Jump to content

Recommended Posts

ПРЪСТИ.

Боли те пръст. Лекуваш го по един, по друг начин не минава. Ако употребиш молитвата или мисълта си, болката минава.

ПСИХИКА.

Кой е психически болен? Който е недоволен, който се съмнява, който не владее ума, сърцето и волята си... Човек не е виновен, че не може да владее ума, сърцето и волята си, но е виновен, когато не работи върху възпитанието си. Той трябва да възпитава ума, сърцето и волята си, да дойде до пълно самообладание.

Влезе ли най-малкото колебание в сърцето на човека, той вече е нарушил здравето си. Той е психически болен, страда от психическа хрема.

Не иска ли да прилага известен режим, човек ще създаде във физическото или в духовното си тяло някакви натрупвания, които се отразяват вредно върху психическото му състояние.

Когато не е здрав духовно, той може да си послужи със специално очистително, за освобождаване на сърцето от лоши и горчиви чувства, които внасят неразположение на духа му.

Идеите определят нормалното развитие на неговия психически живот.

Физическият и психическият живот на човека са тясно свързани.

Както храната определя здравословното състояние на човека, така и идеите обуславят нормалното развитие на неговия психически живот.

От гледище на психичната хигиена, препоръчвам ви да се занимавате с музика.

Омразата, завистта са психически болести, от които човек съзнателно трябва да се лекува.

Ако искате да подобрите състоянието си, трябва да дойдете до онзи психически възел на живота, в който се примиряват всички противоречия.

ПУЛС.

Пулсът на сърцето, това е токът на Любовта... В деня, когато човек престане да люби, и сърцето престава да тупа.

За докарване кръвта в движение е причина особена жива сила, която иде като течение в организма и кара клетките на сърцето да пулсират. Тази сила има свой регулатор в мозъка. Следователно клетките на сърцето са разумни същества с голяма интелигентност.

Причината за пулса на сърцето се дължи на космическото електричество и магнетизъм. Те носят живот.

Щом се наруши хармонията между тези сили, нарушава се и дейността на човешкото сърце. В него се образуват наслоявания от материални частички, които произвеждат противоречия в мисълта и чувствата на човека. Тези материални частички произвеждат известно противодействие на космическото електричество. Това изменя пулса, т. е. ускорява го. Сърцето прави големи усилия да превъзмогне това противодействие.

Сърцата на всички хора са свързани с общия пулс на Космоса, т. е. с космичното сърце. В тоя смисъл, един ритъм съществува в Природата. Когато не живеем добре, тоя ритъм се прекъсва. Щом умре човек, ритъмът на неговото физическо сърце спира. За да не става прекъсване в ритъма на вашето сърце, пазете хармонията между мислите и чувствата си. Ето защо, когато сърцето ви бие неправилно, не се страхувайте, но възстановете хармонията между мислите и чувствата си.

Сърцето е пулсът на целия Космос. Във висшата математика има изчисления, които ние не знаем. Има известни таблици, в които са направени изчисления за пулсирането на сърцата на всички хора. Няма двама души, на които сърцата да бият еднакво. У някои хора, сърцето като направи 10 удара, явява се един малък промеждутък. У други, след 20 удара, се явява един малък промеждутък; у трети след 30 удара; у четвърти след 100 удара и т. н. А знаете ли какво са тези промеждутъци? Свързване с други светове. В тези промеждутъци сърцето като че ли моментално спира и всичко остава в момент на покой, за да можеш да чуеш една Божествена мисъл, която се предава на душата ти. Щом я чуеш, движението на сърцето пак започва. Значи, всичкият шум трябва да престане, за да чуеш Божествената мисъл. Следователно, според съотношението на ритъма, тази междина показва с какви светове си свързан с Млечния път или с други съзвездия. В този момент тия светове внасят в душата ти различни добродетели. Някой път сърцето на едного престава за повече време и той казва изплашен: „Сърцето ми спря." Не бой се, промеждутък е това, няма нищо.

Що се отнася до биенето на сърцето, забелязано е, че първите 12 часа от деня сърцето бие по-бързо и с няколко удара повече от нормалното биене. През тези 12 часа сърцето е във възходящо състояние. През вторите 12 часа на деня, т. е. през втората половина на деня, ударите на сърцето намаляват с няколко и сърцето се намира в низходящо състояние. Същото нещо се забелязва и през месеците и годините. Първите 14 деня от месеца сърцето е във възходящо състояние; вторите 14 деня сърцето е в низходящо състояние. Първата половина от годината сърцето е във възходящо състояние, а през втората половина на годината в низходящо състояние... И тогава, ако започне някаква работа или ако изучава някаква наука през времето, когато сърцето му е във възходящо състояние, той ще има един резултат; когато започне изучаването на една наука през времето, когато сърцето му е в низходящо състояние, той ще има друг резултат.

Кой е нормалният пулс? Приблизително 72 удара в минута.

Кой е здравословният пулс? В който има музика и ритъм. Ако е лишен от здравия ритъм, той не е правилен.

Ако пипнете пулса на добрия и на лошия човек, ще видите, че те коренно се различават. Пулсът на добрия човек бие по един начин, а на лошия по друг начин.

Между дишането и пулса на сърцето има известно съответствие.

Броят на пулса и на вдишките на човека се определят от неговите мисли и чувства.

Щом дишането е правилно, и пулсът на сърцето ще бъде правилен. Пулсът на Природата е пулс и на сърцето.

Неправилен пулс.

Когато човек живее нормално, според закона на Любовта, пулсът му е нормален. Наруши ли този закон, пулсът му се изменя. Всички отрицателни състояния, през които човек минава съмнение, подозрение, обезсърчение, обезверяване, безлюбие, се отразяват на пулса... Със своите отрицателни мисли и чувства, човек изменя хода на космическия пулс носител на Божието благословение.

Ако пулсът му не е ритмичен, това показва, че има нещо криво в неговите чувства.

Когато се яви едно дисхармонично чувство във вас, например омразата, пулсът пак няма да бие правилно.

Когато някои мразят, това е негативната страна на Любовта. Тогава се явява сърцебиене. Сърцето понякога бие повече, а понякога по-малко. Хората наричат това състояние „сърцебиене", а аз казвам, че законът на Любовта в такива хора не действа правилно. Как ще се поправите? Влезте във вашето сърце, във вашите чувства, в силата и принципите на Любовта, регулирайте ги, и ще изпитате такава радост, каквато само светиите и праведните са изпитвали. Сърцебиенето ви ще изчезне.

Пулсът не бие добре, когато ядете мъчносмилаема храна или се намирате в мъчнотия. Тогава и мозъчната, и стомашната система не са в изправност. Досега не съм срещнал милосърден човек, на когото сърцето да се свива. Щом сърцето ти се свива, ти трябва да проявиш своето милосърдие. Като проявиш милосърдието си, сърцето ти ще почне да се разширява. - „Ама сърцето ми тупа неправилно." Как да не тупа? Ще тупа, защото не си милосърден. Преди години ти беше по-милосърден, отколкото сега. Щом проявиш милосърдието си, сърцето ти ще почне правилно да бие. Музиката регулира биенето на сърцето. Ако изпеете ритмично една песен, тя може да уравновеси пулса на сърцето.

Спиране на пулса.

Какво да се прави, когато пулсът на болния спре? Едно трябва да знаете: спирането на пулса не подразбира прекратяване на живота. Животът и съзнанието на човека продължават и след спирането на пулса.

Огънят на сърцето се поддържа от пулса... В огъня, като символ на живота, се крие една динамична мисъл. Важно е тази мисъл да се поддържа да не изгасне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...