Jump to content

Нервност, нервна слабост, неврастения - лечение


Recommended Posts

НЕРВНОСТ, НЕРВНА СЛАБОСТ, НЕВРАСТЕНИЯ ЛЕЧЕНИЕ.

През летните сутрини се поставя вода, за да се сгрее на Слънцето до 1 часа на обяд, след което човек се облива. Такова обливане със слъчева вода да се практикува и от здравия, докато болният от нервна слабост може да прави по две обливания на ден.

Три пъти през седмицата във вечерните часове да се измиват с топла вода кръстът, коремът, слабините и горният край на бедрата. Намокря се кърпа с топла вода и се прави обтриване. За да има реакция, разстоянието от коляното до 25 см. над него трябва да се запазва сухо. Това измиване усилва кръвообращението и раздвижва силите на организма.

Всяка вечер редовно измиване на краката с топла вода.

Приема се вегетарианска храна и то, разбира се, питателна.

Да се употребява лесно смилаема храна и да се дъвче дълго време.

Употребяват се ябълки в по-голямо количество.

Сутрин, обяд и вечер да се пие по две чаши гореща вода на глътки.

Употребяването на настъргана бяла и черна ряпа с малко лимон и зехтин по време на обяд е лечебно. Известно време да се пие и царевична вода. Приготвя се така: един килограм царевица ври в литър и три четвърти вода, докато остане литър течност, която се прецежда и се пие на три части през деня. На следващия ден ще се свари нова царевица.

При храненето да се употребяват моркови и пипер. Всяка сутрин да се изиграват основните Шест гимнастически упражнения.

Да се правят без изключение ранни разходки преди изгрев и до час след изгрева, защото именно тогава слънчевите енергии лекуват нервната система. Препоръчват се екскурзии и пребиваване на планини.

Всеки ден да се научи наизуст по едно изречение от книгата „Свещени думи на Учителя". Човек трябва да има Божествена мисъл, която се състои в разбирането, че всичко е за добро и каквото и да се случи, да не се изгубва равновесие.

Само Божията Любов е в състояние да лекува неврастенията.

Когато нервната система е в изправност, организмът е здрав.

Нервната система е съставена от безброй влакънца, които възприемат впечатленията от външния свят и ги предават навън чрез мисълта. Осакатят ли се тия влакънца, осакатява се и нервната система. Влакънцата не са нищо друго освен антени, т. е. възприематели и предаватели. Слабата памет се дължи на осакатяване на нервните влакна. Щом се подобри състоянието им, паметта се усилва. Това става по много начини. Един от тях е храната, която човек възприема. Запример за усилване на мозъчната енергия се препоръчват орехи, но трябва да се знае как да се ядат. Също така се препоръчват различни растения.

Като изучавате физиологията на нервната система, дохождате до заключението, че нервната система е една инсталация, през която минават силите на живата Природа. Нервните влакна са живи клетки, проводници на нервна енергия. Тя протича през тях, както водата през водопроводните тръби. Ако водата е песъчлива, пясъкът постепенно се утаява по тръбите, докато един ден те окончателно се запушат... Такова подпушване става и в нервната система на човека. Какво да се прави? Ще се отпушвате. Трябва да знаете какви мисли и желания да допущате в себе си. Ако не знаете закона как да живеете, за да не се подпушвате, един ден ще допуснете такива мисли и желания, които ще подпушат нервната ви система... - „Нервната ми система е разстроена." Не е разстроена, но е подпушена.

Ако един нерв само в тялото се засегне от нещо и престане да функционира правилно, целият организъм заболява.

Като не знаете какво става в организма ви, вие казвате: „Не съм разположен нещо. Станал съм нервен, упорит, гневен, не давам да ме докосне човек." Причината на това неразположение се крие в нервната система, в която има излишък от нервна енергия. Човек трябва да намери начин да се освободи от тази енергия в себе си. Как ще се освободи? Чрез ред упражнения. Ще кляка, ще става, ту с левия, ту с десния крак. Славяните са, до известна степен, песимисти, но за да се освободят от този песимизъм, те употребяват ред игри. Казачокът в руснаците, ръченицата в българите не са нищо друго, освен методи за освобождаване от този вътрешен песимизъм.

Сегашната инсталация на нервната система у хората не е в състояние да издържа интензивната енергия. Затова казваме на някого: „Изгаси или намали малко интензивността на енергията, която минава през организма ти."

