Jump to content

Recommended Posts

СТОМАХ.

Стомахът доставя необходимите материали за съграждане на човешкото тяло, т. е. на физическия човек.

Всичко, което се отнася до благоустройството на организма, до неговото здраве, е предоставено на грижите на стомаха. В помощ на стомаха идат още много органи: зъбите, езикът, устата, хранопровода и червата.

Стомахът има отношение към физическия живот на човека. Когато оправи материалните си работи, стомахът му работи добре. Щом обърка физическите, т. е. материалните си работи, и стомахът му се разстройва.

Някои разбират криво предназначението на стомаха и казват, че търбухът трябва да се унищожи. Не, стомахът има свое велико предназначение. Без стомах физическият живот е невъзможен. Стомахът и търбухът са две различни неща. Търбухът подразбира ненаситните човешки желания. Щом дойде до такива желания, човек трябва да се самовъзпитава, но по никой начин да не изнасилва своя стомах.

Ако туряте в стомаха си повече храна, отколкото трябва, вие ще изразходвате много енергия за смилането й. Изразходваната енергия трябва да се набави от енергията, която храната дава. Не може ли да стане това, в организма на човека настъпва известна дисхармония. Същата дисхармония се явява, когато човек яде по-малко, отколкото трябва.

Стомахът се управлява от разумни същества, които знаят физика, химия, хигиена, затова именно не можете да го излъжете. Той не приема храна, която може да го изложи пред по-високите учреждения. Затова, като ядете лоша и недоброкачествена храна, той я изхвърля навън.

Стомахът спада към симпатичната нервна система, затова е магнетичен. Като знаете това, използвайте магнетичните сили на стомаха за смяна на човешките състояния. Ако видите, че някой човек е неразположен, дайте му нещо за ядене. Колкото и да е неразположен, щом се нахрани, неразположението му изчезва и той придобива енергия, импулс за работа.

Ако стомахът работи добре, главата мисли право. Между стомаха и главата има известна връзка.

Който не внася положителни мисли в ума си, той мисли и чувства неправилно. Оттам и стомахът му не работи добре в него се натрупват излишни киселини, които го правят песимист.

Който има здрав стомах, е магнетичен, разположен човек. Симпатичната нервна система у него е в хармония с мозъчната система.

Здравият стомах подразбира правилна деятелност, която е необходима за живота... Престане ли стомахът да работи, и човек престава да работи стомахът е произнесъл вече неговата смъртна присъда.

Добрите постъпки поддържат здравословното състояние на стомашната система, вследствие на което човек яде и спи добре... Постъпвайте право, за да бъде стомахът ви редовен.

Двама милионери се разговарят помежду си. Единият се оплаква, че не може да яде. „Яж, не бой се, имаш средства да задоволиш всичките си желания." - „Не мога, стомахът ми е разстроен." Това е друг въпрос.

Ако води добър, правилен физически живот, човек ще има добре развит стомах.

Искате ли да се нахраните физически така, че да бъдете доволни от яденето, трябва да възстановите нормалното състояние на стомаха си.

Колкото по-добре е развит вкусът в човека, толкова по-сладко яде той и толкова по-активно работи стомахът. Това не значи, че вкусът трябва да управлява дейността на стомаха. Той само събужда известни енергии, без да направлява работата на стомаха. Ето защо вкусът не трябва да се изопачава, нито да се притъпява. Дойде ли до това положение, човек трябва да работи върху себе си, да възстанови своя нормален вкус.

Ако не може да управлява стомаха си, човек не би могъл да регулира силите, които са във връзка с него.

Ако човек във физическия живот игнорира светлината стомахът му ще отслабне, а оттам и тялото... Когато се нарушават законите на светлината, стомахът страда. Човек трябва постоянно да възстановява връзката си със светлината... Връзката със светлината се поддържа с любов към физическия живот. Който не обича физическия живот, той не може да има никакво отношение към светлината.

