Jump to content

Recommended Posts

ДИАГНОЗА НА БОЛЕСТИТЕ.

Щом не предвиждаш нещата, непременно ще ти се случи нещастие. Научи се да предвиждаш какво ще ти се случи.

Помнете: преди да сте се разболели, вие можете сами да си помогнете, да предотвратите известни състояния, които ви очакват. За тази цел правете си сами измервания, да определите диагнозата си, докато сте още здрави. Няма по-добър практически метод за определяне диагнозата на здравия човек, от измерването и наблюдението първо върху себе си, а после и върху близките си.

Сега всякога може да констатираме дали сте здрав или не. Каква диагноза ще дадете на себе си? И как? Един лекар ще попипа пулса на ръката ви или ще ви погледне окото, ще види дали пулсът е нормален. И от това заключава за вашето здраве, дали е нормално или не. Също по цвета на очите. Докато ясно си представяте цветовете, вие сте здрав. Щом всички цветове изпъкват ясно във вас, вие сте здрав. А когато искате да си представите цветовете и винаги се представя в ума ви една чернота, това показва, че здравето ви е в едно разколебано състояние.

Целият човешки организъм е построен върху законите на доброто, справедливостта, красотата и разумността... И ако престъпите тези закони, то се отразява върху организма ви. Ако престъпите доброто, започват да страдат мускулите и костите. Ако престъпите справедливостта, стомахът почва да страда. Ако престъпите закона на красотата, дробовете ви страдат. И ако престъпите закона на разумността, главата почва да страда. Ако искаш да си построиш здраво тяло, трябва да живееш добре. Ако искаш стомахът да ти бъде здрав, трябва да бъдеш справедлив. Щом не обръщаш внимание на красотата, ще ти се разстроят дробовете. Ако не спазваш закона на разумността и правата мисъл, ще разрушиш нервната система.

Подозрението и съмнението пораждат органически болести.

Лекарят по външни признаци у болния познава каква е болестта му.

Ако не мисли правилно, той ще има болки в мозъка си. Ако не чувства правилно, той ще има болки в дробовете си. Ако не постъпва право, той ще има болки в стомаха си.

Като се говори за окултните науки, някои не вярват в това, че по ръката, лицето, главата, очите, по цялото тяло може да се чете като по книга. Не вярват, защото нямат опитност.

По сетивата и по органите на човека може да определите диагнозата на неговото физическо и психическо състояние.

Както лекарите определят здравословното състояние на човека по очите и по пулса, така по носа може да се определи състоянието на ума, на сърцето и на дробовете.

Здравословното състояние на организма се определя от нормалното състояние на главата, на сетивата, както и на цялата нервна система. Достатъчно е да пипнеш човека по ръцете, по носа, по ушите, по скулите, за да познаеш колко е добър и здрав.

Който не може да прави добро, краката му са счупени; който е несправедлив, ръцете му са счупени; който не обича и не може правилно да говори, езикът му е повреден; който не знае как да гледа на нещата и не вижда правилно, той не обича истината; който не разбира нещата, мисълта му е изопачена.

Съвременната наука и медицина не търси вътрешните причини на нещата. Тя разглежда всички явления в Природата и живота в тяхната външна, материална страна.

Всяко стълкновение на човека с духовния свят се отразява болезнено върху дробовете му. Ако човек е в стълкновение с физическия свят, ще има болки в корема си. Ако е в стълкновение с Божествения свят, ще страда от главоболие. Като знаете това, вие можете сами да се лекувате. Щом ви заболи глава, ще се стремите да изправите отношенията си към Божествения свят. Ако страдате от гръдобол, ще изправите отношенията си към духовния свят. Ако страдате от корем, ще изправите отношенията си към физическия свят. Всяко заболяване на човека има свои дълбоки причини. То не е произволно.

Не е изкуство да определиш диагнозата на болния човек. Изкуство е да определиш диагнозата му поне десет години, преди да е заболял, за да вземе мерки предварително. Това може да направи само онзи лекар, който познава окултните науки.

по БОЛКИТЕ.

При разните погрешки, които правим в света, заразяват се известни органи у вас. Направиш ли една погрешка, ще почувстваш болка или в стомаха, или в сърцето, или в белите дробове, или в краката, или в лакета, или в червата, или в пръстите, или в гръбначния стълб, или в черния дроб... Локализирането на болката в разните места показва каква погрешка си направил.

по ВИСОЧИНАТА.

Високият човек е расъл при неблагоприятни условия, при отсъствие на Слънце, а при изобилна влага. Ниският е расъл нашироко, при много Слънце, но при отсъствие на влага.