При сегашните условия на живота, хората са заприличали на бомби, които очакват най-малкото докосване до тях, за да се запалят и избухнат. Това се дължи на голям прилив на енергия в организма им, с която не могат да се справят. Щом не могат да се справят с тази енергия, те лесно избухват. От научна гледна точка това избухване наричат „разстроена нервна система".

От гниенето се образува мъртва материя, която се натрупва дето не трябва... Такова натрупване става и в нервната система на човека. Каквото представя върбовата греда за къщата, такова нещо са низшите чувства за нервната система. Ден след ден те се трупат като чужда, мъртва материя върху нервните влакна, докато един ден нервната система на човека огрубее и той стане неспособен за възприемане на висшите чувства и мисли, които го повдигат и облагородяват. За да не изпада в притъпяване на своята нервна система, човек трябва да разбира духовния свят.

Големите напрежения на нервната енергия са изключителни явления в живота. Запример, когато ученикът държи изпити, напрежението на нервната му система е голямо. Щом свърши изпита си, напрежението намалява, нервните влакна се отпущат и целият организъм се успокоява. За да се възстанови спокойствието на нервната система, трябва да дойдат на помощ разумните сили в човешкия организъм... И тъй, когато дойде до голямо нервно напрежение, човек трябва да приложи разумността си, да излезе от това положение. Щом се намери в ограничения, той трябва да смени състоянието си, да излезе вън от тях.

Ако тръбиците на нервната мрежа са тесни, а теченията, които минават през тях, са бързи, напрежението върху стените ще бъде голямо. За да не се пропукат те, силата на енергията трябва да се намали. Ако стените на тръбиците са здрави, те издържат големи напрежения. Човек трябва да знае доколко е издръжлива неговата нервна система. Иначе ще стават големи пропуквания в нея. Тази е причината, поради която става изтичане на нервна енергия. За да не става това, тръбиците на нервната система трябва да се намират под известен наклон, да се намалява напрежението на енергията. Колкото по-малък е наклонът, толкова по-лесно се уравновесяват нервните енергии. При това положение ние казваме, че човек има уравновесен характер.

Всяко малко бодване, всяка болка е резултат на някаква слаба експлозия, която става в нервната система на човека. Това са малки избухвания, причинени от електрически пълнежи, които се пукат като електрически бомби. Някои бомби се пръскат нагоре, а някои надолу. Има мисли в човека, които са силно електрични, вследствие на което предизвикват големи експлозии в нервната система. Тези експлозии постепенно разрушават човешкия организъм. Пазете се от мисли, които рушат нервната система. Следователно, за да бъде здрав във физическо, в умствено и в сърдечно отношение, човек трябва да знае как да регулира енергиите на своята мозъчна и симпатична нервна система.

Нервната система на човека е така устроена, че може да издържа до известен предел. Мине ли този предел, тя се разстройва.

Приеме ли една мисъл или едно чувство не навреме, той непременно ще разстрои своята нервна система.

Всяка отрицателна мисъл се отразява вредно върху ума и сърцето на човека, прави го нервен... Отрицателните мисли и чувства произвеждат наслоявания върху нервната система на човека и той заболява. Това наслояване става не само върху едно поколение; много поколения страдат от физични и психични наслоявания. Дълго време трябва да се чистят, за да се освободят от тях.

Всяко дразнене е излишно изразходване на нервна енергия, вследствие на което се изтощава нервната система.

Хората са изложени на сътресения, които разстройват нервната им система, вследствие на което в тях се явяват ред болезнени състояния: припадъци, треперения, земетресения и др.

Когато не се е калил, човек лесно избухва и по този начин разстройва своята нервна система.

Когато нервната система се изтощи, човек става крайно чувствителен. Като слуша музика, когато не се свири добре, той не може да търпи. Като среща грозни хора, бяга, не може да ги гледа.

Когато разстрои нервната си система, човек изпада в състояние на безразличие към външния свят. Той е недоволен от себе си и от нищо не се интересува. Защо е недоволен, и той не знае. Дали го хвалят или корят, за него е все едно от всичко е недоволен.

При добре развита чувствителност човек трябва да има здрава нервна система, да издържа на високи напрежения и вибрации.

Нервната система, както и целият организъм на съвременния човек не са достатъчно калени, за да издържат на силните вибрации, на силните токове на Любовта. Ето защо, окултната наука препоръчва на учениците ред методи и упражнения за каляване на ума, сърцето и волята им, с цел силите на техния организъм да се нагласят съобразно природните сили и течения.

