Jump to content

Recommended Posts

чрез ЦВЕТОВЕТЕ.

Слънцето е израз на колективната дейност на разумни същества. Като работят и мислят, те произвеждат светлина, която изпращат на целия свят... Чрез червения цвят те изпращат живот на Земята; чрез портокаления внасят индивидуализъм в съществата; чрез жълтия пращат интелигентност; чрез зеления подтик за растене; чрез синия вяра и надежда; чрез виолетовия те внасят във всички живи същества сила да се борят с мъчнотиите и да ги преодоляват. Слънцето изпраща още много цветове на Земята, които не са проучени добре. Всеки цвят, като лъч на Божествената светлина, носи живот в себе си.

Всеки цвят има органическо и психическо действие.

Важно е как гледа човек и кой цвят на светлината възприема: червения, жълтия, зеления, синия или виолетовия.

Чистият червен цвят произвежда оживотворяване, но ако се възприеме нечист червен цвят, той произвежда дразнене в човека.

Червената краска казва на човека: „Аз съм носителка на живота." Ако живееш разумно и не грешиш, ти ще запазиш червения си цвят, ще запазиш свободата си.

Грешиш ли, ти губиш червения си цвят, губиш свободата си и потъмняваш.

Когато Любовта действа в човека, на лицето му се явява червеният цвят.

Като попадне в червения цвят на живата светлина, човек става активен. Тя е носителка на живота. Докато е под влиянието на тази светлина, той се радва на здраве и живот.

Вие може да се лекувате с цветовете. Някои лекари са дошли до лекуване чрез цветовете.

Светлината носи известни мисли със себе си. Всеки цвят отделно също носи нещо специфично в себе си.

Преди да е заболял още, човек може да се лекува с цветните лъчи.

Седемте цвята представят седем разумни свята, които изпращат на Земята по един цветен лъч. Седемте цвята пък представят слънчевия спектър. Колкото по-силен е цветът, толкова по-близо е до нас светът, който изпраща този цвят.

Белият цвят създава здравословно състояние в човека. Белият цвят носи здраве. Черният цвят предизвиква лоши, отрицателни състояния в човека. Когато е болен, човек трябва да се облича в бели дрехи. Обаче, ако постоянно носи бели дрехи, в него ще стане обратна реакция. И наистина, виждате някой млад човек, който постоянно носи бели дрехи. Изведнъж в него се събужда желание да се облече в черно, контрастен цвят на белия. Човек трябва постоянно да сменя цветовете. Цветовете предизвикват движение в живота. Те са енергии, които оказват различно влияние върху човека. Човек трябва да мине през всички цветове, през всички тонове на цветната гама. При това определено е по колко време трябва да прекара във всеки цвят, във всеки тон на гамата. Ако в даден цвят прекара повече от определеното време, в него ще стане известно втръсване.

Това, което знаете за приложение на цветовете по отношение на облеклото на хората, се отнася и до техните мисли и чувства. Всяка мисъл, всяко чувство, всяко действие е облечено в известен цвят, като в дреха. И ако човек живее с едни и същи мисли, чувства и действия, най-после те ще предизвикат в него втръсване, отвращение... Еднообразието в нещата предизвиква еднообразие в цветовете.

Работете с цветовете, с различните краски, като методи за лекуване и за набавяне на ония енергии, които липсват в организма ви. Всички хора не се нуждаят от един и същ род енергии, затова именно всички не обичат един и същи цвят. Ако нямате предмети, които да ви свържат с различните цветове, работете мислено, като изговаряте такива думи, които ще събудят у вас съответни цветове. Запример, ако кажете думата „син", веднага си представяте или тъмносин, или ясносин цвят. Първият е цвят на долина, затова ви сваля низко, в долината на живота. Ясносиният цвят ви напомня небе, височина, затова издига мисълта ви високо, на някой планински връх... Също така и другите цветове произвеждат различни състояния в човешката мисъл.

Хората могат да се ползват от цветните лъчи за лекуване.

Лекуването с цветни лъчи е един от най-евтините начини.

Всеки цвят има известна стойност и цена само тогава, когато е минал през човешкия ум и се е съсредоточил в известен център.