по ВЛАГАТА.

Някои хора страдат от много влага. Тия, които страдат от много влага, имат влажни ръце... При голяма влага се раждат известни недъзи, като гниене, разлагане и др. Когато в сърцето на човека дойде много влага, там не могат вече да се развиват и растат никакви благородни чувства, освен някакви дребни малки животинки.

по ВРАТА.

Казват за някого, че е здрав, защото е пълен, едър. Пълнотата не е признак на здраве. Може да си пълен и да си болен. Има една мярка, която определя колко пълен може да бъде човек. Аз измервам височината и дебелината на човека и от тези мерки определям колко време може да живее той. Ако е висок 165 см, а широчината (обиколката) на врата е над 40 см, той ще умре от апоплексия. И обратно, ако е висок над 180 см, а вратът му няма даже 30 см широчина, той ще заболее от туберкулоза. Обаче разумният човек, като работи върху себе си, може да намали или увеличи широчината на врата, според нормалната мярка... Ето защо, когато вратът ви изтънява или надебелява повече, отколкото трябва, нужно е да бъдете будни двама неприятели ви дебнат: в първия случай туберкулоза, а във втория случай ще стане разрив на сърцето. Ако вратът е много широк, от 35 см нагоре, до 41, 42 см, този човек е изложен на апоплексия. Той трябва да направи нещо, да намали дебелината на врата си. Ще пости ли, диета ли ще пази, не е важно вратът трябва да стане по-тънък. Вратът на човек, който има височина 165 см, трябва да бъде най-много 35 см широк. Ако се намали широчината и стигне до 29-30 см, той е изложен на друга опасност. Трябва да се храни по-добре, да увеличи дебелината на врата си. Който може да увеличи или намали широчината на врата си, той може да се лекува. Ако дебелината на врата и на ръката на някой човек постепенно намаляват, той е изложен на опасност, да заболее от някаква гръдна болест.

Вратът трябва да има нормална широчина 30 см, при височина на човека 165 см. Намали ли се тази широчина на врата, това е лош признак. У туберкулозните хора вратът е под тази норма. Увеличи ли се у някой човек широчината на врата до 40 см, при същата височина, 165 см ръст, и това е лош признак. Такъв човек е осъден най-много след две години да умре от апоплексия. Вратът му трябва да спадне поне с пет сантиметра, до 35 см. Дойде ли до тази мярка, той ще може да се излекува... Късият и дебел врат показва затлъстяване у човека и условия за апоплексия.

по ВЯРАТА.

Вярата е здравословно състояние за ума, а безверието е болезнено състояние.

Болният не вярва нито в живота, нито в Любовта.

по ГЛАВАТА.

Усетите ли сгорещяване на главата, веднага трябва да вземете мерки. Това показва някакво болезнено състояние.

Болките на главата говорят за недоволството и невежеството на човека.

Главоболието показва, че мисълта ви е слаба. Като усилите мисълта си, главоболието изчезва.

по ГЛАДА.

Когато болният е на оздравяване, той огладнява.

Гладът е признак, че болният ще оздравее.

Ако човек не яде, това не показва, че е болен. Има хора, които издържат на глад, на мъчнотии, на изкушения и са по-здрави от онези, които се хранят.

по ГОРДОСТТА.

Всички хора, които се гордеят, че знаят нещо, това са психически болни хора.

по ГЪРДИТЕ.

Ако гърдите на човека са вглъбнати навътре, за това има известни психически причини. Това хлътване на гърдите е лош признак. Никога не позволявайте да се вглъбяват гърдите ви. Гърдите ви трябва да бъдат отпред прави. Те не трябва да бъдат и много изпъкнали, а само малко издадени напред. За да не вглъбват гърдите, вие трябва да регулирате чувствата си. Дръжте хармония в чувствата си и вие ще урегулирате вашата дихателна система.

по ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА.

Когато дихателната система не функционира добре, кръвоносните съдове са слаби и умствената дейност не се проявява правилно.

по ДИШАНЕТО.

Здравето на човека зависи от дълбокото и правилно дишане. Като диша правилно, човек прави в минута 10-12 вдишки и издишки. Щом заболее, броят на вдишките се увеличава.

Забелязано е, че у охтичавите хора дишането става бързо, ритъмът на дишането им е къс, следователно, смяната на енергиите у тях е неправилна, което значи, че между вярата и мисълта има борба.

по ЕЗИКА.

На какво се дължи побеляването на езика? На неправилно храносмилане.

по ЗАДЪХВАНЕТО.