Здрав стомах.

Всеки, който иска да има здрава и добре урегулирана стомашна система, трябва да бъде разумен, да създаде правилни отношения с животните.

Там, дето има надежда, стомахът е здрав. Виното, в малко количество употребено, помага при храносмилането. То се препоръчва на слаби стомаси.

На здравите хора обаче препоръчват сладко, неферментирало вино.

За стомаха, за червата са важни храната, соковете и водата.

Когато дробовете се напълнят с чист въздух, стомахът работи добре.

Ако двойникът излиза и влиза правилно, стомахът работи добре, и мозъкът е в изправност.

Заболявания на стомаха.

Ако усетиш тежест в стомаха, причината за това се крие или в неправилното дъвкане, или в качеството на храната.

Мъчносмилаемата храна остава излишъци в стомаха. Тогава пречистването на стомаха не става правилно, канализацията му е повредена някъде, вследствие на което се явява главоболие, а стомахът и устата започват да миришат.

Обичате да угаждате много на себе си има опасност да заболее стомахът ви.

Боли те стомах. Защо? Защото не си изпълнил това, което волята ти изисква. Погрешката може да е малка, но трябва да се изправи.

Когато човек се тревожи много, тревогата произвежда сътресение първо в стомашната му система. Ако стомахът му се свива и разпуща неправилно, той не може да говори за естествено хранене. Свие ли се стомахът, храната не може да се смели, вследствие на което се образуват отровни газове, които отравят кръвта

Болки в стомаха.

Ако ви боли стомах или корем, турете дясната си ръка на слънчевия възел. Като я подържите известно време, болката ще мине... Ако болката на стомаха още продължава, турете дясната си ръка на стомаха, а лявата на кръста.

Ако те боли стомах, употребявай в продължение на три-четири часа по една чаена лъжичка вода на минута... Всяка лъжичка вода, в която присъства човешката мисъл, дава добри резултати. В случая мисълта действа като динамична сила. За този опит ще вземете чиста планинска вода, подобна на дестилирана. Така ще имате отлични резултати.

Човек може да се хване за корема, за да покаже, че има голяма болка. Когато много страдате, няма защо да показвате това с движения, турете ръцете си на корема, съсредоточете ума си 5-10 минути и болката ще изчезне.

Стомашни болки силни.

Рициново масло. Млечен компрес. Пиене на гореща вода.

Пиене отвара от равнец.

При слаб стомах да се употребява препечен хляб, който да се натопи във вода и да се яде.

Киселини в стомаха.

Да има вяра, да не се безпокои.

Да употребява за храна мляко с кафе, варен праз, варен лук, варени моркови, варено цвекло, цветно зеле и варена бамя като салата да се излее водата и бамята ще се яде с лимон и дървено масло. Изобщо да употребява лесносмилаема храна.

Измиване на краката всяка вечер до колената с топла вода.

Няколко пъти на седмицата да си измива слабините с топла вода.

Разстройство на стомаха причини.

Питам: Как ще ядете, ако стомахът ви е разстроен? Всичко имате за ядене, но стомахът ви нищо не приема. Всеки човек, на когото стомахът е развален, трябва за знае, че Правдата не е в сърцето му, Истината не е в ума му. Какво трябва да прави, за да регулира стомаха си? Да внесе Правдата в сърцето си и Истината в ума си. Защо ни е Истината? За да се изправи стомахът ни. Да мели храната и да обработва соковете, необходими за поддържане на човешкия организъм. Значи Истината, в най-простата си форма, е необходима за възстановяване равновесието в организма, или тя държи храносмилателната система в изправност.

