Jump to content

чрез СМЯХ / чрез СРАМ / чрез СТРАХ


Recommended Posts

чрез СМЯХ.

Смехът се дължи на силни контрасти, на голямо несъответствие между две явления или между две мисли, чувства или постъпки. Когато човек се посмее малко, става трансформиране на тежкото състояние, в което се е намирал... При смеха се изразходва енергия, но едновременно с това силите в човешкия организъм се уравновесяват. Тъй щото, здраво е, когато човек се смее. Добре е понякога човек да се посмее и на себе си, че е страхлив, че се съмнява и т. н.

чрез СРАМ.

Не е лошо да се срамува човек, но срамът е на място, когато човек върши престъпления. Изобщо, срамът е благородна проява. Той е спирачка в човешкия живот. Човек се срамува да не направи нещо, което не трябва, да не каже нещо, което не е на място. Изобщо, срамът предпазва човек от извършване на известно престъпление или от правене на погрешки. Между срама и страха има известна връзка.

чрез СТРАХ.

Благодарение на страха, който е минал от животното в човека, човек е придобил благоразумие, станал е предпазлив, съвестен.

Благоразумието трябва да предшества предпазливостта. Благочестието пък трябва да предшества благоразумието.

Ако си страхлив, ще приложиш страха си в живота, да развиеш благоразумие.

Има смисъл да се страхува човек, но от Бога. Страхът от Господа е начало на мъдростта.

Мнозина от вас боледуват и се страхуват да не им се случи нещо лошо. Няма защо да се страхувате. Болестите са задачи за разрешаване.

Правата мисъл изключва всякакъв страх. За да не се страхувате, уповавайте на Бога. Една майка лежала известно време болна и все очаквала да стане някакво чудо с нея, да дойде някой отвън, да тури ръцете си върху главата й и тя моментално да стане. Един ден детето й се пъхнало под кревата да играе. То драснало една клечка кибрит под кревата да търси нещо, но по невнимание чаршафът на леглото се запалил. Болната усетила, че нещо горещо лъхнало към нея и от ужас, да не стане пожар, тя незабелязано скочила от леглото си и в един момент се намерила на крака, но вече здрава. От страха, който преживяла, станал особен обрат в нервната й система, вследствие на което тя оздравяла.

Двама паралитици лежали няколко години в една болница, в Южна Америка някъде. Лекарите се произнасяли за тях, че са неизлечимо болни. Един ден в болницата влязла една боа. Като я видели, слугите започнали да я гонят. Тя успяла да се скрие в стаята, дето лежали двамата паралитици. Като я видели, те се уплашили толкова много, че забравили болестта си и избягали вън от болницата. Те едва сега се убедили, че могат да ходят, и си казали: „Това, което лекарите не можаха да направят, боата можа да го направи."

Само справедливостта е в състояние да премахне страха от човека. Ако отидете в държава, в която няма ред и порядък, нито справедливост, ще видите, че поданиците на тази държава са крайно страхливи. Там, дето владее пълен ред и порядък и справедливост, страхът отсъства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...