Jump to content

Recommended Posts

МИСЛЕНЕ И ЧУВСТВАНЕ.

Прилагайте мисълта си при лекуването... Мисълта е сила, която трябва да се впрегне на работа. От мисълта на човека зависи по-лесно или по-мъчно ще може да излекува някой болен.

Лесно може да се лекува човек, ако между мислите, чувствата и постъпките му има единство. Докато ръката е свързана с цялото тяло, по което тече чиста, артериална кръв, тя е здрава и нормално развита. Това значи, че ръката е в единство с цялото тяло. Обаче, ако притиснете някъде ръката си така, че кръвта не може добре да я храни, тя постепенно отслабва. Както притиска ръката си и спира правилното кръвообращение в организма си, така човек може да притисне някъде мисълта и чувствата си, да спре техния правилен ход. Апостол Павел казва: „Не внасяйте никакво гнило слово в ума си." Следователно, ако искате да бъдете здрави, освободете ума и сърцето си от непотребни мисли и чувства, които след време загниват и правят кръвта нечиста. Ако пък кръвта ви е нечиста вече, внесете любовта в живота си. Тя е единствената сила, която чисти, оживява, развеселява и възкресява.

Здрава и нормална храносмилателна система осигурява и нормална мозъчна система. Щом двете системи са в изправност, и дихателната система действа добре. Това са трите главни системи, които регулират човешките мисли и чувства.

При всяка неправилна мисъл, при всяка мисъл, лишена в основата си от Любов, в мозъчните клетки се натрупват сажди, които пречат на Божествената светлина да прониква през тях.

Има мисли в човека, които са силно електрични, вследствие на което предизвикват големи експлозии в нервната система. Тези експлозии постепенно разрушават човешкия организъм. Пазете се от мисли, които рушат нервната система.

У слабогръдните хора се натрупват отрицателни мисли, които действат убийствено върху психиката им.

МОЗЪК.

Щом мисълта у някой човек е силно възбудена, мозъкът излиза навън 2-3-5, а даже и до 10 см, като краставица, но като се успокои, отново се прибира... Ако мисълта ви е еднообразна, т. е. ако тя върви само в една определена посока, може да разбие черепа ви. По тази причина именно много хора заболяват умствено и нервната им система се разстройва. Следователно, като разбирате този велик закон, ще трансформирате умствената си енергия, ще я отправяте към всички посоки на мозъка. Абсолютно ще избягвате еднообразие в мисълта!

Човешкият мозък е един акумулатор, който постоянно е свързан с живата Природа.

Мозъкът е орган на мисълта... Ясновидецът вижда, че от мозъка излизат хиляди нишки в различни направления, по които минават различни течения. От мозъка тия течения отиват по цялото тяло.

За да се ползва от слънчевата енергия, човек трябва да организира мозъка си... Човешкият мозък представя плоскост, която възприема и отразява слънчевата енергия. Който не може да регулира енергиите на своя мозък, той не може да бъде здрав.

Когато говорим за изправност на мозъка, имаме предвид мислите, които минават през него. Ето защо, за здравословното състояние на мозъка трябва да държим отговорни мислите... Всяка мисъл носи за човека или благо, или отрова... При това има мисли и чувства, които оказват своето въздействие върху организма веднага, а други след време.

Мозъкът е много устойчив. На десет хиляди болни едва един случай може да се яви от заболяване на мозъка. При това може да заболее задната част на мозъка, и в редки случаи предната. Заболяването на задната част на мозъка се дължи на някакво сблъскване между ума и сърцето на човека. Когато заболее задната част на мозъка, всякога се констатира повишаване на температурата. Ако това повишаване на температурата се премахне, болният оздравява. Ако не се премахне, тогава се явява усложнение.

Яви ли се някакво подпушване в малкия мозък, праната не може да продължи пътя си към главния мозък, вследствие на което в него се явява някаква дисхармония. Тази дисхармония се предава на целия организъм.