Странно нещо е разстройството на стомаха. Човек гледа, пожелава да си хапне това-онова, но каквото тури в стомаха си, отново го връща назад... Най-после човек се принуждава да употребява овесена чорбица, по няколко лъжици на ден. На този човек аз бих препоръчал следния режим: да държи в ума си светли мисли, в сърцето си възвишени чувства и всякога да постъпва право. Прилага ли този режим редовно, стомахът му ще се поправи. Ако не може да яде, нека извика един беден човек в дома си, да му сложи ядене и да каже на себе си: „Господи, помогни ми да се храня като този човек. Благослови го, но благослови и мене." Ако направи така, поне десет деня наред, той ще усети подобрение на стомаха си.

Всяко ядене, което е влязло в стомаха ви, без ваше желание и любов към него, разстройва стомаха ви, а с това заедно изгубвате разположението си.

Неправилното хранене причинява разстройство на стомаха.

Резките промени на храните се отразяват вредно на стомаха.

Който не дъвче храната си добре, той лесно разваля стомаха си, а с това заедно губи и разположението си.

Ако си ял нечиста храна и разстроиш стомаха си, ще вземеш очистително, да я изхвърлиш навън. По-добре да се освободиш от тази храна, отколкото да остане в тебе.

Ако приемаш много храна, трябва да туриш стражари да пазят, да не се претовари стомахът. Ядеш безразборно, каквато храна ти попадне и това се отразява вредно на стомаха.

Разстройството на стомаха произтича от несъвместими храни храната не се смила.

Стомашното разстройство се дължи на излишък от енергия на някое място в стомаха.

Разстройство на стомаха лекуване.

Дренките имат лечебно свойство. Те се употребяват против стомашно разстройство.

Голямата сладост, като тази на захарина, може да разстрои стомаха.

Какво тоническо лекарство ще вземете за това? Българинът употребява ряпа, ситно настъргана, или очистително.

На болния препоръчвам ряпа, но не и на здравия. Ако стомахът ти е разстроен, свари ряпа и пий сока й. Щом оздравееш, не я употребявай повече.

Стомахът ти не работи добре. Защо? Процесите в храносмилателната система не стават добре. Някога черният дроб не работи добре; някога сърцето не работи добре; някога мозъкът се отказва да работи. Казваме, че причината на тези неразположения се дължи на някакви утайки в нервната система. Верен е този извод, но отде са дошли тези утайки? Светът е пълен с утайки: утайки в ума, утайки в сърцето и в целия организъм. Тези утайки и натрупвания са резултат на дисхармонията между трите вида процеси (механични, органични и психични).

Разстроен стомах. Слабо отделяне на стомашен сок.

Да пие отвара от дребната лайка. Вместо нея може да употребява отвара от пелин по една кафяна чашка сутрин на гладно.

Сок от ряпа.

Язви на стомаха.

Причината за всички язвички в стомаха се крие все в лъжата. Лъжата изменя химическия състав на кръвта и на тъканта на организма.

Язва на стомаха или на дванадесетопръстника.

Първи ден: сутринта се приема няколко чаши гореща вода за промиване на стомаха и червата и след това една кафяна чашка дървено масло преди ядене.

Вечерта също се приема гореща вода и след това кафяна чашка зехтин. Един-два часа след това се приема житена вода.

Втори ден: същото по отношение на горещата вода и зехтина, но вместо житена вода овесена вода.

Трети ден: същото по отношение на горещата вода и зехтина, само че вечерта се приема картофена супа.

Четвърти ден: същото по отношение на горещата вода и зехтина, само че вечерта се приема смокинена чорба без твърдите части.

Петият ден е като първия; шестият ден е като втория; седмият ден е като третия; осмият ден е като четвъртия; деветият ден е като първия; десетият ден е като втория. След десетия ден приемането на зехтина се спира, а за вечеря се приема чай със сухари и краве масло. При друг случай на язва на дванадесетопръстника Учителя препоръча сладното: Цветовете на жълтия кантарион се заливат със зехтин и стоят на слънце четиридесет дни. След това се взема по една супена лъжица всяка сутрин и вечер, половин час преди ядене.