Ако при изкачване или при тичане човек се задъхва много, това показва, че кръвообращението в него не става правилно.

по ИГРАНЕТО.

Докато детето играе, работи и скача, то е здраво. Щом престане да играе, то е болно. Същото се отнася и до човека. Вместо да играе, той работи.

по ИЗСЪХВАНЕТО.

Който не люби, постепенно изсъхва, докато умре.

Ако не обичаш, сам себе си осъждаш на смърт.

по ИЗТЪНЯВАНЕТО.

Не е за препоръчване чрезмерното изтъняване. Човек трябва да бъде нито много пълен, нито много слаб.

по ИНДИФЕРЕНТНОСТТА.

Болният човек е индиферентен, не се интересува от нищо друго, освен от мисълта по-скоро да оздравее.

по КАРАНЕТО.

Когато човек е готов да се кара с всеки, когото срещне на пътя си, това показва, че в дясната страна на мозъка му има излишък от електричество.

по КОЖАТА.

Ако човек не диша правилно, кожата на лицето и на ръцете му преждевременно се набръчква. Набръчкването се дължи на разстройство на черния дроб и на неправилно дишане. Щом започне да диша правилно, бръчките от лицето и от ръцете на човека постепенно изчезват.

по КОСАТА.

Здравият има силен, жив косъм. Приятно е да гледаш косата на здравия човек.

Мислите на човека се отразяват върху космите му: добрите мисли правят космите меки, гладки, тънки. Лошите мисли ги правят корави, неравни, дебели.

по КРАКАТА.

Краката на човека трябва да бъдат топли. Това говори за неговото здравословно състояние. Ако краката не са топли и често изстиват, човек не е здрав.

Когато чувствата на човека са топли, краката, ръцете и цялото му тяло са топли, вследствие на което той се чувства разположен.

Болките на краката говорят за мързела, за леността на човека.

по КРАСОТАТА.

Човекът на Любовта се отличава със здраве и красота: очи, уста, нос всичко в него е красиво; движенията му са хармонични и пластични. От него лъха свежест и аромат.

по ЛИЦЕТО.

Здравословното състояние на стомаха се определя от лицето на човека.

Между пълните лица и стомаха има известно съотношение: колкото лицето на даден човек е по-пълно, толкова и стомахът му е по-здрав, и обратно; колкото лицето на човека е по-слабо, толкова и стомахът му е по-слаб.

Ако погледнеш лицето му от двете страни на скулите, ще разбереш какво е състоянието на стомаха му. Ако лицето му под скулите е хлътнало, стомахът му е слаб. Не е ли хлътнало, стомахът му е здрав, силен, добре работи.

Изобщо, по промените на цветовете (на лицето) можете да познаете кой човек е здрав и кой болен.

Има една естествена, приятна червенина на лицето и устните на човека, която изразява неговото здравословно състояние.

Червеният цвят на лицето показва добро храносмилане и правилно дишане.

Ако чувствата са чрезмерно развити, лицето на човека е по-червено, отколкото трябва. Ако мислите му са чрезмерно развити, лицето му пожълтява повече, отколкото трябва.

Ако лицето на човека е тъмночервено, има нещо болезнено в него.

Казват: човек е посинял... Посиняването показва, че кръвта му е нечиста, отровна. Щом кръвта е нечиста, устните, лицето на човека посиняват

За да разберете какво е състоянието на черния ви дроб, гледайте какъв е цветът на лицето ви, светлината на очите ви и тяхната жизненост.

Когато черният дроб е нормален, лицето на човека има приятен розов цвят... а не керемиден.

Когато човек мисли, това се отразява на мозъка, а оттам на лицето.

Колкото по-дълго време се задържат образите на мислите и чувствата върху човешкото лице, толкова поздрав е той.

По лицето се познава състоянието на човека. Достатъчно е да погледнеш очите, носа, устата на човека, за да познаеш, какво преживява.

Ако някой човек преживее нещо горчиво, на лицето му се явява недоволство... Горчивите и неприятни неща предизвикват един род свивания и разширявания на мускулите на лицето, а приятните и радостни неща произвеждат друг род свивания и разпущания на мускулите.

Как познаваме кога воденицата, т. е. стомахът на човека, работи добре? По неговата обхода, по неговата работоспособност и жизненост. Който има здрава и нормална храносмилателна система, той е весел, жизнерадостен, работлив. Срещнете ли човек с изсъхнало лице, жълт, неразположен за работа, ще знаете, че храносмилателната му система не е в изправност. Той не може да работи, гледа на всичко мрачно, песимистично, няма вяра в живота. За да не изпадате в такова положение, дръжте храносмилателната си система в изправност от нея зависи благосъстоянието на човека на физическия свят първото стъпало на живота.

