Jump to content

Друго изказване за беседите


Recommended Posts

ДРУГО ИЗКАЗВАНЕ ЗА БЕСЕДИТЕ

Който е чел беседите на Учителя Петър Дънов и е проникнел дълбоко в тях, той не може да отрече факта на тяхната неподражаема дълбочина и оригиналност. Те не могат да се ограничат, да се вместят в каквито и да било рамки. Когато размишляваме над съдържанието на беседите, пред нас се разкрива цяла вселена, с всичкото свое величие. И тъй както съвременният човек не може да проникне с просто око във вселената, без специални астрономически уреди, също така днешният човек не може да разбере беседите на Учителя, ако не се освободи от наслоените в душата му утайки на живота. Човек не може да разбере и приложи казаното в беседите, докато не го посети Духът, Божият Дух, Светият Дух - най-великото благо, което Бог ни праща.

Ако вий четете беседите, а мислите за балове, за вечеринки, за ядене и пиене, то вий не можете да получите тази връзка с Духа, вий не можете да му предоставите място в душата си, за да ви посети и да ви разкрие тайните на живота. За да придобиете това Божие благо, вий трябва да се съедините с Него вътрешно, душевно. Единственото средство за това е - да постигнете връзка с Източника на живота, да постигнете единение с Бога - с молитвата, съзерцанието, медитацията.

В беседите на Учителя ние слушаме гласа на Живия Бог. Ето защо, ако искаме да разберем този глас, ний трябва да се подготвим на това - да се поставим във възприемащо състояние. За да не прекъсва връзката си с живота, в човека трябва да става непрекъсната смяна на състоянията - той трябва да възприема и да дава, да бъде истински проводник на благата, които получава от Бога.

Прочитайки една беседа за пръв път, ний ще разберем от нея нещо. Прочитайки я за втори път, пред нас ще се разкрият други неща, а това показва, че ний не можем да разберем беседата напълно и че в нея винаги остава нещо, което ние не сме още разбрали.

Всяка беседа на Учителя е пълна с мъдрост, от нея се излъчва любов, тя съдържа множество дълбоки символи. И човек може да разбере тези символи съобразно тази вътрешна светлина, с която той разполага в дадения момент. А когато по-късно придобие повече светлина, той ще разбере беседата по-ясно, ще види в нея нови символи, ще открие нова вселена, така, както астрономите, ползвайки се от нови и по-усъвършенствани телескопи, откриват все повече и повече слънца, планети и нови вселени. Това показва също, че беседите на Учителя идват от този неизчерпаем източник.

В беседите на Учителя има нещо, което не може да се намери в никаква литература. Ний не можем да разглеждаме беседите само като литература, защото в беседите на Учителя има нещо много голямо - те притежават много по-голям замисъл и много по-голям размах, в сравнение с каквато и да било литература, единственото, с което ний можем да сравняваме беседите, това е Евангелието.

Човек трябва да прочете една беседа и да размишлява над нейното съдържание, за да му се разкрие скрития вътрешен живот. Човек трябва не само да прочете беседата, но да я изучи и приложи, за да се убеди в нейната ценност. Човек трябва да медитира над всяко изречение в беседата, за да може да му се разкрие макар и една малка частица от Великия План, който регулира живота но земята.

Организмът на съвременното човечество се намира в опасност. Той е болен и проживява криза, страшна криза. Ний го виждаме обзет от конвулсии и смушения, но Лекарят е дошъл и той предлага на човечеството най-радикалното лекарство - Любовта, Братството, това е Божественото учение, това е Живото Слово на Учителя Дънов. И от правилното възприемане на това учение зависи възраждането и обновяването на човечеството. Най-необходимото днес - това е да се четат беседите и да се прилага това, което сме разбрали от тях. Днес ние се нуждаем от сол на земята, защото сме обезсолели. Да приемем с благодарност това, което Бог ни дава. Да се вслушаме в Неговия глас. Той чака да разтворим потайните двери на нашите сърца. Да ги разтворим и да приемем Великия Гост! Да се събудим от дълбокия сън - да се отдалечим макар за миг от хилядите гласове на нашите ежедневни желания, които като тигри и лъвове непрестанно реват в нас, за да чуем гласа на Живия Бог. Той чака да разтворим сърцата си! Да слушаме, да четем и да прилагаме Божественото Учение - това, което Учителят Дънов им дава в беседите си.

Рига - А. Н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...