При язва да не се употребява кисело, люто и пресолено. Също така да се приема боб, леща и грах, само ако са олющени от люспите.

Възварява се вода в джезве и щом клокне, турят се в нея три листа тетра (смрадлика), веднага се отстранява от огъня, похлупва се и се оставя да постои така. Тази вода се пие три пъти на ден, половин час преди ядене, по една кафяна чашка. На тетрата се употребяват листата, ала хубаво е да се бере, когато цъфти, тъй като тогава те имат по-голяма сила.

При слаб стомах да се употребява препечен хляб, който да се натопи във вода и да се яде.

Преди години, един наш брат заболя от язва в стомаха. Дойде при мене да ме пита какво да прави. Казах му: „През лятото ще се печеш на слънце. Ще излагаш стомаха и корема си на Слънцето. Така ще се лекуваш два-три месеца наред. Всеки ден ще пиеш по една чаша зехтин." Той изпълни моите съвети и оздравя.

Оправяне на стомаха.

Върху доброто състояние на стомаха, т. е. воденицата на човека, голямо влияние оказват порите на кожата. Когато порите са отворени, стомахът действа добре; запушат ли се порите, храносмилането става неправилно.

Ако стомахът ви е слаб, ще усилвате дробовете си.

За да има здрав стомах, човек трябва да диша правилно.

Боровинките поправят стомаха, регулират неговите енергии.

Дините, дренките, тиквите също урегулирват стомаха.

Ако му липсват благородни чувства, хранете го с череши, които едновременно урегулирват стомаха. Ако стомахът ти е слаб, пий по една малка чашка вино; щом оздравееш, никакво вино не се позволява.

Забранява се ферментиралото вино, а не сладкото. Любовта на човека към хората регулира неговия стомах... Щом имаш здрав стомах, любовта ти към хората е правилна... Боли те стомахът любовта ти към хората е неправилна.

Някой се оплаква от болки в стомаха си, в корема си. Щом обикне хората, стомахът и коремът му ще оздравеят.

Като отиде при някой болен, на когото стомахът е крайно разстроен, лекарят му препоръчва абсолютен глад и от време на време да употребява по една чаена лъжичка лекарство, разредено в малко вода. Болният пита защо не трябва да яде. Много просто, стомахът му трябва да се запази, да не отиде до крайния предел на неговото разстройство.

Стомахът ти е разстроен ще вземеш рициново масло.

Какво трябва да прави човек, за да освободи стомаха си от киселините? Трябва да го промие няколко пъти. Ако и това не помогне, нека пости. Промий воденицата си с чиста вода, а след това я спри, да не работи няколко деня. Подложи се на строг пост, да не ядеш дватри деня нищо.

Някой страда от стомах, гърчи се, а вие му казвате да търпи... Кажете му да тури ръцете си на слънчевия възел, или на мястото, дето е болката, и ще видите, че след известно време положението му ще се подобри.

Стомахът те боли. Ще повикаш в дадения момент на помощ някой твой приятел, за когото мислиш, че те обича. Ще повикаш неговия дух и ще му кажеш: „Моля ти се, приятелю, ела, кажи на болестта ми да престане." Като дойде той и болестта ти не престане, ще извикаш втори, трети, до 10 души.

Щом стомахът му е развален, известно време нищо няма да му давате да яде.

Ако искате да подобрите състоянието на стомаха на детето, нека сади ряпа... Обаче резултатът е много бавен.

Музиката действа и върху храносмилането. Когато стомахът ви не действа правилно, пейте.

Ако урегулира стомаха си, значи той е изправил отношенията си с животните.

Влияния от стомаха.

Правите постъпки са в зависимост от правилната функция на стомаха.

Щом разстрои стомаха си, той нарушава правилния ход на мислите и на чувствата си и започва да страда.

Дръжте стомаха си в изправност, за да бъдете красиви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...