по ЛОШОТИЯТА.

Докато състоянието на вашия черен дроб не е нормално, вие сте лош човек; щом състоянието ви се подобри, вие ставате добър.

по МИРИЗМАТА.

Малко хора съм срещал, от които да се разнася благоухание, подобно на карамфил, теменуга, роза и др. Повечето хора разнасят лоша, неприятна миризма.

по МИСЛЕНЕТО.

Докато мислите и чувствате, вие сте здрави; престанете ли да мислите и чувствате, вие сте болни.

по МНИТЕЛНОСТТА.

Когато някой човек състави мнение за себе си, че е светия и с това иска да се наложи на хората, всички да го признаят за такъв, той е болен човек.

по МОЗЪКА.

Когато мозъкът на човека е обременен с млечна и пикочна киселини... животът се изразява в зло... Всички анормални проявления лъжата, кражбата, убийството, завистта, омразата и т. н. се дължат на неразумното натрупване на тия излишни киселини у човека.

Когато пирамидалните клетки, както и клетките на целия мозък са нормални и действат правилно, то главата ни и лицето ни добиват най-правилна форма, крайниците ни добиват външна симетричност, дробовете и стомахът ни действат добре, човек се намира в прекрасно състояние на духа, жизнерадостен и готов да се пожертва за другите.

по СПРАВЯНЕ С МЪЧНОТИИТЕ.

Болният е страхлив и се ужасява от мъчните задачи.

Когато е здрав, човек работи и разрешава правилно въпросите.

по НЕРАЗПОЛОЖЕНИЕТО.

Щом сте неразположени, ще знаете, че имате излишък на електричество и ще го впрегнете на работа.

по НОКТИТЕ.

Най-малкото отклоняване от правилния път се отразява върху ноктите. Те са резултат на човешкия живот.

Всяка тревога се отразява върху ноктите. 90-148 Ако ноктите са изкривени, липсва координация на органите.

Хора с малки, къси и широки нокти са гневливи и избухливи.

За да познаете дали вашето кръвообращение е правилно, разгледайте имате ли бял полукръг в началото на ноктите си. Колкото този полукръг е по-голям, толкова и кръвообращението е по-добро. Изчезва ли този полукръг по ноктите, кръвообращението е слабо, трябва да дишате дълбоко.

Има белези върху ноктите, които определят здравословното състояние на организма. Тия признаци трябва да се изучават. Ако не се страхувате, изучавайте и болезнените признаци, но същевременно търсете начини да ги премахнете... По патологичните признаци, отпечатани върху ноктите, ще познаете кой ще заболее от туберкулоза, ревматизъм или сърдечен удар.

Белите петна на ноктите говорят за голямо напрежение на нервната система, което води към заболяване... Те са предупредителни белези, които карат човека да вземе мерки срещу тях, т. е. срещу болезненото състояние, което предстои да дойде.

Белите петна по ноктите показват анормалност в нервната система. Щом се махнат белите петна, състоянието на нервната система се подобрява.

Човек, който има бели петна по ноктите... е крайно активен, отделя повече енергия от себе си, вследствие на което чрезмерно се изтощава.

Ние наричаме белите петна „ветропоказатели". Те показват, че предстои буря, срещу която трябва да се вземат известни мерки.

Следете какви промени стават в ноктите ви. По състоянието на ноктите може да се определи какви болести ви очакват даже след 20 години.

по НОСА.

Сплеснатият нос показва, че дишането и кръвообращението на човека са слаби.

Носът на нервните хора постепенно започва да се изостря, а това не трябва да бъде.

Ако носът е много заострен, човек е нервен, сприхав, раздразнителен. За да се успокои, той трябва да диша дълбоко.

Ако носът го боли, в интелигентността му липсва нещо.

От устройството на носа, на неговата големина и широчина зависи състоянието на белия дроб. Не само това, но и формата на носа отговаря на формата на белия дроб, само че в обратно положение.

по ОРГАНИЗМА.

Усетите ли някакво анормално състояние на организма си, вземете мерки да го подобрите: прекарайте 1-2 деня в пост, пийте повече гореща вода, дишайте чист въздух и се излагайте на светлина!

по ОРЕОЛА.

Докато ореолът на човешката глава свети, човек е здрав и вярва в живота и в Любовта. Щом изгуби ореола си, човек заболява.

