Jump to content

Recommended Posts

ОЧИ.

Много очи има човек, а не само две, както ние виждаме. Той има очи, подобни на мухата, на паяка, на вълка и т. н. Когато не прилага човешките си очи, а си служи с очите на някое животно, човек изпада в областта на многото желания. Забелязано е, че вълкът гледа надолу. Има хора, които, като вълка, гледат към земята. Това показва, че вълчите очи се проявяват у тях.

Очите са свързани с човешкия мозък. Окото има отношение към човешкия ум. Човек трябва да има здрави очи, за да се радва на здрав и добре организиран мозък.

По окото се съди за състоянието на ума, на сърцето и на волята на човека. Сърцето, умът и волята представят три течения в живота... Красиво око е това, в което има пълна хармония между трите течения. Тази хармония се отразява върху цялото тяло.

За да бъдете здрави, очите ви трябва да бъдат чисти, ясни, а погледът ви мек.

Погледът ви трябва да бъде устойчив. Неподвижният, установен поглед не подразбира още устойчивост, но и бързото движение на очите не е правилно. Очите трябва да бъдат спокойни.

Грижи за очите.

Окото на човека трябва да се държи в абсолютна чистота. Не се ли поддържа тази чистота, то не ползва човека.

За да усилите зрението си, излизайте вънка след полунощ, от 12 до 1 часа, когато небето е звездно, да наблюдавате звездите. Добре е да излизате и в мрачна, бурна нощ. След това сравнявайте как се отразяват на очите ясната и мрачната нощ. Тези опити са добри, както за усилване на зрението, така и за каляване на нервната система. Излизайте вечер и при добро, и при лошо разположение на духа. Във втория случай ще трансформирате състоянието си и ще се върнете бодри и с добро разположение. Едно се иска при опитите спокойствие. Никакъв страх, никакво смущение!.. Който е страхлив и не се решава сам да излезе вечер, нека извика своя приятел и заедно да излязат.

Светлината и очите.

Материята, от която е направено окото, е толкова чувствителна, че може да възприема лъчите на Слънцето и да ги задържа в себе си.

Светлината храни и развива очите... Понеже очите възприемат светлината и хранят мозъка, трябва да ги пазите да не отслабват.

Очите се хранят от светлината, но тя не трябва да бъде нито много силна, нито много слаба. Силната светлина, както и голямата тъмнина, произвеждат един и същ резултат ослепяване.

В някои моменти слънчевата светлина се отразява благоприятно върху очите усилва ги.

Човек трябва да пази зрението си да не гледа направо силна светлина, като слънчевата, електрическата и др. Силната светлина действа върху ретината и притъпява зрението.

Очите отслабват от чрезмерна светлина, от страх, от отрицателни чувства и силни преживявания. При електричеството привидно горенето е пълно, но все се отделя нещо, което се отразява върху очите. От електрическата светлина очите отслабват.

Ако четеш през деня или вечер, първо ще се нагодиш така, че светлината да пада добре върху книгата, да не разваляш очите си. Заемеш ли добро положение, и състоянието ти ще бъде добро.

Човек трябва да знае как да тонира зрението си, да се нагажда на различните светлини, без да поврежда очите си.

Състояние на очите.

Когато човек мига бързо, нервната му система е разстроена. Волята му е слаба, вследствие на което не може да владее очите си.

Ако очите ти са мътни, има нещо непотребно в стомаха ти. Като те прегледа лекар, ще ти каже да поправиш стомаха си. А пък аз ще кажа да изправиш надеждата си.

Ако очите ви са се замрежили малко и не виждат, приемете повече светлина.

Ако очите ви пожълтеят, погледът ви се размъти, пак с мисълта си трябва да го проясните.

Петна в очите.

Пресилената умствена деятелност се отразява на окото. На специално място в окото се явява петно, което предупреждава човека, че след известно време той ще заболее умствено. Ако предварително вземе мерки за лекуване, той може да избегне катастрофата, която го очаква.

В окото се явяват петна, мъглявости, които предсказват някаква болест, която може да настъпи след 10 или 20 години. Който разбира науката за окото, той може да се предпази от това заболяване.

Като погледне в окото на човека, ученият веднага трябва да му предскаже не само какво може да му се случи днес, но и онова, което го очаква след десет години най-малко.

Болезнени състояния на очите.

