Jump to content

Нервни болести / Невралгия / Неврастения


Recommended Posts

НЕРВНИ БОЛЕСТИ.

Един германски лекар изучавал нервните болести и изследвал около 400 различни прояви на нервни заболявания. Той им дал различни наименования и като дошъл до 401-ия начин на проява, не знаел какво име да даде, затова от 400-ния случай нагоре той ги нарекъл с общото име „американичи".

Хората са дошли до нервните болести, които са толкова много и разнообразни, че лекарите се намират в невъзможност да ги лекуват. Съвременните хора, светски и религиозни, се безпокоят за нищо и никакво.

Когато момъкът се разочарова в момата или момата в своя възлюбен, създават се условия за нервно разстройство или за туберкулова.

НЕВРАЛГИЯ.

Да си измива краката от колената надолу всяка вечер с топла вода преди да си легне и след това да не излиза. Краката да бъдат потопени в легена до глезените, но да бъдат измити до колената. И всеки пръст поотделно да се разтрива, което да трае около пет минути. След като си измие краката, трябва да обуе чорапи и чак след това да измива слабините с гъба, потопена в топла вода, като разтрива с пръсти областта от диафрагмата надолу и да спре щом стигне 25 см. над колената. Десет дни ще мие слабините и като почине пет дни, после пак ще повтори цикъла от десет дни, само краката ще продължава да мие непрекъснато всяка вечер. Освен това всяка сутрин да изпива една чаша студена вода на глътки. Но да пусне от чешмата да изтече доста вода и тогава да напълни чашата, та да не взема застояла вода, а чиста, текуща. Чашата да има обем от 150 г. Това да прави четиридесет дни. Глътката вода да я задържа в устата си и да я премества, през това време езикът ще изсмучи праната от водата.

Невралгия ту на дясната, ту на лявата страна на лицето.

Гореща дъбова пепел да се смеси с много малко вода, така че да не стане на рядка кал, и да се тури в кърпа, за да налага местата по лицето, чувствителни на болка. Да престои така пет-десет минути. След като махне пепелта, да намаже мястото с чисто дървено масло. По-после да вземе вощина, която да бъде прясна. Вощина е онова вещество, което остава след като се изтегли медът и след като се изкара и восъкът. Вощината да се стопли, да се тури в кърпа и да се налага на мястото. След това мястото пак да се намаже с чисто дървено масло. Освен това да се разбива всяка сутрин с малко захар по едно яйце с жълтъка и с белтъка и да се изпива. При невралгия да се ядат ябълки и круши.

Невралгия от лявата страна на лицето.

Взема се дебел слой памук, над който се излива вряла вода и докато е още горещ, се поставя без да се изстисква на болното място. Ако памукът е много горещ, чака се няколко секунди, докато лицето може да търпи горещината му. Върху памука се поставя гутаперча, а върху нея дебел вълнен плат. Държи се три-четири минути. След това се сваля, изстисква се водата, отново се напоява памукът с гореща вода и се повтаря процедурата. Това се прави всяка вечер по шест пъти. Така се привлича кръв към болното място и това действа лечебно. При всеки компрес се изговаря по една формула.

При първия компрес и двете ръце се държат на болното място и се изговаря: „Бог е във врялата вода. И с тази влага от врялата вода всяка болежка ще се махне, защото Бог е един и в Бога е здравето."

При втория компрес: „Мекият принцип ще омекоти и ще откърти болестта. Мекото има силата да отнеме чуждото от организма. Бог се проявява в силата на Своята мекота."

При третия компрес: „Силата е в чистото 3. То постига и носи всяко постижение здравето."

При четвъртия компрес: „И чрез противоречието здравето ще дойде. Това ще направи горещата вода."

При петия компрес: „Постижението е в числото 5. Единството на петте добродетели, петте сили силата на благородството, силата на правдата, силата на всяко изкуство, силата на всеки маниер и силата на Любовта. Това единство ще донесе здравето."

При шестия компрес: „Без никакво съмнение ти ще бъдеш здрав, защото правата мисъл, правото чувство и правата постъпка изключват болестта."

