Jump to content

Хронологично неустановени разговори (10 разговора)


Recommended Posts

Хронологично неустановени разговори

Разговор 1

Земледелецът пресява семето: нови разбирания, разучава и казва: „Направих ново.“

Първия път, кога ще правиш градина, пуснете прасето; после не го пущайте. Неразумно нещо е прасето. Нещастието им, то е прасе. Осиромашал, то е прасе. Не си разумен, че на нещастието давате, което не е ваше. На главата ти въшки, нечисти мисли не трябва да се качват, но само ангели - чисти мисли. Аз гледах шапката му и познах колко мухи са кацали на нея. Ако си умен човек, мухи по главата ти няма да кацат. Че моята мисъл е активна, та не се въртят, не кацат. Кацат ли, търсят удобства. Ако кацне муха на носа ти, показва какво ти липсва; ако кацне на ръката ти, друго показва.

Двама души чакали ред пред моята врата. Една сестра дошла и ги изпреварила, влязла. Те помислили: „Гледай, ние откога чакаме, а тя веднага, без ред, влезе.“ Не са ги изпреварили, но тя отиде да тури чаша, за да могат да пият, че техните ръце били нечисти.

В безправието право не може да съществува. Не може да направят каквото искат, че благото, което ще дойде, не може да мине по тези пътища.

Първия път опитай и яж! Яж и опитвай! Като дойде до големите изпитания, малко хора ще се пожертват.

Силата в света трябва да произтича от Любовта. Външната, обективната страна на Любовта се подчинява на силата. А има насилие, когато силата е турена в безправие, не на своето място. Често ние осъждаме. В мисълта на хората съществува безправие и виждаш, че в себе си си по-грешен, не знаеш как да си поправиш грешките.

Как се е родило безправието? Безправието в един не може да се яви, но между двама - отношение. Правото в краката е в ходенето - ту на левия крак, ту на десния. В правото процесът е непреривен.

Някой човек е лишен от едно право, взем[еш] ли му парите, не може да отиде в Америка. Право е да му се дадат средствата, да отиде в Америка.

Всичките хора трябва да се убеждават да постъпват правилно. В Америка в един щат съдията сам бие престъпника - не друг да го бие, но той прилага закона.

Ти сам се съди и сам си наложи закона, че ще знаеш колко ще се биеш.

Разговор 2

Да си пазим чувствата. Щастието седи в това: при ходене -равновесие, иначе ще си счупи главата човек сам. И в живота да се пази равновесие. Всичките нещастия са от непазене равновесие. Изгубиш ли равновесието на своя ум и своето сърце, ти ставаш нещастен. Направете си ръцете и краката за един ден щастливи. Да не търсите вашето щастие където не е. Да дадем правото на удовете си. Да определим отвътре ли е то или отвън.

От робството се освобождаваме, като живеем разумно, да турим всяко нещо на своето място.

Да оставим всичките същества да си вървят по своя път. Като му създадеш нов път, ти му създаваш нещастия.

Във всичките светове имат по едно око. Една мисъл се постига с ума, едно чувство - със сърцето и една постъпка - с волята. Не допущай, че умът, сърцето и волята ти са болни. Ако допуснеш такава мисъл, изправи я, замени я с положителна! Не слагай изкуствени мисли, изкуствени чувства и изкуствени постъпки.

Всяко безпокойствие зависи от една прашинка в мислите, чувствата и постъпките. Махни я!

Зависи от възпитанието на хората. Ти не можеш да бъдеш добър, ако не цениш доброто в хората. Радвай се, че някой е направил едно разумно добро на когото и да е. То е общо, за цялото.

Само добрият, разумният човек може да мисли. Само по закона на доброто ще бъдеш щастлив. Правият път е да познаваш доброто. Не може да си добър, ако не обичаш Бога, баща си и майка си, които Бог ти е дал.

Обичай Бога и вярвай в Него, за да бъдеш щастлив и да успяваш, да станеш полезен на всички същества.

Бог иска всичките хора да са щастливи, да им покаже пътя.

Всичките мисли, чувства и постъпки, които носят щастие, са разбрани. Хората, които са убедени, че не са щастливи, умират, а ти си роден щастлив.

Щом прилагам Любовта, аз съм в закона на правото и обратно.

Използвай всички възможности, те са в тебе! Използвай всичките условия, те са извън тебе!

В момента, в който вярваш, че някой те обича, си щастлив.

Само щастливите хора носят хубавите дрехи. Щастието е външен израз на Любовта. Щастието седи в това, че има някой да ви обича. Ако искаш да го намериш, си нещастен. Не го търси! Не казвайте, че чрез тялото ви иде щастието!

Не безпокойте ума, сърцето и волята си! Да чакаме щастието само да ни намери.