Всички болезнени състояния се отразяват в очите на хората. Там стават известни пресичания на кръговете, от които правилните течения в очите се прекъсват.

Една сестра се оплаква, че очите й се зачервявали. Питаше ме какво да прави, да се махне тази червенина.

Посъветвах я да се подложи на житен режим: всеки ден да яде само по сто грама сурово жито. Тя изпълни режима. Десет деня яде сурово жито и червенината на очите й се махна.

Хлътване на очите.

Очите ни трябва да бъдат такива, каквито Господ ги е създал. Те не трябва да хлътват... Почнат ли да ви хлътват очите, това значи, че още не сте станали светии, но имате едно болезнено състояние и скоро ще си заминете от този свят, без да сте разбрали защо сте дошли тук.

Нервността и силните желания стопяват човека и очите му хлътват. Това показва, че в организма има малко мазнини. Щом очите хлътнат съвсем, те се затварят. Всеки знае кога се затварят очите. Тогава дават на човека безсрочен билет да замине за своето отечество. Ако иска да остане още малко на Земята, той трябва да направи очите си по-пълни.

Отслабване на очите

Хората се оплакват, че очите им отслабват и не виждат добре. Много естествено, те не работят с очите си, не правят достатъчно движения. Когато искат да видят нещо нагоре, надолу или настрана, те не движат очите, а главата си, поради което малко кръв приижда към очите им и не се хранят добре.

От какво отслабват очите? От неправилен живот, от неправилни мисли, чувства и постъпки. За да усили зрението си, човек трябва да подобри мислите си, чувствата си не по външен, но по вътрешен, духовен начин.

Причината за отслабване на очите ви се дължи на това, че или вие сте вложили някаква отрицателна идея в ума си, която влияе върху очния нерв, или чрез внушение сте възприели тази слабост на очите от други хора. Каквато и да е причината за отслабване на очите ви, работете по обратен път на внушението, под което сте се намирали, за да се освободите от него. Дружете с хора, които имат силни очи. Ако дружите с човек, на когото очите са слаби, той може да ви повлияе така, че и вашите очи да отслабнат. Затова, пазете се да не изпаднете под неговото влияние. В случая по-добре вие да му повлияете с вашите силни очи, отколкото той на вас.

Тревогите, безпокойствата също стават причина за отслабване на зрението.

Очите не отслабват от плач, но от чрезмерна скръб... От честото повтаряне на загубата, зрението постепенно отслабва.

Забелязано е, че ако дейността на ума отслабва, и зрението на човека отслабва. Децата имат по-силно зрение от възрастните, защото напрягат ума си, искат всичко да разберат и научат. Възрастният не се интересува много от външния свят, той се вглъбява в себе си, мисли за един далечен свят, поради което обективният ум отслабва. С обективния ум заедно отслабва и зрението.

„Очите ми са слаби." Има начин за упражняване на очите и те ще станат силни.

Има едно бездействие, че те не гледат, не си въртят очите, но главата въртят. Очите трябва да играят. Ще гледаш нагоре, надолу... Туй движение нагоре и надолу дава подтик.

Отслабване на зрението.

Това е от тревоги. Гледайте да разберете каква е волята Божия и да внесете в себе си спокойствие.

С палците на двете ръце ще правите кръгове напред и назад върху всяко око. Ще почвате от вътрешния ъгъл на окото и кръгът ще завършва пак там. Значи правят се два вида кръгове прави и обратни.

После ще направите много кръгове само в една посока, без прекъсване, като палците да минават върху веждите и долу под окото.

Ще направите върху очите с единия палец осморка и после с другия палец. С лявата ръка се уравновесява магнетизма, а с дясната ръка електричеството.

Препоръчително е да се правят бани на очите с хладка вода, затоплена на Слънце. Водата се поставя в широки съдове, очите се потапят в нея и се държат отворени една-две минути.

Пийте слънчева вода.

През деня четири пъти да се мие цялото лице с топла вода.

Твърде полезно е да се практикува и очна гимнастика, която се прави сутрин и вечер в право или в седящо положение. При всички движения на очите главата трябва да стои неподвижна; нека се упражняват очите, а не шийните мускули.

Ако очите ви са слаби, пак се молете, докато се усилят.

Очите ми отслабнаха. Възлюби Истината и очите ти ще се усилят. Когато възлюбят Истината, хората влизат в реалния свят, дето нещата са вечни и истинни.