Понякога ученикът се оплаква от силно напрежение на мозъка и казва, че мозъкът му ще се пръсне. Не, мозъкът не може да се пръсне. Невидимият свят създава тия напрежения, за да предизвика в съзнанието на ученика известно разтърсване. Това разтърсване има предвид пробуждане на неговото съзнание. Мозъкът се нуждае от разтърсвания. Такива разтърсвания са ставали и стават с всички велики, с всички талантливи и гениални хора, вследствие на което мисълта им всякога е раждала нещо ново, нещо възвишено и красиво. Някои учени и философи се занимават с отвлечени идеи, които не са за техния ум, вследствие на което са осакатили мозъка си. Всяка идея, която човек не е готов да асимилира, произвежда голямо налягане върху неговия мозък.

Понякога електрическото и магнетичното течение в организма вървят перпендикулярно на гръбначния стълб, вследствие на което става силно сътресение в мозъка. Това се забелязва у хора, които като ходят, удрят силно на петите си. Токовете на обущата у такива хора са много изядени и такива хора обикновено биват неврастеници.

Опасно е, когато силите на човешкия организъм се отправят към задната част на мозъка, дето става голямо горение, което предизвиква омекване на мозъка. То е причина за неправилното действие на нервната система. Всички нервни заболявания се дължат именно на възпаления, на сътресения на задната част на мозъка.

Когато стане прилив на кръв в мозъка, човек трябва да знае как да си помогне. Не може ли да си помогне, той е изложен на опасност.

Топлината на мозъка трябва да бъде постоянна. Няма по-опасно нещо от това, да се повишава топлината на човешкия мозък... Щом се повиши топлината му, явяват се различни болезнени състояния... Най-малкото повишение на топлината се отразява болезнено върху стомаха, дробовете, жлезите и други органи. Това се отразява вредно върху целия организъм, върху нервната система... Когато в мозъка става известно триене, тогава топлината се повишава. Триенето се дължи на несбъднати желания. Колкото повече настоява човек да реализира известно желание, толкова по-голямо триене става между мозъчните частици. Как може да се справи човек с повишената топлина на мозъка? Чрез мисълта. Като мисли право, той постепенно понижава температурата на мозъка си и така я нормализира.

Повечето неразположения се дължат на известна аномалия в мозъка. Затова, първата ви работа е да регулирате мозъчните енергии, да текат правилно. Някога задната част на мозъка има по-висока температура, отколкото трябва. Ето защо, нужно е да възстановите нормалната температура на мозъка. Това се постига с поставяне ръцете над главата или чрез прекарване пръстите на ръцете през косата, отгоре до долу, както се решите с гребен.

Ако навреме не освободи мозъка си от излишното електричество, човек изпитва голямо напрежение в областта на слепите очи. За да се освободи от това напрежение и от болките в главата, добре е да туря на главата си тънко нарязани филийки от картофи. Те извличат излишното електричество от мозъка. Ако не си помогне навреме, електричеството се предава на целия организъм и човек заболява сериозно.

Не оставайте да се натрупва излишна енергия в мозъците ви.

Стремете се да владеете своята мозъчна енергия.

Като ученици, вие трябва да работите върху себе си, да трансформирате излишните енергии на мозъка си, особено тази в задната част на мозъка. Тази енергия е причина почти за всички болести, за всички отрицателни състояния. Понякога тази излишна енергия се натрупва зад ушите, както и около слепите очи на човека и го прави нервен, раздразнителен, готов да се сърди, да се обижда за най-малкото нещо.

Когато в едната или в другата страна на мозъка ви се натрупа голямо количество електричество, вие сами можете да си въздействате. Например, ако електричеството е натрупано в дясното полушарие на мозъка, няма да гладите главата си с дясната ръка, за да не усилите състоянието си, но ще гладите дясната страна на главата си с лявата ръка. И обратно ако имате излишък от електричество в лявата страна на главата си, ще я гладите с дясната си ръка.

В мозъка на човека понякога става голямо напрежение, вследствие на което се заражда нещо неестествено в неговия начин на мислене.