Ако болният може да изговаря формулите, нека да ги изговаря самият той. Ако пък състоянието му не му позволява да ги изговаря, поради голяма болка, тогава този, който прави компреса, да ги изговаря, безразлично дали гласно или мислено. Важно е да се изговарят съсредоточено, защото с мисълта те действат. След свършване на компресите болното място се намазва с дървено масло и се обвива добре с вълнен плат, за да се запази топлината за известно време. Тези компреси се правят вечерно време преди лягане, за да няма простуда. Правят се три вечери подред или повече, според нуждата. За всеки пореден компрес да се използва нов памук, защото употребеният вече е изтеглил болезнения магнетизъм от болното място, но ако не се разполага с много памук, то същият може да се изпере със сапун и гореща вода и да се тури на Слънце, за да се разпръсне изсмуканият болезнен магнетизъм. Същото се прави и с вълнения плат от компреса. Компресът изтегля нечистия, болезнен магнетизъм от болното място.

Невралгия в горната част на главата и отзад по темето и тила.

Да пие съсредоточено топла вода. За половин час да приеме тридесет лъжици гореща вода. Това да прави през цялата седмица преди лягане.

НЕВРАСТЕНИЯ.

Какво представя неврастенията? Неврастенията не е нищо друго, освен резултат на неправилно функциониране на капилярните съдове. То се предизвиква от голямо натрупване на електричество върху нервната система. Излишното електричество причинява голямо напрежение върху нервите, вследствие на което човек става чрезмерно нервен. Какво трябва да прави този човек, за да си помогне по някакъв начин? Той трябва да затвори ключовете на своята нервна система, да не допуша прииждане на голямо количество електричество отвън.

Ще кажете, че някой страда от неврастения, нервите му са разстроени. Първо той трябва да благодари, че има нерви и после да пази нервите си, да не се разстройват. Правата мисъл никога не разстройва нервите.

Поради неправилно отнасяне към нервната система, явяват се различни нервни разстройства, специално неврастения.

На какво се дължи неврастенията? На неестествения човешки живот, лишен от Божественото. Когато изгуби връзката си с Божественото, човек става неврастеник. Изобщо, когато човек се лиши от нещо съществено, той става неврастеник.

Една от причините за неврастенията се дължи на слабата връзка между човешкия организъм и слънчевите енергии. Ако засилите тази връзка, неврастенията ще изчезне. Който е свързан със Слънцето, той води добър, разумен, морален живот.

Има известни инструменти, които показват, че неговият двойник е много разширен. Това разширение произвежда у болния едно раздразнено състояние, от което се ражда неврастенията У всички неврастеници двойникът е разширен, заема по-голямо пространство, отколкото трябва.

Мозъкът, дробовете, стомахът са изтощени, демагнетизирани. Това води към неврастения.

Неврастенията се дължи на дисхармония в чувствата.

Ако чувствата и желанията на човека не се задоволят, той става неврастеник... Поставете някакво препятствие при реализирането на някои стремежи и желания на човека и ще видите, че в скоро време той ще стане неврастеник. Махнете препятствията от неговия път и неврастенията ще изчезне.

Понякога човек става неврастеник от страх. Страхът също предизвиква пропуквания в нервната система, което причинява изтичане на нервна енергия.

Студените крака са първото условие за неврастенията в човека. Онези, които са неврастеници и които често губят разположението на духа си, нека от време на време се събуват боси и ходят по ситен пясък или по-мека трева. Така именно краката влизат в прям контакт с жизнените сили на земята и се тонират.

Неврастенията показва, че през нервите му тече повече електричество и тази нервна система от много работа се е раздрусала.

Когато човек спи, Бог работи усилено върху него. Затова, когато се приготвя за сън, човек трябва да остави настрана всичките си раници, да се успокои, за да може Духът свободно да работи върху него... Колкото по-добре спи човек, толкова по-здрав става. Направете опит, в продължение на един месец да спите спокойно, без никакви смущения в мислите и чувствата си и ще видите, че състоянието ви се е подобрило. Ако страдате от неврастения, ще се излекувате. Ако искате да бъдете здрави, пазете се от лоши мисли и желания... Ако спите, оставете Природата да върши свободно работата си.

Човек има два ключа. Студената вода е това, което слиза от главата, а ключът на симпатичната нервна система пуща топла вода. Ти си станал неврастеник много студена вода си пуснал. Малко ще постегнеш душа със студената вода и ще отвориш ключа на симпатичната нервна система, на топлата вода. Имаш много знание, а малко любов студен си станал, неврастеник си. Ще затвориш ключа на чрезмерните човешки знания и ще отвориш ключа на любовта. А стане ли много горещо, ще пуснеш от студената вода. Така че любовта и знанието трябва да се съединят, да се образува едно приятно съчетание.