Да имаме ясна представа за което можем да приложим.

Имаме една грандиозна работа да свършим. Пътят на Истината е достъпен за любящите. Лесно не става това.

Разговор 3

Смърт, на английски „мът“, значи „радост“, значи „с радост“. Първоначално думите са означавали действие. Създадените езици при студените епохи са студени, хладни. Създадените през горещите са топли. В които езици има натъртено, са студени, в които има мекота, са топли. Гръцкият език е експанзивен, широчина има за хвалебни песни. Старият гръцки език бил израз за духовното. Езиците са материалистични и Божествени. Българинът останал дотук с неговия език, мислил, че езикът му е богат. В българския език има потънкости. Думата „доде“ (дойде) и думата „пристига“ означават едно и също нещо. Думата „иди“ означава пристигането му да донесе нещо. Думата „пристига“ - да вземе нещо.

Сега са изгубили думите смисъла на първообразния говор. Говедар - пасе говеда и бие говедата. Овчар - не е лошо, че не бие овцете.

Разговор 4

Котките много скоро се прераждат. Душите не са различни, които се раждат. Всичките човешки души са 60 000 000 000 (60 милиарда). За 1000 години едно обращение става, всичките души дохождат.

Тук, на Земята, се изправят всичките погрешки, тук са видими и се поправят. В умствения и астралния свят не могат. Всичките слизат на Земята за поправка. „И ще залича погрешките ви.“ Ти си изпил няколко хиляди чаши вино, но желанието ти е едно. Няма да те съдят за всичките чаши, но за желанието - че то ги пълни. Затова желанието да пиеш трябва да се премахне. За в бъдеще, като дойдеш и желанието го няма, никой не може да те изкуши. Например овцата от месо не се изкушава. Лекета от кал с чиста вода се изчистват. Животът е като вода - изчиства всичките петна.

Човек играе ролята на Бога, но не постъпва като Бога.

Природата има всичките методи. Калната вода през пясъка се пречиства. Страданията са песъчлива почва, пречистват човека.

Сега обикновено нещо им се види, когато убиват. Късат крака, казват: „Нищо, стига да бъде за доброто на отечеството.“ Колелото трябва да спре да се върти, разумната сила да го спре. Божественото търпение е дошло до край, няма място за престъпление, та ще спре.

Разговор 5

Адът и раят са тук.

Едно време имало рай, сега го няма. Когато се създавала Слънчевата система, Слънцето е слизало надолу, а сега Слънцето се повдига и планетите се повдигат; силата на движението е по-голяма.

В природата има 3 субстанции: много гъста, по-рядка и най-рядка. Слизаме в гъстата материя. Всяко нещо, за да го разберем, трябва да му дадем хоризонтално положение, да го гледаме ние отгоре.

Всеки може да отиде в рая, щом е щастлив. Тогава се мяркат зелени работи, хората са със светнали лица. Иначе се виждат с черни дрехи, лица.

„Аллах“ е което съхранява нещата и ги държи.

Човек може да говори само което знае. Страданието е губерка. Подлудява биволът на един човек. Друг човек, който познава езика му, си туря ръката на главата му и биволът му казва: „Желязо имам в крака ми.“ Като му го извадили, не лудял. Че, ако на тебе ти кажат една дума (- губерка), толкова ще подскочиш.

Разговор 6

Северните сияния рядко се случват. Най-първо ще питаме сиянието защо е дошло. То от Слънцето иде. Ще питаме каква е мисията му. Големите народи се бият, малките седят и им дават урок.

Днес времето е топло, на сянка 15°. Петелът пее и казва: „Всичките промени показват, че на добре отива. Каквото пишат вестниците, право е, но тълкуванията са криви.“ Щом петелът кукурига, стой си; щом престане да кукурига, да те няма вкъщи, землетресение ще стане. „Докато аз пея, казва, свободен бъди. Като престана да пея, тогава...“ Дете яздело магаре. Един старец му казал: „Дете, хайде да си говорим!“ - „Хайде, дядо!“ - „Слез ти от магарето, да се кача аз!“ - „Добре, дядо!“ Слязло и старецът се качил. После детето казало: „Дядо, хайде да си говорим. Сега слез ти от магарето, да се кача аз!“ Старецът казал: „А, не може!“ Детето се изхитрило. Видяло един кон, взело от него конски мухи, пуснало ги на магарето, магарето легнало на задницата си и дядото слязъл. И сега, на магарето - конски мухи.

По български говори петелът: „ку“ - значи искам; „ри“ - да рия. Двете срички означават: „Иди да ринеш! Хубаво си върши работата, че другояче...“ „Кът, кът“ значи: „Ела, ела!“ В речта на българите имат „му“.