по ОТВРАЩЕНИЕТО.

Ако изпадне в положението на хищните животни, човек започва да се уединява, не иска да говори с никого. Той се обезверява, изпитва недоволство, отвращение към всичко, което го заобикаля... Този човек се е уединил, защото има в черния си дроб киселини повече, отколкото трябва. Те го правят неспокоен и го карат да се уединява и да избягва хората.

по ОЧИТЕ.

Ако очите на човека са хлътнали, това показва, че условията му са лоши. Ако очите му са изпъкнали, условията са добри. Това е диагноза, по която се определя здравословното състояние на човешкия организъм. Когато човек губи силата си, очите му постепенно хлътват. Нервността и силните желания стопяват човека и очите му хлътват. Това показва, че в организма има малко мазнини.

Ако погледът е остър, човек е събрал в себе си повече кинетична енергия и трябва да потърси начин да се освободи от нея. Иначе, той ще бъде нервен, възбуден, неразположен, готов да се кара с окръжаващите и т. н.

Промяната в цвета на очите е в зависимост от промяната в умственото му състояние. Всъщност тази промяна се дължи на отслабване на вибрациите на човешкия мозък. Това отслабване на вибрациите пък се отразява върху блясъка на очите, вследствие на което те менят своя цвят.

Ако при гледане в огледало очите ви почват да сълзят, това показва, че нервната ви система е слаба. Когато очите ви престанат да сълзят, това показва, че нервната ви система започва да закрепва или пък не се нуждае от такова закрепване.

Когато кръгът на зеницата в човешкото око се увеличава, това е лош признак. Това показва, че този човек се товари. Щом почне да се разтоварва, кръгът на зеницата му се намалява... Да грешиш, значи да се товариш.

Ние можем да познаем миналото, настоящето и бъдещето на човека по неговото око. Всичко, което може да стане с човека, е написано в неговото око и ние може да четем по него. Ако някой човек страда от охтика или от каква и да е болест, в окото му има признаци, които говорят за тази болест. Всички болезнени състояния се отразяват в очите на хората. Там стават известни пресичания на кръговете, от които правилните течения в очите се прекъсват.

В окото се явяват петна, мъглявости, които предсказват някаква болест, която може да настъпи след 10 или 20 години.

Докато движи очите си на една и на друга страна, човек е здрав. Щом престане да движи очите си, ръцете и краката му престават да се движат и той се вдървява.

Всяка болка в очите показва, че в свободата липсва нещо.

Ако очите на човека пожълтяват, това показва, че черният дроб не действа добре. Черният дроб е свързан с храносмилането. Храносмилането пък е свързано с кръвообращението.

Когато очите са малко мътни, това показва, че в стомаха има дисхармония.

Някога окото губи своя блясък, което показва, че жизнените сили в организма намаляват.

Потъмняването на окото показва разстройство на стомаха.

Когато започва да изчезва животът, очите стават мътни, бледи или жълтеникави и лекарят казва, че черният дроб е малко анормален.

 

Някой германски физиолог анатомист... по окото познавал каква болест имал човек и на кое място. Също така по окото той могъл да предсказва болести, от които човек след време може да заболее. Всичко е написано в окото на човека: неговото минало, настояще и бъдеще. В своите изследвания върху окото този учен се домогнал и до разни методи за лекуване. Ако някоя майка има тия познания, като види окото на детето си, тя ще познае, че нейното дете след 23 години например ще заболее от известна болест. Щом знае това, тя ще може да вземе предварителни мерки за неговото лекуване.

Очите ви са мътни, неясни, погледът изгаснал имате някаква мъка, страдание или скръб.

Когато човек мига бързо, нервната му система е разстроена. Волята му е слаба, вследствие на което не може да владее очите си.

по ПАРАЗИТИТЕ.

Когато умът и сърцето работят нормално, тялото всякога е чисто. Щом се наруши равновесието между ума и сърцето, тялото става нечисто. Тогава идват въшките, бълхите, дървениците и т. н. Когато човек е чист и здрав, никакви дървеници не може да има. Защо? Защото, като дойдат дървениците, тия течения ги изгонват. Хапят ли те дървеници, не си чист; хапят ли те въшки, не си чист. Значи, намериш ли си въшки, ще знаеш, че не си чист, не си здрав. Намериш ли си въшки, ще знаеш, че топлината ти не е такава, каквато трябва. Хапят ли те въшки, ще знаеш, че светлината ти не е такава, каквато трябва. Това е една вярна диагноза. Какво трябва да направиш? Ще туриш в себе си мисълта да се очистиш. Избягат ли въшките от тебе, ще се зарадваш, че имаш чистота.