Призма, която разлага слънчевите лъчи, съществува и в човешкия мозък. Който е развил в себе си тази призма, той може да се лекува с нея... Ако мозъчната призма на някой човек не е развита, той може да се лекува със стъклена. Пък и да е развита донякъде, за предпочитане е да се ползва от стъклена призма, защото мозъчната изисква по-голямо напрежение на мозъка, по-голямо концентриране на мисълта.

Вие може да използвате цветните лъчи направо от Слънцето, но трябва да знаете под какъв ъгъл да отправяте погледа си. Започнете ли да гледате направо в Слънцето, вие ще възприемете такива лъчи, които ще ви се отразят вредно. Когато слънчевата светлина е силна, вие трябва да я приемете през клепачите си. Тогава тя става приятна и действа лековито върху човека.

Понякога на някои места в организма на човека става известно подпушване, което създава анормални състояния. Той трябва да облива тялото си със сини и жълти лъчи на светлината. Човек може да приема тези лъчи от Слънцето. Първоначално той ще си служи със стъклена призма. С помощта на тази призма, човек може да получи слънчевия спектър на стената. Като получи спектъра, той трябва да съсредоточи вниманието си към синия цвят и да се опита да го възприеме в себе си. След това нека затвори очите си, да види може ли същият цвят да се отпечата в мозъка му. Като прави тези упражнения, той ще може, когато пожелае, да произведе синия, жълтия или кой и да е цвят в мозъка си, и да се лекува. Когато правите тези опити, в първо време ще настане в съзнанието ви голяма тъмнина. След известно време, върху мозъка ви, като върху екран, ще блесне малка светлинка, както се зазорява на хоризонта. Тази светлина постепенно ще се увеличава, докато се засили толкова, че може да лекува. Правете този опит по няколко пъти на ден, докато придобиете резултат.

Като правите опити за изучаване влиянието на цветните лъчи върху мозъка си, стремете се направо да възприемате слънчевите лъчи. Ако опитът ви излезе сполучлив, след като сте гледали десет секунди направо в Слънцето, затворете очите си и вижте какво ще се яви пред вас. След известно време, в хоризонта на зрението ви ще се яви малка светла точка, която представя Слънцето. Тази точка започва да се движи бързо, ту слиза надолу, ту се качва нагоре, като постепенно се отдалечава и става по-светла, докато приеме човешки образ. Образът става все по-светъл, но постоянно се отдалечава и намалява пак до малка, светла точка. В това време се спуща една завеса, която отделя физическия от духовния свят и пред вас настава голяма тъмнина. На другия ден ще повторите опита. Ако опитът излезе сполучлив, пред вашето зрение ще се яви светлата точка, която ще се превърне в човешки образ и после, като светла точка, отново ще се скрие. Понякога, месеци наред можете да правите опита и всякога да излиза несполучлив. Светлият образ се явява само тогава, когато човек се намира при добро и повдигнато състояние на духа. Който може да види този светъл образ пред себе си само за един момент, той така се ободрява и развеселява, че с дни се намира под негово влияние.

Направете едно просто наблюдение върху себе си само за пет минути, по три пъти на ден сутрин, преди обед и вечер, да видите какво влияние ще окажат върху вас всички цветни лъчи на дъгата, като започнете от червения и дойдете до виолетовия. При това следете какви цветове произвеждат изговарянето на думите „Любов", „Мъдрост", „Истина" и др. Любовта трябва да произведе червен цвят, Мъдростта жълт, Истината син.

Правете опити с различни цветове, да видите какво е влиянието на всеки цвят поотделно... Същевременно, добре е да проследите влиянието на различните цветове през различните часове на деня: сутрин от 4 до 5, около изгрев Слънце; от 7 до 8, след изгрев Слънце; около обяд, от 11-12 и след обяд от 4 до 5 часа.

Най-лековити са слънчевите лъчи сутрин, от 8 до 9 часа.

И тъй, учете се сами да се лекувате.

Когато страдате от главоболие, очеболие, ревматизъм или друга някаква болест, правете опити с цветните лъчи, да видите как ще се отразят върху организма ви.

Всяка мисъл произвежда особен цвят. Думите, с които човек си служи, имат цветове, които оказват известно влияние върху нервната система.

Коя дума съответства на розовия цвят? Кое предизвиква да се яви външно розовият цвят? Радостта.

Кажеш ли на болния една дума, която съдържа червения цвят, той ще оздравее.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...