Jump to content

Recommended Posts

чрез ЧИСТОТА.

Чистотата е свързана със здравето.

Там дето се забелязва известна нечистота, значи животът не е съвършен.

Лошият живот разстройва нервната им система, дробовете, стомаха. За да се подобри животът на хората, както и здравословното им състояние, на всички се препоръчва външна и вътрешна чистота. Чистотата е в състояние да закрепи здравето на човека, да запази енергията и да продължи живота му.

Здраве без чистота е непостижимо.

Дойде ли чистотата, човек всякога ще бъде здрав.

Когато мислите, чувствата и постъпките на човека са чисти, той не се страхува, не се тревожи и безпокои. Каквито болести да дойдат, той остава неуязвим. И да заболее, болестта ще мине и замине, не оставя никакви следи. Коя е причината за това? Чистата кръв.

Чистотата е първото условие за здравето на човека.

Като се разбере значението на чистотата в най-широк смисъл, тя трябва да се постави като основа на физическия живот.

Здравето на човека зависи от неговата вътрешна и външна чистота.

Човек трябва да започне от физическата чистота... Той трябва да мие лицето, ръцете, зъбите си по десет пъти на ден.

Човек трябва да поддържа чистотата на тялото си с често миене, изпотяване, преобличане, чесане на косата и т. н.

Тялото трябва да се пази чисто, да се поддържа здравословното му състояние. От външната чистота човек постепенно отива към вътрешната, към чистотата на ума и на сърцето.

Иска ли да бъде здрав, човек трябва да поддържа физическа, сърдечна и умствена чистота в живота си.

Под чистота аз не разбирам тази физическа, външна чистота, но всяка една клетка у вас да бъде чиста и външно, и вътрешно. Тази обща чистота на клетките е чистота и на цялото тяло.

Пазете чистотата на ума и на сърцето си, за да бъдете здрави и добре разположени.

За да се подобри животът на хората, както и здравословното им състояние, на всички се препоръчва външна и вътрешна чистота. Чистотата е в състояние да закрепи здравето на човека, да запази енергията и да продължи живота му.

Хората говорят за чистота, но я разбират само външно. Що се отнася до психическата чистота в мисли и чувства, малцина я разбират.

За да издържате на болести и страдания, да се справяте лесно с противоречията си, изчистете мислите, чувствата и постъпките си. Това е тъй наречената вътрешна чистота. Който има тази чистота в себе си, кръвта му е чиста.

Не се измива лесно психическата нечистота. Огън е нужен, за да се пречисти светът от физическата и психическа нечистота.

Да има човек чисто сърце, това значи да се намира в здравословно състояние на своя организъм.

Като приложи чистотата към тялото си, човек започва да мисли за чистотата на чувствата и мислите си. Чисти чувства са ония, които са лишени от всякакъв егоизъм. Чистите чувства изключват всякакво користолюбие.

Щом мислите и чувствата на човека са чисти, и тялото му чисто ще бъде.

Не е ли чисто тялото, не е ли чиста кръвта, човек всякога може да се поддаде на чужди влияния, на желания, останали отпреди хиляди години.

Новият морал изисква от всички абсолютна чистота: чистота на тялото на всички външни и вътрешни органи; чистота в мислите, чувствата и постъпките. Чистота във вените и артериите, чистота в кръвта.

Чистият човек, външно и вътрешно, е абсолютно здрав.

Чистият човек създава около себе си приятна, здравословна атмосфера, която привлича хората... Благоприятната атмосфера се дължи понякога на чистотата на мислите, понякога на чистотата на чувствата. Чисти, чисти трябва да бъдете! Искате да знаете дали сте чисти. Повикайте един ваш приятел и му кажете: „Я ме помириши, мириша ли на лошо?" Щом миришеш, ще отидеш пак да се молиш. Ще се молиш, ще се молиш на Бога и след това пак ще питаш: „Сега мириша ли на хубаво?" Телата на някои хора миришат лошо. Чистота трябва.

Щом почнете да боледувате, ще кажете: „Чистота ми трябва!" Дойде ли чистотата, човек ще има всякога здраве.

Един от методите на новата етика за възпитанието на човека е приложение на чистотата в широк смисъл чистота на тялото, на ума и на сърцето.

Да бъдем чисти по отношение на себе си и свети по отношение на Бога. Чистотата е необходимост за човека. Без чистота той не може да се развива, не може да бъде здрав.

Всички религиозни общества, пък и самото християнство, от най-стари времена още, е препоръчвало на хората чист живот. И досега навсякъде се говори за хигиена на ума, на сърцето и на душата. Христос казва: „Пази окото си чисто, за да бъде чисто цялото ти тяло." Чистотата, това е хигиена на душата. Светостта, това е хигиена на душата. Чистотата, светостта е най-голямата хигиена, до която християнството е могло да достигне. Днес пък, когато говоря за Любовта, аз имам предвид най-съвършената хигиена, която може да се препоръча на съвременния свят. Любовта, това е хигиена, това е висок идеал, към който човешката душа се стреми. Приложението на любовта в живота представя онова здравословно състояние на човешкия организъм, при което човек може да изпълни своето предназначение. Не прилага ли любовта в живота си, човек не може да изпълни предназначението си, за което е дошъл на Земята. За изявяването на една добра мисъл се изисква съответен материал... Този материал се взима от Любовта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...