Jump to content

(1922 г.) Един разговор с Учителя


Recommended Posts

(1922 г.) Един разговор с Учителя

Смърт значи движение, слизане, ограничение и разпъване.

След колко години може да се върне една душа на земята? Възрастният не може скоро да се върне на земята, хубаво е да поживее малко горе, а душите на децата може до една година да се върнат, а другите до 50 г. защото и там е добре, ако душата има опитност, по-добре е да остане там, ако няма - нека дойде. Тук на земята се събират и най-големите страдания, наказания и най-големите блага. Ако тук първо разберем живота и там ще го разберем добре.

Туй, което служи за спънка на хората, то е престъпление; туй, което служи за добро, то не е грях. Туй, което извършвате служи ли за благото на хората, то не е грях. Добро е, което унапредва човечеството, а зло, което го спъва.

Има страдания, които се получават от кривото схващание на нещата. (За скъпоценния камък в кутията, но някой ти каже: „Няма нищо вътре“, пък не можеш да отвориш кутията.)

Грехът - това е забраненото добро, а доброто - това е забраненият грях. Това е скритата страна на окултизма. Ние на земята не сме изпитвали живота, а изпитваме само доброто и злото, но същинският живот не е дошъл. Животът сега иде, а той трябва да се яви с другия принцип. Трябва да се яде от дървото на живота.

Зло е всяко нещо, което става без закон. Зло [стенографски текст: Няма сила, която да и действа ида я регулира.] и пожеланието е грях, защото има закон, а щом няма закон, това не е грях. Затуй се турга тъй: което искаш да ти правят, прави го и ти и което не искаш да ти правят и ти го не прави.

Добрите хора се раждат при едни условия, лошите при други. Всеки човек има свое време, когато се ражда.

Когато човек е в пост, не може да спи. защото не може да остави тялото си, ако остави тялото си, може да му напакостят. Когато човек е във възходяща степен на духа, тогава да започне поста си, а когато е във възходяща степен на тялото, тогава ще се яви глада и ще се намериш в противоречие.

Човек трябва да мине през съмненията, то е една област, която той трябва да премине и да я мине докрай. Там ще се намериш в една северо-полярна нощ - 6 месеца нощ, но той трябва да знае да се крепи, да разбира закона. И когато мине този период, тогава иде посвещение. Съмнението е една задача, която човек трябва да реши. Трябва да го минете, за да го знаете. Минавали сте го отчасти. Тия изпитания ще дойдат, когато човек иска да придобие Мъдростта. Силен е този човек, който идейно вярва, дали другите вярват, той не иска да знае. А спасението изведнъж става, но не се реализира веднага. Семето, щом е посадено, израства, но докато те посадят. По закона на любовта, щом повярваш - всичко е светло за теб; по това ще знаеш, че ти си в полето на Любовта. Усъмниш ли се малко - пак долу. Любовта я няма. Моментално печелиш и моментално губиш и рязко може да дойде падането на човека. Лесно се печели и лесно се губи. То е хубавото.

Но щом се подвизава човек - има мъчнотии, но той трябва да върви напред.

Да се примириш с Бога, то значи:

1. Да влезеш в Неговата Любов.

2. Да употребиш всички методи, които Той употребява.

3. Да си служиш с Божествената светлина

4. Да си служиш с Божествената Правда. И тази Правда да се отнася към всички еднакво. За Правдата - Учителя може да даде някога повече, но на всички Той трябва да даде точно толкова, колкото е определено за тях.

На брата си може да дадеш 4 пръста повече от плата, но и на другите ще дадеш точно толкова, колкото е определено по Божествената Правда. После на околните ще дадеш повече, на себе си най-малко. Тъй е в Божествения свят. Сродната душа на този, когото ти обичаш и на онзи, когото не обичаш, горе еднакво се обичат, а ти по плът си направил разлика между тях. [Стенографски текст: Ученикът трябва да обича душите на хората и като тъй, той не трябва да има някого да мрази, защото... ]

Лъжата не е спрямо хората, тя е спрямо Бога. Моралът е спрямо Бога. Не сме длъжни да даваме отчет на хората. Отношението спрямо Бога е морал, нищо повече! Оттам трябва да започнем. Как седи работата пред Бога, а не пред хората. То е друг морал. Та, като приложим новия морал, то е много тънък морал, и се иска голямо умение да се приложи. Пък той е и най-лесно приложим. Всяко нещо, което с любов се извършва, най-лесно се извършва и тогава всичко може да направиш. Нямаш ли любов, всички противоречия ще се явят. Няма да казваш, че аз нямам разположение, така трябва да бъде. Дай 5-10 минути за човека.

Когато някои Божествени благословения се спират, не е причината у Бога, а причината е у нас. Има разрешаване на всичките въпроси. Щом обичаш някого, вързан си. Любовта всекога вързва. [Стенографски текст.]

Беседите са хубави, когато нахвърлят нови мисли. Нещата в природата са разхвърлени, тя иска да ни застави да мислим. Плачът носи живот, не многото, а малкото плач. Сълзите са само външната страна. Плачът е онова, което става в човека. Най-тежкото положение е, когато човек не може да плаче. Щом човек престане да плаче, то е пустиня, изворите са пресъхнали. Няма човек в живота, който да не плакал. Земята без другия свят е затвор. Човек на земята живей, за небето си мисли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...