по ПЕЕНЕТО.

Доброто здраве се познава по разположението на човека да пее. Не е въпрос само да пееш, но да имаш разположение да пееш. От това разположение зависи всичко. Тогава човек е весел, радостен. Това е израз на неговото вътрешно състояние.

Музиката е диагноза. Когато човек загуби своето равновесие, тоновете спадат той не може да взима верен тон. И колкото повече човек огрубява, също така огрубява и неговото гърло, понеже вибрациите му стават груби, пречупени. Някои казват: „Не мога да взема верен тон." Щом не можеш да вземеш верен тон, това показва, че твоята енергия отива в низходяща степен... И тъй, нека пеенето и музиката бъдат една диагноза за вас.

Аз определям диагнозата на болния от неговата песен: дали е миньорна или мажорна; дали взима тоновете правилно или неправилно. Лесно се познава кой болен ще оздравее и кой ще умре. Който ще оздравее, взима тоновете отдълбоко, в пеенето му има пълнота и свежест. Който ще умре, взима тоновете отсечено, прекъснато. В тона на умиращия се схваща страх от смъртта.

При пението, всякога пулсът спада на ония хора, които не вървят по правия път.

по ПЕСИМИСТИЧНИТЕ СЪСТОЯНИЯ.

Когато стомашната система е слаба, човек се поддава на песимистични състояния. Това се дължи на факта, че храносмилането не става правилно.

Когато човек е неразположен духом, когато изпадне в песимистично състояние, това показва, че в лявото полушарие на мозъка му има излишък от електричество.

по ПОСТЪПКИТЕ.

Ако няма разположение да прави добро, това показва, че е духовно болен, т. е. в духовно отношение сърцето му не е здраво. Да бъде човек духовно здрав, това подразбира здрави и устойчиви чувства.

по ПОЧЕРКА.

Здравият човек има устой в ръката си, затова почеркът му е установен.

Когато пише, меланхоличният, обезсърченият незабелязано изкривява реда надолу. Буквите му са тънки, едва се забелязват.

Ако искате да знаете какво е състоянието ви, още със ставането си сутрин, начертайте няколко прави, успоредни линии. Колкото линиите са по-прави, толкова сте по-устойчиви.

Ако почеркът на човека все повече се изостря, това показва, че той става все по-нервен, все по-нетърпелив и подозрителен.

по СМЯНА НА ПРОФЕСИЯТА.

Когато човек залови само една професия или един занаят в живота си и не може по никой начин да го смени с друг, той е болен.

по ПРЪСТИТЕ.

Хора със заострени пръсти са нервни, енергични.

Когато някой заболее, започва да свива палците си. Забележи ли се това, отначало още трябва да започне лекуването на болния.

Ако пръстите ви при основата си са слаби и между тях има празнини, това показва, че стомашната ви система е слаба. Който има такава стомашна система, той може да живее едва 30-40 години. Ако пръстите ви при основата са дебели и плътно прилепват един до друг, стомашната ви система е добре развита. Но при това положение човек е изложен на друга опасност затлъстяване. И той не може да живее до дълбока старост.

Палецът трябва да се движи хармонично. Забелязано е, че у онези хора, които се умопобъркват, палецът не се движи, остава изправен.

по ПУЛСА.

Поставете големия си пръст на пулса. Ако изпитвате приятно чувство, вие сте здрав. Ако не изпитвате приятно чувство, не сте здрав. Пулсът не бие добре, когато ядете мъчносмилаема храна или се намирате в мъчнотия. Тогава и мозъчната, и стомашната система не са в изправност. Това продължава, докато се възстанови правилното отношение между мозъка, дробовете и стомаха. След това и пулсът ще се урегулира. Когато се яви едно дисхармонично чувство във вас, например омразата, пулсът пак няма да бие правилно.

Доброто или лошото разположение се отразява на дишането, на пулса. Който разбира това, по пулса на човека ще разбере неговото физическо и душевно разположение.

Най-малките, най-слабите промени в пулса говорят за деликатни преживявания на човека. Резките промени в пулса пък говорят за големи преживявания на човека. Когато човек се въодушевява от възвишени мисли и чувства, биенето на сърцето му е ритмично, пулсът му е правилен, хармоничен. Когато човек живее в областта на грубите, низките чувства, пулсът му е дисхармоничен, неправилен. Той изгубва естествения ритъм на своя пулс. При такива случаи струва ви се, че сърцето на човека спира. Така бие сърцето на хора, които страдат от сърцебиене.

