Jump to content

Слънце и цветове


Recommended Posts

Слънце и цветове

Светлината е не само символ, а физическа реалност. Зад тази осезаема действителност се крие друга, от по-висок порядък. Това са цветовете, които слънчевия лъч включва в себе си.

Слънцето е източник на светлината, която за нашите примитивни представи, просто свети. Но всъщност не е точно така, защото в космическото пространство е тъмно, въпреки присъствието там на светлината. Следователно светлината се проявява, когато дойде в съприкосновение с материята. Тогава се появява и топлината.

Според Учителя материята е сгъстена енергия, енергията е сгъстена светлина, а светлината - сгъстена мисъл.

Спираме дотук, защото обясненията на Учителя по-нататък излизат вън от материалните ни представи.

Следователно светлината произлиза от космичния разум и изучаването на нейната същност е невъзможна работа. Дори думи, като "субстанция", "есенция" и др. не са достатъчни и остават неясни за обикновения ум.

Учителят казва, че по-добра лампа за лекуване от слънцето няма.

Слънцето лекува само до обед, когато човекът, като част от земята, е във възприемателно положение. Защото до обед Земята е в отрицателно състояние и също възприема. Слънцето, както и земята, имат двата вида енергии - положителна и отрицателна. Но слънцето е предимно положително, а земята - предимно отрицателна. От съприкосновението на тия две енергии възниква животът на земята. Посредникът, който съединява и трансформира тия енергии, е така нареченият етер (животворна плазма, дух).

Слънцето черпи енергия от друго централно слънце, като я задържа, а малка част от нея разпределя за планетите.

Приливът на енергии е от 12 ч. в полунощ до 12 ч. по обед, през останалото време има отлив.

Човек не бива да спи на слънце, защото ще възприеме черни, отрицателни вълни. При много силно слънце не се позволява да се стои на открито и без шапка. Това важи за времето от 10 до 16 часа.

Учителят препоръчва да излагаме гърба си на слънчевите лъчи. По този начин то въздейства на чакрите. Ето защо е за предпочитане сутрин да се излагаме на слънцето, да дишаме прана, да работим на открито.

Още древните римляни са имали т. нар. солариуми - места за правене на слънчеви бани. У нас слънчевите бани са въведени за пръв път от богомилите през X век.

Слънчевите лъчи въздействат благотворно и най- силно сутрин, при изгрев слънце. Дори един час преди изгрев, когато те имат психично въздействие.

Каквото е утрото за деня, такава е и пролетта за годината. Ето защо най-голям прилив на енергии към земята има от 22 март до 22 юни. Доказателство за това е поведението на растенията през пролетта.

Има случаи, когато е опасно стоенето на слънце. Например, при висока температура, високо кръвно налягане, при някои нервни заболявания, сърдечни смущения и пр.

Цветовете са още една от тайните на природата. Според Учителя има и други цветове, освен известните седем спектрални, но човешките очи още не са достатъчно усъвършенствани, за да ги видят.

Цветовете са затворени в белия слънчев лъч и ние ги виждаме понякога, освободени, по време на дъжд, като небесна дъга.

Не е чудно тогава откъде растенията вземат боя за своите цветя и плодове. По някакъв тайнствен начин земята акумулира цветовете от слънчевите лъчи. Или пък самите растенията трансформират цветовете, за да ги проявят в цветята и плодовете, а чрез тях в пъстроцветието на птиците и животните.

Според Учителя, в основата на Битието стоят числата, буквите и цветовете.

Доказано е опитно, че цветовете действат на човека не само психично, но и физиологично. При това всеки цвят има специфично въздействие, което се проявява винаги и адекватно върху всички организми. Дори и когато те са слепи.

Според Учителят "да изучаваш цветовете, това значи да изучаваш азбуката на живота". Освен познатите вече методи, които съвременната медицина не отрича, Учителят ни е оставил и друг особен метод, свързан с библейските текстове. Но, за да боравим е цветовете трябва да ги наблюдаваме разложени от призма, защото тогава те са в най-чист вид. Така те остават в паметта ни, за да си ги представяме при нужда и лечение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...