Jump to content

3 септемврий 1942 г. - Разговор с Учителя на Витоша


Recommended Posts

3 септемврий 1942 г. –

Разговор с Учителя на Витоша.

Какво значи да любиш? - Да съединиш 3-те свята в едно, т.е. да познаеш човека в Божествения, в Духовния и във физическия свят. Като възлюбиш някого значи да му се отплащаш. Той ти направил всички услуги, а пък сега ти, ако нямаш човещина към него, това не е хубаво. Всякога онзи, когото ти любиш те е любил. Да любиш, това не е позлатяване. Истинската Любов е, когато проявяваш Любовта си в последния момент. А пък, когато в началото проявяваш Любовта си, това не е Любов. А пък, когато искаш да проявиш Любовта си в последния момент и после те няма, това е Любов. Твоят възлюблен е Един, но понеже е голям, то в много форми ти се изявява. Нали Слънцето е голямо, а пък колко малки слънца са фотографирани. Забранено е да се разхожда човек с Любовта. Това значи следното: на ученика не се позволява да ходи с възлюблената си и на ученичката не се позволява да ходи с възлюбления си. Любовта вътре да седи, а не вън.

Гениалните музикални парчета са извадени от Светилището. Не е важно многото, а малкото, но да бъде концентрирано, да бъде с голяма мощ. Една сестра каза: „За да се създаде в България новата музика, българинът трябва да стане нов човек“. Учителя каза: На огъня, на който е турен българинът, ще се разтопи.

Хубавото не се губи, само да се махне напластяването, за да се прояви доброто в човека. Доброто в човека е повече отколкото злото. За мене е голямо нещастие да се занимавам с недъзите на хората.

Всичко, което става в природата, е за добро. Злото произтича от несъобразяване със законите на природата. Съвременният живот дава богат материал за развиване на човешкия ум, сърце и душа. В бъдеще ще оценим днешните условия. Любовта иде и ако не я приемеш, горко ти е. И за обичта е същото. Любовта няма да седи нито една секунда. Тя ще мине, ще ти остави благата и ще си отмине, и ти трябва да работиш върху оставените блага. Любовта и обичта служат за развиване на душата. Всяка вечер при лягане ще благодариш на Бога за това, което си получил през деня, за това, което си получил през деня в ума и сърцето си, и тогава през нощта душата ти ще обработи този материал, който си получил през деня.

Щом не мислиш право, не си свободен.

Щом не чувствуваш правилно не си свободен.

Щом не постъпваш право, не си свободен.

Като отиваш на чешмата, напълни шишето до горе, не оставяй нито един пръст празно. Да прелее шишето, това ще те научи на щедрост. Ако искаш да бъдеш щедър, винаги давай повече отколкото си определил. Ако си определил половин килограм, дай десетина грама повече. Да бъдем доволни от днешния момент. А в следующият момент трябва да бъдем готови да приемем нещо ново.

Казано е: „Бъдете съвършени, както е съвършен Отец Ваш Небесний!“ Това значи да предаваме Любовта такава, каквато сме я приели. Някой казва: „Но той заслужава ли моята Любов?“ - Любовта не пита дали онзи заслужава любовта или не.

Като изправиш една погрешка, получаваш две добрини.

Докато човек се безпокои в сърцето си, той не може да приеме Новото учение, не може да му се предаде Новото учение.

Съвършенство, значи да не правиш никакви погрешки. Трябва да видим съвършените хора. Да не остарявате. Скърбите, които минавате, това са стражари, които пазят да не бъде разпиляно богатството, което имате (вътрешното, духовното). Радвайте се. когато ви обичат и радвайте се, когато ви мразят. В първият случай ви дават обработен материал, а във втория случай ви дават материал за обработване. Например ви дават непрана вълна и ако можете да я обработите, добре. Не смесвайте погрешките с греховете. Погрешката е неумишлена, а под думата грях, разбираме нещо умишлено, в което са взели участие умът, сърцето и волята. Всеки един човек, като иде на земята, определено му е къде ще бъде назначен, на кое място и при какви условия. Всеки си има своето предназначение. Вяра и смелост трябват!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...