На какво се дължат нервните болести? На порочния живот на хората. Неврастеникът е изложен на голямо изтичане на нервна енергия от него, поради което той обеднява. Срещате хора, които живеят добре, изправни са по отношение на своя организъм, но са неврастеници. Те носят последствията от лошия живот на своите деди и прадеди.

Чрез самообладание човек асимилира излишната енергия на своя организъм по вътрешен път и я впряга на работа. Неврастеникът обаче не може да асимилира тази излишна енергия в себе си, вследствие на което тя се разпръсква, изтича навън.

Неврастенията се дължи на пропуквания в нервната система, отдето нервната енергия изтича навън. Ако бихте разгледали с окото на ясновидец нервите, артериите на един неврастеник, ще видите на много места пукнатини, от които изтича енергията. Той е изгубил праната.

За да се освободи от неврастенията, човек трябва да спре изтичанията на нервната енергия. Ако някой се е уплашил от змия и от уплахата е станал неврастеник, той ще се излекува пак със змия. По какъв начин? Първо ще му се даде да пипне умряла змия. Щом придобие малко смелост, ще го заставят да пипне заспала змия, зимно време. Като привикне и на това, той няма вече да се страхува от змия. Следователно това, от което се е уплашил, ще му послужи като лекарство. От змия се е разболял, със змия ще се излекува.

Как ще си обясните факта, че между американците именно, които са много енергичен и здрав народ, има толкова много неврастеници, колкото в никой друг народ? Това явление може да се обясни като някаква предпазителна мярка от страна на разумната Природа. Понеже американците са склонни към материализъм, затова симпатичната нервна система в тях постоянно се атакува, да не би мозъчната енергия да слезе долу, в стомаха, и да благоприятства за развиване на материализма. По този изкуствен начин Природата тонира нервната система на американците. Американецът изпива по една-две големи чаши горещо кафе и веднага след това изяжда една голяма порция ледено. Така той разваля зъбите си, разстройва стомашната си система. Това е крив начин на хранене, но за да го предпази от материализма, от чрезмерно развиване на симпатичната нервна система, Природата го е оставила да живее временно с това заблуждение. Днес американците усилено работят именно в това направление, как да се освободят от неврастенията.

Ученик влиза в гостилница, поръчва да му донесат ядене. Нахранва се добре и бърка в джоба си да извади пари, да плати обяда си. Обаче, оказва се, че няма пет пари в джоба си. Той се стресва силно и заболява от неврастения. За да се излекува, друг някой, който знае причината за неговото заболяване, трябва да го заведе два-три пъти на гостилница, когато е сигурен, че пак няма пари. По този начин той ще го постави в същото положение, пак да се стресне по нямане на пари. Това стряскане ще стане причина да изкорени болестта му, която някога се е причинила от подобно стряскане. Затова е казано в поговорката: „Клин клин избива". Щом целта е постигната, този човек, който се е наел с лекуване на болния, ще плати на гостилничаря вместо него.

Златото може да лекува главно нервни хора, неврастеници. Турете една златна монета в чиста вода, да стои няколко часа. Микроскопически частици от златото ще се разтворят във водата и тя ще стане лековита. Ако нервен, раздразнен или гневен човек пие от златната вода, ще се успокои. Златото регулира нервната система. Достатъчно е да погледнеш една златна монета, за да се успокоиш. Ето защо, носенето на златни украшения не е без значение.

Ако сте неразположен, страдате от неврастения, лятно време, когато житото започне да зрее, идете в някое село, поискайте позволение от селяните да обиколите няколко пъти нивите, да минете през житата; като изходите 12 километра, съсредоточете мисълта си в живота на житото, след един час ще почувствате голямо облекчение. Ако всеки ден можете да правите такива разходки, още по-добре ще бъде то ще ви държи топло с месеци.

Черешата се препоръчва против малокръвие и неврастения... За да се ползвате от плодовете на черешата, тя трябва да е отгледана от добър човек. Ядете ли от плодовете на тази череша, положението на нервната ви система ще се подобри.

Който е развил чрезмерна чувствителност в себе си или страда от неврастения, нека използва синия цвят на светлината. Всяка сутрин да прави обливания със сините лъчи на светлината върху главата, гърдите и стомаха си.

На неврастеника се препоръчва да почива на тъмно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...