Jump to content

Recommended Posts

Ден пети

(31 август, петък 1923 г.)

Отидох към 6 часа, тъкмо слизаха гостите на Учителя на вечеря. Аз - вечерях, качих се горе, оставих беседите, видях на масата едно писъмце наопаки сложено и аз не го погледнах. След вечерята Учителя се качи горе и от другата страна излезе. След това иде Василка и ми подава писмото и ми казва: „Това писмо Учителя ти го дава. Тази сутрин пощаджията го донесе.“

О, значи Учителя не иска да се срещне с мен и дава писмо!о чрез Василка. То беше от Надежда. Реших тогава, аз трябва да си отида. Обадих се.

Той ми каза: „Ти не видя ли писмото?“ Беше доста строг и ми каза: „Учителя провери някои неща и видя, че истината не си му говорила. Ти се обиждаш?“

- Аз не се обиждам, мен ми се вижда чудно Вие да дадете писмото на Василка да го даде на мен. И затова реших да си отида.

- Писмото не е за мен. Аз казах да ти го даде. Аз ще приложа туй правило към всички. С никого няма да се ръкувам и тъй както говоря на теб, тъй ще говоря на всички. Твоето поведение е отвратително, ти не говориш истината, лъжеш Учителя си, обиждаш се и Учителя може да не си дойде. С такива ученици Той няма какво да се занимава.

- Аз виждам, аз не съм за тук. И затова трябва да се махна, но благодаря, Учителя ми даде един жив образ, който аз ще следвам, макар и далеч от Учителя.

- В Писанието има един стих: „Този, който няма, какво ще търси от този, който също няма.“

- Аз именно за това дойдох, тук, защото видях нещо ново, което го няма никъде, но щом е тъй тогава...

- Ти си непризнателна ученичка. Две години Учителя с теб се е занимавал, тъй както с никоя друга и ти щом нищо не си научила. Сега работа, работа трябва за теб. Да си уредиш работата. Защо ще си губиш времето тук да седиш.

(В най-голяма скръб аз си отидох вечерта в 8 часа. Неизказана скръб, всичко ми е мрачно и черно. Мисля вече да не ходя никъде и мълча, абсолютно ще мълча с всички, щом не говоря истината.)

- Казах: Получих телеграма от Минчо Сотиров, че дъщеря му ще дойде тук да следва.

- Туй е Ваша работа с него. Защо го казваш на мен?

- Аз исках да Ви питам. Дали може тя да остане в „66“ временно, защото у дома не може.

- Вие важните работи не питахте. Сама си решавате. Сега ме питате.

- Благодаря Ви, най-добрия ученик, от Вас много нещо научих и ще Ви помня винаги.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...