Jump to content

Рудолф, Щайнер за Учителя


Recommended Posts

РУДОЛФ ЩАЙНЕР ЗА УЧИТЕЛЯ

Боян Боев, един от най-близките ученици на Учителя, когато бил за първа година студент в Германия, и преди да познава още Учителя, отива при Рудолф Щайнер, големия ясновидец и основател на антропософското движение, като му казва, че иска да стане негов ученик. Щайнер обаче му казва: Ти няма защо да ставаш мой ученик, защото Великият Учител е в България - като се завърнеш там, ти ще станеш негов ученик. Щайнер казал също, че поради това България е една много важна страна и че на нея и на цялото славянство предстои да играят голяма роля в бъдещето. - Поради това изказване, казва брат Боян Боев, към нас, българските студенти, се отнасяха тогава с особено внимание и уважение.

Боян Боев съобщава също следното:

- През време на евакуацията /поради бомбардировките над София в 1944 година/, след една неделна беседа в село Мърчаево, запитах Учителя: „Учителю, идат ли тук, на вашите беседи, някои от големите окултисти, намиращи се в другия свят?“ Учителят отговори: „Да. Между другите, тук редовно идват Седир и Рудолф Щайнер. Последният току що беше тук и ми каза: „Учителю, чудно ми е как можете да изразявате такива велики идеи и мисли на тъй прост и общодостъпен език“.

/Известно е, че по-голямата част от творчеството на Рудолф Щайнер е дадено на един високо интелектуален и мъчно достъпен за обикновения читател език, нещо което се обуславя до голяма степен от отвлечената материя, която той трактува в главните си съчинения: тълкуванията на Битието, на Евангелията и Откровението, както и цяла още редица специални лекции. Нужна е голяма подготовка - пълно познаване на окултизма и на духовните въпроси, за да бъде разбран Щайнер в тия му съчинения. В случая ще добавим, че Учителят се е изказал за Рудолф Щайнер - че той е прероденият Питагор, основателя на Окултната школа в Древна Гърция и Италия. От всичко това става ясно, че учението и литературата, създадени от Рудолф Щайнер и от неговите близки последователи, са преди всичко за интелектуалци и то за такива интелектуалци, с духовна насоченост на своя ум и интереси. За разлика от това, учението на Учителя е общодостъпно: в него има храна за всички. То е за цялото човечество. И най-големият интелектуалец, както и най-обикновеният човек, ще намерят в беседите и лекциите предостатъчно духовна храна, отговаряща на тяхното развитие, на техните нужди и търсения. Всеки ще намери, всеки ще взема от там това, което е за него. Такова е учението на Мировия Учител - то е за всички./

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...