Jump to content

Писмо от Белград


Recommended Posts

ПИСМО ОТ БЕЛГРАД

... Културата е сбор от ценности, които са независими от големината на страната. И най-малката страна може културно да стои много по-високо от други по-големи страни. Малка България е твърде плодородна и щастлива по отношение на климата и други природни условия. Но това да оставим настрана. Тя сега е щастлива в друг смисъл и това има извънредно голямо значение.

Провидението е предназначило България за велика мисия в света. Бъдещата светла култура ще дойде от славянството. Природата приготовлява много хубаво бъдеще за своите деца. Бъдещата култура на новото, за което е призовано славянството, ще се роди в България. В България е дошъл един Велик Учител, известен далеч в широкия свят. Той е известен във Франция, Италия, в Америка, в Латвия, известен е също така и на русите. Пиша ви съвършено откровено - радост е за мен и мое щастие е, че съм свободна от предразсъдъци. Приемам всичко хубаво, светло, което идва от другите страни. За мене всички народи са братя. Виждам обаче, че за България е предназначено велико бъдеще. Паралелно с голямата творческа дейност на Учителя в България, там се развиват кооперации, вегетарианско движение, печатат се окултни книги и вестници, т. е. всичко, което ще бъде основа на новата култура на бъдещето, когато мирогледът ще бъде духовен, вегетарианството и идеите за коопериране ще бъдат общи явления, а окултизмът, оплодил с новите си идем науката и научно обяснен, ще бъде основата на новата култура.

За мен България сега се явява като източник на светлина, разпространител на нови светли знания. Аз от там получавам книги и вестници и мечтая да я посетя. Досега аз черпих духовни знания от Западна Европа. Сега малката България е за мен източник на духовна култура. Тя сега е за нас духовния Йерусалим. Това не е само мое лично мнение.

Един велик руски мистик, имащ връзка с Йерархията на Светлите Сили, в своята забележителна книга „Апокалипсис“, която излезе в 1935 година, писа че световната война ще започне в 1939 година, но истинското тежко време ще почне след нея, когато в народите ще настъпи разочарование в ценностите на съвременната култура. Обаче изграждането на новата култура ще почне само тогава, когото самият човешки организъм стане способен да възприема новите вибрации на Духа. Това ще стане благодарение на страданията, които човечеството ще трябва да понесе, и тогава старото ще изгори. Тогава всички народи, големи и малки, ще бъдат съвършено равноценни. Ще имат еднакви права, защото всеки човек поотделно, както говори Учителят, е най-голямата държава в света, и този свят е създаден за него като грамадна школа, за братство и любов между хората.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...