και την ζωή του. Λέει: Τι μπορώ να δώσω; - Πολλά μπορείς να δώσεις. Σου έχει δοθεί και πρέπει να δώσεις. Απ' αυτό το οποίο δίνεις και το οποίο σου δίνουν, μπορείς να γνωρίσεις πόσο εκτελείς την Θεία βούληση. Όσο περισσότερο δίνεις και σου δίνουν, τόσο περισσότερο εκτελείς την Θεία βούληση. Όσο πιο λίγο δίνεις και σου δίνουν, αυτό δείχνει ότι δεν έχεις εκτελέσει την Θεία βούληση όπως πρέπει. Κάποιος λέει ότι δεν μπορεί να υπομένει κάποιον. - Γιατί δεν μπορείς να τον υπομένεις; - Γιατί δεν ζει όπως πρέπει. - Περίεργο πράγμα! Ο Θεός, ο οποίος ξέρει τα πάντα, τους υπομένει όλους, ενώ αυτός δεν μπορεί να υπομένει κάποιον. Εσείς πρέπει να μάθετε να υπομένετε, ήρεμα να αναμένετε το χρόνο για όλα τα αγαθά. Να είστε ευγνώμονες για όλα τα οποία έρχονται στη ζωή σας. Ο άνθρωπος πρέπει να πιστεύει και στις καλές και στις κακές συνθήκες της ζωής. Να δουλεύετε υπό όλες τις συνθήκες, για να δείτε πώς δουλεύει ο νόμος της πίστης. Αυτός ο νόμος δούλευε και στο παρελθόν, δουλεύει τώρα και θα δουλεύει και στο μέλλον. Μέσα από την πίστη θα γνωρίσετε τους Θείους νόμους οι οποίοι είναι απαράλλαχτοι. - Γιατί; - Γιατί ο κόσμος καθοδηγείται από έλλογα όντα, τα οποία έχουν τελειώσει την ανάπτυξη τους. Αυτά δείχνουν στους ανθρώπους αυτούς τους δρόμους που οδηγούν στον Θεό. Ο Χριστός λέει: Να αποφεύγετε τους λάθος δρόμους. Να φυλάγεστε από τις ψεύτικες σκέψεις και επιθυμίες. Να δεχθείτε το Θείο το οποίο φέρει τα αγαθά της ζωής. Πάντα να εκτελείτε την Θεία βούληση!

 

Ο Χριστός λέει: "Εγώ ήρθα να σας δώσω ζωή και να με γνωρίσετε." Με άλλα λόγια, εγώ ήρθα να σας δώσω την αληθινή ζωή, που φέρει τα μέγιστα Θεία αγαθά.

 

1. Καθολική Ομιλία, που έγινε στις 19 Αυγούστου 1936, στις 5 π.μ., Σόφια - Ίζγκρεβ

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...