по ПЪЛНОТАТА.

Дебелината и тлъстината не показват, че човек е здрав.

Пълнотата всякога не подразбира здраве. И слабият всякога не е немощен.

Преди всичко, пълнотата не показва, че човек е здрав. От друга страна, пълнотата не зависи от храната само. Онази храна е добра за човека, която е в състояние да организира силите на неговия организъм. Не може ли да направи това, колкото да пълнее, човек трупа само материя, без да я организира. Всяка клетка в човешкия организъм трябва да бъде организирана, жива, за да взима съзнателно участие във функциите на неговите органи. Не взима ли участие във функциите на човешките органи, тази клетка е мъртва. Щом е мъртва, тя е същевременно вредна за организма.

Има една мярка, която определя колко пълен може да бъде човек. Аз измервам височината и дебелината на човека и от тези мерки определям колко време може да живее той.

по РАБОТЛИВОСТТА.

Когато боледува, човек губи част от енергията на своя организъм, вследствие на което и да иска да работи, не може, трябва да си почине.

по РАЗКАПВАНЕТО.

Мъртвите тела светлината и топлината ги разединяват, а живите ги съединяват. Мъртвите тела се разкапват, а живите възрастват.

по РАЗПОЛОЖЕНИЕТО.

Разположението на човека към молитва и пение е диагноза, с която можете да определите дали даден човек е здрав или болен, добър или лош. Когато изгуби това разположение, той огрубява, става лош и в скоро време заболява.

по РАСТЕНЕТО.

Всички болести, всички недоразумения, всички престъпления между хората се дължат на спиране процеса на растенето в тях.

по РЪЦЕТЕ.

Ръцете и краката трябва да бъдат всякога топли, но не горещи. Има една топлина, която е приятна. Хванете ли ръката на човека и усетите тази топлина, вие изпитвате известна приятност. Тя е нормалната топлина на организма.

Като пипнете дясната ръка на здравия човек, усещате приятна хладина; от лявата му ръка се отделя слаба топлина. Обаче при най-малкото заболяване, физическо или психическо, тези течения се смесват в организма, вследствие на което се явяват различни неразположения: напрежение в слепите очи, зад ушите, в задната част на мозъка и т. н.

Ако ръката ви е студена и пръстите лесно изстиват, това показва, че кръвообращението ви не става правилно. Щом забележите това, вземете мерки да подобрите кръвообращението си: ще се движите, ще правите екскурзии, ще се изпотявате, ще разтривате тялото си с

Правите постъпки са в зависимост от правилната функция на стомаха.

Щом разстрои стомаха си, той нарушава правилния ход на мислите и на чувствата си и започва да страда.

Когато стомахът не работи, и мозъчната система се разстройва.

по СТРАДАНИЯТА.

Ако някой човек не може да издържа страданията, които му се дават, това показва, че той е болен.

по СУХОТАТА.

Когато забележите, че вашата енергия се разпилява, ще знаете, че причината се крие в ума ви. Когато се дразните, докачате, не можете да търпите този-онзи, вие усещате, че нещо ви дразни отвътре. Това показва, че енергията ви се разпилява и вие се намирате във въздухообразно състояние, у вас настава голяма сухота.

по СЪНЯ.

Здравият човек има спокоен, здрав сън. На която страна легне вечер, на нея се събужда.

Болният като лежи, обръща се ту надясно, ту наляво. Той постоянно се оплаква.

Ако искате да знаете, дали човек е здрав, вижте как спи. Ако постоянно се обръща на една и на друга страна и ту свива, ту разпуща краката си, той не спи добре мъчи го нещо.

по СЪРДЕНЕТО.

Ако една от системите на човека не е в изправност, това се проявява в характера му. Той става недоволен, лесно се сърди. Каквото и да му дават, каквато услуга да му направят, все е недоволен, все ще намери нещо, за което да се сърди. Такъв човек е подозрителен, във всичко се съмнява.

по ТЕМПЕРАТУРАТА.

Голямата сухота и голямата влага, голямата горещина и големият студ са ненормални прояви на организма.

Ако имате някакъв усъвършенстван термометър, мерете с него температурата си, да видите какви понижавания и повишавания стават с нея при различните настроения и преживявания, които минавате.

по СВИВАНЕ НА ТЯЛОТО.

Забелязано е, че когато човек страда от крак, ръка, корем, в него се явява желание да тури болния уд по-близо до центъра. Като правите наблюдения върху отклоненията на тялото си, правете наблюдения и върху влиянието, което различните идеи ви оказват. Тялото заема такова положение, каквито са идеите на човека.

