Jump to content

Интервю на Дънов с редактора на „Русенска поща“ - бр. 213, 1922 г.


Recommended Posts

Интервю на Дънов с редактора на „Русенска поща“ –

бр. 213, 1922 г.

- Какви сте вие, г. Дънов?

- Чада на Любовта!

- Много широко понятие - „Любов". Ние разбираме любовта, но..

- Божествената Любов. Така е възвестил Спасителят Христос.

- По-нататък?

- Чрез нея Бог праща блага на всички свои чада. Вие не я познавате, щом сте закъснели да я приемете с чиста душа... Любовта е най-великата сила. Ако тя се приложи, светът ще се преобразува. Аз със своите ученици съм правил опити за развиване техните физически и духовни сили чрез един живот, напълно съобразен с природата и със закона на Любовта. Това е един образец на братски и сестрински живот според принципа на Христа: Любете се един друг. Тази Любов развива скритите у човека сили и способности.

- По-ясно г. Дънов? Светът много говори за вашата любов.

- Открито ние живеем, като братя и сестри. Истинските такива не познават житейската поквара. Нашето учение, нашият живот на практика е образец на душевна чистота. Погледнете кои са между нас: млади и крехки хора, възрастни и солидни, стари и изживели. Божествената сила, Любовта, у всички е еднакво силна.

- Стари и млади?

- Да. Старите се обновяват с Любовта и Правдата. Възраждат се. С тях аз достигнах върховете на Мусала, без да се разболее някой, защото им показах начините, по които могат да се ползват от електрическите и магнетични течения.

- Какво търсите чак на Мусала?

- По-близо до Бога. Там, високо, сред природата, далеч от всичко скверно на земята. Аз предлагам на владици, архимандрити да ги заведа на Мусала и там, на чист въздух и бистра вода, на широк простор при 3000 метра височина да обмислим и разрешим духовните и обществени въпроси. Тия владици и духовници ни анатемосват като отлъчени от църквата, защото уча как да се излекуват обществените недъзи.

- Всичко това сериозно ли говорите, г. Дънов?

- Слушайте! Аз отричам днешната църква на поквара, лъжа и заблуда! Там говорят за Бога, но посочете ми, где е любовта им към Бога? И народът ги изоставя вече. Да поканим българския народ да гласува за тях и мене и ще видите резултата.

- След любовта кажете нещо за брака.

- Съвременното семейство е опорочено. То е съединение на полове, а трябва да бъде свято; не съединение, а хармония между двата пола. С Любовта Божия братята и сестрите в брака ще съзнаят повеленията Божии.

- За слънцето, г. Дънов?

- Слънцето, което идва при свежа, чиста утрин, е животворно. То е рефлекс на оная необятна Божия сила, която движи и крепи света. В тая сила е съдържанието на целия мир и ние излизаме да го срещнем, хвалим Бога за благата, които ни праща чрез тази сила.

- За комуната?

- Ние с комунистите се разбираме. С тях се различаваме само по методите. Те искат да доведат това братство и равенство чрез насилие. Нашето учение е за Любовта, за естествената еволюция. В Русия, вследствие на анархизма в умовете, дойде глад за народа. Русите, които не приеха учението на Толстой, почнаха да се самоизтребват. За комуната ние не говорим много, ние само я прилагаме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...