Пазете се от подпушване на нервната система, което се предизвиква от наслояване на неестествени мисли и чувства у човека.

За да се запази човек от разрушителното действие на силите, които се крият в междуатомните и междумолекулните пространства на нервната му система, окултната наука казва: Не противодействай на своите добри чувства и желания! Не противодействай на своите възвишени мисли!

Който иска да пречисти своята нервна система, той трябва да пости поне четири пъти в месеца... Пречистиш ли нервната си система, ти придобиваш в съзнанието си повече светлинна енергия. Не е грях, че се натрупали утайки върху нервната система, но работата на човека трябва да се свежда към пречистването й.

Горещата вода, приета на глътки, чисти нервната система от наслоявания, които подпушват мислите и чувствата на човека. Тя го освобождава от напрежението, което нервната система произвежда върху него.

Щом нервната ти система е изтощена, седни под сянката на невежеството да си починеш. Кажи: Прост човек съм, много има да уча, но ще се порадвам на Природата и ще си почина под сянката на това дърво „невежество". Не мисли, че ако седнеш под сянката на невежеството, ще се унижиш. Ако мислиш, че Природата нищо не ти е дала, тогава ще се унижиш.

Съвременните хора се нуждаят от спокойствие. Нервната им система е толкова напрегната, че най-малкото докосване до тях може да произведе взрив. На всекиго липсва същественото Любовта. Докато любовта е в човека, той е разположен, внимателен, благороден. Щом изгуби любовта си, той става кисел. Той разпуща пояса си и казва: „Бъдете внимателни, да не настъпите пояса ми. Ако някой ме настъпи, не отговарям."

Щом подобрите дишането и чувствата си, подобрява се състоянието на нервната и симпатична система. Това се постига чрез систематично изпотяване. Ето защо, през летния сезон, направете 20 потни бани, в продължение на 20 деня. След всяка баня пийте по две чаши гореща вода, облейте се с топла вода и се преоблечете. Чрез изпотяването се отварят порите на кожата и организмът започва да диша правилно.

Дишайте дълбоко, задържайте въздуха дълго време в дробовете си, за да калите нервната система, да не се влияете и дразните от това, което виждате в живота.

Дълбокото дишане успокоява нервната система.

Чрез дълбоко дишане можете да урегулирате нервната си система.

За да се приготвят за новите идеи, хората минават през страдания, които укрепват нервната им система.

Чрез страданията се проверява доколко нервната система на човека е добре организирана.

Чрез мъчнотиите се пречиства нервната система. Когато всеки нерв се пречисти, тогава човек приема правилно Божествената светлина и мисъл.

Всички майстори цигулари търсят материал за жиците по-чист, по-отзивчив за предаване на тези висши трептения. Аз прилагам този закон по отношение на нашата нервна система, която постоянно се преобразява, преустройва. Тя трябва да се кали толкова много, че да бъде в сила да издържа както на ниските, тъй и на високите тонове. Това ще се постигне чрез мъчнотиите и страданията в живота. Чрез тях именно става преустройване на материята в нашата нервна система.

Любовта към Бога регулира главния мозък, т. е. нервната му система... Щом имаш здрава нервна система и здрав мозък, любовта ти към Бога е правилна. Краставицата действа благотворно върху нервната система, но да се яде сутрин и на обяд.

Пазете си нервната система, да не губите излишна енергия, за да понасяте всичко в света.

Светлите цветове ясносиният, ясно жълтият, действат успокоително върху нервната система.

Да издържаш на всичко, това не значи да притъпиш нервната си система, но да я калиш.

Всички трябва да се интересуват от месечината, защото тя оказва влияние върху нервната система, върху ума на човека.

Чрез Божествения свят се прокарват такива енергии, които регулират цялата нервна система на човека.

Знанието, идеите имат определено тегло. Ако не ги приложите в живота си, те ще започнат да натежняват върху нервната система, вследствие на което организмът ще заболее. Всяко знание, всяка идея трябва да се превърне в кинетична енергия.

Понеже в животните се заражда ужасен страх, ужасна омраза и отвращение към всички, които искат да им отнемат живота, всичко това се възприема като отрова от тия, които ядат месото им. Тази отрова разклаща нервите им.

Пази нервната си система, да не се претоваря. Така ще изпълниш задачата си добре и навреме.

Всяка сутрин ще правите упражнение и за ритмично ходене (по 5 минути). С тези упражнения ще помогнете на организма си за възстановяване равновесието в нервната си система и премахване дисхармонията, която съществува във вас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...