Който служи на Истината, очите му ще бъдат здрави.

Който обича Истината, не може да ослепее... Обичайте Истината, за да развивате зрението си.

Природата е създала сълзите, да поддържат влагата на очите, да не изсъхват. Ако очите изсъхват, зрението отслабва. В този смисъл, човек трябва да плаче.

Съвременните хора се оплакват от слабо зрение. За да усилят зрението си, те трябва да прилагат закона за филтриране на своите мисли и желания. Като усилва външното си зрение, с него заедно човек усилва и вътрешното си зрение, физическото зрение е ограничено, а духовното неограничено... В бъдеще голяма част от човечеството ще бъдат ясновидци.

Ако искате да се усили зрението на детето, нека сади леща... Обаче резултатът е много бавен.

От какво зависи силата на зрението? От яснотата и интензивността на мислите. Колкото по-ясни и интензивни са мислите на човека, толкова по-силно е зрението му. Когато в мисълта се вмъкнат безпокойни и криви чувства, зрението отслабва. Тези чувства втвърдяват нервите, вследствие на което те губят своята пластичност. Колкото по-непластични са нервите на очите, толкова по-мъчно реагират те на трептенията на светлината. Който иска и на стари години да има добро зрение, трябва да има ясна и чиста мисъл. Ето защо, чувствата не трябва да взимат участие в зрението. За да не отслабва зрението ви, пазете се от чувствени вълнения.

Слепота.

Докато човек е млад, очите му са здрави и той живее в светлина. Щом остарее, очите му отслабват, не могат правилно да регулират светлината... Ако старецът знае начин, по който може да регулира енергията на своите очи, а също така да уравновесява своята нервна система, той никога не би изпаднал в положение да не вижда. За да не дойде до това положение, човек трябва да повдигне и мисълта, и съзнанието си до едно по-високо поле от това, в което се намира.

Око, което не се упражнява да гледа, ослепява.

Причината за слепотата на съвременните хора се дължи на факта, че те се раждат с някакво лепливо вещество на очите си, което бабите акушерки, поради невежеството си, не го измиват. Докато детето е в утробата на майка си, това лепливо вещество е на място, но излезе ли вън от майчината си утроба, акушерката трябва да го измие, да не остане за цял живот сляпо.

Защо човек ослепява? Защото не е живял съобразно законите на разумната Природа. Когато човек се тревожи много, тревогата произвежда сътресение първо на стомашната му система; оттам сътресението се предава на дробовете, от дробовете на мозъка, а от мозъка на очния нерв. Щом очният нерв отслабне, човек почва постепенно да губи зрението си. За да възстанови зрението си, човек трябва да започне по обратен път да възстановява нормалното състояние на органите си: първо на мозъка, после на дробовете и най-после на стомаха, дето е дошло първото сътресение. После трябва да намери причината, която е предизвикала сътресението, и тя да се премахне.

Какво се подразбира под думата „слепота"? Съществува три вида слепота: физическа, духовна и умствена. физически сляп е онзи, който е лишен от органа на зрението, необходим за този свят... Кой може да води физически слепия? Само онзи, който вижда. Същият закон има отношение и към духовния, и умствения свят. На физическия свят лесно се познава кой е сляп и кой не, обаче опитайте се да кажете на някого, че е духовно или умствено сляп. Колкото и да го убеждавате в това, даже и да е сляп, мъчно ще го убедите. Защо не се убеждава той? Защото не съзнава положението, в което се намира.

Човек не е създаден сляп, но впоследствие е станал такъв. Много причини има за неговата слепота: или поради непорядъчния му и лош живот в младини, или поради лошия живот на неговите деди и прадеди. От лошия и изопачен живот нервите губят своята пластичност, кръвообращението не става правилно и върху зрителния нерв се наслагват утайки, които пречат за правилното пречупване на слънчевите лъчи в окото. При физическата слепота се образуват утайки в зрителния нерв на окото; при умствената слепота се образуват утайки в мозъка и пречат за правилното възприемане на мисълта... Както за освобождаване на човека от физическа слепота се препоръчва добър и чист живот, също така се препоръчва чист живот и за освобождаването му от умствена слепота. Слепият трябва да пречисти абсолютно тялото, ума и сърцето си, да не останат никакви утайки върху нервите му.

