Jump to content

чрез ПРАНА / чрез изграждане на ПРЕДСТАВА / чрез ПРИРОДАТА


Recommended Posts

чрез ПРАНА.

Праната е необходима за човешкия организъм. От нея зависи здравето на човека.

Златото, към което всички хора се стремят, не е нищо друго, освен складирана слънчева енергия, която индусите наричат „прана".

За да може кръвта да храни целия мозък, човек трябва да разбира законите, по които се движат живото електричество и живият магнетизъм, така наречената от индусите „прана".

И вие трябва да знаете как да поемате въздух, за да продължите живота си. Индусите имат специален начин за възприемане на жизнената прана от въздуха чрез носа. Ако не знаеш този начин, ти ще дишаш и издишаш, без да приемаш праната от въздуха... Съвременните хора се занимават с маловажни работи, а не знаят как да приемат праната от въздуха.

Праната се съдържа в Слънцето. Затова именно се препоръчва на хората да излизат сутрин рано, да възприемат по-голямо количество прана... Достатъчно е да постоят десетина минути пред Слънцето, за да възприемат онова, което е нужно за организма им.

Гръбначният мозък е главният приемник и предавател на праната. Първо праната отива в малкия мозък, а оттам в главния.

Индусите казват, че има една сила между любовта и живота, тя е праната.

Един индус, като е болен, ще концентрира ума си върху праната и мислено ще почне да вдишва. Ще мисли, че през всички клетки всмуква прана. Не се минава ден, два, три, четири, след като направи опита, и веднага му минава... Когато индусът се концентрира, той не мисли за жена си, за децата си, за нищо странично мисли само за праната.

чрез изграждане на ПРЕДСТАВА.

Мислено се качвайте на Седемте рилски езера. При такива мислени пътувания действително се отива на местоназначението с част от етерния двойник, получава се оттам енергия и човек се обновява.

Мислено се обливайте със седемте цвята на слънчевия спектър: червените, портокалените, жълтите, зелените, сините, тъмносините и виолетовите лъчи. Най-първо си представете, че над вас има душ от червени лъчи, които ви обливат изцяло и проникват във вас. След като изредите седемте цвята на спектъра, накрая се облейте с бялата светеща диамантена светлина. С това ще завърши упражнението, което ще правите всеки ден по веднъж.

чрез ПРИРОДАТА.

Няма по-голямо щастие за човека от това да живее съобразно законите на живата Природа.

За да бъдеш здрав, трябва да дойдеш в съгласие с Природата. Тя ще ти даде светлина, въздух, вода и храна. Много неща са нужни, за да бъде човек здрав. Природата е учителка и господарка на всеки човек. Следователно, като влезете в нея, трябва да знаете какво иска тя от вас и как да я задоволите. Тя ще постави програмата си пред вас, а вие трябва да я изпълните точно. Най-малкото нарушаване на нейните правила и закони води към нещастия. Вие сте в дома на Природата

Който се стреми към новите идеи, трябва да съзнае положението си, като дете на разумната Природа, която има любов и грижи към него, по-големи от тези на майката. Щом съзнава това, той трябва да бъде в съгласие с нея и да се подчинява на нейните закони.

Природата е сложила богата трапеза за всички живи същества. Види ли, че някой човек не може да се ползва от нейните блага, тя казва за него, че не е разумен. Който яде от трапезата на Природата с благодарност и съзнание, той всякога е бодър и жизнерадостен и навсякъде е добре приет.

Никоя аптека в света не може да даде на човека това, което Природата му дава... Ако знае как да използва енергиите на Природата, в един месец само човек може да придобие толкова сили и идеи, че дето мине, да остави нещо бодро и свежо от себе си... Човек трябва да придобива магнетична енергия от Природата и да дава от нея на своите ближни.

Иска ли човек да поддържа здравословното състояние на организма си, той трябва да бъде във връзка с разумните закони на Природата и да им се подчинява.

Ядете ли, дишате ли, учите ли, работите ли, трябва да прилагате природните закони.

Окултният ученик разбира законите на Природата и живее съобразно тях. Щом се намери всред Природата, той знае къде може да бутне. Той разполага с ключовете на Природата и знае как да се лекува. Той познава тревите, цветята и техните лечебни свойства.

Природата прилага за всеки човек различни методи. Следвате ли методи, които не са за вас, вие може да пострадате.

Който е в съгласие с Природата и работи по нейните методи, всякога дохожда до ценни резултати.

Човек трябва да се свърже с Природата, разумно да използва нейните сили.

Едно от условията за правилна обмяна между Природата и човека, между разумните същества и човека е доброто разположение на духа.

Мислете само за Природата, която е пълна с живот и енергия. Свързвайте се със силите на Природата, които могат да обновяват.

Правата мисъл подразбира връзка на човека с разумната Природа, с нейната дейност и замисъл, да станете съработници с нея. Интересувайте се от работата на Природата, от методите, с които тя си служи. Щом вие се интересувате от нея, и тя ще се интересува от вас. А това значи да се интересува и Бог от вас.

Ако искате да бъдете във връзка с разумните сили в Природата, стегнете хубаво ръцете си.

Подсъзнателните сили действат в растителното царство. Те са свързани с растенията, отдето започва оформянето и развиването на човешкото тяло. Тази е причината, дето растенията, горите оказват голямо влияние върху физическия живот на човека. Обичайте растенията и горите, за да се свързвате със силите, които действат в тях. Те са склад на сили, отдето човек може да черпи това, което е нужно за организма му. Не е достатъчно човек само да се движи между растения и дървета, но трябва да ги обича.

Някой човек заболява от известна болест и за да се лекува, занасят го в болница. Седи той там месец, два, три, но болестта не минава. Всички се чудят какво да правят. Казвам: Извадете този човек от болницата, оставете го да лежи на открито, под влиянието на слънчевите лъчи. Те ще бъдат най-добрата завивка, най-добрият лекар на болния. Нека болният спи под открито небе, без никакъв покрив. И дъжд да завали, няма опасност за болния. Достатъчно е само да се покрие отгоре с една каучукова мушама, да не прониква влагата в тялото му. В този случай болният ще оздравее по-скоро, отколкото ако лежи на пружинени легла, завит с дебели, топли дрехи.

С чистенето на изворите в Природата и строенето на мостове вие подобрявате своя вътрешен живот. Обръщайте внимание на мястото, дето седите. В Природата има тъй наречените „живи места, живи фокуси", които предават на човека живи, разумни енергии. Едно такова място може да предаде на човека една светла, възвишена мисъл, която да го подтикне към нещо добро и красиво. В това отношение земята е склад на енергии, които трябва да се използват за доброто на цялото човечество.

Човек трябва да работи върху себе си, да бъде господар на външните и на вътрешните условия. Докато не стане господар на външните условия, той всякога ще се поддава на промените, които стават в Природата... Запример, зимно време хората се обличат с дебели дрехи и така стават по-силни от външните условия.

Бъдете разумни, да не се поставяте на пътя на механичните природни сили, защото те могат да ви завлекат. Ако трябва да застанете на пътя им, вземете всички предпазителни мерки, да можете да се справите с тях.

Който се опита да влезе в борба, в стълкновение с Природата, да иска да стане абсолютно свободен, абсолютно независим човек, той непременно ще стане песимист.

Вие трябва да обърнете погледа си към разумната Природа, към живота и към всички форми, да намерите Божественото, скрито в тях. Само така ще се домогнете до духа на нещата, до истинското познаване на Бога. Само така ще се освободите от отрицателните мисли и чувства, от мъчнотиите и страданията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...