Мозъкът заболява от голямо напрежение. Човек не може да държи известна идея в ума си, без тя да произвежда известен физиологически ефект върху мозъка и нервната му система.

Да се занимавате с мисли, които имат динамическа сила и произвеждат удари и налягане върху мозъка, това значи, съзнателно да се излагате на мъчнотии и страдания.

Често отрицателните мисли и страдания предизвикват в човешкия мозък особено горене, в резултат на което се образува някаква пепел. Освободи ли се от тази пепел, човек изпитва особено изпразване в главата си.

Когато мозъкът е в хармонично състояние, той може да лекува всички болести. Влезе ли една отрицателна мисъл в него, веднага се явяват неразположения, болести, разстройства и т. н.

Ако в малкия ти мозък се натрупа излишна материя, от сутрин до вечер ти ще мислиш за удоволствия и жени. Щом се освободиш от тази материя, ти ще гледаш на жената като на сестра.

Мозъкът не може да функционира правилно, ако стомашната и дихателната система не са в изправност.

Забелязано е, че всяка дисхармония в мозъка причинява разстройство в корема; и всяка дисхармония в симпатичната нервна система причинява главоболие.

Щом стомахът не работи добре, и мозъкът не действа правилно, а оттам и обходата на човека не е издържана.

Когато на един знаменит американски проповедник... стомахът с развалата си създал в тялото млечната и пикочна киселини и ги препратил в мозъка, обременил го и той почнал да мисли, че всички негови слушатели са демони, излезли от пъкъла, които нищо не разбират. Тогава започнал да сипе върху тях огън и жупел, защото не разбирали как да живеят. Но благочестивите му слушатели изпратили своя проповедник в една клиника, гдето му промили стомаха с топла вода, подържали го няколко месеца на правилна диета и хигиена, премахнали се млечната и пикочна киселини от организма му, освежил се мозъкът на тоя виден проповедник и той се върнал на амвона с нов, възкръснал дух, като почнал да мисли, че Царството Божие е слязло на Земята и да вижда в лицето на слушателите си свои братя и сестри, а не демони.

Ако човек във физическия живот игнорира Любовта, мозъкът му ще отслабне... Когато се нарушават законите на Любовта, мозъкът, главата страда... Човек трябва постоянно да възстановява връзката си със светлината и с Любовта. Връзката с Любовта може да се поддържа само с мисълта за Бога.

Там, дето има любов, мозъкът е здрав. Ако и в Божествения свят живее добре, той ще има добре устроена глава и мозъкът му ще функционира правилно

Добрите мисли поддържат здравословното състояние на мозъка... Мислете добре, за да бъде мозъкът ви в нормално състояние.

Първо човек се нуждае от чисти мисли, които освобождават мозъка от всички утайки и внасят повече светлина. Който има чисти мисли, той никога не страда от главоболие.

Вчесвайте добре космите на главата си и ги дръжте в порядък, за да може Божествената енергия да прониква в мозъка ви.

За да може пирамидалните клетчици на мозъка да бъдат разположени правилно, ние всякога трябва да се вдъхновяваме от всички благородни пориви и стремежи в живота, да се храним скромно и храната ни да бъде най-полезната във всеки случай.

Човек трябва да прекарва поне седем часа от денонощието в тъмнина или в слаба светлина, за да си почине мозъкът му, да не възприема никакви образи и впечатления.

За усилване на мозъчната енергия се препоръчват орехи, но трябва да се знае как да се ядат. Също така се препоръчват различни растения.

Здравословното състояние на организма зависи от правилните функции на мозъка и от правилното свиване и разпущане на капилярите. С други думи казано: Здравето на човека зависи от неговите добри мисли и чувства.

Постоянно трябва да се калявате, но правилно да се калявате. Мозъкът ви трябва да се кали, да стане гъвкав, еластичен, издръжлив, за да можете да използвате теченията в Природата, та като влезете в живота, да бъдете приготвени за всички противоречия, които може да срещнете, и да излезете победители, а не победени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...