Jump to content

1933_12_31 Učel a význam ľudského života


Ани

Recommended Posts

Učel a význam ľudského života.

 

Pokiaľ ide o otázku existencie ľudskej duše, sú dnes ľudia rozdelení na dva tábory: jední hovoria, že duša existuje, druhí, že neexistuje. Ale v tomto spore nie je jasné, aký význam je vložený do slova "duša". Podľa okultnej vedy je duša to, čo obsahuje všetky možnosti - všetko, čo je v človeku vložené a je potrebné, aba sa to v priebehu vekov rozvinulo. Pre človeka je to veľký prameň, z ktorého čerpá. Duša, to je človek vo svojej celosti, je to život, ktorý sa večne prejavuje a vytičuje stále nové a nové problémy a úlohy na riešenie. A pretože sa život človeka prejavuje súčasne v troch svetoch, aj úlohy stojace pred človekom sú v troch polohách: materiálnej, duchovnej a intelektuálnej.

 

Tieto tri prejavy života sú prepojené vnútorným putom. Keď hovoríme o materiálnom živote, rozumieme realizovanie schopností, uložených v človeku. Človek by sa mal v prvom rade naučiť múdro využívať to, čo mu bolo dané a nevyhľadávať to, čo nemá. Inými slovami, je lepšie dať priechod tomu, čo je v nás uložené a prejavuje sa ako túžba, než strácať svoj čas a silu v nahánaní sa za vecami, pre ktoré nemáme v danom okamihu potrebný potenciál. Ľudský život prichádza z nekonečna; prejavuje sa v ohraničenom a usiluje o slobodu.

 

Ak človek neprejde z nekonečna do ohraničeného, nemôže vstúpiť do zákona Slobody a uskutočniť tak svoje vlastné túžby. Teraz je úsilím a ideálom celého ľudstva Sloboda. Výživa, dýchanie, poznanie, náboženstvo a všetko, čo existuje ako prejav ľudského života - to sú len prostriedky, spôsoby pre docielenie Slobody. Akonáhle človek dosiahne Slobodu, je šťastný. Sloboda vám prinesie šťastie. Ak máte Slobodu, nebudete podrobení všetkej tej organickej zdržanlivosti, ktorú podstupujete vo svojom terajšom živote. Táto zdržanlivosť má svoje dôvody - nie ste zodpovední za všetko, čo sa deje. Napríklad, nie ste jedinou príčinou nemoci - jedna tretina príčiny ste vy, ale zostávajúce dve tretiny sú v inom.

 

Otázka, ktorá vás teraz zaujíma, sú neriešiteľné životné úlohy. Minulé pokolenia zodpovedali mnoho postranných otázok, ale dôležité problémy zostaly nevyriešené. Nemôžme byť šťastní s tým, čo doteraz vyriešili. Zbožní ľudia tvrdia, že s učením, ktoré Kristus priniesol do sveta, dosiahneme všetko. Ale malo by byť jasné, že už dávno ľudia stratili to, čo Kristus priniesol na zem a čo učil, a otázky zostali nerozriešené. Úlohy, ktoré má vyriešiť jednotlivec sú aj úlohami celého ľudstva, pretože individuálny rozvoj a rozvoj celého ľudstva pokračuje súbežne.

 

Človek zostáva v lone matky deväť mesiacov, počas ktorých sa vytvoria všetky orgány. Ako prvý je vytvorený žalúdok a ako posledné sa formujú  pľúca. Pľúca sú hotové, keď je embrio už v poslednom mesiaci a malo by sa narodiť. Keď je narodené, začne dýchať a žiť - dýchaním sa uvádza do chudu život. V lone matky sa človek učí jesť, no ešte nežije, pretože nedýcha - je v akomsi latentnom stave a keď sa narodí, obdrží slobodu života. Celé ľudstvo je v súčasnosti v epoche života - dýchania, ale z tohoto stavu by malo byť nájdene východisko, aby sa mohlo pokračovať ďalej. Pod vplivom tvorivého impulzu života minerály opustili svoj latentný stav a stali sa rastlinami; no nezastavili sa tam, ale vstúpili do pozície rýb, potom do postavenia vtákov, cicavcov a nakoniec dosiahli stav človeka. Je potrebné, aby človek teraz prešiel k vyššej forme. Či vedome alebo nevedomo, v každom človeku existuje vnútorná túžba stúpať od nižšej formy k vyššej. A ak sa niektorí ľudia nechcú vyvíjať k vyššej forme, nikto im nemôže pomôcť a urobiť ich šťastnými v stave, v ktorom sú teraz. Dá sa im pomôcť len prechodne ako nejakému žobrákovi, ale prosby ku svätým otázku nevyriešia.

