Jump to content

Recommended Posts

чрез ЗНАНИЕ.

Знанието е процес за постигане на Истината. Това, което знаеш, само то носи живот. За човека е важно да знае на какви основи почива неговият живот, как трябва да живее, за да бъде здрав.

Като знае, човек има възможност да направи нещо.

В духовно отношение човек се нуждае от такива знания, които да го ползват в живота му.

Който има знание и разполага с него, той е силен и здрав човек; който няма знание, той е слаб, болен, изнемощял.

За да се освободят от робството и ограниченията, в които се намират, хората се нуждаят от истинско, положително знание.

Като си дошъл на Земята, ще лягаш да спиш и ще ставаш, ще ядеш, ще пиеш, ще учиш, ще работиш, ще се молиш ще се съобразяваш с всички изисквания на живота. За това е нужно знание и приложение на знанието.

Ако имаш знание и при първото заболяване викаш лекари да те лекуват, какво знание е това?

Един от членовете на един християнски дом заболява от тифус и, макар вярващи, всички започват да се молят, да търсят лекар и да казват: „Моля ти се, господин лекаре, кажи нещо за положението на болния." Лекарят посещава болния всеки ден, дава му лекарства, измерва температурата, която ту се вдига, ту спада, докато най-после изпъди духа на болния, и той оздравява. Домашните му, които минават за християни, не можаха да изпъдят лошия дух от него. Религиозните се нуждаят от положително, истинско знание, а не от сляпа вяра... Истинската вяра се нуждае от знание.

В стремежа си да се домогне до положителното знание, човек трябва да бъде спокоен, да не се тревожи. Колкото повече се вълнува, умът му не е свободен да възприема нещата правилно. При това положение той изпада в обезсърчение, което прекъсва хода на правилното развитие на процесите.

Със знанието си ти можеш да се лекуваш. Истинското знание е онова, което може да измени състоянието ти, да повдигне духа ти.

Само Божественото знание носи сила.

Като говорим за знанието, ние имаме предвид това знание, от което се нуждае човешката душа. То е специфично за всеки човек.

Ако и съвременните хора дойдат до това знание (влиянията на минералите и растенията върху човека), те ще се ползват от лечебната сила на растенията, на минералите и на кристалите.

Казваш, че хората не те интересуват. Какво тогава те интересува? Оня свят интересува ли те? „И той не ме интересува." Все трябва да те интересува нещо. Първо трябва да се интересуваш от себе си. Всичко, което имаш, е важно, интересно. Ти трябва да се интересуваш от своя ум от главата си, от своето сърце, от своя стомах. Ще кажеш, че от стомаха си се интересуваш. Наистина, стомахът е голяма фабрика, с много отделения с много учреждения. Както се интересуваш от стомаха, така трябва да се интересуваш и от дробовете си. Ако това голямо учреждение не работи, ти ще страдаш. Ще се интересуваш от ушите, как чуват; от очите, как виждат. Имаш очи, как да не те интересува светлината? Имаш уши, как да не те интересува звука? Щастието и нещастието на човека се определя от това, как вижда и как чува. Може ли тогава нищо да не те интересува?

Човек първо трябва да започне с изучаването на храненето и на разните видове храни, с изучаването на въздуха, водата, топлината, светлината и човешката мисъл. Той трябва да знае колко и какви са вибрациите на светлината и топлината и да извлече живите сили, които се съдържат в тях. Разумният човек има начини, методи, чрез които може да извлича живите сили от тия среди.

Ако при сегашните знания ви дам някои окултни закони или правила, вие едва ли бихте издържали на тях. Ще кажете, че се наемате да ги приложите, че ще бъдете изправни към тях... Не, новите знания изискват нови мехове. Иначе, много от вашите мехове ще се пропукат тук-там и едни ще започнат да се оплакват от главоболие, други от стомах, трети от корем и т. н. Когато висшата енергия на тези окултни истини проникне във вашата нервна система, тя ще произведе цяла пертурбация. И ако не сте във връзка с великия Божествен закон, да ви помага, тя би ви стопила. Затова именно окултният ученик трябва дълго време да се приготовлява, да стъпи самостоятелно на краката си. Този приготовителен период подразбира усилване на неговите вибрации, докато придобие по-голяма издръжливост. Тази е причината, поради която окултното знание, окултната светлина не се дава на ученика, докато той не се кали. Това знание е сила, която може да разруши организма на онзи, който не е подготвен за нея. Затова именно ученикът трябва да започне от най-малките опити, за да кали своята нервна система.

За да се справи с анормалните състояния на своя физически и психически живот, човек трябва да изучава окултната наука. Тя дава методи за съграждане на здраво, мощно тяло, за реорганизиране на човешките мисли и чувства, за укрепване на нервната система.

Окултното знание е кондензирано. Иска ли да се ползва от него, ученикът трябва да го разреди в няколко килограма вода. При това, той трябва да знае свойствата на водата, а същевременно и количеството вода, нужно за разредяване на известно окултно знание. Колкото поразредени разтвори от окултното знание употребявате, толкова по-голяма полза ще имате. Дойдете ли до това положение, вие ще можете да лекувате своите недъзи само с чиста вода. Запример, ако вземете определено количество водни капки, вие можете да лекувате подозрението, съмнението, нетърпението и др. За всеки недъг, за всяко отрицателно чувство ще употребявате точно определено количество вода. При този начин на лекуване, човек придобива нови знания, които осмислят живота му.

Астрологията се занимава с физиологическия процес на човешкото развитие. Вие трябва да знаете тези процеси. Това е едно основно знание в окултната наука.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...