Jump to content

Recommended Posts

чрез ДАВАНЕ.

Ако е въпрос за даване, човек може да дава и материално, и сърдечно, и умствено.

Всеки може да дава от това, което му е дадено. Как ще дава? Чрез очите, ушите, носа и чрез устата.

Взимай правилно, с приятност, но не с лакомия. Давай също правилно, за да имаш възможност отново да вземеш. Това значи равновесие на силите.

В Америка имало един много духовит проповедник, който тъй проповядвал, че цялата публика се късала от смях. Той разправял един случай от своя живот, като проповедник. Викали го при един много богат човек, член на църквата, който сериозно заболял, искал да се помоли за него. Проповедникът отива при болния и му казва: „Не мога да се моля за тебе, ти не си направил никакво добро, аз не мога да коленича пред Господа за тебе, няма какво да Му кажа." „Моля ти се, ще умра!" „Не, докато не дадеш нещо за Господа, ако не обещаеш поне половината от имането си, аз не мога да се моля за тебе. Не мога да коленича на голата земя. Ще дадеш нещо и то много, за да ми бъде меко, като вълна под коленете. Само така ще мога да докажа на Господа, че този човек даде нещо. Иначе, колкото и да се молиш, ще умреш!"

Бъди готов в себе си всеки момент да даваш.

чрез ДВИЖЕНИЕ.

Животът е непреривно движение.

Чрез движенията си човек или приема, или предава част от своята енергия.

Чрез движенията си човек регулира енергиите на своя организъм. Колкото по-съзнателни са движенията му, толкова по-правилно се регулират енергиите на неговия организъм. Движенията разтърсват въздуха, чиито трептения се предават на физическото тяло на човека чрез двойника. Двойникът на човека е антена, чрез която той възприема впечатления от външния свят. Без движение, човек не може да расте нито физически, нито духовно и умствено. Движението е сила, която дава мощ, светлина на мисълта. Тя укрепва и чувствата на човека.

Всяко движение, което правите, има свой дълбок смисъл и оказва влияние върху вас. Каквито движения правите, наблюдавайте как се отразяват върху вас, какви състояния произвеждат. Някои движения се отразяват върху вас приятно, а някои неприятно.

Много от движенията на човека се дължат на някои остатъци, т. е. наслоявания от минали поколения.

Природата изпраща страдания на хората, но същевременно тя ги спасява, като ги заставя чрез различни движения и упражнения да се освободят от излишната енергия в организма си. Ако не прави малки движения и упражнения, човек може да си напакости, да извърши такива погрешки и престъпления, за които да лежи няколко години в затвор... Който не иска да прави малки упражнения и движения, ще плати скъпо.

Там, дето има правилно движение, то е движение на духа.

Понякога човек прави естествени упражнения, без да ги обмисля. Това се дължи на висшето съзнание в човека, което регулира енергиите му. Естествените движения са разумни и красиви.

Каквито движения и да правите, важно е да бъдат те хармонични. Щом са хармонични, те са правилни.

Всяко движение на човека трябва да бъде естествено; не се позволяват движения по отражения, които са резултат на външни влияния.

Като се научи да контролира движенията си, човек започва да контролира и своите мисли и чувства. Човек трябва да прави движения, да се упражнява, да направи удовете си активни... Той трябва да прави такива упражнения, които да му предават нещо. Ако се движи без да печели, движенията му са безпредметни.

Човек трябва да прави съзнателни движения и да ги прилага в своя физически живот, като метод за трансформиране на енергиите си. Чрез разумни и съзнателни движения, вие може да подобрите разположението си.

Докато свързвате движението с живота, вие можете да се лекувате, можете да бъдете здрави.

Всички движения, които са в съгласие със законите на Природата, са на място. Те могат да лекуват човека. Ако оставите болния сам на себе си, той ще се излекува по-бързо, отколкото в ръцете на милосърдни сестри и лекари. Той ще се движи на леглото си, ще се обръща на една и на друга страна, ще свива ту единия, ту другия си крак, докато най-после слезе от леглото си и започне да пристъпва из стаята. Следователно, отидете ли при някой болен, оставете го свободно да се движи. Чрез движенията той се лекува.

За да възстанови нормалното състояние на своя организъм, човек трябва да контролира своите действия, както и движенията си. Една от причините за тяхната нервност се крие във вървежа им. Те стъпват на петите си, вследствие на което става голямо сътресение на гръбначния мозък. Това сътресение се предава на цялата нервна система. За да не става такова сътресение, човек трябва да стъпва първо на пръстите си, а после на петите.

Правилното движение на ръцете и на краката регулира мозъчната нервна система.

Всеки човек трябва да прави на ден по няколко упражнения, чрез които да сменя енергиите си... При това човек трябва да знае по колко пъти на ден да прави упражнения. И тук числата играят голяма роля. Ако броят на упражненията е по-голям или по-малък, отколкото трябва, в някоя област на организма ви непременно ще се яви известна дисхармония: в симпатичната нервна система, в гръбначния стълб, в стомаха или в друг някой уд на организма.

Мнозина се страхуват от движението. Те мислят, че като се движат, ще страдат. Не е така. Като се движи и като страда, човек се усъвършенства.

Правете често екскурзии по планините, да избягвате онази инертност, която води човека към мързел. Тази инертност внася в него разположение към покой, към бездействие.

Когато човек престане да диша, и движенията в него спират.

Ще се движиш, ще работиш, за да не атрофираш органите си.

Докато не хармонизира движенията си с Природата, човек всякога ще бъде неразположен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...