Jump to content

Recommended Posts

СТРАХ.

И учени, и прости, всички се плашат, казват някаква особена инфлуенция се явила! Какво от това? Пийте гореща вода, яжте варени картофи и не се бойте!

Кога се страхува човек? Когато външните условия станат по-силни от вътрешните... За да не се страхува, човек трябва да стане по-силен от окръжаващата среда.

Страхът е резултат на пробуждане на съзнанието. Тогава човек разбира, че не е изпълнил Божията воля.

Страхът се дължи на отсъствието на сила. Пространството произвежда страх.

Когато паднеш в някой кладенец, страхът дохожда.

Човек може да се страхува само от това, което вижда. Или, той може да се страхува само от това, което не разбира, което не може да си обясни. Само необяснените, тайнствените неща задават страх на човека.

От гледището на Школата на Бялото Братство страхът и съмнението в човека минават за негативни качества, които показват, че Висшата Любов не е проникнала в неговото сърце. Страхът и съмнението показват още, че Висшата Мъдрост не е проникнала в човешкия ум. За да се освободите от страха и съмнението, както и от други отрицателни черти в себе си, трябва да работите. В това отношение, окултната школа разполага с ред методи за работа на ученика върху себе си.

Когато човек се уплаши от нещо, сърцето му особено трепва. Значи енергиите на страха предизвикват в човека особени психически състояния, които се отразяват на сърцето, като особено трепване, при което лицето побледнява. Като се уплаши, човек първо побледнява, вследствие на прибиране на кръвта към сърцето, а после почервенява, става раздвижване на кръвта, а заедно с това и гневът се проявява.

Забелязано е, че това, от което човек най-много се страхува, на него именно налетява.

Когато страхът е взел надмощие в човека, тогава той проявява конвулсии, неправилни движения на ръцете, на краката.

Когато човек е чрезмерно страхлив, честолюбив и със слаба надежда, той е песимист.

Страхът създава във въображението на човека образи на препятствия, на спънки, които той не може да преодолее. Едновременно със страха, в него изпъква честолюбието му, че той не може да се повдигне, че остава назад от всички хора; слабата му надежда пък го обезсърчава и той изпада в мрачно състояние, в песимизъм. Песимизмът пък ражда в него ред отрицателни качества, като лукавство, хитрост, завист, омраза.

В човека страхът се замества със съвестта. Дойде ли страхът в човека, той веднага трябва да го замести със съвестта. Щом превърнете страха в съвест, веднага ще дойде разумът, разсъдъкът.

Страхът има смисъл само тогава, когато човек може да вземе мерки, за да избегне известна опасност.

Според мене страхът е страж, който пази човека от опасностите, в които може да изпадне.

Докато държиш страха вън от себе си, той е на място. Щом го пуснеш вътре, той не е на мястото си. Външният страх се превръща в благоразумие. Вътрешният страх ограничава човека.

Всичко, от което те е страх, ще дойде до главата ти. Ако не те е страх, ще се махнат всички противоречия.

Страхът е чувство, което стеснява ума и сърцето.

Страхът е едно ограничение. Как ще се освободите от него? За да се освободите от страха, трябва да знаете какво представя той. Страхът е подобен на празна кола, която се движи по каменист път. Тя често подскача, вдига голям шум и отдалеч се чува. За да не подскача толкова, трябва да се напълни. Колата се пълни лесно, но с какво ще напълните страхливия? С вяра. Колкото е по-силна вярата на човека, толкова повече се намалява страхът. Щом вярвате, че ще имате хляб, пари, страхът ви ще изчезне.

Казано е, че Любовта изпъжда страха навън. Който има вяра и любов, той става смел и безстрашен.

Когато срещнете някой страхлив човек, ще знаете, че той е живял при неблагоприятни условия.

Страхът се дължи на сърцето, а не на ума. Той иде от астралния свят.

Трябва да анализирате чувствата си, да знаете от какво можете да се страхувате и от какво да не се страхувате.

Коя е причината за страха от земетресенията? Във време на земетресение се отделя голямо количество електричество. Животните, както и хората, възприемат това електричество и, за да се освободят от него, като от голям товар, те бягат. При движението си от едно място на друго, те се освобождават от излишното електричество... В този случай страхът е на място.

Който е страхлив, той се намира под влиянието на Сатурна.

Било е време, когато страхът чувство на предпазливостта, е бил на място, а днес страхът е анормален, превърнат е в болезнено чувство.

Когато страхът дойде в човека, в него се събуждат всички отрицателни качества на миналото, които не го радват.

Какъв е цветът на страха? Какъв става човек, като се уплаши? Той пребледнява, става жълт. Значи страхът кара човека да мисли.

Когато страхът проникне в ума на човека, той бяга през вратата на сърцето. Когато страхът проникне в сърцето, той бяга през вратата на ума.

Някои имат излишна енергия, която се натрупва в центъра на страха. Дето върви, все се страхува.

Набралата се в него енергия постоянно го безпокои. Тогава направете следния опит. Нека един от вас, който не е страхлив, да си тури ръката на това място, дето е центърът на страха, и той ще изчезне. Друг... върви по планината, но се страхува от змия, да не подаде отнякъде главата си и да го ухапе. Змията не е по-силна от човека. Достатъчно е да отправите към нея мисълта си, за да я стреснете. Тя се страхува от човешкия поглед и бяга. Змията е опасна само когато я настъпите. Само тогава тя хапе. Имайте пред вид, че в света съществува една разумност, която следи за всичко, поради което няма случайни и произволни неща

Докато не се справи с вътрешния си страх, човек не може да бъде смел и безстрашен.

Когато страхът се проявява силно в някого, добре е той да възприема портокаловия цвят, като средство за балансиране на силите; с него той може да се лекува. Ако се страхувате вечер, денем гледайте да асимилирате портокаловите лъчи от Слънцето, и тогава страхът ще стане нормален, ще се превърне на благоразумие.

За да не се страхува без причини, човек трябва да анализира мислите си, да види къде се крие страхът в тях и да го използва.

Страхът се преодолява чрез Любовта. Прилагайте любовта, за да се справите със страха.

Вниманието, предпазливостта, благоразумието са контрасти на страха.

Ако си страхлив, ще приложиш страха си в живота, да развиеш благоразумие.

Ако знаете да използвате правилно страха, той ще се превърне в елемент на благоразумие.

Благодарение на страха, който е минал от животното в човека, човек е придобил благоразумие, станал е предпазлив, съвестен.

Страхът се лекува само чрез жълтия цвят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

×
×
  • Създай нов...