Jump to content

Разстройство на нервната система - симпатичната / Нервност / Неразположение


Recommended Posts

РАЗСТРОЙСТВО НА НЕРВНАТА СИСТЕМА - СИМПАТИЧНАТА.

Когато човек страда, обича или се радва, това се отразява на симпатичната нервна система.

Дисхармоничните чувства разстройват симпатичната нервна система.

За да координира силите на своя организъм, човек трябва да свърже симпатичната нервна система с мозъчната нервна система.

Хармонията в човешкия живот зависи от главната мозъчна система и от симпатичната нервна система. Докато те са в хармония, животът ви ще бъде хармоничен. Щом се наруши тяхната хармония, човек нищо не може да постигне. Най-малкото смущение в тези системи се отразява на целия организъм.

Секненето се отразява благотворно върху симпатичната нервна система.

Всяка дисхармония в симпатичната нервна система причинява главоболие.

НЕРВНОСТ.

Нервността се дължи на това, че нямате достатъчно светлина у вас. Нервността показва, че има някаква тъмнота във вас. Вечерно време като ходите, не сте сигурни в стъпките си, неуверени сте, постоянно се колебаете... Ония, които са нервни, мислят, че това е много нещо, обаче малко повече светлина трябва и ще се махне вашата нервност. Малко светлина имате. Или при нервността има по-голямо напрежение в нервите и това голямо напрежение нервите не могат да издържат, пропукват се и става по-голямо изтичане на енергия през тях... Когато пресилите вашата нервна система, енергията излиза навън и вие се чувствате като ограбен, като че ли сте извън себе си. Не се пресилвайте в работа.

Когато сте нервни, не можете да пишете правилно, буквите не вървят гладко и правилно, линиите са начупени. Докато са начупени линиите, нервите са разстроени. Ще вземете един лист и ще почнете да правите прави линии, ще проявите търпение. Най-първо ще теглите отгоре надолу линиите по китайски. После ще почнете отляво надясно както сегашната арийска раса пише, както белите пишат. Линиите да са прави. Ако можете да теглите така прави линии, ако имате търпение пет-десет минути да ги пишете, ще можете да си въздействате, да успокоите нервите си.

Под понятието „нервност" разбират някакво болезнено състояние. Няма по-хубаво нещо от това, да бъде човек нервен, т. е. активен. Най-съвършената система в човека е нервната. Следователно добре е, когато нервната система е в действие. Докато тя се проявява правилно, човек мисли, чувства и действа добре. Когато срещнете такъв човек, не казвайте, че е нервен, но кажете, че нервната система в него работи правилно. Оплаква ли се някой, че е нервен, ние разбираме, че той не е нервен в правия смисъл на думата, но е човек с разслабена нервна система. Такъв човек иска да се прояви, но не може, затова е неспокоен. Той трябва да каже: „Аз се безпокоя, че не мога да се проявя както трябва, т. е. не мога да проявя нервната си система."

Нервният човек е като огън. Понеже иска да се прояви, енергията предизвиква голямо напрежение в него.

Ако нервният употребява енергията си разумно, нервността е ценно качество. Нервният върши повече работа, отколкото онзи, който не е нервен. Мисълта се предава чрез нервната система, а не чрез мускулната. Когато сте нервни, неразположени, това показва, че сте натрупали излишна енергия в нервната си система. За да се справите с тази енергия, трябва да потърсите начин, да я асимилирате. Не можете ли да направите това, тя ще създаде силно нервно напрежение, което ще ви причини големи пакости. Това напрежение показва, че трябва да минете от едно състояние в друго, да се справите с неблагоприятните условия на живота. Колкото е по-слабо развита дихателната система у някой човек, той е по-сприхав, по-нервен. Някои хора са нервни, сприхави. Защо? Не дишат правилно.

Когато някои клетки в общия организъм се изопачат, те произвеждат повече топлина, отколкото трябва, а тази топлина руши организма. И това нервно състояние, в което някога изпадате, се дължи именно на тази излишна топлина.

Липсата на вода в организма прави човека нервен, сух. Той започва да се дразни, става рязък и готов да се сърди и кара с всички.

Понякога човек е крайно нервен, възбуден. Това се дължи на голямата сухота в организма му. За да се освободи от тази нервност, той трябва да внесе в организма си малко влага. Отде ще дойде тази влага? От океана. По какъв начин? Чрез въздушните течения. Въздушните течения в човека не са нищо друго, освен течения на неговата мисъл. Тези течения, във вид на буря или на вятър, раздвижват мисълта на човека. За да се освободи човек от своята нервност, мисълта му трябва да работи.

Ако не можете да се справите с болестта, ставате крайно нервен.

Ако вие сте нервни и постоянно се дразните, как ще можете да обичате и да ви обичат? Вие трябва да бъдете като банкер, организмът ви постоянно да бъде пълен с магнетична сила. Не сте ли богати с такава сила, нервни ли сте, хората ще ви избягват.

Казват на някого: „Пази нервната си система, не избухвай, не се дразни." Какво трябва да направи, за да не се нервира? Човек е нервен, неспокоен, когато го боли нещо, когато страда.

Когато човек се нервира, кръвта започва да се събира в задната част на главата, от това личните му чувства се развиват и той мяза на оса. Който го бутне, той го жегне. Този жегне, онзи жегне и по този начин създава ред неприятели около себе си.

