Jump to content

чрез РАБОТА / чрез РАВНОВЕСИЕ / чрез РАЗГОВОРИ / чрез РАЗНООБРАЗИЕ


Recommended Posts

чрез РАБОТА.

При сегашните разбирания на хората, болните очакват на здравите да им прислужват, да им угаждат във всичко. Това е крив метод на лекуване. Според новите разбирания, болният трябва да услужва на здравите, да прави жертва от себе си. Като види, че някой от здравите се нуждае от нещо, той веднага трябва да стане от леглото, да услужи и пак да си легне. По този начин той събужда своите жизнени сили и се калява.

Като се разболее, човек има условия да работи върху себе си, да се изправя.

Той знае кои неща са негови и кои наследствени. Дали нещата са чужди или свои, човек трябва усилено да работи, да гледа на всичко като на задачи, които той сам трябва да реши.

Защо иде болестта? Да научи хората да работят. Понеже богатите малко работят, болестите идат върху тях като възпитателно средство да станат работливи и щедри. Значи болестта е за богатия, а здравето за бедния. Щом заболееш, кажи: „Аз съм беден, искам да работя, да бъда здрав." Като разбере, че няма какво да вземе от тебе, болестта ще те напусне и ще влезе в някой богат. За богатия болестта е подтик да отвори сърцето си, да стане щедър. Здравето е подтик за бедния да поддържа разположението му към работа. Първоначално богатият е бил беден; като работил, станал богат. Щом престанал да работи, започнал да боледува. Следователно, ако богатият не боледува, не е богат. Когато богатият е здрав, казваме, че се намира на крив път. Ако бедният е здрав, казваме, че е на прав път. Щом заболее, той е на крив път вече. Значи болестта е процес на разтоваряне. Тя напада богатите, за да ги разтовари. Бедният трябва да бъде здрав, да работи, за да се натовари. Здравето е право на бедния, а болестта право на богатия. Ако боледуваш и разбереш значението на болестта, ще раздадеш богатството си правилно и ще започнеш да работиш. Разумното разтоваряне и товарене представя истинско растене на човека. Богатството се втича и изтича, както водата. Използвайте и двата процеса разумно.

За да накарате човека на работа, създайте в него две противоположни мисли. Хората работят, движат се, проявяват активност, благодарение на този закон.

чрез РАВНОВЕСИЕ.

В Природата съществува закон на равновесие, който регулира силите... Каквото е било страданието на човека, такава ще бъде и радостта му.

Докато е в равновесие, човек е ангел; щом изгуби равновесието си, той става дявол.

Това е едно упражнение, което ще възстанови равновесието ви: Турете ръцете си пред гърдите, а после настрана, като правите с китките леки трептения. След това поставете ръцете си пред устата. Като направите това движение 34 пъти и мислите върху трите думи (любов, радост и веселие), неразположението ви ще мине.

чрез РАЗГОВОРИ.

Сегашните хора страдат по единствената причина, че не могат да говорят на болестите си.

Лесно е човек да се справи с болестта си, но ако знае как да й говори. Достатъчно е само да раздвижи малко въздуха около себе си, за да застави болестта да излезе от него.

Щом заболеете, не се страхувайте, не търсете веднага външна помощ, но почнете да се разговаряте с болестта. Питайте я отде е дошла и какво иска от вас. Като разберете намеренията й, попейте й малко. Щом разбере, че сте добър човек, не се страхувате от нея, не я пъдите, тя ще ви гостува ден-два, най-много седмица и ще си замине.

Ако заболеете, не тичайте веднага при лекар. Спрете се в себе си и започнете да се разговаряте със заболелия орган. Ако ви боли крак, ръка, глава или стомах, поговорете си с него. Първо му се извинете, че никога не сте се занимавали с него, не сте влизали в положението му. Кой човек е спазил досега нужната обхода към тялото си, както и към отделните удове? Кой е благодарил на клетките за работата, която ежеминутно вършат в неговия организъм? Клетките са разумни душички със специална работа. Благодарете за работата, която те вършат.

Болестта иска да те научи нещо, да ти предаде някакъв урок. Щом научиш урока си, тя ще си отиде.

чрез РАЗНООБРАЗИЕ.

Който живее във външното разнообразие на живота, той се намира във физическия свят.

Щом ви дотегне еднообразието, ще минете в разнообразието, и обратно: като ви дотегне разнообразието, ще минете в еднообразието. Ако попаднете в еднообразието на духовния свят, ще слезете във физическия свят; ако попаднете в еднообразието на физическия свят, ще се качите в духовния свят.

За да разбере смисъла на разнообразието, което съществува във физическия свят, човек трябва да влезе в духовния свят, дето се крие смисълът и идеалът на живота. За тази цел трябва да се съедини външният, физическият живот, с вътрешния, т. е. с духовния; или външното разнообразие на физическия живот трябва да се съедини с вътрешното разнообразие на духовния живот.

Човешкият живот сам по себе си е еднообразен. Иска ли да живее в истинското разнообразие, човек трябва да влезе в Божествения живот. Ако живее по човешки начин, а търси разнообразие, човек е на крив път. Дойдете ли до еднообразието в живота, което действа приспивателно, започнете да си внушавате такива мисли, които да внесат известно разнообразие.

Природата не търпи никакво еднообразие. В нощта нещата изглеждат еднообразни. Следователно, обърнете се към Бога, като към велика Разумност, в която нещата се менят всяка секунда, всяка минута, всеки ден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...