Добре е то, всичко е за добре.

Разговор 7

Разговор на обеда в малкия салон

Силата на една мисъл зависи от ума. Изпълнението й - от волята. Енергията от ума да се смени с енергията на сърцето. Енергията на сърцето да се смени с енергията на волята.

Ако умът няма потенциал, не можа да се яви желанието. Желанието е потенциал на мисълта. Ако сърцето няма потенциал, не може да се яви волята. Волята е потенциал на сърцето. А силата е потенциал на волята.

Сонда без любов вода не вади.

Като се изгуби някой някъде, да не се плаши, че ще се върне на същото място. Той се е изгубил, че не знае четирите точки. Северът е винаги влажен. Юг е по-сух. Вечер пипни камъка и по него ще познаеш коя страна е към север и коя - към юг, а според тях ще се ориентираш за изток и запад.

Хладнокръвен трябва да бъде човек някога. Хладнокръвието се добива, когато човек мисли, без да взима участие сърцето му. Щом човек се безпокои, не може да бъде хладнокръвен.

Когато някой си е счупил крака, той ще чувства болки, като му го правя. Но аз ще мисля, ще съм хладнокръвен, като му го правя и тъй ще му помогна - при хладнокръвието си. Като плаче, му се помага, че се кае за грешките си. Като не плаче, не може да му се помогне, че не се кае за грешките си. Искаме да постигнем, без да страдаме -несъвместимо е. Страданието е влага за растене. В седмицата трябва човек веднъж да плаче. В природата има закономерност.

Апатичният човек, този, който мрази, с апатия гледа на всичко -него страхът го лекува.

Разговор 8

Да ни е приятно, като изучаваме живота. Един ми каза: „Защо жена ми ме напусна?“ Ако не беше те напуснала, тя щеше да те умори и затова те напусна - за да живееш.

Жената е първото дете на мъжа.

Във всеки мъж да видите първия баща, а във всяка жена да видите първото дете.

Жената и мъжът са като богат и сиромах. Сиромахът е мек. Мъжете са богатите. Те трябва да дават, да олекват.

Любовта е основа. Мъжът дава, а жената гради - любовта гради. Те са закони, които не могат да се избегнат. Хората разбират за мъж и жена друго. Право е еманципирането. Детето расте и колкото се отдалечава от родителите, по-добре е, разумно е. То е еманципиране.

Пред детето никога да не се каже ни най-малката лъжа, че авторитетът ти отиде.

Разговор 9

- Човек няма какво да се плаши - от него ще стане каквото е определено. Заекът герой не може да стане. Човек трябва да разчита само на онова, което носи. Птицата да разчита на крилата си, рибата да не излиза из водата, човек да разчита на мисълта си. Дръжте се с Бога! Каквото ви дават, бъдете благодарни, бъдете и чисти!

Учителят гледа саксийката на масата:

- Колко време е минало, да стане този цвят! (За цъфналия цвят в саксийката.)

В духовния свят вие сте лози. Опитомяват ви, орязват ви, да дадете повече плод. Таман родиш грозде, вземат го; ти мислиш, че е за теб, а те го вземат.

Човек да знае, че всичко, което му се случва, е за добро. Отричаш го, а то ще дойде. Да се нагодиш с условията, при които живееш. Те нито са толкова лоши, нито са толкова добри, колкото ги ти представяш. Ако не обичаме хората, представяме ги по-лоши; ако ги обичаме, представяме ги по-добри, отколкото са.

След гимнастика:

- Гениите говорят, талантливите си уреждат живота.

Разговор 10

На обед в малкия салон:

- Бобът е голям идеалист, та свинете не го ядат. Човек, който има слаби бъбреци, боб да яде. Българинът, като яде някой боб, казва: „Прост е“; а ако яде кокошка, месо: „Богат е“, казва.

Някой все има фикс-идея, да го мъчи.

За усилване на очите си яж леща! За хубава кожа яж грах. Но не вярват, трябва година време да ги убеждаваш! Когато прасето влезе в кръвта, има кръвно налягане.

Постът в сряда и петък е пропаганда за вегетарианството.

На един прием се срещнали англичани и германци. Англичаните се поклонили от учтивост и германците се поклонили от учтивост.

Във война са духовете на Черната и на Бялата ложа. Едните са посланици на Бялата ложа, другите - на Черната ложа. Също и когато двама са във война.

Портокал се яде, за да се повдигне достойнството на човека. Българското население не боледува от бъбреци, че яде боб. Богатите боледуват. Когато бъбреците правилно функционират, човек е здрав.

В Америка има орган за повече от 15 000 000 лева. Хубаво нещо са те. С краката и ръцете се управляват. 150 000 долара са. Координират краката и ръцете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...