Казваш: „Разстроиха се нервите ми, не зная как да си помогна." Твоите нерви се нуждаят от любов. 32-18 Как може да се въздейства на нервността? Чрез гореща вода. Вземете чаша гореща, вряла вода и пийте лъжичка по лъжичка. През това време наблюдавайте след коя лъжичка ще се успокоите. Можете да изпиете две-три лъжички, десетина или цялата чаша и след това да се смени състоянието ви. Ако нямате гореща вода, може да направите опита и със студена вода.

Когато сте нервни, разгневени нещо, направете следното упражнение: Запушете с палеца на дясната си ръка дясната ноздра, а през лявата поемайте въздух, като броите мислено до седем. След това не поемайте повече въздух и мислено бройте до десет. После запушете лявата ноздра, а през дясната изпущайте въздуха бавно, ритмично, като броите мислено до девет. Това упражнение помага за регулиране на нервната възбуда, за успокояване на мозъка или за усилване на паметта... Сутрин и преди обяд ще поемате въздух през лявата ноздра, а ще го изпущате през дясната. Вечер ще поемате въздух през дясната ноздра, а ще издишате през лявата. Ще правите упражнението по 21 пъти на ден: сутрин, обед и вечер по седем пъти... Като поемате въздух в дробовете си и го задържате известно време, ще усетите едно задушаване, но това именно показва, че имате полза от упражнението.

Когато е крайно нервен, възбуден, човек може да си помогне, като направи един студен душ. Студената вода предизвиква такава реакция в организма, че всякакво неразположение изчезва. Водата е проводник на добри сили. Тя освобождава човека от излишните енергии в организма му... Като говоря за студени душове, аз имам предвид такава вода, температурата на която да бъде винаги над нула градуса.

Цветята регулират нервната система. Добре е нервният човек да полива червени цветя и да ги мирише.

Как трябва да постъпват педагозите с нервните деца? Те трябва да използват плодовете, техните цветове и форми. При това, трябва да препоръчват на всяко дете да яде такива плодове, каквито обича.

Ако сте нервно възбуден, изяжте три петровки ябълки и неразположението ви ще изчезне.

Който живее в Божествената светлина и топлина, пречиства кръвта си и се освобождава от всякакво нервно разстройство.

НЕРАЗПОЛОЖЕНИЕ.

Съвременните хора се оплакват от различни заболявания, от неразаположения на духа и т. н. Те могат лесно да си помогнат. Аз ви дадох един метод срещу болезнените ви състояния и неразположения. Казах ви, че трябва да се изпотявате, да се подложите на щателно пречистване. Теренът, почвата, т. е. вашите земни пластове са претърпели големи сътресения, вследствие на което тръбите на канализацията ви са огънати, пречупени и не могат да пропущат водата през тях. Те са запушени с пясък. Изпотяването ще предизвика голям напор, ще изтласка пясъка навън и ще даде възможност на водата да тече през тръбите.

Ще знаете, че неразположението на човека се дължи на неорганизирания мозък, поради което той не е съгласен със симпатичната нервна система.

Когато човек е гневен, сърдит или неразположен нещо, той трябва да знае, че това гневно състояние се дължи на енергия, събрана около ушите, в задната част на главата, и той трябва правилно да разпредели, да трансформира тази енергия, да не стане някакъв взрив... Тя може да се впрегне в работа и разумно да се използва.

Неразположени ли сте, нервирани ли сте, нямате магнетизъм. Магнетизмът дава разположението.

Гръбначният мозък е главният приемник и предавател на праната. Първо праната отива в малкия мозък, а оттам в главния. Яви ли се някакво подпушване в малкия мозък, праната не може да продължи пътя си към главния мозък, вследствие на което в него се явява някаква дисхармония. Тази дисхармония се предава на целия организъм.

Представете си, че сте неразположен, обезсърчен, недоволен от себе си. Какво трябва да правите? Започнете да мислите за майка си и за баща си, които са ви родили; за създаването на света, за създаването на животните и на растенията; за смисъла на живота. Като разсъждавате върху нещата метафизически, т. е. отвлечено, неразположението и недоволството ви ще изчезнат.

Ако си неразположен или не можеш да разбереш някой предмет, или някой човек ти е неприятен, вземи един леген с чиста, изворна вода, подигни очите си към Бога, тури лицето си вътре в легена, отвори очите си, направи няколко мигания във водата и кажи: „Искам моя ум да бъде чист като тази вода", тогава виж дали си изменил настроението. Ако не си го изменил, тури лицето си още един път във водата. Направи това няколко пъти и виж какъв ще бъде резултатът.

Ако си неразположен, направи една топла баня. Водата действа магнетично върху организма.

Ако видите, че някой човек е неразположен, дайте му нещо за ядене. Колкото и да е неразположен, щом се нахрани, неразположението му изчезва и той придобива енергия, импулс за работа.

Неразположен сте... дишайте дълбоко. Колко пъти човек ще пада и става, колко пъти ще бъде неразположен, докато най-после се изправи на краката си! Това са изпити, през които неизбежно трябва да се мине.

Представете си, че някой от вас има лошо разположение. Как ще си помогнеш? Тури лявата си ръка на очите, да се допре до носа. После бавно, леко да мине край устата и да се свали долу. Така ще направиш три пъти. След това прекарай втория пръст на дясната ръка над носа, пак три пъти. Като направиш упражнението съзнателно, неразположението ти ще изчезне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...