 

Všetko čo sa stane v živote celého ľudstva, stane sa aj v živote každého jednotlivca. V prvých siedmych rokoch dieťa žije svoj telesný život - je to doba, v ktorej je formované a vyvíja sa fyzické telo; v ďalších siedmych rokoch - od 7 do 14, dieťa podstupuje proces citového modelovania a vývoja, alebo inak, narodenie a rozvíjanie astrálneho tela; v tretích siedmych rokoch - od 14 do 21, nastáva narodenie mentálneho tela a dieťa začína žiť svoj mentálny /intelektuálny/ život; a v perióde od 21 do 30 rokov sa začína vyvíjať kauzálne /príčinné/ telo.

 

Podľa teozófov, človek vlastní sedem tiel; každé telo je vyvinuté v siedmych rokoch, všetko dohromady to robí 49 rokov. Ale táto klasifikácia ľudských tiel je pravdivá len zčasti. Jestvuje iné triedenie s dvanástimi ľudskými telami - tri základné a deväť prechodných, t.j. deväť obalov, ale základné telá sú tri. Toto je koncept Veľkého zasvätenia. Ktokoľvek sa o to zaujíma a praje si o tejto téme vedieť viac, môže sa pozrieť do okultnej literatúry, tam sa to môže dočítať. Každé ľudské telo je podmienkou pre zoznámenie sa zo svetom. Bez fyzického tela človek nemôže získať vedomosti o fyzickom svete; bez tohto tela bude pre nás fyzický svet neznámy a neprístupný. Bez duchovného tela bude pre človeka nepoznaný duchovný svet, a bez Božského tela bude pre nás nepoznaný Božský svet a tak nebudeme schopní pochopiť vnútorný význam života.

 

V súčasnom ľudskom tele hlava predstavuje Božský svet, pľúca - duchovný svet a žalúdok - fyzický svet. Keď upravíte svoj vzťah s žalúdkom a jednáte zo všetkými jeho bunkami správne, budete mať prirodzené a harmonické vzťahy s celým materiálnym svetom. Ak usmerňujete svoje dýchanie, aby nebolo len mechanické, ale ako vedomý proces, budete mať harmonické vzťahy zo všetkými inteligentnými bytosťami duchovného sveta. A ak usmerňujete svoje myšlienky a začnete správne myslieť, budete mať harmonické spojenie s Božským svetom. A keď človek zharmonizuje v sebe vnútorné sily týchto troch svetov, t.j. keď privedie do harmónie činnosť hlavy, pľúc a žalúdka, taký človek obdrží v živote najlepšie podmienky.

 

Predovšetkým je nutné, aby človek študoval a spoznal seba samého, aby si vymedzil svoje miesto vo vesmíre. Nesnažte sa určiť, čo predstavuje ľudstvo ako celok, ale čo predstavujete vy, a aká je vaša forma a funkcia, i aké miesto zaujímate v tele Prírody. A potom, z tohto miesta by ste sa mali vedomo obracať k prírode a študovať jej jazyk. Pretože príroda má svoj vlastný jazyk a ak ho nepoznáte, nemôžte sa s ňou spojiť a potom sa vo vašom živote prejavujú disharmonické stavy a ochorenia.

 

Aby bol človek zdravý, mal by brať do úvahy tri veci: jasnú myseľ, čisté vznešené myšlienky a ušľachtilú vôľu, aby vedel vždy ako jednať. A aby mal tieto veci, je nutné aby mal vysoký ideál a stal sa pánom okolností, t.j. nenechal sa ovplivniť vonkajšími podmienkami, ale aby kráčal neoblomne k svojmu cieľu. A ak existujú vo svete prekážky a ťažkosti, nemyslíte si, že sú vytvorené naschvál pre vás. Strasti, tie sú náhoda v živote na zemi. Ak ste rozumní, vyhýbate sa ceste s možnými prekážkami. No pretože ľudia nie sú rozumní, neustále zápasia zo zákonmi prírody, a preto trpia. Utrpenie ľudí pochádza z ich nepochopenia života. Myslia si, že sú pánmi, a že si môžu robiť čo chcú - zabíjať zvieratá, ničiť rastlinstvo, zneužívať majetok a ako dôsledok toho sa v ich živote objavujú krízy. Pretože všetok majetok prírody je smerovaný k rozumným bytostiam, ktoré nás za všetko urobia zodpovednými. 

 

Súčasní ľudia chcú spravodlivosť a ľudskosť; to je pekné, ale ako sa správajú ku zvieratám a k iným ľuďom? Ak žiadajú právo a ľudskosť, je nutné aby tak bolo pre všetkých. Láskavosť je vyjadrená v tom, aby sme sa vžili do postavenia iných, akceptovali ich potreby a obavy ako svoje - toto je Božský zákon vo svete.

