Jump to content

Съветите на д-р Шелтън


Recommended Posts

Съветите на д-р Шелтън

Яжте в различно време белтъчната и скорбялната храна.

Белтъчна храна е месото от всички видове, птици, риба, яйца, извара, кашкавал, мляко, ядки.

Богата на скорбяла храна е хлябът и всички тестени изделия, каши, картофи.

Месото, яйцата, кашкавалът, изварата, ядки те винаги трябва да се ядат в началото, а след известно време - скорбялната храна. Но ако може да минете без последната - още по-добре.

Яжте белтъчната храна и киселините в различно време. Употребата на белтъчини едновременно с лимонов, грейпфрутов, портокалов или доматен сок, с оцет и с всевъзможни други киселини не помага на храносмилането, а обратното - разстройва го.

Не бива месото, рибата и яйцата да се ядат заедно със салати, в които за подправка е сложен лимонов сок или оцет.

При едно хранене - един вид белтъчини. Недопустими са съчетанията месо-мляко, мляко-яйца, месо- кашкавал, месо-ядки. Това обаче не означава, че при едно хранене не могат да се приемат два различни вида месо или два вида ядки. В тези случаи нормалното хранене не се нарушава.

Яжте богати на скорбяла храни и киселини в различно време. Киселината на доматите, ягодите, малините, цитрусовите и всички кисели плодове също може да прекъсне асимилирането на скорбялата. Вредни са съчетанията каша - кисели плодове, картофи и хляб със салата с оцет и майонеза и други кисели подправки.

Яжте белтъчна и скорбялна храна винаги отделно от захарни изделия. Всички захари забавят стомашната секреция. При едно хранене е вредно да се приемат каша със захар, хляб със стафиди, сладки плодове, мармалади и конфитюри, бисквити с мляко.

Трябва да се избягват десертите, които почти винаги се приготвят със захар, сладки плодове, сметана, мляко, защото храносмилането се забавя с няколко часа.

С нито един вид белтъчна храна не трябва да се употребяват мазнини. В присъствието на мазнини асимилирането на белтъчната храна от всички видове се забавя най-малко с два часа.

Неприятните последствия от тлъсто и пържено месо могат да се смекчат, като ги съчетаем с голямо количество сурови листни зеленчуци.

Охладените напитки и сладоледът са вредни, тъй като забавят и дори спират действието на пепсина.

Хляб с масло е благоприятно съчетание, както и на каши и картофи с всякакви мазнини.

Млякото трябва да се яде отделно от всяка друга храна.

Цветното зеле, морковите, цвеклото, тиквата и другите плодове и зеленчуци, съдържащи скорбяла, добре се съчетават с всяка друга скорбялна храна - като добавка към нея.

Пъпешите и дините трябва да се ядат отделно от всяка друга храна. Това се отнася и за плодовете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...