по УЕДИНЕНИЕТО.

Не може човек да се изолира, да се откаже от семейството си, от обществото и от Бога и да бъде щастлив.

Според мене, този човек се е уединил, защото има в черния си дроб киселини повече, отколкото трябва. Те го правят неспокоен и го карат да се уединява и да избягва хората.

по УСТНИТЕ.

У хората на бялата раса устните са доста тънки.

Това не е здравословно.

Не може да бъдеш здрав, ако устните ти образуват права линия.

От формата на устата, от цвета на устните зависи и състоянието на сърцето и на чувствата в човека. Устните трябва да имат известна червенина, признак на чиста кръв. Придобият ли син цвят, това е признак на нечиста, венозна кръв.

Когато надеждата е слаба, устните на човека посиняват.

Устните имат отношение към храносмилането.

Ако устните на някое дете почерняват, това показва, че черният му дроб е в безпорядък. Забележат ли родителите на това дете, че устните му почерняват, те трябва веднага да вземат мерки за неговото лекуване.

Устните и зъбите ви трябва да се докосват леко, да не ги стискате. Ако свивате или стискате устните си силно, това показва, че вътрешно сте притиснати.

Когато човек не изпълни това, което трябва, започва да стиска устните си. С това той иска да каже, че още много мисли го вълнуват, но не може да ги реализира. Той живее в голямо изобилие; той има много задължения, които не може да изпълни.

Когато проявява воля, човек стиска устните си... Като срещнеш по-силен от тебе, отвори устата си. В това е твоето спасение.

по УШИТЕ.

Ако болката на човека е в ушите, в знанието му липсва нещо.

по ХРАНЕНЕТО.

 Ако стомахът му не работи правилно, той яде бавно, без апетит и с неразположение. Както се храни, такава е неговата работа. Ако искате да знаете дали даден човек е работлив, наблюдавайте го как яде. Колкото по-енергично и съзнателно яде, толкова по-енергично и с разположение работи той. Значи между начина на храненето и дейността на човека има известна връзка.

по ХОДЕНЕТО.

Когато човек е здрав, ходът му е особен. Забелязали ли сте как някой път ходите пъргаво, живо, като че хвърчите, а някой път сте тромави, клатите се насам-натам, мускулите ви заболяват... и вечерно време като се върнете дома си, измивате си краката и казвате: разболях се от ходене.

по ЦВЕТА.

Ако един човек пожълтее, какво показва това? Че организмът не е толкова здрав. И ако устните му посинеят или очите потъмнеят, това показва, че той не е здрав; или ако езикът му побелее, показва същото; или ако ушите му светнат, защото и през тях можеш някой път да виждаш. Да вземем на светията светят ушите но той има един постоянен цвят, здрав цвят има той. Има един жълт цвят, който е здрав; има и друг жълт цвят, който не е здрав. Също има един червен цвят, който е здрав, а има един червен цвят, който е болезнен. Но има постоянни цветове.

по ЧЕРНИТЕ ТОЧКИ.

Когато около човека се явяват светли точки, които се движат с голяма бързина, това показва, че той преживява нещо приятно. Ако между светлите точки има и черни, това предсказва на човека някакво болезнено състояние. Щом светлите точки изчезнат, а останат само черните, човек заболява вече. Черните точки се виждат и с отворени очи, а светлите само при затворени очи. Светлите точки не са нищо друго освен електрически светлинки, малки резервоари на енергия. Цялото пространство е пълно с електричество. Светлите точки, които виждаме в пространството, са резултат на обмяната, която става между материята и електрическата енергия. Светлите точици, които са много ярки, имат материален или полуматериален характер, когато цветните се отнасят към област вън от материалния свят.

по ЩИПАНИЯТА.

Ония, които са високо интелигентни и станат неврастеници, често усещат лазене по краката, по гръбнака. Това са молекули от електричество. У някой туй движение на електричеството се изразява в щипания; те са малки експлозии на тази електрическа енергия.

Слънчевият възел служи повече на човешкия магнетизъм, а мозъкът на електричеството. Тези две течения се прекръстосват. А на мястото, дето става това прекръстосване, се образува движение. Които страдат от неврастения, усещат едно особено пъплене, отгоре надолу това са молекулите на електричеството, които лазят по нервната система. Когато дойдат в съприкосновение с магнетизма, веднага се усеща една топлина, която се развива отдолу нагоре. След това неврастениците отново усещат едно изстиване, после пак стопляне и т. н. При тези резки промени човек се простудява.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...