 

Len zo súcitom si môžeme pomáhať navzájom jeden druhému, kráčať po správnej ceste života bez prekážok, ktoré nás dnes stretávajú a náš život dospeje k vnútornému významu, a obdržíme poznanie prečo a pre koho žijeme. Každý človek, aj keď nevedomo, žije pre večnosť, za prechodnými formami stále hľadá nesmrteľnosť a večnosť. Vo svete môže byť milované len to, čo nezomiera, pretože len to je reálne. Reálne je to, čo nestráca svoje vnútorné spojenie.

 

Realita nezávisí od našej viery alebo neviery v ňu samotnú, ona prosto je. Realita je rozlíšiteľná tým, že je možné ju okúsiť; Realita je sama o sebe absolútne inteligentná. A život človeka, ktorý je vyjadrením tejto reality je prísne určený - nie fatálnym spôsobom, ale silou zákonov, ktoré upravujú samotnú jeho existenciu. Preto sa dá predpovedať rad udalostí, ktoré sa stanú v jeho živote. Tak napríklad, 15 rokov pred 1. svetovou vojnou jedno okultné spoločenstvo v Anglicku nielen že predpovedalo vojnu, ale aj oznámilo jej vývoj a načrtlo mapu Európy po vojne; a mali pravdu vo všetkých svojích predpovediach. A teraz nakreslili inú mapu Európy, ktorá bude po čase zrealizovaná. Spýtate sa, odkiaľ to dopredu vedia.

 

V prírode existujú zákony, ktoré určia sociálne postavenie a pomery národov tak, ako existujú zákony, ktoré regulujú všetky procesy a okolnosti v prírode a v živote. Všetky tieto zákony sú založené na veľkej inteligencii v Bití. A ak sa spoliehame na túto múdrosť a študujeme jej jazyk, budeme oboznámení o tom, čo sa nám stane. Pretože jestvuje jazyk prírody, ktorý v nás hovorí - je to sama Realita v nás. Realita sa rozoznáva podľa toho, že nám vždy niečo dáva, kdežto to, čo je nereálne a je ilúziou od nás niečo berie. Realita je to, čo vnáša silu do ľudskej mysle a núti ho myslieť; je to, čo dáva silu a život ľudským citom a telu, aby človek mohol v živote niečo docieliť. Ak sa stanete kanálmi(spojeniami) Reality vo svete, budete užitoční taktiež pozdvihnutiu celého ľudstva.

 

Budete spolupracovníkmi prírody - služobníkmi Boha, povedané náboženským jazykom. Ale je nutné, aby sa myšlienka Boha postavila do nového svetla. Tá myšlienka, ktorú teraz o Bohu ľudia majú, to nie je žiaden Boh. Podľa nás Boh je Veľká Realita vo svete - to, bez čoho človek nemôže žiť.  Život, ktorý v nás pôsobí, ktorý v nás pulzuje, to je Boh; rozumnosť, ktorá v nás jedná, to je Boh. On sa prejavuje v každej duši a hovorí: "Všetci sa stanete takými, ako ja myslím, a ak budete následovať moju cestu, dosiahnete všetko." Je nutné aby ste sa všetci podrobili impulzu života. Ak následujete tento impulz bez strachu, potom všetci dobrí a veľkí ľudia vám budú zázemím a budú vám pomáhať. Ak začneme žiť týmto spôsobom, budeme oslobodení od protirečení a od chorôb. Základ všetkých nemocí leží v prestúpení veľkého zákona Lásky. Všetky choroby nervového systému sú dôsledkom narušenia zákona Múdrosti, a fyzické choroby sú spôsobené narušením zákona Pravdy. Akonáhle porušíte zákon Pravdy, isté orgány vášho tela začnú chorľavieť.

 

Je nutné, aby sa niečo nové vlialo do ľudskej duše. Súčasní ľudia nemajú žiadnu predstavu o svojom živote, hľadia len aby ako-tak prežili a umreli - sú to ľudia, ktorí nemajú žiaden ideál. Len keď do človeka vstúpi Láska, aby cez neho konala, len vtedy má ašpiráciu a ideál. Keď príde láska, vytvorí úplný raj, v ktorom budete mať k dispozícii všetko dobré a ušľachtilé, čo si vaša duša zaželá. V budúcnosti budú ľudia čeliť potrebe vyriešiť veľké otázky života. Tie protirečenia, ktoré teraz medzi národmi existujú sa stratia a celé ľudstvo bude jedna veľká rodina, a národy i jednotlivci budú členmi tejto rodiny a vzájomne si budú pomáhať a rešpektovať sa tak, ako si pomáhajú orgány nejakého tela - medzi všetkými bude vnútorná harmónia. A vy budete svedkami tohoto všetkého.

 

Beseda učiteľa Petra Danova uskutočnená 31. Decembra 1933.

 

Preložil Viliam Tkáč, December 2008.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...