Според окултизма, всички слепи, всички сакати хора, които днес срещаме по Земята, са все ученици, които не са издържали изпитите си, вследствие на което са напуснали Школата. И ако вие днес не издържите изпитите си, за в бъдеще ще имате някакъв недъг.

Лекуване на очите.

Едно малко парченце дърво отскочило и влязло в окото му. Като не могло веднага да излезе, окото му се възпалило и подуло... Взех една чиста кърпа и внимателно вдигнах горния клепач. Там видях една малка тресчица. Духнах леко в окото и помогнах с кърпичката си. Тресчицата излезе и от окото бликнаха сълзи, които го измиха добре. Намазах след това окото с чисто дървено масло и го превързах.

Мнозина страдат от очеболие и се лекуват със студени компреси. Аз препоръчвам топли компреси вместо студени. Когато страдате от очеболие, турете на слепите си очи квас, прясно приготвен. Мястото намажете с малко зехтин и отгоре турете кваса. Дръжте го на слепите очи 10-14 часа. Това можете да правите от 3 до 5 пъти седмично, според степента на болката.

Някога човек свива очите си, прегъва се, за да намали болките на корема. Той трябва да направи обратното: да се изправи и да отвори широко очите си, да влезе повече светлина в тях. Светлината лекува всички болести.

Никога не натискайте очите си!

Стиснатите очи ще предизвикат отрицателните сили на Природата, а отворените положителните.

Ако ви болят очите, разтривайте слепоочните области или костта зад ушите.

Ако сълзят, изтривайте ги леко с кърпичка. За да запази здравословното си състояние, както и чистотата и яснотата на очите си, човек трябва да яде малко и да дъвче храната си добре.

Ония, които имат кафяви очи, се нуждаят от топлина: те всяка вечер да мият краката си с топла вода.

За хора с кафяви очи се препоръчват топли бани, с температура 35-41 градуса най-много.

Ония, които имат сини очи, се нуждаят от влага; щом ръцете и краката им започват да изстиват, те трябва да пият по 34 чаши гореща вода.

За хора със сини и сиви очи се препоръчва вътрешен мир и спокойствие. Умът винаги трябва да е зает, не с велики, неразрешими въпроси, но с въпроси, които представят условия за тяхното растене и повдигане.

Ценете красотата, за да развивате очите си.

Възпалени или кръвясали очи.

Сурови картофи се нарязват и студените резени се налагат на слепите очи, като се превързват с кърпа. Картофите отнемат огъня от очите. Вместо картофи на слепите очи може да се наложи и селски квас. Всяка вечер при лягане очите се покриват с топъл компрес. Това лекува очите.

Да се измиват очите с отвара от лайка. Освен това да се варят сухи дренки като компот и да се пие водата, докато е гореща.

Когато се режат лозови пръчки, лозата сълзи. Това се нарича „плач на лозата". Да се мият очите с този извлек.

Око ечемик.

Препоръчва се компрес от лайка. Лайка в книжна торбичка се сварява, полага се върху окото и както при съгреваещ компрес са налагат мушама и вълнен плат и се превързва, за да престои известно време.

Упражнение за очите.

Ще държите очите си натам, отдето изгрява Слънцето. Накъдето и да сте обърнати, ще бъдете свободни. На физическото поле изток е отпред, запад отзад, север отляво, юг отдясно. Накъдето и да е обърнато вашето лице, то е изток... То е позиция, положение. Ще се поставите в онзи порядък, който съществува, отдето Слънцето изгрява, от хоризонта, то е основното положение. Най-първо упражнението беше да си движите очите нагоре и надолу. Сега трябва да погледнете веднъж нагоре и няма да мигате, а аз ще броя до 5. Дигнете си очите всички нагоре 1, 2, 3, 4, 5. Очите в хоризонтално положение. Очите нагоре 1, 2, 3, 4, 5. (Три пъти направихме упражнението очите нагоре.) Очите надолу 1, 2, 3, 4, 5. (Направихме три пъти упражнението.) Сега наляво и надясно, от север към юг. Ще поставите очите наляво и ще броим до 5. (Направихме упражнението три пъти.) Сега очите надясно и пак ще броим до 5. (Направихме упражнението три пъти.) То са елементарни работи, които като правите, очите ще бъдат по-здрави, отколкото без тях. Мускулите на очите като не се движат, очите губят своята пластичност. Тогава се изгубва фокуса на зрението, започват очите да замъгляват, предметите се виждат двойни, парализират се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...